Свързване на радиатори в апартамента с еднотръбна и двутръбна схема

В зависимост от оформлението, площта на апартамента, начина на подаване на охлаждащата течност и други параметри, начините на свързване на отоплителните уреди могат да варират. И тези разлики са доста значителни и значително влияят върху окончателния топлопренос на цялата система. При неуспешна инсталация изтичането на топлина може да достигне до 30 процента, а потребителят в крайна сметка ще плати за топлината, която не получава. Ето защо не трябва да разчитате на съветите на съседи и познати в областта на осигуряването на топлина за вашия дом, препоръчително е да разберете самостоятелно всички нюанси на такива произведения или да ги поверите на специалисти.

Фактори, влияещи върху ефективността на отоплителната система

Преди да се пристъпи към разработването на системата, придобиване на батериите и необходимите доставки, необходимо е да се разгледа нюанси, които до голяма степен оказват влияние върху избора на конкретно решение и ще помогне за свързването на радиатори правилно.

  1. 1. Брой и разположение на ремаркета от централното отоплително тяло.
  2. 2. Местоположение, размер и брой нагреватели в апартамента.
  3. 3. Метод на свързване, от който окончателният брой на тръбите и фитингите, които ще бъдат закупени, ще зависи от инсталацията.

Разнообразието от радиатори, обикновено алуминий, което се различава в много параметри, прави дори и опитен купувач объркан. Следователно, по отношение на избора, е необходимо да се спазват някои основни правила. На първо място, методът на свързване ще зависи от това коя схема за пренос на топлина се използва в дома на собственика. Ако всяка канавка има само една тръба, тогава връзката ще бъде уникално една тръба. Ако има два тръбопровода в силата на собственика, ако желаете, да се свържат както на еднотръбна, така и на двутръбна схема.

Второто нещо, което трябва да обърнете внимание, е мястото, където дупките се намират в радиатора. По-голямата част от използваните инструменти имат странично подреждане. Ако апартаментът е планиран да реализира определено дизайнерско решение, което може визуално да повреди малко естетични щифтове отстрани на нагревателя, е рационално да купувате батерии с по-ниска връзка. В този случай тръбопроводите могат да бъдат скрити под пода или да бъдат пренесени върху подовата настилка, като се сведе до минимум нежеланият визуален ефект.

При планирането на броя и размера на радиаторите е необходимо да се вземе предвид, че среднопретеглената топлинна мощност от тях съгласно действащите правила трябва да бъде не по-малко от 100 W на квадратен метър от стаята. В северните райони, където температурата на околната среда през студения сезон спадне до минус 40 градуса, е необходимо тази цифра да се увеличи наполовина. Производството на топлинна енергия от различни видове батерии е посочено в продуктовата документация.

Маркиране места за фиксиране на устройства, е необходимо да се придържат към следните правила:

  1. 1. Основното място - под прозорците, в ъглите на стаята, които отиват в външния ъгъл на цялата къща, в килера, във входовете.
  2. 2. Разстоянието от стената до нагревателя е най-малко 3 см. В противен случай потокът от топъл въздух от задната част на акумулатора ще се забави, което ще намали ефективността на отоплението.
  3. 3. Разстоянието от пода до устройството е 6 см или повече. Това ще осигури своевременното пристигане на студения въздух в процеса на конвекцията му в помещението.
  4. 4. Необходимо е да оставите празнина от най-малко 5 см до перваза на прозореца.
  5. 5. За най-добър ефект е желателно да се постави топлоотразяващ материал зад нагревателя - изоспан, пенофол или техните аналози.
  6. 6. За да поставите радиаторите отдолу на отвора на прозореца, е необходимо, така че оста, преминаваща през средата на прозореца, съвпада със средата на устройството.

При спазване на тези правила е възможно да се постигне максимална топлинна ефективност на отоплителната система в целия апартамент, което ще осигури комфортен живот по всяко време на годината.

Единична тръба

Това е най-често срещаното в обществени сгради поради значителните икономии на консумативи и лесна инсталация. Въпреки това, като опция за връзка има няколко сериозни недостатъци, както и избора на такава схема се препоръчва само ако апартаментът на щранг има само един ред, не позволява да се организира свързване на радиатори за отопление друго.

Единична тръба верига означава последователно прилагане на горещ топлоносител от един охладител на друг, поради което основният недостатък на тази система - намаляват постепенно температура с увеличаване на разстоянието от щранг фуражи. Тоест, топлата вода, идваща от централната отоплителна система, удряне на първия радиатор и отопление, се охлажда. А втората батерия вече е снабдена с недостатъчна температура за пълно отопление. Ето защо, за да изберете този метод се препоръчва за малки стаи с един или два радиатора с брой секции не повече от 8.

Вторият недостатък на схемата с един тръбопровод е невъзможността за инсталиране на термостатични устройства за всяка батерия. С намаляването на потока охлаждаща течност на едно устройство, неговата интензивност ще намалее в цялата линия. Поради тази причина, една верига, подходящ за използване в обществени сгради с апартаменти, които имат малки стаи с един радиатор, толкова по-ниско е нивото, толкова по-голям е броя на секциите трябва да има, тъй като тя се охлажда от дъното, когато потоците на охлаждащата течност. В този случай общата дължина на тръбопровода не трябва да надвишава 30 метра и да има не повече от пет радиатора.



Еднотръбната система може да се реализира по страничен, долен и диагонален начин на свързване. Ако има един радиатор на линията, връзката ще бъде едностранно странична или по-ниска. В този случай, използвайте байпаса - мостче на подаване и връщане от тръбопроводи и вентили за ремонт или подмяна на батериите в случай на повреда. Ако има линия на две или повече нагреватели е препоръчително да се избере диагонал верига когато доставящата система от тръби е свързан към горния вход страна на батерията и изход - към дъното на противоположната страна на устройството. След това изходната тръба се свързва към горния съединител на следващата батерия и т.н.

Схема за отопление с два тръби

По-добрият начин за реализиране на възможността за централно отопление в апартамента дава възможност за свързване с два тръбопровода. В този случай се използват 2 тръби за захранване и отвеждане на топлоносителя. Благодарение на това, топлата вода навлиза едновременно и при еднаква температура, така че всички батерии да се нагреят равномерно, независимо от местоположението и броя на секциите. Въпреки малко по-голямото потребление на материали, в сравнение с еднотръбната, има редица очевидни предимства:

  1. 1. Същото отопление на всички нагреватели в апартамента.
  2. 2. Способността да се регулира температурата на всяко отделно устройство.
  3. 3. Прост ремонт или подмяна на радиатора в случай на повреда.
  4. 4. По-малък диаметър на тръбите в сравнение с едножилни кабели, което намалява разликата в разходите до почти нула.

Подобно на описания по-горе метод за еднотръбно свързване, двутръбна система също се изпълнява по няколко начина - диагонално, странично (еднопосочно) или по-ниско. Най-ефективно е диагоналното свързване, при което топлинните загуби са минимални, по време на монтажа по този начин производителите изпробват продуктите си за излъчване на топлина.

Странична едностранна връзка

Използва се при свързване на един нагревател към стъпалото на отоплителната система. Тогава тръбата за подаване на гореща вода е свързана към горния отвор на радиатора, а изходната тръба (връщане) - към долната тръба от същата страна. Схемата се използва широко в многофамилни жилищни сгради на големи и средни етажи, когато охлаждащата течност се подава вертикално по продължение на няколко станции във всяка стая. В този случай също трябва да използвате байпас и кранове за безопасна експлоатация на цялата платформа в случай на смяна на батерията.

Струва си да се отбележи, че еднопосочната странична връзка е ефективна само при кратка дължина на отоплителното устройство, броят на секциите не трябва да надвишава 10-12. В противен случай, горещата охлаждаща течност вътре в радиатора ще се движи по най-краткия път и страната на батерията, обратно към връзката, няма да се загрее добре. Това важи и за схемата за еднотръбна връзка.

Метод на диагонално свързване с двутръбна верига

Този тип връзка е най-рационалната. Топлинните загуби в този случай са минимални и нагряването на батерията става равномерно във всички секции, поради което е възможно да се използват радиатори с голям брой от тях. Трябва да се помни, че колкото повече секции в устройството, толкова по-голям диаметър трябва да има захранващите и изпускателните тръби.

В зависимост от конкретната ситуация, диагоналното окабеляване се осъществява по два начина:

  1. 1. Горещата вода се подава от едната страна към горния отвор на радиатора и след преминаване през всички участъци на нагревателя се изтегля от долния отвор на противоположната страна.
  2. 2. Топлинният носач влиза през долния вход и излиза през горната част от противоположната страна.

Диагонал на метод на свързване се осъществява във всеки апартамент с присъствието на входните и изходните тръби на щранг, но ние трябва да помним, че в съответствие със законодателството има ограничение за броя на части от отоплителни уреди, както и прекомерното увеличение може да доведе до глоба, демонтаж и привеждане в съответствие с нормите.

Характеристики на долната връзка

Колкото по-ниско, това се нарича седло, връзката се характеризира с най-ниския коефициент на топлопреминаване и се използва само ако има очевидна необходимост, обикновено с цел да се скрият тръбопроводите под пода. В зависимост от проектните особености на използваните радиатори се разграничават:

  1. 1. Свържете радиатора от двете страни към долните отвори.
  2. 2. Долна връзка със специални отвори (приложима за някои модели).

Заслужава да се отбележи, че радиаторите, имащи долни входни и изходни отвори, имат специални вградени кранове, които позволяват да се изключи самостоятелно подаването на охладител и да се замени батерията. Също така, долната връзка не трябва да се използва за дължина на линията над 50 метра с естествена циркулация на охлаждащата течност, е необходимо да се използва циркулационна помпа.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Самостоятелно изчисляване на отоплителните акумулаториСамостоятелно изчисляване на отоплителните акумулатори
Начини за свързване на радиаториНачини за свързване на радиатори
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Как да свържете правилно отоплителната батерия и типовете връзкиКак да свържете правилно отоплителната батерия и типовете връзки
Схеми за отопление на частна къща и свързващи радиаториСхеми за отопление на частна къща и свързващи радиатори
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Фитинги и аксесоари за отоплителни радиаториФитинги и аксесоари за отоплителни радиатори
» » Свързване на радиатори в апартамента с еднотръбна и двутръбна схема
© 2021 BggeHat.com