Характеристики на таванската изолация с полиуретанова пяна

Частни къщи винаги са били известни с топлина и комфорт. Понастоящем много собственици на жилища строят таван в своето жилище. Какво е това? Таванското помещение е таванско помещение, предназначено за временно или постоянно пребиваване. Той граничи директно на покрива на къщата, така че при липса на изолация е доста студена стая. За да бъде топло и удобно за живеене, се организира топлоизолация. Топлоизолация с полиуретанова пяна

тавански - най-лесният начин.

Оформлението на изолацията в покрива на тавана

Разположение на нагревателя в покрива на тавана.

Алтернативен метод на изолация е използването на ecowool, минерална вата, експандиран полистирол, пяна. Предимството на полиуретановата пяна е, че е идеално подходящо за топлоизолация на помещения със сложна конфигурация, което е таванското помещение. Затоплянето може да се извърши от собствените си ръце, но за предпочитане е да се наемат специалисти за тази цел, които правилно да изчислят необходимия слой изолация и леко да вършат цялата работа. Нека разгледаме по-подробно основните етапи на работата изолация на тавана в частна къща.

Защо се изисква топлоизолация?

Място на приложение на полиуретанова пяна

Място на приложение на полиуретанова пяна.

Изолация на тавана се изисква почти винаги. Това се дължи на факта, че тази стая е оградена от покрив (покрив). В това отношение температурата в стаята зависи от температурата на околната среда. През лятото може да има топлина, но през есента и зимата температурата може да бъде отрицателна. Защо изолацията е направена от полиуретанова пяна?

Първо, това се прави, за да се осигури нормална влажност в стаята. Високата влажност е резултат от неправилно използване на различни отоплителни системи за отопление на тавана, например радиатори. В този случай топли въздушни маси се втурват нагоре, което води до нагряване на покрива и топене на снега на покрива. Резултатът от всичко това - заледяване на покрива и появата на висулки, които в крайна сметка могат да унищожат структурата на покрива.

На второ място, полиуретановата пяна (PPU) поддържа топлината добре. Ако изолацията се замени с просто отопление, то топъл въздух бързо ще напусне помещението през различни пукнатини и пори, което ще доведе до охлаждане на тавана. Топлоизолацията с полиуретанова пяна осигурява:

  • предотвратяване на увисването на структури;
  • нормализиране на микроклимата (температура, влажност, скорост на въздуха);
  • защита срещу високи температурни разлики.

Какво е полиуретанова пяна?

Сравнение на дебелината на строителните материали

Сравнение на дебелината на строителните материали.

За да реализирате изолацията на таваните, трябва да знаете основните характеристики на използвания материал.

Полиуретановата пяна е екологичен материал, който при пръскане в помещение, използвано за живеене, няма вредно въздействие върху човек.

Нейната особеност е, че се прилага в течно състояние. Буквално няколко минути след нанасяне върху повърхността, полиуретановата пяна се втвърдява. В състава му има голям брой фини пори, в които се намира въздухът. Известно е, че въздухът запазва топлината перфектно.

Благодарение на тази структура, полиуретановата пяна се използва като топлоизолационен материал. Той е устойчив на вода, не преминава изпаренията, така че когато таванът е изолиран, не се изисква допълнителна бариера срещу пара и хидроизолация.

Затоплянето на тавана по този начин е най-простият и най-бързият. Полиуретановата пяна има няколко предимства. Те включват:

Схема за свързване на компоненти за монтаж на пяна полиуретан

Схема за свързване на компонентите на инсталацията за пръскане на полиуретанова пяна.

  • способността да се използва за всякакви повърхности;
  • дълъг експлоатационен живот;
  • водоустойчивост;
  • пожарна безопасност;
  • способността да се регулира дебелината на изолацията в процеса на работа;
  • лекота;
  • екологична чистота;
  • наличието на бактерицидни свойства;
  • висока способност за абсорбиране на шума.


В допълнение, изолацията на тавана с полиуретанова пяна е добра, защото тази изолация е идеално прилепнала към всякакви повърхности, независимо дали са от дърво или стоманобетон. Най-ценното свойство е ниската топлопроводимост. Това осигурява добри топлоизолационни свойства. Въпреки всички предимства, тази изолация има своите недостатъци. Първо, полиуретановата пяна може да загуби външните си характеристики и да промени цвета си при силно слънчево излъчване. На второ място, необходимо е специално оборудване (пистолет) за неговото приложение. Въпреки факта, че той е незапалим материал, той може да се опули под влияние на огън.

Технология за загряване на мантията

Схемата за изолация на мансардите

Схемата за изолация на мансардите.

Затоплянето на тази стая започва с подготовката на повърхностите на стените и тавана. За да не развалят мебели и ценности, те трябва да бъдат извадени от стаята. Таванското помещение трябва да е празно. За да предпазите прозоречните стъкла от възможното навлизане на пяна, е необходимо да ги покриете с филм или да скриете нещо. Характерна особеност на полиуретановата пяна е, че тя почти веднага се захваща. В същото време е много трудно да го премахнете от този или този обект с случайно ударно. За да избегнете такова заболяване, трябва да защитите всички врати, прозорци и ценности.

Следващата стъпка към изолацията на тавана е премахването на старото покритие от стените и тавана. Те могат да бъдат ПДЧ или износени дървени ламели. Ако целия материал е в добро състояние, то може да бъде оставен. За по-добро залепване на пяната към повърхността, препоръчва се почистване от мръсотия, прах и отломки. В повечето случаи таваните са най-замърсени и прашни, затова е важно да се подготви работна повърхност. Най-добрият вариант - да се проведе изолация на тавана дори преди вътрешната облицовка на къщата. Трябва да се помни, че прилагането на пяна се извършва отвътре.

Процес на разпрашване

Както вече бе споменато по-горе, самият процес на пръскане на полиуретанова пяна е най-добре възложен на специалисти. Няма да си струва, но цялата работа ще бъде направена по-качествено. Когато вършите работата, трябва да определите дебелината на пръскането. Зависи от температурата в помещението, дебелината на стените и други фактори. Средно дебелината на слоя изолация е най-малко 10-15 см. Желателно е пръскането да се извърши на един слой. При едно преминаване работникът прилага пяна с дебелина 10-15 см. Ако се изисква по-дебел слой изолация, се допускат няколко слоя полиуретанова пяна.

Не забравяйте, че пръскането трябва да се извършва само на суха и чиста работна повърхност.

Температурата при пръскане трябва да бъде от 10 до 15 ° С. При ниска температура и висока влажност на стените, пяната не се вписва добре върху стените. Високата влажност може да причини различни дефекти: мехурчета, отворени пори. В някои случаи се наблюдава пилинг на разпръсквания материал. Технологията на самото пръскане е подобна на тази на пистолета за боядисване.

При затопляне на стените се препоръчва да държите пистолета отдолу нагоре, като се движите от едната страна в другата. Необходимо е да се гарантира, че дебелината на слоя е еднаква навсякъде и повърхността е без големи изпъкналости. В края на работата, след като пяната се втвърди, се препоръчва да се нанесе слой боя върху него, което да го предпази от ултравиолетово лъчение.

Характеристики на изолацията

Покрив

Покрив "пай" склонен покрив, разположен над тавана.

Работникът, който директно провежда топлоизолацията на тавана, трябва да работи в специално облекло. За предпочитане е да се използва защитен костюм, който изцяло покрива цялото тяло. В допълнение, подобен костюм предпазва главата и очите от възможното навлизане на пяна по време на пръскането. Вместо костюм можете да използвате друго защитно облекло, често използвайки респиратор и очила. Не забравяйте за ръкавиците, както и за предпазните обувки. Ако сравним технологията за изолация на таваните с полиуретанова пяна с полистирол или минерална вата, първата е значително различна.

Важно е да знаете, че има няколко начина за изолиране на тавана с подобен материал. На първото от тях затоплянето се организира само на тавана. В същото време само таванът е изолиран. Материалът се разпръсква между дървени лагери. Ако таванът не се използва като стая с полезна площ, тогава слоят изолация се прилага само към основата на пода. При тази ситуация трябва да се организира вентилационна система.

Необходими инструменти и материали

За да изпълните топлоизолацията на тавана, ще трябва да имате набор от инструменти и материали. Той включва пистолет, защитно облекло, ръкавици, обувки, с течност контейнер с полиуретанова пяна, маска или респиратор, парцали, контейнер с вода, шпатула за почистване на стените на стария покритие, четка, боя за защита на полиуретан. По този начин, когато планирате ремонт в къщата, която включва таван изолация, е необходимо да се знае основните етапи на работа.

Топлоизолацията е най-добре възложена на екипа от работници, а подготовката на повърхностите може да се извърши сама. Ако правилно изолирате тавана, наемателите винаги ще усещат комфорт, топлина и комфорт.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
По-добре да изолирате тавана у дома си?По-добре да изолирате тавана у дома си?
Модерни материали за изолация на тавански помещенияМодерни материали за изолация на тавански помещения
Каква е дебелината на изолацията, необходима за тавана?Каква е дебелината на изолацията, необходима за тавана?
Затопляме тавана със собствените си ръце - процесът на действиеЗатопляме тавана със собствените си ръце - процесът на действие
Характеристики на изолацията на хангара с полиуретанова пянаХарактеристики на изолацията на хангара с полиуретанова пяна
Как да направим изолацията на покрива с полиуретанова пяна?Как да направим изолацията на покрива с полиуретанова пяна?
Самозатваряне на стени с полиуретанова пянаСамозатваряне на стени с полиуретанова пяна
Как да изолирате покрив, таван, таван, фронтон в дървена къщаКак да изолирате покрив, таван, таван, фронтон в дървена къща
Затопляне на тавана, покрив, таван ekowool във всяка къщаЗатопляне на тавана, покрив, таван ekowool във всяка къща
Топлоизолация на отоплителни тръбиТоплоизолация на отоплителни тръби
» » Характеристики на таванската изолация с полиуретанова пяна
© 2021 BggeHat.com