Ползите и злоупотребата с течен дим за здравето

Бих искал да се похваля с домашно приготвени пушени деликатеси, но няма абсолютно време да ги подготвям? Една от възможностите за получаване на пушена риба и месо за кратко време е добавянето на течен дим, чиито производители на етикетите на съда обещават отличен вкус на ястието, приятен аромат и златист цвят. Въпреки това, закупуване на ценна бутилка с надпис "течен дим", купувачът неволно ще отразява колко безопасно е сместа вътре. Някои дори проучват състава, оценявайки каква е възможната употреба и вреда. Оказва се, че не е напразно, защото наистина има основания за безпокойство.

Течен дим е ароматизиращ агент, продаван като концентрирана смес, което позволява да се симулира естествен пушене на риба, месо, колбаси, сирена, и също придаде специфичен аромат супи, Скара и други ястия. Това се случва със синтетичен и естествен произход.

Течен дим

Методи на приготвяне, състав

Преди да се говори дали течният дим е вредно или не, заслужава да се отбележат начини за получаване на това вещество.

Опушена течност от естествен произход е известна на хората още от 19-ти век, когато руският химик В.Н. Каразин първо провери метода при приготвянето на продукти, за да запази тяхната свежест. Технологията за получаване на течен дим по естествен начин се основава на разтварянето във водата на елементи, които се отделят по време на тлеенето на дърво. Стърготини твърда дървесина (птица череша, бук, ябълка, елша) се изгарят при предварително определена температура, димът се прекарва през съд, пълен с вода. Полученият кондензат преминава през няколко степени на пречистване: първо елиминира неразтворимите частици - пепел, катран, след отстраняване на вредните химични съединения - канцерогени. В резултат на това има само два компонента на бъдещия кондензат от течен дим и смола. Те се извличат с помощта на техники, като дестилация, концентрация, абсорбция при нивото на мембрана, и след това получената смес се съхранява в резервоари за "стареене", филтрува се и се пълни в контейнери.

Поради това, като се има предвид съставът на течен дим от естествен произход, можем да кажем, че продуктът не е толкова вредно, колкото неговия аналог, направен от химикали.

Състав на течен дим от синтетичен произход

Често лекарите предупреждават обществеността, че ползите от пушените продукти са минимални, а продукт, приготвен с помощта на химически добавки, е вредно и дори опасно за организма. Така че, течният дим с изкуствен произход не е нищо повече от смес от вода и химически съединения, съдържащи се в различни пропорции. Тя може да бъде:

  • киселини (от 3 до 10);
  • карбонилни съединения - алдехиди, кетони (от 2.5 до 4.6);
  • феноли (до 2.9).

Водата в такива течности е от 11 до 92. Също така някои производители добавят към състава на подправката.

Дали течният дим от синтетичен произход уврежда тялото - лекарите не могат да кажат недвусмислено. Лабораторното изследване на смесите за пушене продължава и до днес.

Използване на течен дим

Основният критерий, който направлява стопанката на придобиването на съединения за пушене - това спестява време, тъй като не е необходимо да се накисва месото или рибата в марината за няколко часа, за да горят дървени стърготини, да чакат готови ястия.

Друга причина да се замести естествения пушене на течен пушек - желанието да не се навреди на здравето, тъй като употребата на продукта, получен в тлеещите дървесни стърготини, тялото не получава опасни канцерогени, катран (ако се вярва на производителя на веществото).



Използването на пушена течност върху аромата и ароматните свойства на ястието има положителен ефект. Месото и рибата, напоени в смес от "течен дим", на вкус, практически не се различават от продуктите, обработени по метода на естественото пушене. Те също придобиват специфичен пушен аромат и апетитен златист или кафяв оттенък.

Препоръчваме: Пушена сьомга с течен дим

В допълнение, ползата е и в унищожаването на паразити, които могат да бъдат в сурово месо, риба. В случай, че димната течност е добавена преди или след готвене на съда, термичната обработка помага да се избегне инфекция с хелминти, салмонела и други микроорганизми.

Възможни и истински вреди

Диетолозите и специалистите по хранене са уверени, че ползите от течностите за пушене са преувеличени и в повечето случаи, а не без участието на производители, които трябва да продават продуктите си, подвеждащи купувача. Опасност от всичко това е много по-осезаемо.

Първото нещо, което лекарите обръщат внимание, предупреждават потребителите за течен дим е появата на алергични реакции с различна тежест. Някой има алергия веднага след еднократно използване на ястия, приготвени с помощта на химически добавки, докато други се оплакват от симптоми след като ядат редовни пушени храни. Ето защо много лекари призовават за отказ да закупят течен дим и селективно подхождат на избора на пушени продукти, представени на рафтовете на магазините. Не е излишно да се изследва съставът както на добавката "течен дим", така и на пушения продукт.

Също така, месо и риба обработват опушен течност увреждане на стомашната лигавица и червата, което неизбежно води до появата на язва, гастрит, други патологии. Заслужава си да използвате тези продукти на хора, които вече страдат от тези заболявания, не е нужно да говорите, защото отговорът е очевиден.

Не забравяйте и пушените продукти, продавани в готови форми. Никой не изключва, че купувачът ще получи развалена риба или месо, чиято миризлива миризма просто е "прекъсната" от течен дим.

В някои държави властите стигнаха до спешни мерки, забранили реализацията на най-течния дим, като го разпознаха като най-силния канцероген и продуктите, пушени с него. Забраната докосва течността, произведена по естествен начин, и синтетичната (химическа). В редица други държави съществуват разпоредби, които строго регулират съдържанието на химичните съединения и концентрацията на течност за пушене. Тоест, самото правителство, с подкрепата за медицински анализи, признава вредите на веществото за здравето.

Европейската агенция за безопасност на храните е предпазлива относно течния дим, който ежегодно наблюдава наличните проби. Въпреки това, няма точна информация за начина, по който сместа се отразява в състоянието на тялото за пушене, лекарите не могат да разберат за всички последствия от използването на продукти, приготвени с помощта на течен дим.

Някои изследователи твърдят, че веществото води до образуването на ракови тумори. По този начин Скот Керн от университета "Джон Хопкинс" установи, че пирогалолът, съдържащ се в течен дим, причинява увреждане на ДНК на клетките.

Продукти - заместители на течности за пушене

За да се получи златен оттенък, заместването на вредния течен дим може да бъде коричка лук, чай варя. Опушен мирис се получава с помощта на някои видове уиски или соев сос. Също така използвайте смес от майонеза, подправки "Curry", настърган чесън и соев сос. В супите, вместо в димяща течност, е по-добре да добавите пушени ребра или месо, в тях концентрацията на веществото е много по-малко, а вкусът на приготвеното ястие няма да бъде по-лош.

Както дебата за това дали течен дим причинява вреда, не се прекратява, най-добре е да не се яде ястия, приготвени с добавянето му, а предпочитат продукти, произведени по традиционния начин - пушени върху дървени стърготини или дървени стърготини.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
4 Методи за пушене на скумрия у дома4 Методи за пушене на скумрия у дома
Как у дома да пушиш рибаКак у дома да пушиш риба
Начало на пушенето или скоро за основното нещоНачало на пушенето или скоро за основното нещо
4 Начини да пушите бекон у дома4 Начини да пушите бекон у дома
Как да използвате подробни инструкции за течен димКак да използвате подробни инструкции за течен дим
Пушенето на риба с течен дим с помощта на скумрия като примерПушенето на риба с течен дим с помощта на скумрия като пример
Какво мога да пуша в една пушеща камина?Какво мога да пуша в една пушеща камина?
Как да направите пушена калмариКак да направите пушена калмари
Ползите от пушената риба за хоратаПолзите от пушената риба за хората
Рецептата за студена пушена риба у домаРецептата за студена пушена риба у дома
» » Ползите и злоупотребата с течен дим за здравето
© 2021 BggeHat.com