Варианти на полагане на тухли при отрицателни температури

Ако строителството на къщата е започнало, много искам да го завърша по-рано. Тя е толкова силна, че е готова да работи в студ, обработва стените или оборудва покрива. Въпросът е колко много тези желания съответстват на възможностите.

Работа с тухли през зимата

Тухлената зидария през зимата изисква не само умението на зидаря, но и наличието на определени инструменти.

Поведение на зидария при минусови температури

В класическата версия се изисква циментов разтвор за зидария. Основните компоненти са: цимент, пясък и вода. И ако първите два компонента са абсолютно същите, когато са смесени - през зимата или лятото, тогава ситуацията е различна от водата.

Таблица на показателите за якост на разтворите с добавки при отрицателни температури

Таблица на показателите за якост на разтворите с добавки при отрицателни температури.

Водата при температури на замръзване замръзва. Той ще замръзне в приготвения разтвор, превръщайки се в лед и значително ще намали стягащите му свойства, тъй като между разтвора и тухла няма да има практически никаква промяна на влагата.

Но не всичко това е проблем: замръзване, водата ще се разшири по обем и с него разтворът ще се разшири. Обемът на такъв разтвор се увеличава с около 9, но силата се намалява с около същото количество, тъй като разтворът става по-ронлив. Колкото по-ниска е температурата, толкова по-бързо водата ще замръзне в разтвора, толкова по-голяма ще бъде загубата на зидарията.

И за да завърши своята замръзване тя се движи от по-топло към по-студените райони, формирайки около положи тухла ледената кора, като по този начин предотвратява напълно сгъстяване на шева. Силата на тези съединители може да е почти нула, когато тежка слана.

Когато топлината дойде, водата се размразява и се връща в нормалното си състояние, омекотявайки втвърдения разтвор. Но първоначалната структура на разтвора след размразяване не е напълно възстановена, така че на практика няма надежда за подновяване на свързващите му свойства след размразяване. В зависимост от марката цимент и температурата, при която е извършена работата, тухлените зидове могат да загубят до половината от силата на проектиране.

Тухлена зидария

Схемата за тухлена зидария.

За да избегнете отрицателни последици за зидария тухла в студа са разработени няколко метода, които позволяват на разтвора да запази стягащите си свойства за период, достатъчен, за да позволи зидарията да се възползва от:

  • замръзване на зидария;
  • антифриз;
  • зидария в термози;
  • електрическо отопление.

Всеки от тези методи има свои собствени особености и собствена температурна граница, под която съединителят не може да бъде изпълнен.

Замразяване на зидария

Всъщност, това е обичайната зидария от тухли, изпълнява се само на топло решение. За такава зидария трябва да използвате само тухлите, изчистени от сняг и лед.

Тухла, поставена върху топъл разтвор

За да приготвите разтвора през зимата, използвайте топла вода.

Процесът на извършване на тази зидария има свои специфики. Основното нещо при такъв съединител е да има време да постави тухла преди разтворът да замръзне. Решението е най-добре да се приготви в отопляемата стая, а станцията вече е затоплена.

Ако това не е възможно поради големите разстояния, разтворът може да се приготви на място, като се използва вода, нагрята до 80 ° С или нагрята до 60 ° С пясък. За да се подготви такова решение в големи количества, окупацията е безсмислена, тъй като тя ще се втвърди неизползвана и няма да бъде възможно да се затопли обратно чрез добавяне на гореща вода. Водата ще добави само разтвор от напълнени с лед пори, като по този начин ще намали ниската си сила. При подготовката на мазилка на закрито, тя все още може да бъде спасена, като се върне обратно на топлина, и ако няма такава възможност, тогава решението ще трябва да бъде изхвърлено.

Хроматът се нанася само върху една тухла, като се поддържа цялото време на място. При принуждаване на последния ред заедно с полагането на тухли, запълнете с вертикални фуги и хоросан. Такава зидария може първоначално да бъде още по-силна от лятната зидария, тъй като тя придобива сила поради замръзване на зидарията и не се дължи на нейното втвърдяване.

Примери за тухлена зидария

Примери за тухлена зидария.

Въпреки това, като размразяване, тази зидария губи до 20-30 от силата на дизайна. В бъдеще този показател ще намалее в течение на месеца, тъй като в размразеното решение вече ще се случи обичайният процес на събиране на сила. Крайната здравина на такава зидария ще бъде 80-95 от обичайното, което може да се счита за напълно задоволителен резултат.

Но тази зидария, освен липсата на сила, има още една отрицателна точка. Когато се размразява разтвор, такава зидария неизбежно се свива. При правилно поддържана зидария, свиването няма да бъде повече от 2 мм на 1 м височина, което няма да навреди сериозно на сградата. Но когато се прави свиване на зидария, трябва да се вземе под внимание първоначално, правейки отвори с 5 мм по-големи, отколкото при обикновената зидария. При свиване, тази празнина изчезва и целостта на конструкцията остава непокътната.

Но в този процес има един важен нюанс. Проектът на сградата възниква като размразяване на зидария, т.е. първо южната страна на задачата се размразява, после източната и западната и последната - северната страна. Ако сградата се нагрява отвътре, утайката ще излезе от вътрешната страна на стените до външната страна и в места с големи натоварвания на стената ще се появи по-бързо. За самите тухлени стени това е малък проблем, но инсталираните в тях рамки за врати и прозорци, както и издигането на покрива, са сериозно деформирани.

За да се предпази такъв съединител от възможни движения по време на периода на размразяване, подсилените анкерни пръчки са подсилени в ъглите и в лигаментните пространства на колената. Ако стените или преградите са тънки, те се поддържат от двете страни с временни разделители. Кутиите за врати и прозорци са допълнително подсилени с дървени или железни стелажи. След размразяването, временните крепежни елементи се отстраняват, но не по-рано от 12 дни след края им.

Добавки против замръзване

Когато се използва този метод, към разтвора за приготвяне се добавят химически добавки. При минус температури в разтвор с такива добавки скоростта на замръзване на водата се забавя няколко пъти и разтворът бързо се утаява. Самото решение не губи своите качества едновременно.

Но по-голямата част от тези добавки са отровни, поради което е невъзможно да се работи с тях без надеждни средства за защита. Да, и с предпазна екипировка трябва да спазвате изключителна предпазливост. Най-често към разтвора се добавя натриев нитрит или поташ.

Състав на готовия антифриз

За да се намали точката на замръзване в разтвора, добавки против замръзване са задължителни.



Ако температурата на въздуха не спадне под минус 15 ° C, тогава е по-добре да се използва разтвор с добавяне на натриев нитрит, като се добави в количество 5 от масата цимент, използван за приготвяне на хоросана. Работата с такова решение може да бъде от 1,5 до 3 часа, в зависимост от температурата на въздуха.

При слани под 15 ° С, но не повече от 30 ° C, към разтвора се добавя поташ. Добавете от 5 до 10 от масата на използвания цимент. За да направи решението по-бавно да се разбере, към него се прибавя сулфит-мая. Но дори и при използването му, времето за работа за такова решение не надвишава 1 час. Въпреки това, разтворите с добавяне на поташ причиняват корозия на силикатите, така че това решение не може да се използва при полагането на силикатни тухли.

Намаляването на точката на замръзване на разтвора може да бъде и добавянето на евтина яйчна маса (NaCl), тъй като в състава му има натрий. Но неговото използване неизбежно ще доведе до появата на стените на бяла плоча, т.нар. Високол, за да се отървем от това, което понякога е по-трудно, отколкото да се изхвърлят тухлите качествено. Следователно, използването на такава добавка е възможно само при полагане на стопански постройки, чийто външен вид не е даден много важна.

Зидария в термози

Термос като метод за полагане се основава на промяна в методите на работа. Тя се основава на добре известния факт, че циментовият разтвор винаги излъчва определено количество топлина. При нормални условия тази топлина е достатъчна, за да се извършват тухли без проблеми при температура 3-5 ° С.

Термоелектрични рогозки за отопление на зидария

За да се избегне бързото охлаждане на разтвора от хоросан, се препоръчва използването на топлоизолационно покритие.

За да натиснете зададения температурен праг, точно преди монтажа, тухла се затопля. И този метод е подходящ за почти всякакъв тип тухли - от обикновени пълни до двойни силикатни и клинкерни облицовки. В домашни условия, най-често за отопление използвайте обикновен надуваем уред. Можете да използвате и газова горелка, но при ниски температури газът, втечнен в цилиндрите, може да гори лошо.

След всеки 3-5 реда, слагането по този метод е покрито с топлоизолационен слой. Кърпа, обвита в топла тухла, ще се нагрява дълго време. Този метод е прост в изпълнението, не изисква специални техники и средства за защита, така че всеки майстор "samodelkin" може лесно да се справи с него, ако по някаква причина той трябва да извърши полагането на студа. Единственото нещо е, че без отоплителните тухли на асистента работата ще се движи много бавно.

Зидария с електрическо отопление

Отоплението на зидарията се използва, когато съединителят не може да се извърши по метода на замразяване, а при употребата на антифриз добавки дизайнът не може да бъде достатъчно силен.

Схеми на различни видове електрическо отопление

Схема electrowarming различни видове: и - тухлена стена, тухла б стълб 1 - електрическа мрежа, плоча електроди 2-, 3-, 4- кран проводници 5 - неръждаема стомана телени мрежи.

Употребата на зимни тухли с електрическо отопление осигурява създаването на електрическо поле в зидарията. За тази цел, лъчевите електроди се поставят в шевовете на зидарията. Доста често вместо тях се избира по-прост вариант, като се използват метални армировъчни мрежи като електроди.

Към мрежата или електродите е свързан електрически кабел от мрежата 220V. Електрическият ток, преминаващ през електродите, се прехвърля в мокрия разтвор и се загрява до температура 30-35 °. От отопляемия разтвор топлината се прехвърля върху положените тухли, създавайки за известно време сред зимата вътре в стената малък топъл оазис.

Електрическото загряване остава, докато разтворът достигне минимална сила от 20 години. При използване на електрическо отопление се оказва, че всяка следваща тухла е поставена на отопляема основа. Захващането в такъв оазис може спокойно да замръзне, а разтворът в него не замръзва, когато електричното поле е включено.

Но този метод изисква изпълнителите стриктно да спазват правилата за безопасност, когато работят с електрически проводници по време на работа. Изолацията на електрическия кабел трябва да е безупречна и работата трябва да се извършва в гумени ботуши и ръкавици.

В допълнение към електрическото отопление, при зидария при температури под нулата, се използват и други методи: отопление с пара и отопление с въздух. И двата метода изискват допълнително ограждащо устройство - термично яке, което обхваща част от зидарията в някакъв вид пашкул.

Нагряването с пара се осъществява с помощта на гореща пара, подадена към зидарията, и отопление с помощта на нагряващ въздушен нагревател. Но и двата метода са твърде сложни при изпълнение и твърде скъпи, поради което се използват предимно за изграждане на промишлени съоръжения.

Частните разработчици не ги използват много, предпочитайки прости методи. Извършвайки зидария при температури под нулата, независимо от начина, по който избирате, винаги трябва да запомните две неща. На първо място, всички извършени през зимата зидария губят определен процент от своята сила, така че да се компенсират тези загуби трябва да ги изпълняват в разтвори на 1 или 2 по-горе клас дизайн.

На второ място, по време на зимните купчини, е необходимо да се контролира качеството на положените тухли много повече, отколкото през лятото.

След замразяване на разтвора, фиксирането на всичко в зидарията ще бъде невъзможно.

Особено това се отнася за съединители, изпълнявани по метода на замразяване, където разтворът замръзва в рамките на 20-30 минути след поставянето му.

Съединители при ниски температури - досадно и неприятно нещо от чисто физиологична гледна точка. В края на краищата, ако обемът на зидарията е голям, тогава трябва да работите цял ден през студа, рискувайки сериозно заболяване. Всички тези методи затоплят зидарията, но не работят зидари. Ето защо, ако има най-малка възможност да се прехвърли зидарията преди топлината да дойде, по-добре е да го направите.

Както и да е през зимата, зидарията трябва да се размрази и да премине доста дълъг процес на набиране на сила, така че няма да загубите много време от такова закъснение. Но нервите, здравината и, най-важното, здравето ще спестите.

Гладки и издръжливи стени!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Консумацията на разтвор на 1 m2 или тухлен куб се изчислява заедноКонсумацията на разтвор на 1 m2 или тухлен куб се изчислява заедно
Методи за приготвяне на хоросан за зидани пещиМетоди за приготвяне на хоросан за зидани пещи
Основни правила и методи на тухлена зидарияОсновни правила и методи на тухлена зидария
Пропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухлиПропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухли
Изчисляване на потреблението на хоросан върху зидарияИзчисляване на потреблението на хоросан върху зидария
Изчисляване на потреблението на тухли и хоросан на 1 куб.м зидарияИзчисляване на потреблението на тухли и хоросан на 1 куб.м зидария
Лепило за блокове от пянаЛепило за блокове от пяна
Как да направите устройство за полагане на тухли със собствените си ръце?Как да направите устройство за полагане на тухли със собствените си ръце?
Ремонт на зидарияРемонт на зидария
Строителни разтвориСтроителни разтвори
» » Варианти на полагане на тухли при отрицателни температури
© 2021 BggeHat.com