Коя парична бариера за баня е по-добра от полимерите, филма или фолиото?

За парна баня бариера е много важна, защото нейната задача е да създаде специална защита, която не позволява на горещия въздух да напусне стаята. Също така е необходима защитна бариера за предотвратяване на намокрянето на дървени елементи, което може да доведе до гниене, деформация или дори унищожаване. В тази връзка, схемата му се обмисля предварително, дори и в началния етап на проектиране и строителство. Правилно изпълнената изолация ще запази цялата топлина в помещенията и значително ще увеличи експлоатационния живот на конструкцията.

Материали за изолация - крафтова хартия или фолио?

За да се предпазят стените и таваните в банята, може да се използва голямо разнообразие от материали. И модерни опции, и по-традиционни, когато се използват правилно, отлично се справят със задачата си. Ако е необходимо да направите парна бариера на тавана или стените във ваната със собствените си ръце, можете да използвате обичайния полиетиленов филм. В полза на избора на филм казва, че неговата евтиност, която ви позволява безопасно да купувате материал в големи количества и да не го съжалявате. Също така филмът се отнася за водоустойчиви стоки.

Материали за изолация - крафтова хартия или фолио?

Фолиевата бариера е отлична за защита на стените и тавана на банята

Ниската цена обаче има отрицателно въздействие върху някои характеристики на изпълнението. Така че, постоянните високи температури причиняват деформация в структурата на филма, което ви позволява да го използвате само в стаята за почивка след като сте направили баня. Естествено, основната стая също може да бъде покрита с филм, но ще бъде необходимо да го промените често, не може да издържи няколко бани дни. Трябва да се предпочита полиетилен, който не образува шевове по време на сгъване. В края на краищата, при тези шевове разрушаването на целия материал започва, когато са изложени високи температури.

Парна изолация на банята може да се направи със скрап хартия (друго име е изграждането на картон). Плътността на този материал е много висока. Работата с хартията е много проста, освен това, като полиетилен, тя е най-евтината на пазара на изолационни продукти. Проблемът с картона е необходимостта да го променяте постоянно. След няколко пътувания до банята крафт хартията е напълно наситена с влага и буквално пълзя, което води до необходимостта от пълна подмяна на изолацията.

В мрежата можете да намерите съвети как да използвате покривен филц или покривен филц. Това обаче не може да се направи стриктно, тъй като тяхната работа е свързана с отделянето на токсични вещества и неприятния мирис.

Съвременните материали могат да се похвалят с издръжливостта и надеждността, но те не трябва да се променят след няколко седмици.

Специалистите дават своя глас в полза на един от тези изолационни материали, като:

  1. 1. Алуминиево фолио. Относително евтин материал, сред чиито предимства може да се установи устойчивост на високи температури, както и липсата на отделяне на неприятни миризми и вредни вещества. Много е лесно да се работи с алуминиево фолио - наслояване на парчетата, които се припокриват и ги фиксират с топлоустойчива самозалепваща лента.
  2. 2. Пароизолационни филми. Тази категория иновативни продукти наскоро беше представена на широката общественост. По-нататък в статията ще се счита най-популярният и популярен представител на тази категория - филм Izospan, което е в търсенето както за професионалисти, така и за любители.
  3. 3. Пароизолирана бариера. Той също е много популярен продукт, който се получава чрез комбиниране на разпенен полимер и фолио, покрито с алуминий. Според експерти материалът е отличен за защита на стените и тавана на банята, тъй като се справя отлично с високи температури.

Фолий изолация - видове и характеристики

Характерна особеност на материала е способността му да издържа на огромни температури (до 120 градуса по Целзий), без да губи своите потребителски характеристики. Фолийната част на материала е проектирана така, че да отразява инфрачервеното лъчение, благодарение на което парната баня се затопля много по-бързо, а топъл въздух остава в стаята за много дълго време.

Фолий изолация - видове и характеристики

Отличителна черта на изолацията на фолиото е способността да издържа на огромни температури



Различават се следните видове фолийни продукти:

  • Топлоизолация с фолио. Уникален по своите характеристики на материала, съдържащ не само изолационната част, но и нагревател. Обикновено се използва izolon.
  • Пароизолация, произведена на базата на фибростъкло. Изключително скъп продукт, но въпреки това той е спечелил голяма популярност поради своята издръжливост и надеждност. Тя е изработена от здрава и неспираща основа, която дава възможност да се използва изолация в продължение на няколко десетилетия без загуба на свойства.
  • Изолация на крафтова хартия. Тази фолирана бариера за баня за баня се счита за една от най-евтините и най-лесни за работа. Въпреки това, по отношение на неговите характеристики, той е сериозно по-нисък от всички останали представители на тази категория. Устойчивостта на накисване е ниска и в течение на времето се развиват различни гъбични бактерии и мухъл.
  • Покритие на лаванша на базата на крафтова хартия. Свойствата на този материал могат да завидят на всички други фолиеви полимери. Тя може да лепи стените и таваните в баните, в които температурата се повишава до 140 градуса. Освен това разходите са в разумни граници. Това покритие обаче рядко се купува от професионалисти, което се дължи на химическия произход на материала и неговото естество. В крайна сметка, за изолиране е необходимо да се изберат екологосъобразни и безопасни продукти, с които Dovzana все още има проблеми.

Isospan - добър материал за защита на ваната

Производството на Isospan се извършва от местната фирма Hexa. Материалът може да се използва за защита на помещенията във ваната, включително директно парни помещения или помещения за почивка. Най-популярният в продуктовата линия е Isospan FB. Извършва се на базата само на три пароизолационни материали - лавасан от метализиран тип, силна крафтова хартия и покрити с фолио полимери. Той може да се използва в помещения, където максималните температури достигат стойност над 100 градуса. Освен това той е способен отразяват топлинната енергията, която не му позволява да излиза извън сградата.

Isospan - добър материал за защита на ваната

Изоспанът може да се използва за защита на помещенията във ваната, включително директно парни помещения или стаи за почивка

Цената за Isospan е доста висока. Въпреки това, тази изолация се опитаха да замажат стените и тавана на банята, можете да разчитате на факта, че в продължение на много дълго време, стаята ще бъде напълно защитена от влага, няма признаци на мухъл, влага и повреди няма да се вижда. Материалът е класифициран като екологосъобразен, тъй като производството му се извършва в съответствие с всички регулаторни актове и GOST.

Естествено, съществуват и други марки парфюм бариерен филм, произведени под марката Izospan, които заслужават отделно споменаване:

  • FD е силен и надежден материал на основата на полипропилен от тъкани.
  • FS е продукт от нетъкан полипропиленов суров материал, чиято отличителна черта е метализиран горен слой. Защитава дървената структура на ваната от влага и проникване на горещи пари, а също отразява топлината от стените и тавана.
  • FX е комплексна топлинна, водна и парна бариера, изработена от полиетиленова пяна, пълна с въздушни мехурчета и метализиран филм.

Как да защитим тавана - подготвяме "пай"

Таванът в банята е много по-трудно защитен, което се дължи на факта, че парите на горещия въздух се издигат преди всичко вертикално нагоре. И така, той е основният удар. Парна изолация за баня може да бъде сложна, т.е. тя включва използването на няколко материала. Това е особено препоръчително за тавана.

Изготвя се специална течна смес, състояща се от същия обем глина, пясък и дървени стърготини

Друг интересен метод е създаването на т.нар. "Пай" от различни материали, например глина, дървени стърготини и др. Този метод може да се нарече донякъде дядо, но професионалистите съветват да му обърнат внимание. В края на краищата това ще позволи на практика да бъде сигурен за надеждността на защитената структура. Такава изолация се изпълнява, както следва:

  1. 1. Фибростъкло се поставя върху черна повърхност на тавана.
  2. 2. Подготвя се специална течна смес, състояща се от същия обем глина, пясък и дървени стърготини.
  3. 3. Получената смес се излива върху стъклената тъкан.
  4. 4. Последният слой е смес от вермикулит (три листа) и течна глина (една акция).

Остава само да чакаме малко (през лятото - до 14 дни, в студено време - до два месеца), преди полученият "пай" да изсъхне напълно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пароизолация за тавана в дървен таван как да го направите качествено и бързоПароизолация за тавана в дървен таван как да го направите качествено и бързо
Как да изолираме тавана във вана и какъв вид изолация е по-добре?Как да изолираме тавана във вана и какъв вид изолация е по-добре?
Как да изолирам банята отвътре правилно?Как да изолирам банята отвътре правилно?
Защита на дървени конструкции при изолация на пода на подаЗащита на дървени конструкции при изолация на пода на пода
Как да се изолира таван на баня, отколкото е по-добре да го направиКак да се изолира таван на баня, отколкото е по-добре да го направи
Таван за банята със собствените си ръце - опции за устройствотоТаван за банята със собствените си ръце - опции за устройството
Как да изберем нагревател за баня на таванаКак да изберем нагревател за баня на тавана
Затопляне на тавана на баните избор на материал, работен редЗатопляне на тавана на баните избор на материал, работен ред
Парна изолация, която да се постави в стената на рамкатаПарна изолация, която да се постави в стената на рамката
Пароизолация, която страна трябва да се положи върху нагревателяПароизолация, която страна трябва да се положи върху нагревателя
» » Коя парична бариера за баня е по-добра от полимерите, филма или фолиото?
© 2021 BggeHat.com