Как да изчислите броя на отоплителните акумулатори

В случай на основен ремонт, който включва подмяна или модернизация на отоплителни системи, в родните собственици на въпросът е как да се изчисли броят на радиатори, какъв вид се даде предимство на това как да инсталирате радиатори, че те работят възможно най-ефективно.


Видове батерии


Модерните радиатори отидоха много по-далеч от старите мъже от чугун. Те са били вечни и практически неуязвими, но тяхното излъчване, ефективност и външен вид оставят много да бъдат желани. (Виж също: Кои батерии са най-подходящи за апартамент)

Напредъкът напредва и не много отдавна разнообразието от батерии стана много по-голямо: алуминий, биметален, с едно тяло и секционен, цветен и монохромен, модели на масово производство и уникални дизайнерски опции.

Старите чугунени акумулатори не излизат от употреба поради тяхната гъвкавост, тъй като са подходящи за всяка отоплителна система, охлаждаща течност и непретенциозни за нейното качество и чистота. Моделите от радиатори от чугун изглеждат малко по-добре, често са снабдени с декоративни решетки и други устройства за "маскиране" на недобре естетически задълбочени радиатори.

Алуминиеви радиатори - поле за въображение на дизайнерите и производителите. Те стават лидери на продажбите, до голяма степен защото изглеждат красиви и лесно се вписват в най-причудливия и стилизиран интериор. В допълнение, топлопроводимостта на алуминия е трудна за преувеличаване, което ги прави икономически и много ефективни. (Виж също: Кой радиатор да избере)

Когато е необходимо да се изчислят правилно отоплителните акумулатори, е важно да се вземат предвид такива нюанси. Но такива идеални радиатори имат значителен недостатък - те са много взискателни към чистотата и качеството на охлаждащата течност, което ги прави не напълно универсални.

Стоманените радиатори също са доста здрави и издръжливи. В допълнение, стоманените продукти са разделени на два ценови сектора: за обикновените хора се произвеждат панели за бързо нагряване на модели, а за клиенти - богати на тръбни стоманени батерии.

Отоплителни батерии

Те са красиви, лесно се вписват в интериора, имат лаконичен дизайн, трайна горна част, лесна за почистване, не събират прах. Ако има нужда да се изчислят отоплителните акумулатори на вашата къща, струва си да започнете от това дали панел батерията ще се използва или една и съща секционна опция. (Виж също: Силата на чугунени радиатори)

Най-новите и напреднали се считат за биметални батерии, които са изработени от стомана отвътре и алуминий. Те са много красиви, много икономични, но могат да се използват само в системи с високо вътрешно работно налягане. Така че те са подходящи само за апартаменти. И ако трябва да изчислите батериите за дача или частна къща, трябва да се откажете от биметалните секционни батерии.


Изчисляване на размера на батерията


По въпроса как да се изчисли размерът на радиатора, не трябва да се ръководите от размерите на отвора на прозореца. Много по-важно е да се вземат предвид строителните стандарти за монтаж на радиатори, така че тяхната ефективност и пренос на топлина да не се загубят.

За да инсталирате радиатор в отоплителната система, трябва да имате около 15 см от едната или другата страна. От пода е необходимо да отстъпят около 8-10 см. Същият брой - от перваза на прозореца. От стената, към която ще бъде прикрепен радиаторът, е необходимо да се отдръпнат около 3-5 см. Зад батерията е възможно да се постави рефлектор, който да увеличи топлинната мощност и да премахне неефективното загряване на стените зад радиатора. (Виж също: Биметални радиатори)

Ако има въпрос, да поставите един голям радиатор или няколко малки, е по-добре да спрете на последната опция. Колкото по-малка е батерията, толкова по-бързо ще се затопли и ще започне да загрява в стаята.

Също така мнението е погрешно, че размерът на батерията влияе върху нейното предаване на топлина. Не е така. Ефективността и ефективността на отоплителното тяло се влияят само от общата комбинирана мощност или мощността на всеки отделен сегмент.

Изчисляването на батерията се извършва за всяка отделна стая или стая, а не за къщата като цяло. Изборът на размера на радиатора трябва да започне с параметрите на стаята, нейната височина, общата площ. И това не е само техническите тънкости, а и чисто естетическо виждане. (Виж също: Отоплителни батерии)

Изчисляване на батерията



Така че прекалено обемистият радиатор в малка стая с нисък таван или малка площ ще изглежда грозно, твърде изпъкнал и ще привлече прекомерно внимание. Размерите на фабричните батерии, най-често, са стандартни, но работните им размери все още са няколко, което ще позволи да изберете правилния.


Как да изчислите необходимия брой батерии?


Когато трябва да разберете колко батерии си струва да купите, трябва да изчислите не общия брой батерии, но да изчислите броя на частите на батерията или по-точно общата им мощност. И вече от този индикатор ще има няколко батерии. Тя може да варира в зависимост от това кои радиатори ще купувате: големи или малки.

Така че, за изчисления е необходимо да се използва площта на помещението, нейната височина и няколко стандартни показателя.

За начало площта се умножава по височина, определяйки общото количество въздух, който ще се отоплява. След това индикаторът за обем се умножава по стандартния индикатор 41. Това се взема от санитарните норми, където се казва, че за оптимално нагряване на 1 куб въздух е необходимо да се изразходват 41 вата топлинна енергия. Умножаването на обема на помещението с 41 ще даде общата мощност на радиаторите за определена стая.

За да изчислите броя секции, трябва само да разделите общата мощност на фактора на мощността на една секция от избрания тип радиатори. Този индикатор е посочен в техническите спецификации за всеки радиатор.

Формулата за изчисление е еднаква за всички радиатори, независимо дали са от чугун, биметал или стомана. Обмислете други фактори:



  • Дълъг изпъкващ прозорец, който покрива радиатора. Ако това е така, 10 пъти повече от мощността на инсталирания под него радиатор.

  • За всеки прозорец в стаята също добавете 10.


Батерия за дома



  • Ако стаята не се изолира, и дървена кутия, във формула представляват фигура 41, ако монтирани пластмасови прозорци или изолиран етаж, тавана или стената, взети фигурата по-долу: в диапазона от 35 до 40. По-голямата топлоизолацията, по-ниската индекс.

  • За всяка външна стена ще е необходимо да добавите 5 към общата мощност на радиаторите на помещение.

  • Ако в резултат на изчисленията не са получени кръгли числа, по-добре е да ги закръгли, тъй като при изчисленията нищо не се казва за топлинните загуби, които ще бъдат във всеки случай. Лекото увеличение на всички индикатори ще ви позволи да вземете предвид тези загуби и да направите батериите малко по-мощни от необходимото. Това ще позволи да се избегне студът и липсата на сила на радиаторите.


Можете да изчислите колко секции имате, ако отоплителната система е монтирана от земята. В случай на обикновена подмяна на стари радиатори с по-модерни, просто е необходимо броят на секциите за стари батерии да се брои и да се закупи колкото се може повече нови.

Ако се запитате, че новите секции ще бъдат по-продуктивни, не се безпокойте, можете да поставите икономиката на котела икономично, да завиете крана на самите радиатори и да регулирате нивото на потребление на гориво по други начини.


Някои погрешни схващания и недостатъци


Каквото и да е било: да се изчислят батериите за апартамент, частна жилищна сграда или офис пространство, има няколко финес, които са забравени при изчисленията. Топлинните загуби бяха разгледани по-горе, но няма допълнителни източници на топлина. Това е от значение за офис пространство и други работни места. При избора на радиатори в работния кантор е важно да се вземе предвид факта, че има незначителни допълнителни източници на топлина, като офис оборудване, голям брой хора, домакински уреди. Същите компютри излъчват топлина по време на работа и неправилното изчисление на мощността на батерията може да доведе до постоянна топлина, сух въздух, неприятно микроклимат на работното място.

Изчисляване на батерията за апартамент

Също така, не придобиват твърде мощни нагреватели, би било неефективно, твърде скъпо и ще доведе до постоянен прегряване, което е изпълнено с бързото влошаване на оборудване, друго оборудване, лошото състояние на здравето на хората.

Също така е много важно, в кой отоплителна система ще бъдат инсталирани радиатори. Например, ако има по-ниска връзка на тръбите за захранване и за отвеждане, мощността на всеки радиатор ще бъде намалена с 20.

Въпросът, който интересува всеки, дали цената на радиатора оказва влияние върху качеството му, е донякъде неправилна. Да, колкото по-силен е радиаторът, толкова по-скъпо е. Но и цената се влияе от материалите, използвани за изработката на радиатори, устойчивостта им на корозия, външните щети, външния вид, масовото производство, нивото на моралното остаряване на самата технология. По-новите и по-перфектни, съответно, и по-скъпи.



Изчисляването на батериите в тази статия е най-проста. Това е доста ефективно, отчита много странични и фини фактори. Тя може да се използва и от онези, които никога не са правили нещо подобно. Ако не искате да умножете и изчислите процента, или имате нужда от по-точен резултат, можете да се обърнете към специалисти.



Има компании, които срещу такса ще направят подробно и много подробно изчисление на броя и мощността на радиаторите. Те използват други методи и извършват задълбочен анализ, включително при изчисления:



  • Климатичните особености на зоната, където се намира къщата или офиса,

  • Температурните режими, максималната, минималната и средната статистика за отоплителния сезон,

  • Конструкцията и материалът на стени, покрития, изолации и изолационни материали,

  • Съотношението на квадратурата на прозорците и цялата стая,

  • Процентни характеристики на ефективността на отоплителната система.


Няма нищо сложно в избора радиатори и изчисляване на тяхната сила, пренос на топлина, и за изчисляване на оптималното място, най-важното е да не отидем твърде далеч, всички внимателно оценени и взети предвид максимума от наличната информация, която е достъпна за вас.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Самостоятелно изчисляване на отоплителните акумулаториСамостоятелно изчисляване на отоплителните акумулатори
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Кои отоплителни акумулатори са най-подходящи за частни домашни отговори за собствениците на жилищаКои отоплителни акумулатори са най-подходящи за частни домашни отговори за собствениците на жилища
Видове радиаториВидове радиатори
Смяна на отоплителните акумулатори в апартаментаСмяна на отоплителните акумулатори в апартамента
Кое е по-добре да изберете радиаторКое е по-добре да изберете радиатор
Отоплителни батерииОтоплителни батерии
Как да изберем радиаториКак да изберем радиатори
Монтиране на връзка и изчисление на биметални отоплителни батерииМонтиране на връзка и изчисление на биметални отоплителни батерии
» » Как да изчислите броя на отоплителните акумулатори
© 2021 BggeHat.com