Пароизолация на стените надеждна защита на къщата от влага

При изграждането на къщата специално място се заема от етапа на защита на стените от влага и пара. За да направите това е абсолютно необходимо, тъй като влагата може да предизвика появата на вредни гъби и мухъл. За да се избегне това, е необходимо да се извърши висококачествена бариера срещу пара. Какви материали се използват за това, ще разгледаме по-нататък.

Изолирането на стените от влагата - в какви случаи е необходимо?

Основната задача, която изпълнява бариерата на стените, е пречка за натрупването на влага в изолацията. Материалите, използвани за добра топлоизолация, са подходящи за въздуха. Ако влагата попадне в нагревателя и се натрупа там, изолационният слой престава да изпълнява функциите си. На места, където влагата се натрупва с течение на времето, листа хартия на стената, покритието на мазилката се влошава, гъбичките и плесените се появяват. Допълнителни плесени и гъби могат да се разпространят по стените. Много е трудно да ги изведете след това. В допълнение спорните гъбички са вредни за човешкото здраве.

Изолирането на стените от влагата - в какви случаи е необходимо?

Пароизолацията предотвратява натрупването на влага в изолацията

Паропреграден слой е конструиран в няколко случая:

  1. 1. Когато изолирате в помещенията. Това е особено важно, ако изолацията е направена от материали на базата на памучна вата. Стъклената вата и минералната вата са отлични изолатори, в допълнение, те дават "дишане" на стените, позволявайки навлизането на въздух. Основният им недостатък е, че те абсорбират влагата. Колкото повече се натрупва, толкова по-лошо тези материали запазват топлината и колкото по-бързо стават безполезни. Това може да се избегне, ако стените са изолирани с пара.
  2. 2. За сгради със стени от няколко слоя. Многослойното покритие изисква задължителна защита срещу дим и влага. Това важи за къщи от рамкови конструкции.
  3. 3. За външни стени и вентилирани фасади. Парна бариера в този случай служи като допълнителна защита срещу вятъра. Неговото присъствие не позволява въздушните потоци активно да циркулират. Поради това външното покритие е по-малко напрегнато и изпълнява функциите си по-добре.
Изолирането на стените от влагата - в какви случаи е необходимо? снимка

Пароизолационните материали трябва да преминат добре

За паропреградни материали се използват материали, които предотвратяват проникването на влага, но чрез микропорите оставят въздуха в помещенията. За да се постигне максимален ефект на паропреградата, е необходимо да се осигури вентилационна система, тъй като естествената циркулация на въздуха няма да бъде достатъчна. Заедно с висококачествената вентилация, слоят от пароизолационни материали предпазва помещението от влага. Все пак няма универсални пароизолирани бариери, които да предпазват конструкциите от покрива до мазето. Изборът им зависи от материала и конструкцията на стените. Ако нивото на влажност в помещението съответства на нормата, тогава не е необходимо в слоя за бариери срещу пара.

Видове парна бариери - какво да изберем за работа извън и в къщата

Няколко вида материали се използват за защита на стените от мокри изпарения. Първо, това е мастика. Такива материали се нанасят директно върху повърхността на стената, създавайки слой, който не само ефективно предпазва от проникване на влага, но също така дава на стените "дишане". Мастика се нанася върху стените преди завършването на завършващия слой с декоративни материали.

Видове парна бариери - какво да изберем за работа извън и в къщата

Мастикът се нанася върху повърхността преди завършване.

Използва се и полиетиленово фолио с дебелина по-малка от 0,1 мм. Това е един от често използваните опции за изолация срещу бариери срещу пара. При устройството на слой не е необходимо да дърпате силно филм, който не се е разкъсал. Недостатъкът на конвенционалния филм е, че той няма перфорация и затова изобщо не позволява въздух. Но сега индустрията е започнала да произвежда перфориран полиетилен, който е дишащ, което позволява създаването на удобен микроклимат в мястото на пребиваване.

Най-изгодната опция е мембранният филм. Той е подобен на полиетиленов еквивалент, но има няколко слоя, които ефективно задържат влагата, позволявайки достатъчно въздух да преминава през него. Филмите от мембранна основа, благодарение на техните експлоатационни свойства, осигуряват максимална функционалност на топлоизолатора. При използването им стените няма да замръзнат, да се съборят, което удължава живота на цялата сграда.

Видове парни бариери - какво да изберем за работи извън и вътре в къщата снимка

Най-изгодният вариант на паропреградата е мембранният филм

Мембранните филми се предлагат в различни видове. Във всеки конкретен случай можете да изберете пароизолация, която най-ефективно ще покаже свойствата си по време на работа:

  • Докато изолиращи стени от външната страна на структурата на върха на топлоизолатор напасване "Izospan" с добавки, които увеличават пожарна безопасност ", Megaizol A", "Megaizol SD".
  • За вътрешна употреба се използва "Megaizol B" - това е двуслоен полипропиленов филм с антикомпенсирана повърхност.
  • За конструкции с мокри помещения, например вани и сауни, които изискват особено високи изисквания за пароизолация, се използват пара и хидроизолационни материали от типа "Izospan". Отличителна черта на тези материали е наличието на отразяващ слой.

Всички полипропиленови филми трябва да бъдат подсилени с фибростъкло.

Устройството на слой за бариери срещу пара - изследваме реда на действие



За правилното изпълнение на бариерата срещу пара трябва да се знае, че тя се изпълнява различно извън и вътре в сградата. Затопляне на скелетни стени се изпълнява отвътре, така че и парабоарирът е поставен отвътре. На сутеренните подове и в сутерена слойът за бариерен паркет се изпълнява отвън. В басейните бариерата за пара е необходима и от двете страни, технологията на подреждане е същата като при подовата настилка.

Преди топлоизолацията на мазето трябва да се подготви работната повърхност. Първо трябва да се почисти, след това да се постави защитно покритие. По-трудно за технологията на нанасяне е течният каучук, тъй като изисква използването на специално оборудване. Съставът на материала включва две смеси, които след смесване моментално полимеризират. Следователно, разтворът се приготвя непосредствено преди употреба и се нанася с помощта на две накрайника за разпръскване на течност под налягане.

Когато защитният слой е направен от водна пара с битум, се изпълняват следните действия:

  • първият слой се прилага с мастик, който изпълнява функцията на грунд;
  • След това битуминозни материали под формата на рулони или матрици се нанасят в два слоя.

За конструкциите над мазето и приземния етаж паразитната бариера на стените се извършва на закрито. При изграждането на вътрешна бариера срещу пара трябва да се спазват редица правила:

  • първо е необходимо да поставите щайгата;
  • Топлоизолаторът се поставя в касичката;
  • след това филмът се полага и ако има отразяваща повърхност, тогава рефлекторът трябва да се обърне навътре;
  • за запечатване на фугите са залепени;
  • за полипропилен се подрежда екран;
  • На последния етап се извършва довършване.

Когато се конструира защитен слой от влага и пара, е желателно да се остави свободно пространство за движение на въздуха и отстраняване на излишната влага.

Характеристики на технологията на паропреградата на рамковите и дървените сгради

В къща, изработена от конструкции от телени рамки, изолацията заема една трета от всички стени с дебелина най-малко 150 мм, така че е абсолютно необходимо да се осигури слой от пароизолация. Ако парната бариера е слаба, нагревателят ще започне да натрупва влага, губи топлоизолационните свойства и ще започне да се разпада. Монтирана парна бариера върху рамката и лента. Той е прикрепен с помощта на конструктивен статив. Смесите са запечатани с лепяща лента или намазани с мастика.

Парна изолация на стените се монтира от вътрешната страна на нагревателя, така се образува междина между слоевете, осигурявайки необходимата вентилация, създавайки оптимален микроклимат в стаята.

За дървени сгради е необходима и парообразна бариера. Но това не работи веднага. Факт е, че по време на строителството на къщи от дървен материал и дървесни сметка за факта, че дървеният материал е изсушен до известна степен преди изграждането и най-накрая да изсъхне дори и за по-нататъшна експлоатация на готовия дома. Преди пълно изсъхване на дървени конструкции не се препоръчва да се извършва бариера срещу пара.

В дървена къща парната бариера за стените може да бъде вътрешна или външна. При външна топлоизолация бариерата за пара се припокрива. Съединенията са запечатани с лепяща лента. Освен това е монтиран топлоизолационен слой, който трябва да бъде защитен с хидроизолационно устройство. На последния етап екстериорът е завършен.

Ако изолацията се извършва на закрито, първо се поставя аранжиментът. Тя служи като основа за монтаж на хидроизолационен слой. След това на стената е монтиран метален профил, върху който е поставен топлоизолаторът. Следващият слой е направен от парно бариерен филм. Смесите трябва да бъдат внимателно запечатани с лепяща лента. В крайна сметка, интериорът е завършен.

Затова разбрахме защо се нуждаем от бариера за стените. Основната му задача е да създаде пречка за проникването на влага и защита на изолацията и вътрешните структури. Ако спазвате технологията и използвате подходящата пароизолация, конструкциите ще бъдат надеждно защитени от влага и ще се удължи живота на сградата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пароизолация за покрива всички нюанси на работа в къщиПароизолация за покрива всички нюанси на работа в къщи
Пароизолация за тавана в дървен таван как да го направите качествено и бързоПароизолация за тавана в дървен таван как да го направите качествено и бързо
Самостоятелна изолация на подаСамостоятелна изолация на пода
Каква е изолацията на парна парата от ново поколениеКаква е изолацията на парна парата от ново поколение
Защита на дървени конструкции при изолация на пода на подаЗащита на дървени конструкции при изолация на пода на пода
Имам ли нужда от пароизолация за пяна и в какви случаи?Имам ли нужда от пароизолация за пяна и в какви случаи?
Парна изолационна лента за пластмасови прозорци, къде да се използва и как да се лепи?Парна изолационна лента за пластмасови прозорци, къде да се използва и как да се лепи?
Как мога да затопля стара селска дървена къщаКак мога да затопля стара селска дървена къща
Как да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътреКак да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътре
Парна изолация, която да се постави в стената на рамкатаПарна изолация, която да се постави в стената на рамката
» » Пароизолация на стените надеждна защита на къщата от влага
© 2021 BggeHat.com