Как да се определи размера на радиаторите?

Изборът на радиатори за отоплителната система на модерния пазар на отоплителна техника е наистина огромен. Тук има всички видове материали и материали, от заслужени чугунени батерии до алуминий и биметални устройства от ново поколение с техните характеристики, превъзходство и недостатъци. И един от параметрите, на които обръщаме внимание, е техният размер.

Радиатори с различни размери

Радиатори с различни размери

Това е от това често зависи от силата на всяка отделна батерия и изчисляването на броя на секциите за дадена стая. В допълнение, размерите на радиаторите са важни за интериорния дизайн на вашия дом.

Какви са размерите на нагревателите?

Има общоприети стандартни размери: дебелина - 9 см, ширина - от 40 см, височина - 76, 94 и 112 см. Въпреки това, линейните параметри на радиаторите могат да варират значително. Размерите им зависят от материала, от който са направени, и от техния дизайн.

По дебелина (дълбочина)

Дебелината на радиаторите зависи от материалите, от които са направени и от техните форми:

  • Ако искате да инсталирате по-тънки устройства, тогава материалът в това явно губи желязо и биметален апарат: първият поради достатъчно дебели стени, а вторият поради двойния слой метал.
  • Формата оказва влияние върху дебелината. Най-тънки са панелните устройства: дебелината на стоманените и алуминиеви панели не надвишава 1 см.

в ширина

Ширината на батерията също е различна: малка (по-малка от 40 см) и много по-голяма - до 1,5 м, което може да бъде много удобно при планиране на стая с ограничения за разполагане.

Оригиналното решение за

Оригиналното решение за "широко" отопление

Не забравяйте! За да се поддържа топлинен баланс в помещението, ако ширината на отоплителното тяло намалява, трябва да се увеличи височината му или броят на секциите, които ще се инсталират.

височина

Тук размерите на радиаторите варират в най-широкия диапазон - от 15 см до 3 метра. различават:

  • Standard. Височината на стандартните чугунени батерии е 588 мм, алуминиевите секции - 575 мм, биметалните - 550-580 мм.
  • Ниска. Височината на "ниските" чугунени батерии може да бъде около 35 см, а алуминиеви - 15 см. Имат завидно предимство при поставянето под ниски прозорци. Новостите са така наречените "цокли", предлагани от някои компании, чиято височина може да бъде само около 2 до 3 см.
  • Висока или вертикална с малка ширина може да достигне височина 2 или 3 метра. Инсталирани на места, където няма подходящо място за стандартно отопление, но е необходимо да се загрява големи количества въздух. Те се считат за декоративни, имат изобилие от възможности за изпълнение на дизайна.

Интересно! При по-ниските устройства топлинният трансфер е малко по-висок. Това се дължи на минимизиране на допира на топъл въздух с горната част на устройството и на голям топлинен поток от повърхността на перките.

Висок вертикален инструмент



Висок вертикален инструмент

Как да изберем подходящите радиатори?

Размерите на радиаторите, от които се нуждаете, обикновено се избират в съответствие с интериорния дизайн и количеството топлинна енергия, която те произвеждат. Така че, при стандартното подреждане на отоплителните елементи под прозорците, трябва да се има предвид, че:

  • е желателно те да се припокриват с ширината на отвора на прозореца с около 50 до 75 °.
  • Разстоянието от горната граница на акумулатора до перваза на прозореца трябва да бъде най-малко 100 mm;
  • долната граница на радиаторите трябва да бъде най-малко 60 mm от повърхността на пода.

В стаи с нестандартни размери и оригинален интериор можете да използвате дизайнерски батерии: може да има както необичаен външен вид, така и специални размери. В същото време, за ваше удобство, радиаторите могат да имат различни типове връзка: отгоре, отдолу, странично и кръстосано.

Освен това трябва да се има предвид, че различните устройства от един и същи размер имат различно разсейване на топлината, имат различна мощност и лекота на поддръжка:

  • Отделенията от чугун се загряват по-дълго от алуминия и биметалните, въпреки че запазват желаната температура за по-дълго време,
  • Биметални радиаторни секции имат по-голям топлообмен,
  • За алуминий е необходим по-малък обем топлинно-транспортна среда, което дава по-голяма скорост на движение на водата и спестяване на работата на отоплителните котли.

Бъдете наясно! Ако е необходимо, за поставяне на отоплителни уреди в минимално пространство (например за "топло подово устройство"), вместо радиатори могат да се използват конвектори.

Нестандартен радиатор

Необичаен дизайн

Изчисляване на броя на батериите с различни размери

За да запазите топлинния баланс в помещението, трябва да обмислите внимателно броя на отоплителните сектори, от които се нуждаете. За да направите това, е необходимо топлината, излъчвана от вашия чугун, алуминий или други уреди, да съответства на загубите си през стените и прозорците през студения сезон.

Така че за качествена отоплителна система на стандартна стая (с височина на тавана не повече от 3 метра), за всеки 10 m2 е достатъчна 1 kW топлинна енергия. Изчисляване на необходимото захранване трябва да го разделите на мощността на една секция (тази стойност обикновено се посочва в сертификата за оборудване). Резултатът е броят на отоплителните батерии, от които се нуждаете.

Моля, обърнете внимание! Ако височината на тавана е повече от 3 метра, броят на отоплителните акумулатори трябва да се увеличи: полученият по описания по-горе начин се умножава по съотношението между височината на стаята и стандартната стойност.

Стоманен тръбен радиатор

Топлина и комфорт за дома

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изчисляване на броя на радиаторитеИзчисляване на броя на радиаторите
Отоплителни радиаториОтоплителни радиатори
Самостоятелно изчисляване на отоплителните акумулаториСамостоятелно изчисляване на отоплителните акумулатори
Изчисляване на мощността на радиаторитеИзчисляване на мощността на радиаторите
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Как да изчислим радиаторитеКак да изчислим радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Видове радиаториВидове радиатори
Как да изберем радиаториКак да изберем радиатори
» » Как да се определи размера на радиаторите?
© 2021 BggeHat.com