Батерията не загрява причината и методите за отстраняване на неизправности

Много от тях се намират в ситуация, в която отоплителната батерия не се загрява или отоплението е недостатъчно. Причините за лошата топлина на радиатора са малко, но във всеки случай те се елиминират по различни начини.

Основна информация за устройството за отоплителна система

Отоплителната система е от два вида: еднотръбна, така наречена Ленинград, и двутръбна. В многофамилни жилищни сгради се използва един тръбопровод. В абсолютното мнозинство от индивидуалните притежания и последните нови сгради се използва двутръбна система.

В еднотръбна система охлаждащата течност влиза в единична тръба, откъдето се разпределя върху радиаторите. Доставката е от първия или последния етаж, което няма съществено значение. Байпасите се използват за равномерно подаване на вода към всички батерии. Благодарение на тях, необходимото количество вода влезе в радиатора, а останалите отиват в следните отдели. Недостатъкът на еднотръбната система е, че батериите, които са по-близо до входа или котела, са по-топли. Най-отдалеченото в системата не може да бъде достатъчно загрято.

Дву-тръбна отоплителна система

Дву-тръбна отоплителна система

В двутръбната система има независима връзка на всеки радиатор към двата тръби. От една гореща вода се доставя, а другата оставя охладената вода. Невежеството на особеностите на отоплителните системи от различни видове понякога води до тъжни последици, особено когато нискоквалифицираните работници са приети за ремонт.

Не често, но има случаи, когато старите батерии в еднотръбната система са заменени от модерни алуминиеви. Очакваният ефект не възниква, тъй като алуминиевите устройства са предназначени за двутръбна система, токът на топлоносителя е отслабен. Освен това, поради слабата циркулация на водата, те се запушват. Единственото решение е да се поправят старите батерии или да се инсталират нови, подходящи за еднотръбна система.

Основните причини за лошо загряване на батерията и как да я премахнете

Основните причини, поради които не загрявате батерията, две въздушни блокировки и запушени радиатори. Втулката за въздух пречи на циркулацията на охлаждащата течност, радиаторът се затопля зле или остава студен. Изходът е просто да премахнете въздуха.

Съвременните системи имат на всяка батерия отгоре специален вентилатор. Той се завърта с отвертка или адаптер. Ако в системата има въздух, ще чуете съскане. Кранът се държи отворен за известно време, докато охладителят изтича от него. Ако въздушният корк е много голям, възможно е в един момент да се изцеди напълно, въздухът няма да излезе. Изчакайте десет минути, след това опитайте отново, докато усетите, че батерията се затопля напълно.

Въздушен кран

Въздушен кран

Не изпускайте много охлаждаща течност, надявайки се да премахнете въздуха заедно с него. Това застрашава загубата на налягане и възможното спиране на котела в частна къща.

При вече установените чугунени радиатори най-вероятно кранът за вентилация не е наличен. Простата работа върху въздушното кървене се превръща в сложна и мръсна работа. Има два подхода за отстраняване на въздуха от чугунната батерия. Първата е чрез свързване на подаването на охладител към радиатора, а вторият - чрез отслабване на щепсела в акумулатора. Във всеки случай не е необходимо напълно да развивате съединителя или щепсела, те се завъртат малко, докато съскане.

Важно е да се определи в каква посока съединителят или щепселът трябва да се изключат, защото радиаторите използват както десния, така и левия нишки. Когато свързването е изключено, определете над изпъкналата част на конеца. На изрезката с лявата резба се изписва буквата "L", завъртете я от дясната страна. Важно е да не прекалявате, особено, като изключите съединителя, защото тръбите могат да бъдат ръждясали и от прекомерно усилие могат да се сринат. Само в случай, преди опаковане, навийте резбата с малко боя или замърсен восък, така че водата да не пробие през счупената връзка.

Запушването на радиаторите е основната причина за лошото подаване на топлина

Запушването на радиаторите е основната причина за лошото подаване на топлина

Запушването на радиаторите е втората често срещана причина за лошо подаване на топлина. Системата е запушена поради две причини: физическо износване поради продължителна работа или подаване на замърсена вода в системата без филтриране. По-често по вътрешните стени солта се депонира в продължение на много години и системата се набива. Понякога депозитите са толкова мощни, че охладителната течност не може да се пробие през тесни междини. Единственото решение е подмяната на радиатори, понякога и тръби.

Не изпразвайте водата, освен ако не е абсолютно необходимо. Всяка порция прясна вода добавя утайка и запушва системата.

Ако запушването е незначително, батериите се измиват. По-добре е работата да се изпълни, когато отоплението не работи. Ако трябва да прибягвате до такава операция през отоплителния сезон. След това изключете батериите, като завъртите батериите и ги махнете. Не всички системи имат кранове, за да изключат радиаторите. Преди почистване на системата в отделни помещения, водата се излива, в многоетажна къща, доставката се прекъсва. В отоплителния сезон трябва да се внимава - водата е много гореща.



Почистете батерията под високо налягане. За това батериите се извеждат на улицата, а батерията е здраво свързана с източника на вода и е изчистена с маркуч. Изплакнете с вода от кранчето няма да работи, някои от боклука ще останат в радиатора. Ако се усети запушване в една батерия, промийте останалите, те почти със сигурност са запушени.

Защо не се загрява батерията в частната къща?

В допълнение към горните причини за незадоволително отопление в частния сектор има и други. Частните къщи имат автономно отопление от почти 100%. Причината за лошо нагряване може да бъде котел за отопление. Най-вероятно капацитетът на котела не се изчислява правилно, не е достатъчно да отоплявате охлаждащата течност до приемлива температура. Ако котелът не се изключва с автоматично оборудване, това е сигурен знак за недостатъчен капацитет.

Правилно оборудвано котелно помещение

Правилно оборудвано котелно помещение

Ако котелът работи, течността все още се загрява. Когато радиаторите са напълно студени - нагревателният блок е разбит или не се включва. Модерни котли се включват, като се спазва минималното ниво на налягане в системата. Котелът няма да се включи, ако е по-малък. Съвременните бойлери са оборудвани със система за сигурност. Например в газовия котел има сензор, който отговаря за това, че изгорелите газове навлизат в комина. Ако димът по някаква причина не изчезне напълно, автоматиката ще работи, котелът ще се изключи и няма да се включи, докато проблемите не бъдат фиксирани.

Какви други причини, защо батерията не е топла в къщата? Налягането в системата може да е твърде ниско и вследствие на това циркулацията е нарушена. Ако батериите са стари, такава причина е малко вероятно, защото те имат достатъчно две атмосфери (обичайното налягане на домашната система). Но някои модерни батерии изискват по-високо налягане. Преди да ги инсталирате, струва си да погледнете паспорта, дали системата ще създаде необходимото налягане.

Малко увеличение на налягането в системата е възможно чрез поставяне на циркулационната помпа в съответната система на производителност.

Тъй като отоплението в частни домове често се извършва от хора, които не са грамотни в това отношение, грешки в инсталацията са възможни, което води до слабото отопление. Смята се, че използването на еднотръбна система спестява тръби, но поради естеството на системата, отоплението на батериите, които се отдалечават от котела, отслабва или те остават напълно студени. Освен това батериите, извадени от котела, трябва да имат повече секции. Не може да се запише.

Двупроводна система

Двупроводна система

В частна къща, двутръбната система е много по-ефективна, но при монтажа й са възможни грешки, които ще повлияят на ефективността на отоплението. Такива грешки включват:

  • неправилна инсталация на спирателни вентили;
  • неправилно свързани батерии;
  • Диаметрите на тръбите бяха избрани случайно.

При такива грешки не се осигурява ефективна циркулация, а отоплителната батерия не се загрява. Единственият изход е да поканите специалист и да поправите грешките. И за да не плащате два пъти, първоначално да възложите такава отговорна работа на сертифициран квалифициран специалист.

Някои съвети за занаятчиите

Много проблеми могат да бъдат избегнати, ако нещо бъде направено предварително. Автономното отопление на частна къща има разширителен резервоар за системата. Ако водата е заварена към долната тръба и малко вода се подава в нея, щепселът за въздух ще мине през резервоара. Чрез един и същ кран попълните системата с вода, тогава няма да се появят щепсели. Единственото, което се изисква, е помощникът да следи нивото на водата в резервоара.

За да премахнете въздуха от чугунните батерии, поставете Maevsky кран върху горната тапа. Това е съвсем просто, просто трябва да отвиете капачката през лятото, пробийте дупка в центъра на желания диаметър и нарязайте конеца с необходимата стъпка. Щепселите са изработени от чугун, материалът може лесно да се обработва.

Ако батерията отделя топлина без видима причина, може да докосне стената. Колкото по-голяма е площта на контакт, толкова повече топлина тя оставя безполезна. Извадете докосването, като леко натиснете радиатора навън. Не покривайте батериите с декоративни решетки, които намаляват разсейването на топлината. По-добре е да прикрепите от фолиото отразяващ екран зад радиатора - топлопредаването ще се увеличи.

Отоплителната система изглежда проста само на пръв поглед, всъщност тя има своите тайни и трикове. Всичко изглежда сложно и объркващо за начинаещия. Но е необходимо да се разбере въпросът и основните точки стават по-ясни.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Как да свържете правилно отоплителната батерия и типовете връзкиКак да свържете правилно отоплителната батерия и типовете връзки
Свързване на радиатори в апартамента с еднотръбна и двутръбна схемаСвързване на радиатори в апартамента с еднотръбна и двутръбна схема
Системата за отопление на Ленинград за икономичнаСистемата за отопление на Ленинград за икономична
Схема за отопление на едноетажна къща с принудителна циркулация, която е по-добре?Схема за отопление на едноетажна къща с принудителна циркулация, която е по-добре?
Еднотръбна отоплителна системаЕднотръбна отоплителна система
Еднотръбна отоплителна система на частна къщаЕднотръбна отоплителна система на частна къща
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
» » Батерията не загрява причината и методите за отстраняване на неизправности
© 2021 BggeHat.com