Защита на дървени конструкции при изолация на пода на пода

Подова изолация на пара

Задължителен етап в подреждането на подови настилки е парната бариера на пода. Той ви позволява да регулирате влажността в помещението и да намалите отрицателното въздействие на влага върху конструктивните елементи на сградата. Пароизолационните материали предпазват изолационния слой от намокряне и загуба на топлоизолационни свойства.

Защо ми трябва бариера за пара?

Ние правим парна бариера за пода

Изолация на пода от влага със собствени ръце

Във всяка стая има влага, която оказва неблагоприятно въздействие върху дървените конструкции. Парната влага е нормален продукт на човешкия живот. Той се освобождава по време на готвене, миене, къпане и т. П. парна има голям натиск в сравнение с атмосферния въздух, обаче, състояние, тя започва да се прокара по повърхността на стените, пода и тавана, което води до образуването на кондензат. Дървесината под такова влияние започва да се гние и на нея се образуват мухъл и гъбички.

Дизайнът на пода е неблагоприятно повлиян от съдържащата се в почвата влага. В резултат на това започва бавно да губи оперативните си качества и да се срине. Нагревателите се пълнят с вода и губят функциите си за термична защита. Подът става студен и къщата престава да бъде удобна и уютна.

Избягвайте тези проблеми позволява висококачествена бариера срещу пара. Правилно оборудваният слой за бариери срещу пара предпазва дървото и нагревателите, но в същото време им позволява да дишат.

Пароизолационни материали

Парна изолация на пода в дървена къща може да бъде изработена от различни материали. Производителите предлагат широка гама от тях. Най-често срещаните в дървообработващата промишленост са филмовите и мембранни продукти. За бетонови подове, най-добрият избор са битум-полимерните маски, полимерният каучук и др.

Филмови материали

Филтърната бариера е лесна за инсталиране. Като правило се използва перфориран и неперфориран полиетиленов филм за защита на подовете.

Перфорираните материали имат по-висока степен на паропропускливост, но при практическа употреба тази разлика едва ли е забележима. Полагане на филма е много проста, но лесно се поврежда и бързо се разкъсва, така че по време на работа трябва да следвате точността.

Различни полиетиленови филми са материали с отразяващ алуминиев слой. Те имат по-високи характеристики на бариерната бариера, така че те могат да се използват за поставяне на подове в помещения с висока влажност.

Полипропиленовите филми, за разлика от техните "полиетиленови" контрагенти, се характеризират с якост и устойчивост на отрицателни ефекти. От една страна върху слоя се полага слой от вискоза и целулоза. Той е в състояние да задържи голямо количество влага и да предпази подовия нагревател от кондензация отстрани на изолацията на филма. Поставете филма със защитен слой надолу.

мембрани

Най-качественият, но и най-скъпият бариерен материал за пара са дифузните мембрани. За разлика от филмите, те имат способността да "дишат". Мембраната може да премине въздух, като по този начин регулира нивото на влага. Материалът може да бъде едно- и двустранно, в зависимост от това дали въздухът преминава от едната или от двете страни.

Монтирането на двустранна мембрана няма ограничения. При подреждане на парна бариера с едностранен материал е необходимо да се следи коя страна е по отношение на нагревателя.

Основното предимство на дишащите мембрани е най-високият коефициент на пропускливост на парите сред всички материали. Това се постига благодарение на специалната микроструктура на изкуствените влакна, от която се прави този тип пара-бариера. В трислойните мембрани се добавя още един слой, способен да натрупва влага и постепенно да се изпарява.

Най-скъпите мембрани съчетават хидро-, пара- и топлоизолационни характеристики.

Устройството за парна изолация на пода с този материал осигурява така нареченото "интелигентно" регулиране на нивото на влажност в зависимост от микроклимата в стаята.



Не може да се забележи едно по-важно предимство на такива материали: те могат да бъдат подредени без издухване.

Течна гума

Изолация на пода от влага

Течна гума за хидроизолация на банята

Този тип пара-бариера се използва за бетонни подове. След нанасяне върху повърхността, течната гума образува безшевен слой, наподобяващ тънък слой.

Полученото защитно покритие има топло-, хидро-, пара- и шумоизолиращи свойства. Устройството на парна бариера на пода с помощта на течна гума се различава от ограничената простота. Достатъчно е да се приложи състава върху повърхността, която се обработва с обикновена четка за боядисване.

Подреждане на парна бариера в дървена къща

Поставете парната бариера на пода трябва да бъде на етапа на изграждане на къщата. Ако е необходимо да се осигури защита от пара в готовата конструкция, ще са необходими основни ремонти. Работата се извършва на няколко етапа.

Подготовка на

Парна изолация на пода в дървена къща се поставя върху грубия под. Ако къщата се строи само, няма проблеми и не се изисква специално обучение. Инсталирането на материали за пароизолация на строителния етап е един от етапите на подреждане на пода.

При основен ремонт е необходимо да се отстрани подовата настилка и да се премахне топлоизолационния слой. След това се проверява състоянието на грубия под и дървения материал. Всички разрушени или повредени елементи трябва да бъдат демонтирани и подменени. Желателно е да се променят и увиснат дъски от груб под. Всички конструктивни елементи трябва да се третират с антисептици и други защитни средства.

Полагане на материали за бариерна бариера

Валцована бариера за пара

Самостоятелна изолация на пода

След извършване на подготвителната работа можете да поставите бариерата за пара. Пароизолационните материали се намират на грубия под. Свръзките между съседни ивици са запечатани със специална лента.

Специалистите препоръчват полагането на съседни ивици от пароизолационен материал се припокриват широчина от най-малко 15 см.

Можете да фиксирате филмовите материали със телбод, но е по-добре да вземете самозалепваща се лента. Този начин на полагане ви позволява да фиксирате материала без пукнатини. Не трябва да забравяме, че материалите за бариери срещу пара са монтирани върху нагревателя с определена страна, с изключение на двустранните дифузни мембрани. Правилността на инсталацията трябва да бъде внимателно наблюдавана, в противен случай паропреградата няма да изпълнява функциите си.

На изолационния слой може да се постави изолация. На върха се прави друг слой бариера срещу пара. След запечатването на фугите на втория слой на паропреградата е възможно да се пристъпи към подреждане на довършителния под и довършителното подово покритие.

Течен каучук за изолация на дървени подове

Парна изолация на дървен под е обикновено направена от филм или мембранни материали. Те просто лежат и имат качества с висока производителност. Течни каучуци и други полимери се използват за бетонни подове.

Въпреки това полимерните и битум-полимерните материали също са подходящи за пароизолация на дървени подове. Има няколко вида течни гуми:

  • За автоматизирано приложение.
  • Нанесете ръчно.
Универсално покритие

Течен каучук - перфектен материал

Специфичният тип течен каучук се избира въз основа на площта на обработвания под. Поставете бариерата за пара от този материал в частен дом може да бъде ръчно, като използвате нормална четка. След пълно изсъхване полимерите образуват тънък слой върху повърхността, което напълно повтаря неговото облекчение. Този слой е почти невъзможно да се отдели механично.

Течният каучук може да се използва за обработка на груби подове, тъй като е черен и трябва да бъде покрит с подово покритие. По принцип е доста лесно да се използва течен каучук, но ако няма достатъчно изграждащи умения, по-добре е да се свържете с специалисти. В края на краищата, висококачествената бариера срещу пара е ключът към издръжливостта на цялата подова конструкция.

заключение

Направете го, без устройството за парна бариера, разбира се, можете. Но тези спестявания в резултат ще доведат до бързо увреждане на дървените елементи и необходимостта от сложна и скъпа реконструкция. Изборът на качествени и ефективни материали за бариери срещу пара е огромен и не е трудно да се намери правилната.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как правилно да поставите бариера на паркет на подаКак правилно да поставите бариера на паркет на пода
Пароизолация за тавана в дървен таван как да го направите качествено и бързоПароизолация за тавана в дървен таван как да го направите качествено и бързо
Самостоятелна изолация на подаСамостоятелна изолация на пода
Каква е изолацията на парна парата от ново поколениеКаква е изолацията на парна парата от ново поколение
Пароизолация на стените надеждна защита на къщата от влагаПароизолация на стените надеждна защита на къщата от влага
Как да изолирам банята отвътре правилно?Как да изолирам банята отвътре правилно?
Имам ли нужда от пароизолация за пяна и в какви случаи?Имам ли нужда от пароизолация за пяна и в какви случаи?
Парна изолация, която да се постави в стената на рамкатаПарна изолация, която да се постави в стената на рамката
Пароизолация, която страна трябва да се положи върху нагревателяПароизолация, която страна трябва да се положи върху нагревателя
Изолацията на тавана в термата е лесна и необходимаИзолацията на тавана в термата е лесна и необходима
» » Защита на дървени конструкции при изолация на пода на пода
© 2021 BggeHat.com