Замяна на отоплителните батерии как да избирате, изчислявате и инсталирате сами?

Всеки трябва да се изправи пред необходимостта от ремонт в семейното си гнездо. Ремонтът на стени, тавани и подове в по-голяма или по-малка степен е това, което може да бъде приписано на категорията козметични ремонти. Но изолацията на апартамент (дома), подмяната на топла или студена вода и подмяната на отоплителните батерии - е основен ремонт. Това, разбира се, има доста висока цена, но това е удовлетворяващо, с известно умение и голямо желание може да бъде направено от самия себе си.

Кои батерии трябва да предпочитам?

Премахнете старите си батерии със златните си ръце. И тогава да ги замени с нови радиатори не е никак трудно (по технологията на изпълнение на работата точно долу). Но трябва да знаете кои нови батерии да дадат приоритет.

Като правило, ако старите батерии се заменят с нови, тогава заради радиаторите

  • се проведе;
  • Лош топлопренос;
  • Дизайнът на жилищата се променя.

Последният вариант включва полет на фантазия, в който не винаги е възможно да се вземат предвид характеристиките на радиаторите. Можете също така да кажете, че можете да промените цялата система за отопление, така че само батериите. Стандартният метал за производителите на радиатори избира следното:

  1. Чугун.
  2. Алуминий.
  3. Steel.
  4. Съществуват и различни батерии, в които са свързани алуминий (мед) и стомана. Това са биметални радиатори.

По принцип, с нормално подаване на топлина към стаята, а също и ако стените и пода са изолирани, има прозорци с двоен стъклопакет, като всички батерии в него ще бъдат топло. Още по-важно е да разберете кои радиатори ще се използват повече. И все пак, каква е тяхната цена и колко пари да инсталирате.

Струва си, може би, все пак в никакъв случай да се ръководи от дизайна на структурите. Тогава изборът за смяна на батериите няма да бъде толкова труден.

Е, сега малко по отношение на свойствата на изброените метали.

Чугунени батерии

Несъмнено плюсът от чугун е, че на практика не е подложен на корозия. Животът на конвенционален чугунен радиатор е 50 години. И за да го удължите, можете периодично да изплаквате батериите. Истината е доста обезпокоителна и физически трудна.

Цената на един чугунен радиатор може да бъде няколко хиляди долара, ако, разбира се, се прави от ръцете на някакъв моден шедьовър на модата. Средната цена на една секция за производство на чугун в завода е 500-600 рубли. Сега те казват, че съветското желязо е по-силно. Всичко може да бъде, но дори модерните чугунени батерии ще продължат понякога по-дълго от други.

За да смените старата батерия с радиатор от чугун, трябва да вземете предвид голямото тегло на втория. Една секция - 10 килограма, а това е съвременен вариант. Когато съветските радиатори се сменят, трябва да извадим батерията, където всеки участък е 12 кг.

Чугунен радиатор

Теглото на такава батерия е най-малко 70 килограма

Алуминиеви батерии

Но алуминиевият радиатор е многократно по-лек от чугун. Има най-висок коефициент на топлопреминаване. И по-рано, а сега използването на такива батерии - сравнително бюджетен вариант. Неговите недостатъци са:

  1. Алуминият е склонен към корозия и много силно.
  2. От отоплителната система, която има поне един такъв радиатор, е необходимо водата да се източва през лятото и да се оставят отворени крановете, в противен случай може да се счупи.
  3. Алуминият е мек метал. Следователно, такава батерия дори не трябва да се докосва, може да се образува вдлъбнатина.

Алуминиевата батерия, най-вероятно, може да бъде инсталирана в частна къща, където е известно каква вода циркулира през тръбите. За централизирано отопление този метал не е добър. И преди всичко, защото в общата система ще има постоянно движение на вода и въздух. Батерията най-малкото ще кипне и може някой ден да се спука.

Цената на една секция от алуминиев радиатор е от 350 рубли.

Стоманени батерии

Стомана за термична проводимост е близо до чугун. Ето защо, когато се подменят отоплителните акумулатори за стомана, трябва да се има предвид, че те ще се отопляват малко по-бързо от чугуна, но на моменти тежат по-малко от тях.

Този радиатор бързо ще ръжди, но все пак е по-бавен от алуминия. В него няма да има вълни и не трябва да се пръсват. Средният живот на стоманена батерия е 15 години.

Плюсите са фактът, че производителите на стоманени радиатори могат да работят в различни конфигурации. Това може да бъде обичайната връзка на две тръби, или може би истински шедьовър. Цената на обикновена стоманена батерия е 2 400 рубли.

Биметални батерии

Това са доста популярни радиатори. Чрез комбинацията от метали те са:

  • Вътре има алуминий.
  • Вътре в медта.

Втората опция е по-трайна, но и по-скъпа. Цената му (със стандартни размери на батерията) е около 4000 рубли. Принципът на биметалния радиатор е следният: водата циркулира през вътрешни тръби от алуминий или мед. Тези добре дават топлина, стоманената кутия става гореща и загрява цялата стая.

Но отново, ако вътрешното зареждане на акумулатора е направено от алуминий и е въпрос на централизирано отопление, тогава водата от системата трябва да се източи през лятото поради посочените по-горе причини.

Когато изборът е направен в полза на определен метал, за да смените батериите с качество, трябва да знаете колко топлина е необходима за всяка стая. Смята се, че един участък трябва да бъде нагрят от 1,5 m2 до 2 m2 пространство. Но има по-точна формула за изчисляване и абсолютно не е трудно.

Помислете! Ако не е необходимо да променяте тръбите на отоплителната система този път, трябва да изберете батерията по височина и дължина от предишната. Това ще избегне много проблеми при свързването към системата.

Колко правилно да се изчисли необходимия брой секции за нов радиатор?

За начало трябва да направите някои изчисления, за да знаете колко радиатори трябва да инсталирате в стаята. И най-важното, когато ги замените, трябва да знаете кои радиатори трябва да бъдат инсталирани в стаята. Професионалните строители имат формула:

I = S * 100 / Р



Когато е необходимо да се сменят радиаторите, всички изчисления се извършват върху него.

В тази формула:

I - брой секции на радиатора.

S е площта на помещението в m2.

P е стандартната топлинна мощност на една секция на радиатора.

За да извършите изчислението, трябва да знаете точно последния параметър. Това е различно за всички видове радиатори. Така че за чугун P = 145 W, за метал - 185 W, за алуминий - 190 W. Тези цифри показват опаковката на производителя.

По този начин, ако помещението е с площ от 15 м2, тогава за цялостно отопление, например, чугунени батерии, са необходими 10 секции.

I = 15 * 100/145

I = 10, 34.

Въпреки че в името на справедливостта си струва да се отбележи, че това изчисление също е донякъде произволно, тъй като то не отчита

  • Затоплена стая;
  • Има много прозорци в нея и какво?
  • Намира се на първия или последния етаж;
  • Каква е височината на тавана;
  • Дали е ъглова?

Това е важно! За всеки елемент има коефициент. Така че височината на тавана от 2,5 метра има коефициент 1. За една ъглова стая се прилага коефициент 1,8. Когато в една стая, един прозорец, където са инсталирани висококачествени прозорци с двоен стъклопакет, коефициентът е 0.2.

По принцип, колкото повече топлинни загуби, толкова повече сектори на радиаторите е необходимо тяхната замяна да бъде с високо качество.

За да се сведе до минимум разходите за отопление, особено за частни къщи и апартаменти, където са инсталирани електромери, е по-добре да се извърши не само подмяната на батериите, но, разбира се, тръбите. И също така е препоръчително да се работи върху качествената изолация на жилището и да се инсталират добри дву- и трикамерни двойни стъкла.

Технология за замяна на батерията

Замяната на радиаторите, ако не е спешно, трябва да се извършва изключително през лятото. Това ще сведе до минимум шансовете на някой да наводни и да напусне дълго време без топлина. В същото време не е нужно да предупреждавате някой от вашите съседи, който работи, за да смените батериите.

Най-простият и на теория цивилизован вариант е да наемете професионален екип. За да подмените всеки радиатор дори в голям апартамент, майстори, ако имат опит, обикновено се нуждаят само от няколко часа. Ако напълно сменят отоплителната система, те могат да похарчат за тези работи от един до няколко дни.

Замяната на батериите е следната:

  1. Водата е напълно източена от отоплителната система.
  2. Освен това, всеки радиатор е непромокаем (отрязан).
  3. За да подмените правилно батериите, сега трябва да поставите етикети на нивото (за предпочитане лазер) на стената.
  4. Монтирайте скобите.
  5. Закачете нов радиатор.
  6. Свържете с отоплителните тръби.
  7. Опитайте актуализирана система за налягане.

Такава проста подмяна може да се осъществи само от ръцете на добри майстори. Въпреки че е справедливо да се каже, че този процес може да не бъде толкова гладък, колкото бихме искали. Със собствените си ръце ще бъде още по-трудно, но практически безплатно. Специалистите имат следните цени:

  • Цената за премахване на чугунната батерия за замяна с нова - 200 рубли за 10 секции;
  • Биметални или алуминиеви радиатори капитан може да премахне и безплатно, ако, разбира се, тази услуга ще бъде в комплекс от общи работи, която включва инсталирането на нов радиатор.
  • само окачи 10 секционни чугунени радиатори професионалистът ще може да плати 400 рубли;
  • Инсталирайте скъпите си ръце, без да свързвате нов биметален (алуминиев) радиатор, който ще вземе от 200 до 250 рубли.
  • Връзката на всеки от променените радиатори ще струва 600 рубли. Това е, ако замяната включва връзка само с тръбата за подаване. За да се свържете с връщането, капитанът ще изисква общо 1000 рубли.

Като цяло, за да смените един радиатор чрез специалист, си струва да се подготвите за факта, че ще трябва да се разделите с трудно спечелените си пари в размер от 1000 до 1500 рубли. За тристаен апартамент с кухня, цената на такива работи ще бъде около 6000 рубли, а ако стаите са големи и имат два или три радиатора, а след това два пъти повече.

Възможност за спестяване на пари - независима подмяна на радиатори. Направете същото като господаря и дори по-добре, макар и по-бавно.

Смяна на батериите със собствените си ръце

За да смените бързо батериите с умелите си ръце, трябва предварително да купите това, което е необходимо по време на този процес. Това, на първо място,

  1. Ключове, регулируеми и гайка.
  2. Лен влакна.
  3. Скоби.
  4. Силиконов уплътнител.
  5. Кранове на Majewski (или конвенционални сферични кранове). По принцип те са инсталирани на горния и първия етаж.

Естествено, подмяната на батериите започва с демонтирането на стари радиатори. След това за радиаторите трябва да проверите нивото на скобите. Ако те са добре, тогава вече може да бъде окачена нова батерия за отопление. Тогава има връзка с тръбите.

В частна къща, която се отоплява от котел, е необходима циркулационна помпа. Но дори и сега, в малки жилищни сгради, майстори могат да предложат да инсталират радиатори и отоплителни тръби леко под наклона, така че да има естествена циркулация на водата.

В този случай трябва да използвате уплътнител, затегнете гайките плътно, но за да не се взривят. След като смените радиаторите, трябва да сте вкъщи при стартирането на отоплителната система. Изведнъж, в края на краищата, ще има изтичане, което бързо може да бъде премахнато, без да наводнявате съседите и себе си.

За да смените старите батерии на нови, възможно е ръцете да са възможни. Но, ако парите не са жалко, все още е по-добре да наемат господари. Тогава ролята на само контролиращия орган или благодарен наблюдател ще остане.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Монтиране на самонагряващи батерииМонтиране на самонагряващи батерии
Как да смените батерията в апартаментКак да смените батерията в апартамент
Кои отоплителни батерии са по-добри?Кои отоплителни батерии са по-добри?
Смяна на отоплителните акумулатори в апартаментаСмяна на отоплителните акумулатори в апартамента
Замяна на отоплителни акумулатори с газово заваряванеЗамяна на отоплителни акумулатори с газово заваряване
Отоплителни батерииОтоплителни батерии
Как да направите замяна на радиатори в апартамент?Как да направите замяна на радиатори в апартамент?
Бойлери с плоски нагревателиБойлери с плоски нагреватели
Декор отопление на батериитеДекор отопление на батериите
» » Замяна на отоплителните батерии как да избирате, изчислявате и инсталирате сами?
© 2021 BggeHat.com