Самостоятелна изолация на пода

Удобството на едно жилище зависи пряко от температурата и влажността в него. И ако можете да осигурите оптимална температура с помощта на нагреватели, тогава е по-трудно да се регулира нивото на влажност. Парата, която се формира в банята, в кухнята, при измиване и дори от дишането на жителите на къщата, поради разликата в налягането се установява на пода, тавана, стените на стаята. Кондензът, събран по стените, прониква в структурата на изолацията, влошавайки нейната ефективност.

Самостоятелна изолация на пода

Самостоятелна изолация на пода

За да се спестят жилища от висока влажност и всички свързани с тях "бонуси" (потискане на тапети, появата на гъби по стените) може да бъде вече на етапа на полагане на пода, благодарение на пароизолация. Той има две важни свойства:

  • предотвратява натрупването на кондензация под дървото;
  • тя изтича въздух.

Най-често се прави парна изолация на дървени подове, но бетонът се нуждае и от него. Процедурата не е трудоемка и не изисква големи инвестиции, така че е лесно да го направите сами.

Избор на материал

Съвсем наскоро, изборът на материали за парна бариера на пода беше ограничен до рубероид или долен. Сега тяхната гама се разшири значително и функционалността също се увеличи успоредно. Много от тези материали не само успешно предотвратяват образуването на кондензат, но също така предпазват подовото закъснение от водата при наводняване. Основните видове материали, използвани за парна изолация са:

  • полиетиленово фолио;
Полиетиленово фолио за парна бариера

Полиетиленово фолио за парна бариера

  • полипропиленово фолио;
Полипропиленово фолио за парна бариера на пода

Полипропиленово фолио за парна бариера на пода

  • дифузни мембрани;
Дифузни мембрани за парна бариера на пода

Дифузни мембрани за парна бариера на пода

  • течен каучук.
Подът е покрит с течен каучук

Подът е покрит с течен каучук

Технологията на подреждане на първите три е същата. Течната гума често се използва за обработка на бетонни подове и е битум-полимерен състав, който при нанасяне върху основата образува плътен "килим".

Дървен под и течен каучук

Дървен под и течен каучук

Полиетиленово фолио - най-евтината версия на парната бариера на пода. На техните недостатъци може да се отдаде малка сила (в процеса на полагане на филма може да се разкъсва), но ако вършите работата внимателно, рискът е сведен до минимум. Перфорирани и неперфорирани филмови материали могат да бъдат намерени на строителния пазар. Използването за парна бариера може да бъде и двете, и други, но експертите препоръчват избор на неперфорирани поради тяхната по-ниска пропускливост на парите. Най-добрите характеристики на бариерната бариера са филмите, едната от които е покрита с тънък алуминиев слой. Ключовата характеристика на полиетиленовото фолио е неговата пропускливост на парите, която се определя от броя на дупките в него. За перфорираните филми той варира в рамките на Sd - 1-2 m, а перфорирани - Sd - 40-80 m.

Полипропиленовото фолио е по-трайно от еквивалента на полиетилен. За парната бариера най-добре са подсилените филми. Тяхната особеност е наличието на едната страна на слой от целулозни влакна, който запазва влагата, като не позволява капките да паднат. При полагането на слоя бариерен паркет фолиото се поставя от влакната надолу. Също така наскоро популярността на т.нар. Antikondensatnye филм, специална структура, която не само задържа влагата, но и предотвратява натрупването й под пода.

От коя страна трябва да фиксира бариерата за пара

От коя страна трябва да фиксира бариерата за пара

Сравнително скорошно изобретение - дифузни мембрани с висок коефициент на паропропускливост. Те са изработени от нетъкан материал, състоящ се от синтетични влакна. В зависимост от индексите на пропускливостта на въздуха са изолирани едно- и двустранни мембранни филми. Също така те се класифицират според броя слоеве: най-евтиният - еднослоен, най-скъп - трислоен. Инсталирането на този тип пара-бариера е най-простата, тъй като дифузните плочи не изискват вентилация поради особеностите на тяхната конструкция. Неотдавна дифузните Isospan мембрани станаха популярни.

Технически характеристики Ширина (м) Площ (м2) Плътност (гр / м2) Спирачно натоварване (N / 5cm)
Isospan C1.670 70 128/104 22.4
Isospane B1.670 90197/119 18.4
Isospan D1.670 10510/68 3.7
Isospan DM1.670 105700/650 7.0

Течният каучук се нанася като боя - с четка, валяк или спрей. Замразен, съставът представлява удължен, но много силен слой, наподобяващ външния вид на каучука. Този тип пароизолация също съчетава хидроизолация и шумопоглъщащи функции. Недостатъкът на този тип пара-бариера е неговата висока цена, така че течният каучук не е толкова търсен, колкото филмовите материали.

Нанасяне на течен каучук с пръскачка

Нанасяне на течен каучук с пръскачка

В зависимост от вида и марката, материалът за бариери срещу пара може да бъде произведен или в плочи, или в ролки.

Технологичен парни бариерен под

Можете да вършите работата в присъствието на достатъчно умения в същото време. Цялата процедура се състои от няколко стъпки:

  1. Подготовка на повърхността за полагане.
  2. Подово покритие на материал за предпазване от пароиди на пода.
  3. Фиксиране на материал.

Не бъркайте слоя бариера срещу пара срещу хидроизолация, който се извършва преди изливането на замазката! Хидроизолацията на пода се извършва с помощта на специални материали, които се полагат със същата технология като паровата бариера, но преди да се инсталира изоставането.

Технологичен парни бариерен под

Технологичен парни бариерен под



Ако парната бариера е направена при полагане на пода в новопостроена сграда, препаратът се състои само в обработката на пода на грубия под, със специално съединение, което предпазва от разпад и вредители. При полагане на нов етаж по време на ремонта, ще има повече проблеми с подготовката. Парообразното покритие се полага само върху изправен съединител, без никакви пукнатини или значителни неравности. Ако има малки пукнатини в нея, полага се хидроизолационният слой. За тази цел, хидроизолационната смес се нанася върху замазката до пълно изсъхване. След това върху подовата замазка се поставят напречни дървени ивици (трупи), между които се намират изолационните плочи. Да се ​​удължи живота на обработения им антисептик, който предотвратява появата на плесен върху дървото. Някои видове летви се продават вече обработени.

Поставянето на филма за бариери срещу парите се извършва с регистрационни файлове, така че не е необходима маркировка. Цялата конструкция, включително изоставането, изолацията и паропреградата, се нарича груб под.

Стъпка 1. Подготовка на грубия под

Подготовка на грубия под

Подготовка на грубия под

Филмът започва да се поставя от стената, посоката няма значение. Лист от материал с дължина 10-15 см по-дълъг от дължината на дървения материал се отрязва от ролката и се поставя върху грубия под. Натрупването се извършва с леко припокриване по стените (това изисква разрешение). За да се фиксира материалът за бариери срещу пара и стени, се използват различни материали:

  • двустранна залепваща лента;
  • строителни скоби;
  • Скоч лента;
  • лепило.

Стъпка 2. Поставяме първата плат с припокриване на стената

Поставяме първата плат с припокриване на стената

Поставяме първата плат с припокриване на стената

Точността на фиксирането не играе голяма роля, но е желателно парната бариера да се постави върху трупите с леко изкривяване. Факт е, че при полагането на довършителния под, напрежението на слоя бариера срещу пара ще се увеличи и ако материалът се опъне "до спиране", филмът може да се разруши.

Закрепване на филма към стената с двустранна лента

Закрепване на филма към стената с двустранна лента

Следните платове се полагат с припокриване не по-малко от 15 см. За да се осигурят всички характеристики на бариерата за парите на материала, е необходимо да се запечатат ставите. Извършва се с помощта на лепяща лента или уплътнителна лента. Последният вариант е по-надежден и по-удобен за изпълнение: лентата лесно пада върху обикновените филми и дифузни мембрани, като моментално залепва ставите на платното.

Стъпка 3. Прикрепете ставите на платно с лепяща лента

Фиксирайте ставите на платно с лепенка

Фиксирайте ставите на платно с лепенка

За някои материали за бариери срещу пара, стойността е от каква страна те се поберат на нагревателя. От двете страни може да се постави прост полиетиленов филм. Алуминиевият паропреграден филм се подрежда метализирано нагоре. Когато поставяте дифузни мембрани, страната без маркови надписи трябва да е обърната надолу.

За забавяне материалът за бариери срещу пара е фиксиран с скоби или галванизирани гвоздеи с увеличение от 50 до 60 см.

Стъпка 4. Фиксираме филтъра за бариери срещу падане на пода

Фиксираме филтъра за бариери срещу падане на пода

Фиксираме филтъра за бариери срещу падане на пода

Когато подът е покрит от него по протежение на периметъра, парната бариера се счита за завършена. След това върху горната част на филма се монтират решетките, върху които ще се монтира основната подова настилка.

Стъпка 5. Започнете да полагате довършителния етаж

Започнете да поставите довършителния етаж

Започнете да поставите довършителния етаж

Видео - Парна изолация

Основни грешки при изпълнението на работата

Независимо от простотата на процеса по време на внедряването на подовата бариера, домашните майстори често правят грешки, които водят до загуба на функционалност на слоя бариерен паркет. Кондензацията се натрупва върху филма, нагревателят и трупите започват да се разпадат.

  1. Недостатъчно припокриване между решетките от материали за бариерна бариера. Ако е по-малък от 15 см, при фиксирането на платното към дневниците те ще се "размахат", което ще образува празнини между тях. Уплътнението на слоя ще бъде счупено и кондензата ще получи зелена светлина.
  2. Без припокриване по стените. При полагане на подовата настилка, тясната пролука между стената и паропреграден слой остава незащитена и кондензацията се натрупва под подложките.

    Под цокли ще се натрупа конденз при липса на припокриване на стената

    Под цокли ще се натрупа конденз при липса на припокриване на стената

  3. Предната и долната част на материала се смесват. Долната част на дифузните мембрани се състои от специален слой, който не позволява на капки влага да падне върху нагревателя. Ако поставите материала с този слой нагоре, неговата функционалност ще бъде загубена.
  4. Лошо уплътняване на ставите. Някои майстори използват обикновена канцеларска лента за запечатване. Тя е много по-евтина от уплътнителна лента, но има значителни недостатъци. Първо, трудно е да се залепи точно по цялата дължина на тъканта, и второ, характеристиките на свързване са с порядък по-нисък.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Парна изолация за пода, как да избирате и правилно да полагате материалаПарна изолация за пода, как да избирате и правилно да полагате материала
Защита на дървени конструкции при изолация на пода на подаЗащита на дървени конструкции при изолация на пода на пода
Имам ли нужда от пароизолация за пяна и в какви случаи?Имам ли нужда от пароизолация за пяна и в какви случаи?
Изолация за пода в странатаИзолация за пода в страната
Парна изолация, която да се постави в стената на рамкатаПарна изолация, която да се постави в стената на рамката
Пароизолация, която страна трябва да се положи върху нагревателяПароизолация, която страна трябва да се положи върху нагревателя
Изолацията на тавана в термата е лесна и необходимаИзолацията на тавана в термата е лесна и необходима
Изоспан изолация и бариера срещу параИзоспан изолация и бариера срещу пара
Фолиева изолацияФолиева изолация
Рефлективна бариера за бариери срещу параРефлективна бариера за бариери срещу пара
» » Самостоятелна изолация на пода
© 2021 BggeHat.com