Пароизолация за тавана в дървен таван как да го направите качествено и бързо

Едно от основните изисквания за изграждането на къщата е наличието на парна бариера за тавана в дървен под. По-нататъшната експлоатация на структурата до голяма степен зависи от нейното качество. Следователно е важно да се направи правилният избор на материали и да се знае как да се направи бариерата за пара най-качествено.

Защо се нуждая от слой бариерен паркет в тавана?

При изграждането или ремонта на къща се обръща особено внимание на слоя бариерен паркет. Тя осигурява дългосрочно функциониране на тавана, защитава мансарден етаж от кондензация и натрупване на влага. Благодарение на съвременните материали и технологии, работата по инсталирането на пароизолация може да се извърши независимо и в най-кратки срокове.

Покривна изолация

Покривна изолация

Дейността на човешкия живот включва процеси, при които се отделя много пара и влага. Например, като душ или вана, готвене и др. Водната пара също се отделя при използване на отоплителна, перална или съдомиялна машина. Всички тези фактори водят до увеличаване на влажността в помещението.

Както е известно, водната пара, според физическите закони, се издига до тавана. Парна бариера изпълнява следните функции:

  • удължава експлоатационния живот на покривните материали, използвани за устройството дървена настилка;
  • отсъствието на влага в мансарда предотвратява формирането на мухъл и гъбички;
  • допринася за запазването на топлината, изпълнявайки функцията на топлоизолационен слой;
  • увеличава пожарната безопасност на тавана.

Ако парната бариера е изработена от качествени строителни материали в съответствие с технологията на полагане, тя ще продължи много години, без да е необходима поддръжка.

Материали за парна бариера - преглед на популярните видове

За да се защити таванът е с високо качество, трябва да се обърнете към цялостното му развитие. Необходимо е да се направят няколко технически слоя за защита от пара и кондензат, за да се запази топлината, а именно топлина, пара и хидроизолация. За подреждането на изолационните слоеве се използват различни материали за валцуване, които имат сходни характеристики и могат да се прилагат към различни слоеве.

За да изберете правилно подходящия материал, трябва да разберете какви видове материали за бариери за пара и какви характеристики имат.

Полиетиленовият филм се счита за универсален материал за оборудването на бариерната бариера. Благодарение на подсилването със специална мрежа или плат, филмът има висока якост. Представени са два вида пара-бариери: перфорирани и неперфорирани. За ефективност няма значение. За поставяне на полиетиленово фолио е необходимо налепване, а ставите за закрепване на специална свързваща лента.

Добрият паразолатор е полиетиленово фолио, покрито с фолио. От една страна, тя има метална повърхност и е подсилена със специална мрежа. Благодарение на тази функция, филмът изпълнява две функции наведнъж: предпазва от пара и поддържа топлина. При монтажа на тавана материалът се поставя с металната страна надолу. Топлината, която идва от стаята, се отразява от повърхността и се връща. По този начин е възможно да се намалят значително загубите на топлина.

Полипропиленовият филм има слой, абсорбиращ влагата, който е целулозно-вискозно влакно. Кондензацията и изпарението не се утаяват на повърхността, а се абсорбират от влакното. По този начин влагата не може да попадне в слоевете на нагревателя. Тъй като има разлика между слоевете пара и топлоизолация, влагата се изпарява напълно.

Параганната бариера, която е все по-популярна, е хидроизолационна мембрана. Този материал се отличава с висока пропускливост на парите. Мембраната има покритие, което абсорбира влагата. В резултат на това изпарението и кондензацията се абсорбират от мембраната и не проникват в топлоизолационните слоеве.

Съвременният материал е isospoon

Съвременният материал е isospoon

Към съвременните материали за бариери срещу пара, направени с помощта на най-новите технологии, пенотерма или изоспан. Съставът му включва слой от алуминий и фолио, експандирана пяна. Penotherm има следните предимства:

  • не абсорбира влагата;
  • висока устойчивост на топлопредаване;
  • ниска проводимост;
  • надеждност и издръжливост.

От съвременните бариери за пара може да се нарече isovek, isolayk "B", yutafol "Silver". Парна бариера на тавана може да бъде направена с евтини материали, като картон, хартия и екологично масло, които са импрегнирани с восък или ленено масло.

Коя парна бариера е по-добре да избирате за дълголетието на тавана

След като сте проучили характеристиките на различните видове изолатори, можете да продължите с избора на материал за парна бариера на дървени подове. Има едно- и двуслойна бариера срещу пара. Най-добрият вариант е двуслоен филм или мембрана. Предимството на двупластовия материал е, че едната му страна е груба. На него се събира влагата, така че материалът се поставя с рунтава страна в стаята. Натрупаната влага след това се натрупва от пролуката между покритието на тавана и слоя бариера срещу пара. Трислойното фолио има слой между гладки и груби слоеве под формата на стъклена мрежа, което служи като допълнителна защита.

Най-евтината версия на бариерната бариера е полиетиленовото фолио

Най-евтината версия на бариерната бариера е полиетиленовото фолио



Ако анализирате кои пара-бариери се предлагат на пазара, най-добрите варианти са следните съвременни материали:

  • изолак "В";
  • изоспан "В";
  • isovek "C";
  • yutafol "Сребърен".

Дадените материали са само препоръки. Всеки собственик прави своя избор според собствените си предпочитания и финансови възможности.

Полиетиленовият филм е най-евтиният вариант, но има няколко недостатъка:

  • кратък експлоатационен срок;
  • създава парников ефект;
  • кондензат може да се събира на различни места.

При избора на парна бариера трябва да се обърне специално внимание на качеството, на което ще зависи дългосрочното обслужване на слоя бариерен паркет, и съответно на цялото припокриване.

Монтаж на парна изолация върху дървения таван - основните етапи на работата

Дизайнът на наслагването на тавана се състои от няколко слоя, всеки от които изпълнява определени функции. Това е като "пай". Парна изолация на тавана се прави от вътрешната страна на къщата при полагане на нагревателя. Ако в района, където се намира къщата, през зимата температурата спадне под -30 градуса, тогава е препоръчително да монтирате слоя за бариери срещу парите отгоре и отдолу. Това ще осигури възможност за защита на тавана от дървесината от парата и запазване на топлината.

Панелната изолация се поставя в щайгата

Панелната изолация се поставя в щайгата

Припокриването на дървесината може да бъде осъществено както в дървена къща, така и в къща, изработена от други материали, като алтернатива на стоманобетонните плочи. Предимството на дървените конструкции в тяхната екологичност. Въпреки това, ефектът от влагата за тях е катастрофален: дървото започва да гние, мухъл и гъбички се появяват. Освен това са възможни значителни загуби на топлина. Особено важно е парната бариера на тавана в отопляемите помещения и в стаите, които се намират под местата за евентуално изтичане на вода (баня, кухня). Устройството на слоя бариерен паркет в таванския таван позволява допълнително да се предпазват помещенията от разпенващ и вятър.

Парна изолация е задължително поставена в клетката, която също ще бъде поставена топлоизолатор. Ето защо, на първо място, е необходимо монтирането на щайгата. Когато го направите, трябва да вземете предвид размера и формата на използваната изолация. Важно е топлоизолаторът да е здраво закрепен към таван на кутията, без да създава празнини и пукнатини, които могат да станат студени мостове.

Към тавана рамката се закрепва с пластмасови дюбели и винтове. Дървените елементи трябва да се третират с огнезащитни и антисептични средства, за да се предпази от гъби, мухъл и да се увеличи пожарната безопасност. Когато се издига клетката, се създава топлоизолационен слой. След изолацията таванът е изолиран с пара.

полагане Параметричната бариера предполага поетапно внедряване:

  1. 1. Пароизолаторът се фиксира с помощта на скоби на ръба на кутията. В този случай трябва да оставите в края на надбавката по стените около 20 см.
  2. 2. След това парният бариерен филм се разгъва от ролката към противоположната страна и се отрязва и с допустимо отклонение 20 см.
  3. 3. Монтирайте филма около целия периметър и върху междинните релси на кашона. Една група не е достатъчно, за да покрие цялата тавана, така че филмът трябва да бъдат определени припокриващи се ивици от 15-20 см. Ръбовете на лентите непременно трябва да запечата пароизолация лента или тиксо.

При полагане на пароизолационната бариера е необходимо да се остави празнина между слоя бариера срещу пара и покритието на тавана, за да се създаде вентилация.

Поставете фолиото около целия периметър

Поставете фолиото около целия периметър

Това е едно от основните правила за създаването на висококачествена бариера срещу пара. За тази цел в рамката е разположена ограничителна система. Той повтаря конфигурацията на първия слой. Дебелината на ламелите трябва да бъде 30-40 см. Решетката е закрепена с винтове за самозатягане.

Съвети за специалисти в подреждането на тавана

Поставянето на бариерата срещу пара е лесен процес, но за да се постигне добра изолация от парата, трябва да се имат предвид няколко фактора:

  • Преди работа всички повърхности трябва да бъдат почистени от мръсотия и прах, откритите пукнатини трябва да бъдат покрити с уплътнител;
  • Приляга филма навсякъде по тавана без прекомерно напрежение, трябва леко да се мотае;
  • необработената страна трябва да бъде насочена във вътрешността, фолиото - отвън;
  • когато припокриващото се припокриване трябва да бъде закрепено с лепяща лента или двустранна залепваща лента;
  • Когато прикрепите скобите със скоба под скобите, трябва да поставите парчета картон или плътни материали;
  • за да се осигури затягането на мястото на придържане на паропреградата към врати и прозорци, трябва да бъдат залепени със специална лепяща лента;
  • В ъглите е по-добре да се постави твърд материал, това ще покрие ъгъла качествено;
  • За по-добро запечатване и отстраняване на пукнатините, е по-добре да ги слагате със захващане на стените.

По този начин, ако изпълнявате правилно и качествено парната бариера на тавана, това ще предпази дървените подове на къщата от влага, плесени и гъбички.

Висококачествената бариера за пара води до удължаване на експлоатационния живот на дървените подове и поддържа топлината в къщата.

Важно е да не правите грешка при избора на материал. Тя трябва да отговаря на всички изисквания за бариера срещу пара.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Поставяне на паропреградна бариера на тавана за начинаещи занаятчииПоставяне на паропреградна бариера на тавана за начинаещи занаятчии
Самостоятелна изолация на подаСамостоятелна изолация на пода
Каква е изолацията на парна парата от ново поколениеКаква е изолацията на парна парата от ново поколение
Пароизолация на стените надеждна защита на къщата от влагаПароизолация на стените надеждна защита на къщата от влага
Защита на дървени конструкции при изолация на пода на подаЗащита на дървени конструкции при изолация на пода на пода
Имам ли нужда от пароизолация за пяна и в какви случаи?Имам ли нужда от пароизолация за пяна и в какви случаи?
Таванът в опциите за опции за руската баняТаванът в опциите за опции за руската баня
В дървената къща затопляме таванаВ дървената къща затопляме тавана
Как да изберем нагревател за баня на таванаКак да изберем нагревател за баня на тавана
Как да изолирате рамка къща с минерална ватаКак да изолирате рамка къща с минерална вата
» » Пароизолация за тавана в дървен таван как да го направите качествено и бързо
© 2021 BggeHat.com