Каква е изолацията на парна парата от ново поколение

В днешната статия ще говорим за модерния и популярен вид изолация, която включва такъв необичаен материал като пергамент. Трудно е да си представим, че извършваме хидроизолация на помещения или покрив без тази надеждна пароизолация. Какъв е този пергамент, къде се използва, какви са предимствата и недостатъците и как да работите с него - прочетете повече за всичко това.

Пароизолация на помещения - за какво е това?

Парна изолация изпълнява много важни функции. Основната задача на този материал е да се предотврати кондензация на изолацията, която се използва при изграждането на подови настилки или покриви. Необходимостта от допълнителна защита на изолацията се дължи на факта, че влагата има много негативен ефект върху нея. Липсата на пароизолация за кратко време ще доведе до деформация на изолацията, загуба на ключови качества и в резултат на това унищожаване на материала.

Пароизолацията се използва за предотвратяване на кондензацията на нагревателите

Пароизолацията се използва за предотвратяване на кондензацията на нагревателите

Кондензът, дълбоко проникнал в структурата на изолацията, значително увеличава проводимостта на топлината. В резултат на това в стаята, първоначално изолирани с всякакви специални материали, двойки ще се образува, както и значителни загуби на топлинна енергия. Постоянно възникващите пара маси, състоящи се от термичен въздух заедно с капчици вода, оказват негативно влияние върху повърхността на пода и тавана. Ако инсталирате висококачествена бариера срещу пара, тогава не можете дори да си спомните за такива проблеми.

Съвременната бариера срещу пара трябва да отговаря на следните важни изисквания:

  • Имате необходимите параметри на пожароустойчивост и надеждност, за да осигурите високо ниво на пожарна безопасност
  • Да се ​​отличава с висока степен на устойчивост на влага, но същевременно и с малки стойности по отношение на абсорбцията на влага. Комбинацията от тези фактори прави възможно ефективното предотвратяване появата на кондензат на различни повърхности в помещението
  • Екологична безопасност - паропреградата не трябва да изпуска в атмосферата вредни и токсични вещества, за да не причинява вреда на човешкото здраве
  • Бъдете възможно най-устойчиви на замръзване и еластичност, особено при ниски температури
  • Не се свивайте, тъй като това може да доведе до деформация на защитния слой на изолацията.

Много важен индикатор за качествена и надеждна бариера срещу пара е ниското ниво на топлопроводимост. В края на краищата дебелината на подовата настилка на материала за бариери срещу парите зависи пряко от този индекс, т.е. колкото по-ниска е стойността на топлинната проводимост, толкова по-тънка ще е изолационният слой. Във всеки случай, помещението ще бъде надеждно защитено от въздушни маси със смес от пари само когато цялата работа, свързана с подбора и полагането на пароизолацията, се извършва качествено и професионално.

Пергамът е популярен тип бариера срещу пара

До момента производителите са готови да предложат огромен избор от различни материали, инсталирани като бариера срещу пара. Например, стъкло. И ако някой майстор знае много добре какво е пергаментът и какво е предимството му в сравнение с другите конкуренти, а за обикновените хора всичко тук не е толкова очевидно. Парната изолация от пергамина е направена на основата на гъст картон, който е предварително импрегниран с необходимите битумни разтвори. Битумът допълнително придава на пергамина по-висока якост и устойчивост на влага.

Пергаминът е гъст картон, предварително импрегниран с битумни разтвори

Пергаминът е гъст картон, предварително импрегниран с битумни разтвори

Производството на стоки се извършва от специален картон с висока плътност, който успешно устоява на въздействието на влагата. Този картон, наричан още покрив, принадлежи към многопластовата категория. Така че, той се състои от повече от 40 слоя от различни смеси, включително лен, дърво, парцали, памук и дори слама. В допълнение се използват импрегнирани нетъкани материали, чиято задача е да повишат ефективността на действието на битуминозни добавки.

Технологията за производство на пергамин предвижда няколко етапа. След накисване с битум и други добавки, масата се изпраща под пресата. Специалното оборудване дава необходимия натиск, така че готовите продукти да отговарят на всички изисквания за якост и дълготрайност. Поради това стъклото без проблеми се справя с тежки товари, без да показва никакви признаци на деформация или изкривяване, което също така влияе положително върху целостта на изолацията.

Независимо от производителя на тази парна бариера пергаментът се произвежда в няколко основни сорта - P250, P300, P350 и P400. Тъй като е лесно да се отгатне, номерът на етикета показва плътността на картона, на базата на който е направен пергаментът. Естествено, материал с по-висока плътност стойност си струва малко повече, но качеството на продуктите напълно оправдава направените инвестиции.



Сега нека разгледаме какви положителни качества може да се похвали с пергамент:

  1. 1. Ниското тегло, поради това, което да се работи с материала е много просто и удобно.
  2. 2. Пергамът е съвместим с всички режещи инструменти, дори обикновени ножове.
  3. 3. Забележително ниво на устойчивост на влага.
  4. 4. Висока еластичност - картонът може да бъде огънат под всякакъв ъгъл без видими промени във формата и структурата на материала.
  5. 5. Трайност, дълготрайност, дълъг полезен живот.
  6. 6. Най-високо ниво на защита срещу водни пари във въздуха.

Трябва също да се отбележи, че пергамина принадлежи към категорията стоки, които се характеризират с висока топлоустойчивост. При високи температури, например през лятото, продуктът не губи своите основни характеристики и свойства, а също така не омекотява и не се срутва. Подобни свойства на материала се дължат на добавянето на битумни добавки.

Съществуват и някои негативни моменти в експлоатацията на стъклото, което е съвсем естествено. Можете да забележите такива недостатъци като:

  • Не е най-високото ниво на пожарна безопасност, както и устойчивост на огън. Причината за това е използването на хартиена основа, както и битумът като добавка.
  • Високите температури върху здравината на материала не оказват влияние, но водят до отделянето на някои вредни летливи вещества. По тази причина не се препоръчва да се купува парна бариера за използване в места, където температурите са много високи.
  • Ниските температури, по-малки от -40 градуса, оказват много негативно влияние върху еластичността на стоките, които започват да се разпадат.
  • Ако пергаментът е поставен, за да предпази покрива от водни пари, трябва да се има предвид важна точка - продължителното интензивно ултравиолетово лъчение причинява разрушаване на структурата на материала.
  • Срокът на експлоатация достига само няколко години, така че след края на полезния живот на пергамента се препоръчва да го актуализирате.

Въпреки, че асфалт се счита за влагоустойчив материал и е способен да пренася течността, дори и в пряк контакт с него, но продължително излагане може да доведе до разпад и унищожаване на хартия и дървесина компоненти, въз основа на които се извършва на борда. Поради тази причина е необходимо да се положи бариерата за пара само на внимателно изсушена повърхност. Освен това стаята изисква правилно функционираща вентилационна система.

Популярен и популярен материал е сферата на употреба на пергамина

Пергамът като бариера срещу парите се използва основно за защита на пода, тавана, покрива на сградите и къщите от кондензация. Обикновено материалът играе ролята на субстрат при извършване на хидроизолация на пода или покрива. Благодарение на многобройните положителни качества собственици на частни къщи, както и професионални майстори, се опитват да закупят само пергамена като покривен материал.

Най-често стъклайнът предпазва покрива на сградите и къщите от кондензация

Най-често стъклайнът предпазва покрива на сградите и къщите от кондензация

По правило първият слой е нагревател, след което е инсталиран слой от пароизолация, покрит с метал, метал, шисти или друг материал за покритие. В изолацията на положените структури пергаментът съвпада перфектно. Благодарение на такива качества като еластичност, лекота, простота на работа, паропреградата е бързо и безпроблемно инсталирана на стръмни покриви, както и на сложни и необичайни форми.

Освен асфалт перфектно предпазва дървените елементи от поява на конденз, особено в тези места, където дървесината е в контакт със структурите на бетон или земята. Дървото не набъбва или не се навлажнява, което води до увеличаване на експлоатационния му живот. Изграждането на бани и сауни също така активно използва бариера срещу пара. В този случай, стъклото е инсталирано на няколко слоя по целия периметър на конструкцията.

Естествено покривните работи не са единствената сфера на приложение на описаната пароизолация. Пергамът отлично се доказа като изолация за:

  • Основите на жилищните сгради, както и техните опори и стени
  • Защита на мазета на жилищни сгради и автогари от разрушителния ефект на влагата
  • Вентилирани и окачени фасади

За пода е трудно да се мисли за материал, който е по-добър от пергамент. Има обаче някои характеристики - пергаментът трябва да се редува с горещ битум. И това въпреки наличието на битум директно в парите бариера. Няма нищо сложно, просто изрежете слой горещ битум последователно, след това изолатор, след това отново битум, после пергамент, последният слой е битум. Този вид "пай" осигурява максимално ниво на здравина и надеждност на материала за бариери срещу пара, който може да изпълнява функциите си за много дълго време.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Поставяне на паропреградна бариера на тавана за начинаещи занаятчииПоставяне на паропреградна бариера на тавана за начинаещи занаятчии
Пароизолация на стените надеждна защита на къщата от влагаПароизолация на стените надеждна защита на къщата от влага
Коя парична бариера за баня е по-добра от полимерите, филма или фолиото?Коя парична бариера за баня е по-добра от полимерите, филма или фолиото?
Имам ли нужда от пароизолация за пяна и в какви случаи?Имам ли нужда от пароизолация за пяна и в какви случаи?
Парна изолационна лента за пластмасови прозорци, къде да се използва и как да се лепи?Парна изолационна лента за пластмасови прозорци, къде да се използва и как да се лепи?
Видове изолация за покрива и техните характеристикиВидове изолация за покрива и техните характеристики
Парна изолация, която да се постави в стената на рамкатаПарна изолация, която да се постави в стената на рамката
Пароизолация, която страна трябва да се положи върху нагревателяПароизолация, която страна трябва да се положи върху нагревателя
Изоспан изолация и бариера срещу параИзоспан изолация и бариера срещу пара
Рефлективна бариера за бариери срещу параРефлективна бариера за бариери срещу пара
» » Каква е изолацията на парна парата от ново поколение
© 2021 BggeHat.com