Как да направите замяна на радиатори в апартамент?

Щастлив за тези, които току-що са се преместили в нова школа, в която всичко се извършва перфектно. В големи просторни стаи, елегантни тапети, прекрасни настилки и модерни радиатори. По принцип тази статия не е за такива хора. Това е полезно за тези, които са загрижени за това как да подмените отоплителните акумулатори в апартамента.

Кога трябва да се сменят радиаторите?

Желязото, съветските батерии, с броя на участъците от 10 парчета, веднъж, вероятно, наистина бяха огнище. Те бяха уважавани преди всичко поради крепостта, което не е изненадващо. Много от апартаментите, в които тези батерии не са лоши, съществуват и до днес.

Стара чугунена батерия

Стара чугунена батерия

Всичко друго, но дори и да приемем, че минава през тях филтрира, омекотена вода, в тях има огромно количество ръжда и мръсотия, които просто не позволяват на водата да циркулира нормално. Такава батерия просто трябва да бъде заменена.

Колкото по-старите са радиаторите (дори и да не са от чугунени), толкова по-подходящо е да ги заменят с нови. Да разберем, че това не е прищявка, но всъщност е възможно въз основа на следните критерии:

  1. По време на нагъването на отоплителната система радиаторите не можаха да издържат и да се спукат. Колкото повече, толкова по-бързо трябва да изберете нови.
  2. Когато започва отоплителният сезон, батерията в апартамента се отоплява само частично, над или под. След няколко дни батерията може да се нагрее равномерно. Но това е сигнал, че следващата година имаме нужда от нови радиатори.
  3. В следващия апартамент на решетката батериите се затоплят много по-добре. Тук, със сигурност, замяната е неизбежна. Така че радиаторите във вашия апартамент са запушени с мръсотия на очните топки.

След зимуване с трудност, като поне един от посочените по-горе симптоми, незабавно се в края на отоплителния сезон трябва да мислим за това как да смените батерията и как да изберете нов.

Как да избера точната батерия?

Всички нагревателни батерии могат да бъдат разделени на три вида:

  1. Панел. Това са 2 - 3 панела, върху които циркулира водата.
  2. Колонен. Това са 2 колектора, свързани помежду си чрез колони.
  3. Секционни. Това са батерии тип тип, броят на секциите, в които може да бъде ограничен само от наличието на пари и пространство в стаята.

Най-популярните радиатори за висококачествено отопление са:

  • биметална;
  • стомана;
  • алуминий.

Първият вариант включва свързване на два метала (алуминий и стомана или мед и стомана) за повишен топлообмен. Вторият вариант е по-евтин от първия. Но използването му за апартамент е доста опасно.

Като се има предвид, че налягането в централизираната система за централно отопление може да се увеличи и че не се изключва постоянна циркулация на водата и въздуха, алуминиевите радиатори може да не издържат на товара. В такива моменти те просто могат да избухнат.

В този случай от системата, в която има батерии от алуминий, студената вода трябва да се източи, в противен случай корозионният процес ще се извърши многократно по-бързо, отколкото при наличието на топла вода. Всеки производител на радиатори дава препоръки, чиято квадратура в апартамент или в друго помещение трябва да загрее конструкцията.

За панелните и колонни радиатори се измерва чрез тяхната дължина и диаметър на тръбите. И за секционни - броят на секциите. Средно една секция от стандартна алуминиева батерия трябва да затопли качествено 2 м². За биметалните този показател е малко по-нисък - 1,5 м².

Моля, обърнете внимание! По този начин изчисляването на броя секции за отопление в апартамент трябва да бъде направено, както следва: площта на стаята, разделена на стандартното количество топлина от една секция. В резултат на това получаваме броя на радиаторните секции за една стая.

Например, стая с площ от 15 квадратни метра, ще поставим в нея биметална батерия. Общо:

15 / 1.5 = 10.

10 биметални радиаторни секции трябва да отоплявате помещението на площ от 15 квадратни метра. Но ако замяната на стари батерии с нови се извършва съгласно всички правила, тогава си заслужава да се вземат предвид и някои нюанси.

Коефициенти за изчисляване на качественото отопление

За оптималния избор на броя радиатори трябва да се вземат предвид следните фактори:

  1. Апартаментът се затопля.
  2. Има ли ъглови стаи.
  3. Каква е височината на тавана в стаята.
  4. Има ли в стаята на прозорците с прозорци с двоен стъклопакет.
  5. Апартаментът се намира на първия, последния етаж или в средата на решетката.



Без да навлизаме в всички подробности, може да се отбележи, че по-студено помещение в апартамента (без външна изолация, старите прозорци, на първия етаж), трябва да се счита за по-голям е броят на фактори при изчисляването на необходимото количество радиаторни секции.

Така че, колкото по-високи са таваните, толкова повече секции, от които се нуждаете, когато се сменят батериите. Коефициентите на изчисление са, както следва:

  • 2,5 метра височина на стената - коефициент 1;
  • 3 метра - 1.05;
  • 4 метра - 1,15.

Общо в стаята ни от 15 квадрата се нуждаете при височина на тавана от 4 метра, а не 10 секции, но вече 11 или 12 (10 * 1,15 / 100 = 11,5).

Е, като цяло, с избора на радиатори и изчисления, всичко е повече или по-малко ясно. Сега трябва да решите как да направите резервна батерия в реалния живот.

Как мога да променя батериите?

По принцип подмяната на радиаторите в апартамента се извършва съгласно тази схема:

  1. Водата се оттича от цялата тръба.
  2. Премахнете старите батерии.
  3. Инсталирайте нови радиатори.
  4. Излейте вода в системата.

С водата е ясно. То се излива в мазето или тавана (това зависи от това как се намира окабеляване). На практика във всички градове, в края на отоплителния сезон, водата се оттича от цялата система от общинските служби. Ето защо най-добре е да смените батериите в извън сезона.

Ако радиаторите са твърде стари, тогава трудността е най-вероятно да възникне, когато бъдат премахнати. Най-добрият вариант е този, при който е възможно да отвиете гайките, които свързват радиаторите и ремаркетата с гаечен ключ. Ако не можете да направите това, трябва да смените старата батерия просто като я срежете. След това започнете да инсталирате нова.

Как да инсталираме правилно нов радиатор?

Вторият етап е инсталирането на нов радиатор. В идеалния случай трябва да използвате нивото на лазера, за да направите права паралелно на пода, както и вертикалата до най-близкия ъгъл.

Това е важно! Апартаментът трябва да бъде закрепен към батерията въз основа на факта, че от горната му част до перваза на прозореца трябва да бъде не по-малко от 100 мм и не по-малко от 120 мм от пода до дъното. Разстоянието от стената до батерията е по-добре да се поддържа от 20 до 30 милиметра.

На правилното място, трябва да направите козирка, на която да инсталирате нов радиатор. Отоплителният радиатор е инсталиран на три скоби: един в горния и два в долната част (това е за радиатор с 10 секции в конвенционален апартамент). Колбата отгоре се добавя, ако броят на секциите е по-голям.

Освен това подмяната на акумулаторите включва рязане на резба на ремъка. След това ще е необходимо да свържете батерията към тръбите.

Нова батерия с джъмпер

Нова батерия с байпас

Обърнете внимание! Наличието на байпас е задължително.

След като цялата работа ще трябва да тече вода в системата и да мисля за това къде да постави старата батерия.

Рециклиране на стария радиатор

В апартамент някъде на 30-ия етаж, все още трябва да мислите внимателно къде и как да не поставяте необходимата част от отоплителната система. От балкона не може да бъде изхвърлен, дърпайки стъпалата - самоубийство, в асансьора, може би не харесва съседите.

От всички предложени варианти най-подходящият вариант все още е третият. Ето защо, когато замяната на батериите е завършена, старите се спускат в асансьора и ... Тук отново се забива. И къде да ги поставим на улицата?

Не можете да го изхвърлите под верандата. Накратко, трябва да се свържете с правните пунктове за приемане на скрап и да ги продадете на справедлива цена. Между другото, много от тях имат услугата да напуснат дома. Така че една печеливша сделка може да се осъществи директно в апартамента.

Без значение колко внимателно хората, които ще заменят батериите, могат да повредят тапета или дори подовата настилка. Ето защо най-добрият вариант, при който замяната ще бъде безболезнена, са новите батерии и ремонт в апартамента.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Самостоятелно изчисляване на отоплителните акумулаториСамостоятелно изчисляване на отоплителните акумулатори
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Замяна на отоплителните батерии как да избирате, изчислявате и инсталирате сами?Замяна на отоплителните батерии как да избирате, изчислявате и инсталирате сами?
Видове радиаториВидове радиатори
Смяна на отоплителните акумулатори в апартаментаСмяна на отоплителните акумулатори в апартамента
Отоплителни батерииОтоплителни батерии
Радиатори за отопление на водаРадиатори за отопление на вода
Как да изберем радиатори?Как да изберем радиатори?
Радиатори за отопление, което е по-добре да избирате?Радиатори за отопление, което е по-добре да избирате?
Изплакване на отоплителни батерииИзплакване на отоплителни батерии
» » Как да направите замяна на радиатори в апартамент?
© 2021 BggeHat.com