Пароизолация за покрива всички нюанси на работа в къщи

Пароизолацията е много важен аспект при извършване на ремонтни дейности. Докато се занимава с изолацията на покрива, не е необходимо да се забравя и за парната бариера. В края на краищата, благодарение на ефекта на специални материали, които са монтирани под покрива, можете да осигурите комфортно ниво на топлина в къщата и значително да увеличите съпротивлението на влага и пара.

Необходимостта от парна бариера - за какво е това?

Пароизолацията изпълнява огромен брой важни функции. Например, благодарение на него е възможно да се постигне необходимото ниво на влагоустойчивост на покрива. В противен случай парата на течността има най-неблагоприятно въздействие върху конструктивните елементи, което в крайна сметка може да доведе до разрушаване на топлоизолационния слой, както и отделни елементи на покрива. В същото време, пара е постоянно във въздуха, защото се формира поради къпане, почистване, готвене. Издигайки се под покрива, с течение на времето парата се охлажда под въздействието на студени въздушни маси, което води до образуване на конденз.

Липсата на бариера против изпарения помага на кондензацията да се утаи върху различни елементи на покрива, поради което се нарушава целостта на важни структурни материали. Например, дървени подове постепенно гнило и корозия се образува върху метални греди. Естествено, с течение на времето ще е необходимо да се извърши ремонт, а в условията на недостъпност на покрива не само ще бъде трудно, но и финансово скъпо.

Пароизолацията предотвратява утаяването на кондензата върху покривните елементи

Пароизолацията предотвратява утаяването на кондензата върху покривните елементи

По тази причина паровата бариера за покрива играе огромна роля. Качествено направената изолация ще осигури граница на безопасност за всички материали, използвани в покривната конструкция, удължавайки живота на покрива, както и отлагайки нуждата от големи ремонти.

Трябва да се разбере, че защитата срещу бариери срещу парите има някои разлики от хидроизолацията, въпреки че като цяло тези концепции имат много общо. Така че основната разлика е, че хидроизолацията предпазва специално от течността, която може да се събира на покрива. В случай на нанасяне на влага върху покрива, това ниво на защита ще осигури надеждността и безопасността на покрива. Ако говорим за паропреградата, тя спестява не само от течността, но и от действието на пара, която може да се образува, когато е изложена на високи температури от капки влага.

Трябва също така да се отбележи, че материалите за бариери срещу пара са разположени от таванската страна, а хидроизолацията е монтирана под основния покривен материал. Може да се заключи, че бариерата срещу пара е по-обща концепция, която, наред с други неща, включва и хидроизолация.

Материали за бариера срещу пара - защита от полиетилен и полипропилен

За удоволствие на потребителите, модерният пазар на строителството разполага с разнообразие от различни варианти, които са перфектни като материали за бариери срещу пара. Благодарение на широк избор можете да намерите точно такъв състав, който ще бъде най-добрият избор за вас въз основа на изискванията към материалите, характеристиките на вашата сграда, както и финансовите възможности.

Един от най-простите и най-често срещаните опции е обикновеният покривен филц. Материалът е с ниска цена, поради което площта на приложението му е много широка. Въпреки това, когато се работи с нея, са възможни някои трудности, свързани главно с продължителността на процеса на полагане на покривния материал.

Ние ще опишем най-популярните и търсени материали, които ще осигурят приемливо ниво на защита срещу влага, както и бързо и лесно инсталиране на подовата настилка.

На първо място, трябва да се отбележи, че полиетиленовата бариера за пара. Поради наличието на специален филм или мембрана, влагата на практика няма достъп до вътрешните слоеве на изолацията. Високата производителност в областта на защитата на материалите от течността направи тази бариера на парите много търсена и ценна при изпълнението на хидроизолацията.

За да се осигури максимална защита срещу действието на влага, филм полиетилен е поставен в няколко слоя, при което филм покритие трябва да се извършват от по-горе, така че водата не попада извън и по-долу, за да се предотврати негативните ефекти от дим. Това води до факта, че изолацията, изолирана от действието на влагата, е в един вид пай, надеждно покрит с парна бариера. Необходимо е да се вземат под внимание характеристиките на филма - при монтажа му грубата страна трябва да остане навън, докато гладката част трябва да бъде прикрепена към нагревателя.

Въпреки простотата на работа с този материал, много често се правят грешки, които могат да доведат до проникване на влага. За да се избегнат неприятни последствия, е необходимо да се спазват определени правила за подови настилки:

  • Пароизолацията трябва да бъде покрита, като всяка следваща лента е залепена припокриващо, улавяне не по-малко от 10 см;
  • Уверете се, че използвате лепенка за фиксиране на филма в ставите;
  • За да се поддържа мембраната здраво върху ребрата, е необходимо да се задвижват строителните скоби със специални инструменти.

И накрая, отбелязваме, че този вид материали за бариери срещу пара е много популярен, тъй като е доста лесно да се работи с него дори и да няма специални умения. Следователно пазарът с такива средства е препълнен, така че при купуването трябва да се предпочита изолатите със средна и висока ценова категория. В противен случай съществува възможност за повреждане на филма и неговата цялост в най-кратки срокове, в резултат на което ще е необходимо отново да се извършат ремонтни операции.

Следващият тип пара-бариера е полипропиленовите парапаратори. Това е бюджетен вариант, тъй като полипропиленът струва много малко. Процесът на настилка в много отношения наподобява работата с мембранен филм от полиетилен. Ако ремонтирате сами себе си, отново трябва да прикрепите материала при припокриване със стойност на улавяне най-малко 10 см.



Въпреки това, когато се използват тези бариери за пара, обичайните шотчета за фиксиране не помагат, тъй като теглото на продуктите е достатъчно голямо. Решението е да се закупят лепила на базата на акрил, полиуретан или синтетичен каучук. След извършване на цялата работа, ще е необходимо да се обработва полипропилен със специални антиоксиданти, които ще осигурят допълнителна защита на нагревателя от образуването на кондензационни пари.

Изолирайте изолацията от влага - какво друго може да предложи на пазара

Сред другите популярни материали можем да споменем penofol, който е двуслойна конструкция. Една част е тънко алуминиево фолио, а втората е пенополиетилен. Благодарение на тази комбинация от различни характеристики на материалите, penofol монтаж на пароизолация осигурява не само пространство, но също така служи като топлинна изолация, тъй като фолиото отразява инфрачервени лъчи е забележително.

За правилно изпълнение на пенофол, следвайте инструкциите по-долу:

  1. 1. Penofol е залепен към нагревателя от страната на полиетилена, а алуминиевият слой е разположен навън.
  2. 2. Всички стави задължително се обработват с лепяща лента, за да се осигури максимално ниво на запечатване.
  3. 3. Препоръчва се да се нанесе тънък слой уплътнител на места, където пяната от пяна докосва стените.

И накрая, отбелязваме, че това вещество се продава в различни дизайни. За целите на паропреградата трябва да се купува пяна с дебелина 10 мм.

Penofol също така осигурява топлоизолация

Penofol също така осигурява топлоизолация

Популярна употреба на дифузни мембрани. Тази категория включва филм от перфорирана нетъкан текстил. Благодарение на перфорацията, която води до голям брой малки отвори, филмът има способността да държи вода и пара. Естествено, когато работите с този материал има свои собствени характеристики. Например, дифузна мембрана трябва да бъде възможно най-стегната, не се допуска увисване. За да фиксирате филма, можете да използвате гвоздеи или скоби, но обичайният скоч ще се справи и със задачата.

Важен критерий при избора на материал е неговата плътност. Колкото по-плътен е филмът, толкова по-силен, по-безопасен и по-качествен е. Съответно, разходите също се увеличават. Но на бариерата срещу пари не си струва да се спестят.

Не може да не забележите антиоксидантните филми, чието достойнство се крие в тяхната текстура. По този начин в производството на вътрешния слой се използва специален нетъкан вълнообразен материал, благодарение на който влагата се абсорбира възможно най-бързо. По този начин, антиоксидантите не позволяват течността на нагревателя поради дрямка. Но влагата не остава дълго и се изпарява след кратък период от време поради движението на въздуха между вилите.

Този материал е един от най-скъпите, защото предотвратява преминаването на течни пари, а също така бързо го отстранява. Въпреки това, поради високата цена, повечето потребители спират при други опции, изброени по-горе.

Обща процедура за инсталиране на бариерата за пара - ние правим филма покриващ от самите нас

Както бе отбелязано по-горе, основната разлика в материалите за изолация срещу бариери срещу пара е тяхната структура, структура и брой слоеве. Процесът на инсталиране е приблизително същият. След като прочетете следния алгоритъм, можете самостоятелно да изолирате изолацията на покрива от влага и течности и да го направите бързо, компетентно и без ненужни усложнения.

  1. 1. Всички ремонтни работи започват от вътрешната страна на покрива. На подови настилки всяка нова ролка на филм или мембрана задължително трябва да обхване минимум 10 см от предишния слой.
  2. 2. Материалът е монтиран успоредно на метални греди или дървени греди. За да се определи, ще ви трябват галванизирани гвоздеи или строителна сепаратор.
  3. 3. Ако нагревателят, монтиран на покрива, свободно близо до покрива, трябва да използвате специални дървени летви, за да изтласкате изолата възможно най-плътно.
  4. 4. На труднодостъпни места, както и при поставяне на място до прозорци или люкове, допълнителен защитен елемент ще бъде бутилната лента, която е внимателно залепена лента.
  5. 5. При наличието на тръби, те трябва внимателно да бъдат покрити с парна бариера, като се опитват да не ги повредят по едно и също време.
  6. 6. Най-важното правило - изолирането от въздействието на течности и пари е инсталирано слой по слой, първо зад покрива, само тогава изолацията е изолирана. Не забравяйте да запазите малка разлика между слоевете, за да създадете вентилация. Благодарение на тази влага бързо ще се изпари и изсъхне.
Монтажът се извършва от вътрешната страна на покрива

Монтажът се извършва от вътрешната страна на покрива

Всички действия, свързани с изолацията на изолацията на покрива, се препоръчва да се извърши по време на първоначалния ремонт, дори на етапа на покривни работи. В противен случай, вие сте застрашени от огромни финансови разходи, свързани с извършването на големи ремонти. Ако за пръв път инсталирате защитно фолио и след това поемете покрива, можете да повредите мембраната поради слънчева светлина, което намалява ефективността му.

Грешки при работа с парна бариера - които трябва да се избягват

Ако се занимаваме с инсталирането на самата пара, ние винаги можем да направим една или друга грешка, от сериозността на която последствията могат да дойдат по различни начини. След като прочетете списъка с най-често срещаните грешки, които възникват от неопитност или бързане, можете да направите всичко възможно:

  • Когато работите с лента, трябва да изберете лента, чиято широчина достига 10 см.
  • Без да се обработва фолиото с лепяща лента или лепило, което осигурява висока степен на уплътняване, съществува риск от дефекти при закрепването на паровата бариера към покрива.
  • Около люките и прозорците, филмът задължително е покрит с вътрешна облицовка, в противен случай материалът бързо ще загуби изолационните си свойства.
  • Лепилната лента не е съвместима с всички материали, които трябва да се имат предвид при избора й.

Качествено направената изолация позволява да се постигне необходимото съотношение на температура и влажност в къщата, като се увеличи експлоатационният живот на покривните настилки.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пароизолация на стените надеждна защита на къщата от влагаПароизолация на стените надеждна защита на къщата от влага
Защита на дървени конструкции при изолация на пода на подаЗащита на дървени конструкции при изолация на пода на пода
Имам ли нужда от пароизолация за пяна и в какви случаи?Имам ли нужда от пароизолация за пяна и в какви случаи?
Парна изолация, която да се постави в стената на рамкатаПарна изолация, която да се постави в стената на рамката
Пароизолация, която страна трябва да се положи върху нагревателяПароизолация, която страна трябва да се положи върху нагревателя
Изоспан изолация и бариера срещу параИзоспан изолация и бариера срещу пара
Рефлективна бариера за бариери срещу параРефлективна бариера за бариери срещу пара
Как да направите покривна хидроизолация?Как да направите покривна хидроизолация?
Класификация на плоския покривКласификация на плоския покрив
Къщата има нужда от парна бариераКъщата има нужда от парна бариера
» » Пароизолация за покрива всички нюанси на работа в къщи
© 2021 BggeHat.com