Как да блокирате отоплителната батерия

Случило се е, че трябва да отсечете водата. Може би това се дължи на замяната на стари батерии с нови или просто чрез извършване на водопроводна работа, която изисква такива условия, няма значение. Най-важното е, че всичко изчезва без да причинява никакви проблеми. Много е важно да знаете как да затваряте правилно батерията, особено в жилищна сграда.



Струва си да се отбележи, че водата в отоплителната система непрекъснато, дори и през летния сезон, когато отоплението не работи. Ето защо, за да смените тръбите или батериите, водата ще трябва да се изключи. Ако такава работа трябва да се направи през зимата, не забравяйте, че в радиаторите има гореща вода. Ако не спазвате основните мерки за сигурност, можете да получите сериозно изгаряне. (Виж също: Как да изчислим биметалните радиатори)



Предварителна подготовка


Преди да решите да изключите водата в отоплителната система, трябва да изпълните няколко задължителни условия:



  • предупреждават съседите, които живеят на долния и горния етаж;

  • да се грижи за наличието на необходимите инструменти и материали;

  • ако нямате представа как да изключите водата и дали е възможно изобщо да се покрие батерията, не забравяйте да се консултирате с информирани хора и да използвате допълнителна информация.


Инструменти на склад. Съседите са предупредени, сега можете да продължите директно към работата. Всичко не е толкова просто, ако живеете в жилищен блок. Например, ако задачата за припокриване на отоплителната акумулаторна батерия е свързана с подмяната на радиатори, тогава общото стъпало на отоплителната система трябва да бъде изключено за поне половин ден. (Виж също: Как да изберем радиатори)

За в бъдеще, ако е необходимо, е лесно и лесно да се покрият батериите, тръбите, които са подходящи за отоплителната система на вашия апартамент, са по-добре оборудвани с допълнителни спирателни вентили.

Прегряване на нагревателната батерия

По-добре е да изключите цялата система, като използвате водопровод, в случай на непредвидени обстоятелства. Ако трябва да действате сами, бъдете изключително предпазливи и тогава ще трябва да платите щетите, направени на имуществото на някой друг.

Решетката обикновено се изключва чрез затваряне на вентила, който се намира в сутерена на къщата. Може да се наложи да се положат определени усилия, тъй като такива процедури все още трябва да се извършват изключително рядко. (Виж също: Как правилно да инсталирате радиатор)


Как да покрием батерията през зимата


Като цяло, според нашите закони е забранено да смените батерията по време на отоплителния сезон, но ако за извънредни ситуации, от които само един - правото да блокира радиатора и да се замени, в такива случаи, разбира се, може да бъде изключена щрангове, дори и през зимата.

Но такива изключителни мерки могат да бъдат избегнати. Обикновено всички отоплителни акумулатори имат част като байпас. Те са вид джъмпери. Оборудван с кранове. При завъртане на вентилите охлаждащата течност, т.е. обикновената вода, престава да тече директно в акумулатора. Оказва се, че циркулацията на водата в общата отоплителна система не се нарушава.


Как правилно да се използват батериите за централно отопление


За да се сведе до минимум броя на ситуациите, в които възниква въпросът как да блокирате батерията в апартамента, е необходимо да се научите как да работите правилно и да подмените радиаторите за топлина. (Виж също: Диаграма и монтаж на окабеляване с метална пластмаса)

Важен фактор ще бъде първото включване на отоплителните батерии след дълъг летен сезон. Малцина мислят за каква вода влиза в батериите след дълга почивка. Като правило, много мръсно и ръждясало. И ако просто сменихте старите батерии с нови радиатори? Много често с този подход CHP дори нови отоплителни елементи са замърсени. Ето защо, след това се оказва, че имате леко топла батерия, а съседите са само африканска топлина в апартамента.

Припокриване на батерията в апартамента

За да се избегнат такива неприятни ситуации, радиаторите в апартаментите трябва да бъдат снабдени със специални джъмпери. На напречните прегради трябва да има специални сачмени вентили. С тази връзка и за апартаментите е най-оптимален, целият поток от мръсотия и ръжда ще се утаи в джъмпера, като по този начин предпазва новата ви батерия от запушване.

Излишен детайл ще бъде температурният контролер, инсталиран на батерията ви. Факт е, че през зимата водата в отоплителната система има същата температура. Вероятно сте се сблъскали с такава ситуация, че има 30 извън прозореца, но в стаята изобщо не е студено, а напротив, топло и удобно. Но след това се оказва как? Замърсителите са минали, водата в отоплителната система циркулира със същата температура и в стаята не става толкова горещо, а е просто запушен. (Виж също: Стоманени радиатори)



Това е в тази ситуация и полезни температурни регулатори. Има много модели и варианти на устройства от този тип. Най-простият изглежда като дръжка на крана. Като го завъртите в определени страни, можете да зададете стойността от 0 до 5.

Номерата показват диаметъра, през който преминава горещата вода. Това означава, че когато изложите номер 5, количеството топла вода, преминаващо през батерията, не се променя. В случай на задаване на стойности от 4 до 1 включително, диаметърът на тръбата става по-малък. Във връзка с това се намалява и обемът на водата, преминаваща през радиатора. В резултат на това батерията става по-хладна. Температурата в стаята също. За да бъде напълно отрязана водата в акумулатора, достатъчно е просто да се затвори напълно кранчето.


Правилно използване на температурни контролери


Както беше споменато по-горе, е много ефективно да се използват термостати в отоплителната система. Но те също трябва да бъдат правилно експлоатирани. Не използвайте температурни контролери без джъмпери. Няма нищо сложно. Факт е, че ако започнете да се регулира дебита на водата от термостата и джъмпера не е инсталирана, тя ще доведе до факта, че общият обем на водата, преминаващ през вашия апартамент, ще бъде по-малко от това е неприемливо.

терморегулатор

Подобно на всяко устройство, термостатът също може да се запуши. Това е възможно в случай, когато радиаторът е изключен. Излишно е да се каже, че потокът от мръсна и ръждясала вода може да се излива в тръбите не само с първото включване. Аварийната ситуация на отоплителния уред и, моля, замърсената вода в тръбите.

Като се има предвид, че джъмперите не са (тъй като са изключени), целият поток от мръсотия ще стигне до терморегулатора. Това устройство е просто неподходящо за такива работни условия, в резултат на което може да възникне задръстване, което ще доведе до факта, че водата просто ще прекрати преминаването през батериите. Не е така, че тази ситуация е ужасна, ако се докосне само до вас. Сега, ако се улови общата тръба, гневните съседи, които са останали без топлина в слана, едва ли биха ви благодарили.

Ето защо, ако мислите как да покриете правилно батерията, винаги трябва да помните, че джъмпера винаги трябва да бъде отворен. Дори и да нямате инсталирани терморегулатори, опитайте да не блокирате джъмпера. Тя може да бъде изключена за кратко, в ситуация, в която подозирате, че радиаторите са леко запушени. В този случай цялото налягане на водата ще премине през батериите. Но не забравяйте, след известно време джъмперът трябва да се върне в работното място.



Много е важно термостатът да се инсталира правилно. То трябва да се намира само след джъмпера. Местоположението му пред него няма да бъде релевантно, защото на такова място термостатът няма да бъде защитен от мръсотия, който може да попадне в системата с вода.



Така че, нека да обобщим. За да може отоплителната система на вашия апартамент да работи дълго време и без да е неуспешна, е необходимо да се изпълнят следните условия:



  1. Правилно включете батериите след дълъг сезон на почивка.

  2. Инсталирайте термостати.

  3. Инсталирайте сферичните кранове.

  4. Уверете се, че сте инсталирали специален джъмпер на радиаторите.


Застъпване на старата батерия


данни


Придържайки се към такива прости условия на правилна работа, не е нужно да изпитвате трудности и неудобства, не само с температурния режим, но и със собствения си комфорт, както и със съседите си.

Но понякога има обстоятелства на непреодолима сила дори при правилната работа на отоплителната система. Понякога една тръба може да се счупи. Естествено, веднага възниква въпросът: какво да се направи в случай на пробив? Първото нещо е да се обадите на службите за спешна помощ и да се обадите на специалисти. Обажда се, но може да отнеме много време, преди екипът от специалисти да пристигне. Не гледайте ли едновременно, когато мощен фонтан от тръба наводнява апартамента или съседите от дъното? Разбира се, че не можете да направите много преди пристигането на специалисти, така че щетите са минимални.

Първо, поставете кофа или басейн под счупената тръба. Не забравяйте да излеете напълнени с вода контейнери навреме. След това е желателно да слезете в мазето и да блокирате водата в решетката. Не забравяйте, че след това всичките ви съседи са останали без вода.

Вероятно има смисъл да се опитате сам да запечатате тръбата, поне за да избегнете яростни съседи. За да се елиминира изтичането, се нуждаете от двойка скоби (винт), гумена запушалка.

Повредената тръба се превръща в лента от калай (може да бъде отрязана от всяка алуминиева кутия). След това пластирът се фиксира с помощта на скоби, чиито винтове са усукани възможно най-много. Вместо калай могат да използват гума. Малко парче може да бъде отрязано от гума за велосипед или камера от колело на колата или можете да използвате бебешка топка.

Сега можете спокойно да чакате пристигането на спешна бригада, знаейки, че няма да трябва да плащате щетите, направени на съседите. И собствените щети ще бъдат минимални. Разбира се, използването на импровизирани инструменти и такива самопоправки може само временно да реши проблема. Липсата на изтичане сега не означава, че няма да се появи след няколко часа. Ето защо е необходимо да се обадите на специалисти, за да се премахнат счупвания в тръбите.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Монтиране на самонагряващи батерииМонтиране на самонагряващи батерии
Как да настроите отоплителните акумулаториКак да настроите отоплителните акумулатори
Как да премахнете нагревателната батерияКак да премахнете нагревателната батерия
Как да увеличите батерията на отоплениетоКак да увеличите батерията на отоплението
Кое е по-добре да изберете радиаторКое е по-добре да изберете радиатор
Как да изчислим биметалните радиаториКак да изчислим биметалните радиатори
Батерията не загрява причината и методите за отстраняване на неизправностиБатерията не загрява причината и методите за отстраняване на неизправности
Замяна на отоплителни акумулатори с газово заваряванеЗамяна на отоплителни акумулатори с газово заваряване
Отоплителни батерииОтоплителни батерии
Как да направите замяна на радиатори в апартамент?Как да направите замяна на радиатори в апартамент?
» » Как да блокирате отоплителната батерия
© 2021 BggeHat.com