Таван в банята, как да си направите собствени ръце



Мнозина се чудят как да направят таван във вана и отдавна не се притеснявайте за състоянието на сградата. Таванът за тази сграда трябва не само да предпазва от лоши метеорологични условия и да запази топлината, но и да не абсорбира влагата. Във ваната се издига гореща пара и се образува кондензация на тавана. Ето защо е важно да изберете подходящия материал за тавана, дори преди да направите правилно тавана във ваната, така че сградата да е доволна от много години.
как да направите таван във вана
Най-често таванът в банята е направен от твърди дъски или греди. Повдигнете тавана само след завършване на покривни работи, тъй като неблагоприятните метеорологични условия намаляват ефективността на топлоизолация, може да доведе до появата на гъбички и мухъл по стените.

Избор на материал

За да завършите тавана във ваната е качество, трябва да изберете правилния материал. Разбира се, такива сгради често са изградени от дърво. Понякога се използва пластмаса, но ако има парна баня, тя може да се деформира поради високи температури, особено близо до комина, така че е по-добре да останете на традиционния материал - дърво. Но дори и тук има тайни - не всички породи са подходящи за бани.
Най-доброто решение е липата - тази дървесина има деликатен златист цвят и приятна миризма на мед. Също така, тя добре се съпротивлява на влагата, рядко се разделя и разделя, при високи температури не се нагрява добре.
Понякога има аспензия - това дърво е много трайно, не се разлага, бързо изпуска влага. Но има един недостатък - при редовно излагане на висока влажност и високи температури той потъмнява.
Очевидно не се препоръчва използването на иглолистен дървен материал за довършване на тавана. Ако ви харесва миризмата на игли, можете да направите подове от дърво, пейки, но не таван - при загряване ще има смола, която може да причини сериозни изгаряния.

Таванно тяло

Таванното устройство в банята предполага поставянето на основата (вътрешни табла). Често не използвайте кант или кант, обикновено е облицована с подплата (вижте. Правилно обвиване на тавана с подплата).
На вътрешните плоскости между гредите на подовата настилка се полага защитен слой, който поддържа топлината и я предпазва от влага. Хидроизолационната бариера трябва да е без пукнатини, ставите трябва да са плътно затворени. Дъските трябва да бъдат избрани от висококачествени, без възли. За да се създадат най-добрите условия и да се предотврати наличието на вода, е необходимо да се осигури плътно прилепване на дъските и дори да се припокриват.
Има такива видове полагане на тавана: подаване, ламперия и подови настилки. Сгъваемо, подходящо за големи помещения, подови настилки - за малки и средни, панелни универсални.
Таванът на тавана не изисква външна облицовка, тъй като е поръсена с топлоизолационен материал. Такова устройство на тавана на банята не е подходящо в случай, че има таван - всяка ремонт на пода върху нея определено ще се отрази на тавана, дори просто ходи по него няма да бъде (прочетено:Студено таванско помещение: устройство").
устройството на тавана във ваната
Фалшив таван в дървена баня може да се направи дори ако има таван (прочетете: В дървена къща затопляме тавана: начини). Най-добрата топлоизолация за него е минералната вата. Неговият слой е покрит с хидроизолация и е покрит с дъски отвън. Този материал се произвежда под формата на пресовани плочи, които лесно се подреждат.
Панелът таван е най-трудният вариант на настилка, но в същото време и по-евтини. Това е конструкция, състояща се от носещи барове, в които е монтирана хидро- и парна бариера, често има изолационен слой - минерална вата. Тя може да бъде сглобена извън самата сграда, но трябва да се има предвид, че е невъзможно да се установи таван в банята с помощта на ръце, това изисква участието на най-малко двама души.
Без нагревател, в никакъв случай, не. Таванът в банята е постоянно изложен на високи температури, висока влажност. Горещата пара пада върху стените и тавана, в резултат на контакт с хладен въздух, кондензационни форми. От омокряне и температурни крайности изолираните подове се разрушават. Ето защо, без парна бариера и изолация, тя няма да работи, без значение какъв тип таван е избран (прочетете:Изолация на тавана в банята").
За да направите това, е по-добре да изберете материали като минерална вата, полистирол, експандирана глина - когато работите с тях, няма нужда да привличате специалисти, освен че са достатъчно евтини. Въпреки това експертите все още не препоръчват използването на пяна поради факта, че при повишени температури тя е в състояние да отделя токсични вещества и принадлежи към опасни за огъня материали.

Подрязване на тавана

Нарязването на тавана на банята трябва да се извършва от професионалисти. Безопасният комин е гаранция за собствената ви безопасност и безопасността на цялата конструкция. Много е важно да спазвате всички правила, когато поставяте фурната и инсталирате комина. Дори дребни грешки могат да бъдат причината, поради която работата на сауната става опасна поради възможността за пожар.
разделяне на тавана на банята

Бариера на тавана на пара

За да не изостава изолацията от парата, тя трябва да бъде защитена с парна бариера, която трябва да бъде запечатана, без да се страхува от вода и високи температури. Експертите съветват да се използва като фолио за бариери срещу пара, докато фугите трябва да бъдат залепени с алуминизирана лента. Това е най-често прибягва до този метод на бариера срещу пара (виж също:От коя страна да поставите бариерата за пара на тавана").
парна бариера на тавана във ваната
Оказва се, че добра бариера срещу парата на тавана на банята, когато се използва фолио-изол е материал с фолио на фибростъкло. Можете да вземете пергамент или обикновен полиетиленов филм. Мембранните нагреватели са надеждни.

Затопляне на тавана

Фалшивият тип таван се счита за най-силният, така че е идеално подходящ за изграждане на бани с таван. Можете да направите такъв таван във ваната със собствени ръце, тъй като инсталирането е много проста (прочетете също: "Височината на тавана в сауната").
Първо трябва да се монтирате от рамката на дървените греди, която ще служи като таванно покритие. Рамката е закрепена към частите на таванната система, след което тя е облицована с купчина или кант, която е с дебелина не повече от 4 сантиметра.
На рамката на тавана, тя също е таван дъска, изложени на пара и бариерен материал и го фиксират със специален стаплер. Необходимо е да се предвиди материал за бариери срещу пара (приблизително 20 сантиметра) по стените, след което да поставите слой изолация. В резултат на това се получава трислойно покритие, което допълнително трябва да бъде защитено от подови настилки, направени от дъски - те трябва да бъдат прикрепени към гредите с нокти.
Качва на тавана, за разлика от пашата, дава възможност да се използва за съхранение на тавана кърпи, метли и др .. Недостатъкът му е, че ако не е висока цена - за да отрежете изискват голям брой висококачествена дървесина.

Затопляне на тавана

Таванът често се използва в малки вани, тъй като ви позволява да създадете надеждна и гъста хидроизолация. В същото време минералната вата се поставя директно върху таблата за тавани. Пароизолацията на тавана в банята се постига благодарение на слоя от насипен материал (виж фиг. Изолация на тавана на банята: избор на материал, ред на работа).
таван във ваната със собствените си ръце
За полагането на изолация подовите плоскости трябва да имат минимална дебелина (не повече от 5 сантиметра), разстоянията не могат да бъдат повече от 2,5 метра. Първо на плоскостите се поставя бариера за пара, след това - нагревател. Свободният топлоизолатор перфектно затваря всички пукнатини и кухини. За да го използвате, трябва да създадете допълнителни огради - ръбовете по периметъра на тавана ще се превърнат в пречка.
Таванът има много недостатъци. На първо място, тя не може да бъде инсталирана в големи вани - тя е подходяща само за малки сгради. Също така ще бъде невъзможно да използвате тавана, а в случай на ремонт на тавана е необходимо да смените нагревателя (виж също: "Таван за банята със собствените си ръце - опции за устройството").

Затопляне на панелните тавани

Ако се чудите как да направите таван във вана, която трае дълго - заслужава си да изберете тип панел. Направете такива тавани от предварително подготвени дървени щитове, които се събират по определен алгоритъм.
Първите два метра се поставят на равна повърхност на разстояние половин метър един от друг, като техните релси се изравняват с лента. След това дъските са опаковани с гвоздеи отгоре, така че техните ръбове да излизат извън решетките за 5 сантиметра. При монтажа на тавана в тези интервали се поставят топлинни изолационни материали. След като плочите са прикрепени, панелът се обръща и вътрешната му повърхност е покрита с материал, предпазващ от пароиди и фиксирана с тънки стелажи.
Тези операции трябва да се извършват извън стените на банята, така че ще имате нужда от помощ, за да преместите дървените щитове - няма да можете да се справите сами. За да се избегне деформирането на панелите по време на транспортирането, те трябва да бъдат закрепени с две приспособления, които впоследствие се свалят.
Когато се полагат върху гредите от завършени панели, уплътнителят е задължителен (обикновено се използва юта като пръчка). Между външната повърхност на стената и ръба на панела трябва да остане най-малко 10 сантиметра - това разстояние ще ви позволи да инсталирате гредите без заготовки под необходимия ъгъл.
След като полагате панелите, можете да започнете да създавате топлоизолация. Ако се използва влакнест термоизолационен материал, неговата ширина трябва да бъде малко по-голяма от разстоянието между панелите. В случай на изолация с пяна пластмасови листове трябва да бъдат нарязани точно в зависимост от разстоянието между баровете.
Над слой на топлоизолация трябва да се постави хидроизолация - не може да бъде поставен върху гредите се припокриват. Между тези два слоя се изисква да се постави топлоизолационен уплътнител, така че топлината да не изчезне поради свързването между панелите.
След като са поставени изолацията и хидроизолацията, е необходимо да се инсталира подовата настилка от дъските. За да направите това, вземете дъска с дължина, равна на общата широчина на таванските панели, и я закрепете със слепени винтове или винтове към панелите. След това към всеки панел трябва да прикрепите няколко къси пластини и да затворите конструкцията на дълга дъска. По този начин, редуването на дълга дъска и няколко къси форми образуват непрекъснато покритие. В горната релса трябва да се затворят ставите на къси дъски. Този тип таван е рядкост - причината за това е трудността при монтажа. Прочетете още: Как да се изолира таван на баня, отколкото е по-добре да го направи.
Ако има въпрос, как да се направи таван във ваната, по-добре е да се спре изборът на подгъва на тавана. Тя ще струва повече от подови настилки и облицовки, но силна и ще продължи много години.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изолираме тавана във вана и какъв вид изолация е по-добре?Как да изолираме тавана във вана и какъв вид изолация е по-добре?
Как да оборудвате тавана в парната баня със собствените си ръцеКак да оборудвате тавана в парната баня със собствените си ръце
Изолация на тавана в банятаИзолация на тавана в банята
Както и в банята за изолиране на тавана - опциите за устройствотоКакто и в банята за изолиране на тавана - опциите за устройството
Как да се изолира таван на баня, отколкото е по-добре да го направиКак да се изолира таван на баня, отколкото е по-добре да го направи
Таванът в опциите за опции за руската баняТаванът в опциите за опции за руската баня
Как да направите таван, за да спестите бюджет в саунатаКак да направите таван, за да спестите бюджет в сауната
Как и какво да изолира тавана на банятаКак и какво да изолира тавана на банята
Таван за банята със собствените си ръце - опции за устройствотоТаван за банята със собствените си ръце - опции за устройството
Как да изберем нагревател за баня на таванаКак да изберем нагревател за баня на тавана
» » Таван в банята, как да си направите собствени ръце
© 2021 BggeHat.com