Таван за банята със собствените си ръце - опции за устройството



Както знаете, изграждането на таван за баня е много важен процес, който не само ще повлияе на осигуряването на сауната със стабилен горещ въздух, но и ще осигури на цялата конструкция дълъг експлоатационен живот. Когато инсталирате тавана във ваната, трябва внимателно да премислите всички детайли и компетентно да подхождате към неговия дизайн, тъй като дори и такъв показател, височина на тавана във ваната, може до известна степен да засегне надеждността на структурата. Тогава ще говорим за това как правилно да подготвим тавана за ваната със собствените си ръце, какви материали трябва да се използват за това, както и за възможните грешки по време на монтажа и мерките за предотвратяването им.

Компоненти на тавана за банята

Отразявайки темата за това как да монтирате таван във вана със собствените си ръце, важно е предварително да обмислите следните три фактора:
  • каква височина ще има таванът;
  • какъв материал е по-добре да се използва;
  • какъв тип конструкция ще бъде таванът, който ще бъде монтиран.
таванът на банята със собствените си ръце
Както вече беше споменато по-горе, таванът в мивката в банята трябва да има предварително проектирана височина. Така че неговият показател трябва да бъде около 2 метра. Ако говорим за дървесината, използвана в строителството, е много важно тя да се изсуши на правилното ниво. Смята се, че е най-добре да монтирате тавана във вана с иглолистна дървесина и тавана облицовка във ваната най-добре е да се представят от твърда дървесина. Освен това е необходимо да се вземе предвид индикатор като количеството на смолата, съдържаща се в материала, както е дървения материал, при което смолата съдържа по-малко вероятно състояние да издържат на високи температури, неговата топлопроводимост е много ниска, и звукоизолация - висока.
Стандартният дебел филм действа като парна бариера в този случай, а топлоизолацията се състои от базалтови плочи, подсилени с фолио (да се чете:Как да открадне парна бариера") Като топлоизолация е възможно също така да се използват материали като талаш, глина, стърготини или пръст.

Варианти на подреждане на таваните за баня

При монтажа на тавана в баня за миене е необходимо да се изучат подробно 3 варианта на устройството, от които е обичайно да се разграничават и 3 основни категории бани за подова настилка:
  • фалшив таван;
  • таван за подови настилки;
  • панелен таван.
таван в съблекалнята на банята

Проектиране на таван за баня според подадения тип

Този таван не е само най-лесният по отношение на монтажа, но и един от най-издръжливите. Същността на това устройство се крие в облицовката на гредите на тавана с помощта на подплата. След това плоскостите трябва да се постави брой слоеве на изолация, като пара, хидро и топлоизолация (в съответствие с приложение в съответствие с точно такава цел), и след тавана на обшивам към таван страна на дъската.
Този дизайн е най-подходящ за тези бани, които са оборудвани с таванско помещение, тъй като този тип полагане на слоевете им позволява да осигурят надеждна защита с дървени подови настилки. Монтирането на такъв таван на банята със собствените си ръце не е трудно, обаче, а цената за него, разбира се, е доста висока поради значителната цена на твърди дъски и обемисти греди.
Преди да започнете с монтирането на такъв таван, е необходимо да изчислите предварително и да подготвите необходимото количество дъска за оформяне. Първоначално трябва да поставите гредите на тавана и след това да поставите тръбата през тавана на банята. След това трябва да направите жлебове с кръстосани ребра, проектирани за центриран лъч. Цялата конструкция е фиксирана с помощта на ноктите. Важно е да запомните, че тръбата в банята през тавана трябва да бъде поставена в отвор, чийто размер е 380x380 милиметра.
таван в мивката
След това се изисква да се започне монтаж на таван борда. За гредите на тавана, чиито краища трябва предварително да бъдат третирани с антисептичен разтвор, трябва да се постави слой от пароизолационна бариера, използвайки конструктивен статив. Полагане на материала трябва да се извършва в съответствие с допускане по стените, което е не по-малко от 150 милиметра. Дървената дъска трябва да служи като основа за направата на гвоздей, който да пасва плътно към стената, а втората плоча да бъде поставена така, че нейният щифт да влезе в жлеба на първата дъска. С помощта на каяк е необходимо да се фиксира получената връзка. По същия принцип целият таван трябва да бъде сглобен.
Парата бариера трябва да бъде покрита с хидроизолация, и всичко това трябва да бъдат покрити с фиксирани с помощта на галванизирани нокти с широки дъски. Необходимо е дължината на ноктите да е повече от дебелина на дъската най-малко 2 пъти. Като алтернатива, винтовете за самозатягане могат да действат като скрепителни елементи.

Подреждане на тавана за подови настилки

Проектирането на този тип рафтове е подходящо за бани, които са малки в тяхната площ (максималната широчина на участъка е 2,5 метра). Такъв таван в съблекалнята на банята и в парната баня също е построен, ако в стаята, вместо преградата под формата на щит, има столична стена. Важно е дъските да се прилепват плътно, ставата в ставата. Над дъските трябва да се поставят пара и топлоизолация. Материалът за бариерата срещу пара може да бъде покривен материал, фолио или покривен филц. Положените слоеве трябва да бъдат поръсени с торф, а след това покрити, например, с шисти, които могат да бъдат фиксирани към гредите с помощта на ноктите.
преминаване на тръбата през тавана във ваната
Алтернативно, огнеупорни плочи могат да бъдат покрити, които могат да бъдат направени ръчно (цимент + стърготини + вода в съотношение 0.3: 1.2).
Основният недостатък на тавана е невъзможността да се движи по повърхността му и може да се използва само за съхраняване на всякакви принадлежности за баня. Въпреки това инсталацията е проста и всички работи са икономични (вижте също: "Таванът в руската баня: възможности за подреждане").
Монтаж на тавана във ваната, подробно видео:

Монтаж на панелен таван за баня

Структурата на това припокриване на тавана включва следните елементи:
  • две опорни пръти;
  • обшивка;
  • пара, термична и хидроизолация;
  • външна стълба от тавана.
Всички изолиращи слоеве трябва да бъдат поставени по определен начин във вдлъбнатината, която е покрита с плоскости отгоре. От гледна точка на теглото на щитовете е много трудно да се монтира такъв таван, но общото тегло може да бъде частично намалено, като се използва стъклена вата или влакно от базалт като слой не повече от 100 милиметра като изолация.
Пространството между дъските е снабдено с влагоустойчив нагревател, най-оптимален от който ще бъде филц с слой от полиетилен или фолио.
таван в мивката
Не забравяйте, че преминаването на тръбата през тавана във ваната, според типа панел, също трябва да бъде оборудвано компетентно при спазване на всички норми за монтаж на комина.
Таблото на таблото се характеризира с икономичното използване на устройството, тъй като се използва само оформянето му. Основният недостатък, споменат по-горе, е прекомерно високото тегло, което означава, че няма да може да се справи само с монтажа.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Таван в банята, как да си направите собствени ръцеТаван в банята, как да си направите собствени ръце
Тогава да напълните таван върху вана избор на материалТогава да напълните таван върху вана избор на материал
Как да изолираме тавана във вана и какъв вид изолация е по-добре?Как да изолираме тавана във вана и какъв вид изолация е по-добре?
Как да оборудвате тавана в парната баня със собствените си ръцеКак да оборудвате тавана в парната баня със собствените си ръце
Изолация на тавана в банятаИзолация на тавана в банята
Както и в банята за изолиране на тавана - опциите за устройствотоКакто и в банята за изолиране на тавана - опциите за устройството
Как да се изолира таван на баня, отколкото е по-добре да го направиКак да се изолира таван на баня, отколкото е по-добре да го направи
Таванът в опциите за опции за руската баняТаванът в опциите за опции за руската баня
Как да направите таван, за да спестите бюджет в саунатаКак да направите таван, за да спестите бюджет в сауната
Как и какво да изолира тавана на банятаКак и какво да изолира тавана на банята
» » Таван за банята със собствените си ръце - опции за устройството
© 2021 BggeHat.com