Топлоизолация на тавана на банята - опции за устройството



Във вътрешното разположение на банята е много важно да се съсредоточи вниманието върху нейното припокриване и леко да се приближи до монтажа на този елемент.
По-специално таванът на ваната трябва да има следните свойства:
  • имат добра защита срещу горещ въздух и влага;
  • да може да се запази топло;
  • постоянно прехвърляне на потенциални товари.
хидроизолация на тавана на банята
За да се осигури надеждна защита на покрива на тавана на банята и наличието на всички изброени по-горе свойства, е необходимо да се изпълняват компетентните етапи на монтаж. За целта е необходимо да се обмислят възможни варианти за устройството на тавана за баня, да се намери най-подходящият материал за инсталиране на такъв важен елемент като топлоизолация на тавана бани, както и да проучи подробно целия процес на самоинсталация на тавана.
След това ще говорим за припокриването на дървесината, което е не само най-оптималната, но и достъпна опция за организиране на тавана за баня.

Варианти на устройството за таване в банята

Смята се, че височината на елемента за баня, като тавана, трябва да варира между 2,10 и 2,30 метра.
Запазете топлината и предпазвайте цялата структура от влага чрез полагане на следните слоеве:
  • подови тавани;
  • хидроизолация на тавана на ваната с филм или пергамент;
  • топлоизолация на тавана на ваната с минерална вата или експандирана глина;
  • парна бариера за тавана на ваната, изработена от пергамент или филм;
  • с лице към тавана на банята с дъски.
изолация на тавана на банята
Този вариант на полагане е действителен за всеки от трите вида таван за вана:
  1. Качва.
  2. Панел.
  3. Пашата.
Оптималният материал за покрив на таван за баня е, разбира се, дърво, особено с такова устройство, се оценяват иглолистни дървесни видове (аспен, лиственица). Суровините трябва да бъдат гладки, без пукнатини, възли и т.н., да имат добро изсушаване и да бъдат третирани със специални защитни вещества, които позволяват удължаване на живота на използваната дървесина за дълго време.
Всеки от вариантите на таванното устройство в банята има свои уникални характеристики и се различава от останалите по специален начин на конструиране.

Изграждането на таванния таван в банята

Версията на устройството на този таван се основава на монтажа на носеща рамка, състояща се от прегради, които се припокриват, което служи като основа за фиксиране на всички елементи на тавана. в един ред са прикован борда (или шпунтови стени дъски) и в пространството оформен за подредени парна баня и таван нагревател, който след това се покрива с фолио за запечатване за монтаж му в помещенията на поддържащите части. Монтажът на такъв таван е завършен с опаковане на дъските върху горната част на гредите, т.е. от таванската страна.
топлоизолация за таванна вана
Предимствата на такъв дизайн могат да се отдадат на факта, че целият процес на монтаж може да се извърши на ръка, тъй като устройството на окачения таван не носи никаква сложност.
Може би единственият недостатък на този вариант е, на тавана - това е твърде скъпо, защото на качествени дървени материали са много, и те трябва да се купуват в достатъчно количество, за монтаж на масивни дъски и греди, предназначени да отрежете.

Панелно устройство тип таван за баня

Такава конструкция изглежда като един лист, плъзгащ се плътно един към друг, между които е специално еластично уплътнение, представлявано от влагоустойчив нагревател. Устройството на всеки от техните сайтове се извършва отделно за един и същ шаблон, най-важното е да го направите правилно изолация на тавана във ваната. Структурата на всеки от секторите включва 2 носещи пръта с набор от оребрени или издадени дъски, които са на тях. Полученото пространство е снабдено с материал за бариери срещу пара и след това се полага топлоизолацията на тавана. Трябва да се постави хидроизолационен филм и да се завърши монтажа на пода, запълвайки панела с дървени подови настилки.
хидроизолация на тавана във ваната със собствените си ръце
Основното предимство на този вид инсталация е сравнителната рентабилност на потреблението на материали, тъй като за изграждането на такава структура не е необходимо да се използват висококачествени суровини и можете да използвате само резници с дължина от 60 сантиметра.
Говорейки за недостатъците на панелния таван, си струва да се отбележи неговата сравнително голяма тежест, така че е почти невъзможно да се монтира сам.

Монтаж на подови настилки

В основата на това припокриване дупето нагоре внимателно опаковани дебел борд (не по-малко от 5 см дебелина), които имат подкрепа завършва на последния от трупа или на джанти mauerlat ако сауна изграден от тухли или блокове. На дървения капак е поставена парна бариера, а след това - топлоизолация на тавана на банята.
Такова устройство със сигурност няма особени трудности, но тук трябва да се вземе предвид една важна подробност: тази версия на припокриване ще бъде от значение само за малка баня с широчина не по-голяма от 5 метра.
топлоизолационна тавана вана устройство
Сред основните предимства на таванния таван е неговата лесна инсталация, по-скоро ниска цена на всички работи и бърз монтаж.
Недостатъкът на този дизайн е определено необходимо да се включат по-горе ограничение на областта за полети и липса на защита от топлоизолация, така че таванът на дъска е подходящ само за да не се планира изграждането на баня, в която да оборудва таванска стая. В допълнение, по-нататъшното операцията може да бъде някои сериозни проблеми, като неизбежно деформация на изолационния слой през възможни греди ремонт или етаж система.
По един или друг начин, най-универсалният и практичен е таванът тип подгъв, който въпреки значителната си цена ще продължи по-дълго и ще има по-високи стойности на якост, отколкото другите две припокриващи се системи.
Подробни снимки и видео на инсталацията, както и готови версии на таваните за баня винаги могат да бъдат намерени със специалисти, занимаващи се с този вид работа.
Изолация на тавана с експандирана глина, виж видео:

Тогава да затоплиш таван за баня?

Важно е, че не само хидроизолацията на тавана в банята, но термична защита се извършва внимателно и в съответствие с признаците на микроклимата на определена стая, както е известно, прекомерно голямо количество топлина е пряко пропорционална на неговата загуба (повече "Как и какво да изолира тавана на банята").
хидроизолационна тавана вана устройство
Топлинната загуба обикновено се дължи на едно от три явления:
  1. проводимост. Загубата на топлина е от горещ обект до по-студен.
  2. конвекция. Това е явление, при което топлият въздух се движи и бързо запълва пространството, като същевременно бързо излиза през пукнатините и пукнатините в структурата.
  3. Инфрачервено лъчение. Възможността, при която горещият въздух се излъчва от източника му и прониква през съставни материали. С тази опция можете да инсталирате Инфрачервен нагревател за таван.
Оборудването на банята с топлоизолация ще позволи да се поддържа топлият въздух във вътрешността на сградата колкото е възможно повече, а за него поставяне на бариера за пара на тавана, предотвратявайки преминаването на въздух през тях. Разбира се, напълно напълно изолира топлинна загуба от банята, причинена от всеки от горните методи, като се използва само един пароизолация не работи, тъй като не е просто бариера, предназначена да намали ефекта на инфрачервено лъчение. А използването на обичайната и стандартна изолация ще осигури на банята надеждна защита срещу възможна проводимост и конвекция.
Има няколко най-често срещани нагреватели, които трябва да бъдат обсъдени по-подробно:
  1. Най-популярната изолация - минерална вата. Това базалт материал във форма на влакна, едва ли е вероятно не е идеален изолатор за баня, като тази проба има голям брой предимства, сред които: - устойчивост на огън, ниска топлопроводимост, и пълна околната среда, състояща се в отсъствието на вещества, вредни за човека. Може би основният недостатък на минералната вата е слабото й съпротивление срещу влагата, защото когато е влажна, материалът веднага се срутва, губи всичките си положителни характеристики. Този проблем обаче може да бъде решен: е важно хидроизолацията на тавана на ваната, както и нейната бариера за пара, да се извършват качествено. Освен това е необходимо да се помни и необходимостта от оборудването на специално вентилационно пространство пред водоотблъскващ филм, тъй като материалът трябва редовно да получава чист въздух.
парна бариера за банята на тавана със собствените си ръце
  • Разширена глина, представлявано от топли гранули. Частиците от този материал са огнеупорни капсули, изработени от глина, които се образуват чрез обработка на суровината чрез набъбване и последваща топлинна обработка. Благодарение на своята клетъчна структура, разширената глина е в състояние да задържа топлина за дълго време, поради което се използва широко в строителни материали, обикновено представляващи пясък или чакъл. Извършвайки изолацията на тавана за баня с експандирана глина, важно е да запомните, че слоят материал трябва да има дебелина около 30 сантиметра, а освен това материалът трябва да бъде адекватно защитен с хидро- и пароизолация.
    изолация на тавана на банята със собствените си ръце
  • Клей и дървени стърготини - Класическа, но и популярна версия на изолацията. Предимството на този метод е, че можете да направите цялата работа без да харчите много финансови ресурси и можете да използвате най-често срещаните и обичайни материали. глина същество изолация и дървени стърготини се третира с последователност смес таван дъски таванско течност, състояща се от пясък и глина, подредени в слой 2 - 3 cm. Важно е да изчакате целия сушилен слой да изсъхне напълно. В резултат повърхността трябва да се излива трици, стърготини и листа и след това полученият прах слой, покриващ дебелината земя около 5 сантиметра. Въпреки доста времеемко и "мръсни" начин на подреждане, тази опция не е толкова ефективен, колкото това и всички предишните, в действителност, това не изискват големи финансови разходи (също да се чете: "Затопляне на тавана с дървени стърготини: възможни опции").
  • Монтаж на таван за баня: алгоритъм на действията

    Тъй като вече е споменато, че най-практичната за вана е филигранния таван, по-нататъшната схема на работа ще съответства точно на този тип строителство:
    1. Монтаж на лагерни блокове. Широчината и височината на банята ще бъдат разположени греди, зависи първо от натоварванията, упражнявани върху тях, и от друга страна, от разстоянието, на което опорните стени са разположени една от друга. След монтирането на гредите, коминът е разположен в получения отвор.
    2. Полагане на слоя бариера срещу пара. Закрепването на този елемент се извършва с греди, припокриващи се с помощта на строителна стаплер, и е важно да се спазва допускането на стените на 15-20 сантиметра. Материалът обикновено е стандартен филм или специален, подсилен с фолио и подсилен с армировъчна мембрана.
    3. Работете върху дъските за подаване на тавана отвътре. Закрепването на дъските към гредите се извършва с помощта на нокти, 2 пъти над тяхната дължина.
    топлоизолация за таванно устройство за баня
  • Монтаж на топлоизолационен слой. Изолацията трябва да се положи върху парната бариера. Масните материали в този случай трябва да бъдат коригирани така, че в гнездата да нямат никакви пропуски.
  • Устройството на слоя хидроизолация. Монтирането на този елемент се осъществява по същия принцип като бариерата срещу пара, т.е. при спазване на всички необходими припокривания. Важно е зоната между нагревателя и филма, отблъскващ влагата, да има определена вентилационна междина.
  • Облицовка на пода на тавана. За това е обичайно да се използват дъски. Полагайте ги трябва да бъде същият като на тавана от помещенията на банята.
  • На това устройство може да се счита, че устройството за таван за баня от тип шиене е завършено.
    Споделяне в социалните мрежи:

    сроден
    Тогава да напълните таван върху вана избор на материалТогава да напълните таван върху вана избор на материал
    Как да изолираме тавана във вана и какъв вид изолация е по-добре?Как да изолираме тавана във вана и какъв вид изолация е по-добре?
    Изолация на тавана в банятаИзолация на тавана в банята
    Както и в банята за изолиране на тавана - опциите за устройствотоКакто и в банята за изолиране на тавана - опциите за устройството
    Как да се изолира таван на баня, отколкото е по-добре да го направиКак да се изолира таван на баня, отколкото е по-добре да го направи
    Таванът в опциите за опции за руската баняТаванът в опциите за опции за руската баня
    Как да направите таван, за да спестите бюджет в саунатаКак да направите таван, за да спестите бюджет в сауната
    Как и какво да изолира тавана на банятаКак и какво да изолира тавана на банята
    Таван за банята със собствените си ръце - опции за устройствотоТаван за банята със собствените си ръце - опции за устройството
    Как да изберем нагревател за баня на таванаКак да изберем нагревател за баня на тавана
    » » Топлоизолация на тавана на банята - опции за устройството
    © 2021 BggeHat.com