Как да изчислим биметалните радиатори

При проектирането на нова отоплителна система или при смяна на стари батерии с нови радиатори е важно да се изчисли ясно мощността на новите отоплителни източници. Как да изчислим биметалните радиатори, за да компенсираме топлинните загуби в помещението по такъв начин, че дори при най-суровите студове в помещенията да е топло и удобно. Важно е да запомните, че е невъзможно да се направи изчисление, без да се вземат предвид възможните топлинни загуби.

В момента има много техническа литература, която предоставя формули, които ви позволяват да изчислите правилно броя на необходимите нови батерии. Но, като правило, техническите термини, използвани в такива публикации, не ви позволяват да разберете необходимите изчисления. (Виж също: Отоплителни батерии)


Как правилно да се изработи отоплителна система




  1. радиатори (радиатори или батерии);

  2. топлопроводник;

  3. източник на топлина (за отделни къщи е отоплителен котел).


Как да изчислим необходимия брой нагреватели


Без да се използва формула в този случай не може да се направи. За да изчислите радиаторите за апартамента, ще трябва да знаете стойностите на следните стойности:



  • Площта на стаята, която ще бъде нагрята с помощта на биметални радиатори. Имайте предвид, че изчислението се изисква за всяка стая поотделно, а не за цялата площ на апартамента или къщата.
  • (Виж също: Как да изчислим радиаторите)

радиатор



  • Мощност на радиатора. Той може да се намери в паспорта на устройството. Всеки производител трябва да посочи този индикатор в документите на устройството. Ако не можете да намерите паспорта на устройството, намерете информацията в Интернет, просто като въведете името и модела на радиатора. Още един нюанс. Производителите на отоплителни източници често надценяват силата. Обикновено това се взема предвид при изчисленията и получената стойност е просто закръглена нагоре.

  • И най-важното е, разбира се, формулата, с която ще се извършват изчисленията. Във формула има коефициент, равен на 100. Откъде дойде? Факт е, че според нормите, дадени в SNiP, топлинната мощност, която е необходима за загряване на 1 кв. Км. Метърът на жилищното пространство със стандартни тавани е 100 W.


Сега можете да изчислите броя на участъците от биметални радиатори, затова се използва следната формула: (Виж също: Какви са радиаторите за отопление)

K (брой секции) = S (площ на стаята) X 100 P (мощност на радиатора от паспорта)

Ето един пример за изчисление:

Трябва да изчислим броя на биметалните радиаторни секции за стая с площ от 30 квадратни метра. м, височината на тавана съответства на стандарта (2,7 метра). Силата на една секция от биметалния радиатор е 190 W, както е посочено в паспорта от производителя. Очакваме:

К = 30Х100 / 190

К = 15.8

Обръщаме стойността в голямата страна и получаваме общо 16. Така че, за да загряваме 30 квадратни метра. метри от помещението ще изисква биметален радиатор, който има 16 секции.

Това е просто. Но какво да направите, когато таваните в помещенията не отговарят на стандартните стойности и как тогава да се изчисли колко раздели са необходими за къщата? В този случай е по-добре да се използва напълно различна формула, която между другото е подходяща за изчисляване на мощността на панелните радиатори. Така че, за да използваме следната формула, се нуждаем от следните параметри: (Виж също: Кои биметални радиатори са по-добри)

Радиаторни секции



  1. Мощност на радиатора. Спомнете си, че капацитетът на отоплителната акумулаторна батерия, както и мощността на една секция от биметалния радиатор, са посочени в паспорта на устройството).

  2. Обемът на стаята (за тази цел е необходимо да се измери дължината, височината и ширината на стаята).

  3. Отново, коефициентът, но различен. В тази формула коефициентът е 41 W. Коефициентът отново се взема от SNiP. То съответства на количеството топлина, което е необходимо за загряване на 1 кубичен метър от стаята. В същото време изолационните материали, които могат да се използват, изобщо не се вземат под внимание. За европейската част на Русия коефициентът е 41.


Сега можете да изчислите, като използвате следната формула:

P (мощност на радиатора) = V (обем на помещението) X 41 (коефициент)

Стойността, която беше получена (и изчислихме мощността на батерията), може да бъде разделена на мощността, която има една секция, която ви позволява да получите броя на необходимите секции. Обърнете внимание на следния пример. (Виж също: Отоплителни радиатори)

Необходимо е да се изчисли захранването на отоплителната батерия за стая, която има следните размери. Височина на тавана - 2 м - ширина - 4 м - дължина - 7 м. Извършваме изчислението.



V = 2 х 4 х 7 = 56

P = 56 X 441 = 2296 W

Така че изчислихме силата на радиатора. Резултатът показва необходимото количество топлина, което ще трябва да даде нагревателния елемент, за да загрее цялата стая. Това означава, че ако говорим за избор на панелен радиатор, тогава неговата мощност трябва да бъде 2300 W и по-добра от 2400 W (не забравяйте, че получената стойност е по-добре закръглена нагоре). Или можете да използвате два радиатора с различни мощности, например 900W и 1500W.

И ако искате да изчислите броя на изискваните секции, тогава получената стойност на мощността трябва да бъде разделена на мощността на една секция. Например, в последния пример имаме 2296 W, разделяме я на 190 W, получаваме стойност от 12,1. след това кръг до 13 и да получите броя на секции - 13.

Радиатор за дома

По този твърде прост начин можете да изчислите радиаторите за къщата. В крайна сметка, както е известно в частните къщи, стаите нямат стандартни размери. В сградите, издигнати преди няколко десетина години, това е предимно много нисък таван.


Полезни съвети за правилното проектиране на отоплителната система


Експертите препоръчват при изчисляване на броя на секциите или на самата мощност на отоплителните елементи да се остави резерв. Топлинният резерв е приблизително 20 до полученото количество капацитет.

Освен това, преди да изчислите колко биметални радиатори трябва да бъдат и максимално да се затопли къщата. В крайна сметка, ако в стаята има постоянни течения и студени подови настилки, възможно е да се монтират нагревателни батерии по цялата ширина на помещението, но това няма да помогне.

В допълнение, недобре изолирани стаи, особено в частни домове загуба на топлина води до факта, че собствениците трябва да плащат доста големи суми пари, както за електроенергия и за газ (ако газови конвектомати отоплителни котли за отопление) , Ето защо най-доброто, което може да се направи, е първо да се затопли къщата, след което да се инсталират нови радиатори или да се сменят старите батерии с нови.


Размери на биметалните радиатори


Размерите на отоплителните елементи ще зависят преди всичко от това колко топлина батериите дават на атмосферния въздух. Следователно, бройте колко секции са необходими за дачата. Струва си да помислим за това, че батериите трябва да се инсталират, да се наблюдават и да се определят оптималните граници между пода и перваза на прозореца.

Например разликата между пода и биметалната батерия трябва да бъде най-малко 60 мм, а разстоянието от перваза до нагревателния елемент трябва да бъде 100 мм. Можете да направите повече, но не по-малко. Желателно е също така ширината на радиаторната батерия да е малко по-голяма от широчината на прозореца. Ако ширината на радиатора е по-малка, тогава ефективната термична защита няма да работи. Студеният въздух все още ще проникне в стаята. Изчисляването на радиаторите за лятното пребиваване трябва задължително да се извършва по формулата, предназначена за нестандартни стаи.

Радиатор за лятна резиденция

Фактите сочат, че ако стаята настроен проста дървена кутия, а след това чрез тях идва до 50 загуба на топлина, и ако прозорците в сградата не са се променили в продължение на много години, можете да бъдете сигурни, че развалени кадъра в местата на контакт със стъкло ще доведат до много големи топлинни загуби. В този случай няма да е възможно внимателно да отрежете всички пукнатини. Затова винаги инсталирайте биметални радиатори с марж, особено в неотопляеми помещения.

Ако средствата позволяват, ще бъде полезно да инсталирате специални термостати на отоплителните елементи. Те регулират температурата на всеки биметален радиатор в зависимост от температурата на околната среда. С тяхна помощ можете да настроите желаната температура на въздуха, в която се чувствате най-удобно.

Между другото, можете да използвате по-евтин начин. Вместо термостати, можете да инсталирате кран на байпаса, инсталирате друго кранче, за да покриете водата, която постъпва в батерията. С едно затваряне и отваряне на другия плавно, е възможно да се регулира топлопредаването на биметалната батерия. Въпреки това, използването на такъв вариант е доста обезпокоителен.



Струва си да се добави, че при инсталиране на радиатори те са най-добре поставени под прозорците. Ако стаята има два прозореца, тогава при изчисляване на необходимите секции е по-добре да ги разделите на две части и да направите инсталацията.



Не купувайте биметални батерии. Изявлението, че наскоро зимите в Русия са станали по-топло, е изключително без значение. Да кажем, че зимният период беше достатъчно топъл тази година, но никой няма да гарантира, че това винаги ще се случи. Времето е непредсказуемо, помислете какво ще направите, когато дойдат тежките руски студове. Използвайте нагреватели? По-добре е да бъдете безопасни и да поставите батериите с повече секции, отколкото по-късно при тежки студове, за да замръзнете и да използвате допълнителни нагревателни елементи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни радиаториОтоплителни радиатори
Самостоятелно изчисляване на отоплителните акумулаториСамостоятелно изчисляване на отоплителните акумулатори
Как да изчислим радиаторитеКак да изчислим радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Как да изчислите броя на отоплителните акумулаториКак да изчислите броя на отоплителните акумулатори
Видове радиаториВидове радиатори
Отоплителни батерииОтоплителни батерии
Как да изберем радиаториКак да изберем радиатори
Монтиране на връзка и изчисление на биметални отоплителни батерииМонтиране на връзка и изчисление на биметални отоплителни батерии
» » Как да изчислим биметалните радиатори
© 2021 BggeHat.com