Кое е по-добре да изберете радиатор

За да отоплявате в апартамент или къща, за да създадете уют и да бъдете ефективни, не е достатъчно да изберете правилния отоплителен котел. Важен елемент от цялата отоплителна система са радиаторите. Което е по-добре да изберете радиатор за топлина, комфорт, не трябва да сменяте батериите за пет години и, разбира се, всичко това е на много изгодна цена.


Видове радиатори


Разбира се, за да изберете правилния тип радиаторна батерия за вас, трябва да знаете всички предимства и недостатъци на всеки отделен тип батерия. Радиаторите могат да бъдат разделени на няколко вида. (Виж също: Стоманени радиатори)



  1. Чугунени елементи на отоплителната система.

  2. Алуминиеви радиатори.

  3. Биметални радиатори.

  4. Стоманени панелни елементи на отоплителната система.


Разгледайте всеки вид подробно.


Чугунени батерии


Тези батерии отдавна се използват в отоплителните системи. В съветските времена, освен тях, просто нямаше други нагревателни елементи. Това само след развитието на технологичния прогрес започва да се появяват нови видове батерии.

Но дори и сега, когато изборът на батерии е огромен, чугунните радиатори все още са подходящи и са в голямо търсене. Изборът на най-добрите радиатори за дома, не пренебрегвайте и чупете желязо. Първо, чугунът, чийто материал е направен от радиатори, има голямо предимство пред други модели, тъй като ефектът на топлопренасяне е най-висок. В допълнение, чугунът, който е в постоянен контакт с вода, не се окислява и не може да бъде унищожен.

Чугунени радиатори

По-точно, такива радиатори могат да се експлоатират повече от 50 години. Също така батериите, изработени от чугун, са доказали своята устойчивост към несъвършените руски отоплителни системи за няколко десетилетия. Много често водата в тръбите е мръсна. Особено се отнася до началото на отоплителния сезон. (Виж също: Как да изберем радиатори)

Както свидетелства практиката, чугунът устойчиво издържа както замърсяването, така и агресивната водна среда с различни примеси. Ето защо, избирайки какъв чугунен радиатор е по-добре, трябва внимателно да прочетете характеристиките на устройствата, да сравните разходите и да обърнете внимание на батериите от местното производство. Вече фабриките ни знаят много за тези радиатори.



Бих искал да добавя, че ако все още си представите страшни батерии от съветската ера, спешно трябва да посетите специализиран магазин. Тези отоплителни елементи от съветската епоха отдавна са станали нещо от миналото. Мястото им е здраво заети от нови радиатори със стилен дизайн, който изглежда красив и естетически.



Изглежда, че чугунните радиатори са просто върха на съвършенството. Всъщност, най-големият им недостатък е твърде голямото им тегло. Една празна секция тежи около 7 килограма, след което си представете теглото на цялата батерия, напълнена с вода. Това тегло изисква много сериозно закрепване на конструкцията. (Виж също: Какъв вид алуминиеви радиатори са по-добри?)

Ако използвате такива батерии в частни домове, които са били построени преди няколко десетилетия, препоръчително е да сте сигурни, че стените могат да издържат на такова голямо тегло на цялата конструкция. И имайте предвид, че такива батерии не могат да се натрупват по време на работа толкова лесно, колкото например алуминий. Ето защо най-добре е първоначално правилно да се изчисли броят на необходимите секции. За надеждност е по-добре да се купуват с марж.

За да изчислите броя секции, от които се нуждаете, трябва да имате предвид, че топлинната мощност на една секция е около 160W.

Алуминиев радиатор


Алуминиеви радиатори


Тези елементи на отоплителната система веднага привличат вниманието с чист и стилен външен вид. Но тук за инсталация в апартаменти такива радиатори не са много препоръчителни. Алуминиевите батерии изискват много високо качество на почистване на охлаждащата течност. Работата е, че при постоянен контакт с водата, която не влиза в контакт с въздуха, алуминият бързо се окислява, което води до корозия на вътрешните елементи на акумулатора. (Виж също: Как да изберем отоплителна батерия)

Изхождайки от това състояние, алуминиевите батерии няма да продължат дълго, като са в постоянен контакт с агресивната среда на централната отоплителна система. Въпросът не само е, че самите батерии са унищожени, корозията може да доведе до преждевременна задръствания в тръбата, което ще доведе до разрушаване на радиатора.

Такива батерии са идеални за използване в отделни къщи, където е инсталирана модерна отоплителна система. Високата топлопроводимост, бързото нагряване, способността за просто и бързо регулиране на температурата на отопление ги правят идеални за използване в частен дом.



Батериите от алуминий удивиха въображението си с разнообразието от модели. По всяко време можете да добавяте или премахвате всяка секция и това несъмнено е голям плюс. В допълнение, тези радиатори имат не само различен външен вид, моделите са разнообразни по височина, което прави възможно поставянето им в абсолютно всеки интериор. (Виж също: Кои радиатори са по-добри)

Ако говорим за недостатъците на алуминиевите радиатори, в допълнение към корозията, те имат свойството да се нагряват бързо и много бързо да се охлаждат. В този случай, когато отоплението е изключено, батериите стават студени за кратък период от време. Съответно стаята бързо се охлажда.



Важно: не използвайте различни аксесоари от месинг или мед за алуминиеви радиатори. Тази комбинация може да предизвика корозия в батериите.



Биметални радиатори


Ако решите кои са най-добрите радиатори, не забравяйте да обърнете внимание на биметалните отоплителни батерии. При тези уреди с вода, вградените стоманени тръби влизат в контакт. Този факт дава възможност за по-голямо отопление на радиаторите и за избягване на основните проблеми, свързани с корозията на метала.

Биметален радиатор

При избора на биметални радиатори трябва да се обърне специално внимание на техния вътрешен компонент. Някои модели са по-евтини от техните колеги. Това е така, защото само вертикалните канали са изработени от стомана. Това означава, че се оказва, че батерията има контакт не само със стомана, но и с алуминий. Повечето производители на радиатори от този тип осигуряват гаранция, че малка площ не може да причини проблеми поради корозия. В допълнение, всички вътрешни елементи са задължително покрити със специални съединения, които защитават компонентите от корозивния процес.

Всичко това със сигурност не е лошо, но е по-добре да се изключат такива възможности в началния етап. Въпреки този недостатък. Биметалните батерии, като елементи на отоплителните системи, се доказаха от най-добрата страна. Към техните безусловни предимства, които ги отличават от подобни устройства, са следните:



  • Висока устойчивост на силни удари, причинени от нестабилна работа на отоплителната система.

  • Способността да издържате на високо налягане в системата за централно отопление за дълго време без да компрометирате ефективността му.

  • Висока топлинна мощност.


Ако говорим за появата на биметални радиатори, те могат да бъдат сравнени с алуминиевите батерии. Същите опции за избор на дизайн, цвят, размер. Този тип нагревателни елементи също се състоят от секции. Можете да ги добавите или премахнете по всяко време.

Нека да разгледаме още един вид в решението на един въпрос, какво е по-добре да се поставят отоплителни радиатори. Стоманени или панелни отоплителни елементи



Заслужава да се отбележи, че подобни радиатори са се появили в Русия сравнително наскоро. Но те вече бързо набира популярност сред потребителите. Тези нагревателни елементи имат вид листови панели с канали, през които охлаждащата течност циркулира.



Отоплителни радиатори

Вътрешната повърхност на стоманените плочи се обработва със специални съединения, съдържащи фосфати. Това предотвратява развитието на корозия в устройствата. При някои модели стоманените ребра са вградени за по-голям топлообмен.

Въпреки високата топлинна мощност панелните радиатори имат малка дебелина. Недостатъците на тези устройства могат да бъдат приписани на ниското си налягане, което те могат да издържат. Ето защо не се препоръчва използването на такива радиатори в апартаменти с централно отопление.

Инсталирайки стоманени радиатори във вашия дом, не забравяйте да ги монтирате допълнително и да ги спирате. Когато използвате радиатори, уверете се, че устройствата винаги са пълни с вода до максимум, в противен случай липсата на охлаждаща течност ще доведе до ръжда.


Обобщение


Така че, зависи от вас да решите кои радиатори са най-добри. Разгледахме всички плюсове и минуси на всички групи. Най-оптималната опция от всички радиатори ще бъде тази, която най-добре отговаря на вашите изисквания.

Избирайки радиатори в магазина, внимателно изучавайте паспорта на устройството, получавате съвети от продавача и предпочитате най-добре известните марки. Закупуването на отоплителни батерии за всяка неизвестна китайска компания, рискувате не само да губите пари, но и да останете без топлина в най-тежките студове.

Говорейки за цената, днес цените на радиаторите са съвсем приемливи. Несъмнено, чугунните батерии ще струват малко повече от алуминиевите батерии, но техният експлоатационен живот е повече от 50 години, докато алуминиевите батерии са само на 15 години. Днес, когато алуминиевите или стоманени радиатори вече не са новост или някакъв вид иновация, е напълно възможно да изберат за себе си опция, която да отговаря както на цената, така и на качеството.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кои радиатори са по-добриКои радиатори са по-добри
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Как да изчислим радиаторитеКак да изчислим радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Отоплителни батерииОтоплителни батерии
Колко са батериите за отопление?Колко са батериите за отопление?
Как да изберем радиаториКак да изберем радиатори
Как да изберем радиатори?Как да изберем радиатори?
Радиатори за подово отоплениеРадиатори за подово отопление
» » Кое е по-добре да изберете радиатор
© 2021 BggeHat.com