Електростатичен уют със собствените си ръце

Принципът на електростатичното пушене е в основата на много промишлени инсталации за приготвяне на месо и риба в големи количества. Тя е тествана от десетилетия с производството на качествени продукти и се допуска да бъде прилагана от най-строгите санитарни правила.

Електростатичната камера за пушене е сравнително сложна структура, оборудвана с електрическа част. Но схемата е доста проста и не е трудно да я направите сами. Домашната инсталация за студено пушене има същата ефективност на работа като индустриалните модели - рибата се готви за не повече от половин час и месото не надвишава 45-60 минути.

Електростатичен уют

Електростатичен уют от Владимир Салиенко

Как да си направим домашно опушване с електростатична верига

Условно конструкцията може да бъде разделена на три части - генератор на дим, електрическа камера и генератор на полеви генератори.

Жилищните единици за пушене е метална кутия с размерите на 1h0,6h0,5 м. Ако не можете да го изгради със собствените си ръце, че е възможно да се адаптират стария хладилник, метална или дървена кабинета намерени в интернет опциите в електростатичните smokehouses съкратеното дъга рамкови конструкции. Направете ги със собствените си ръце може да бъде в рамките на няколко часа, дори и без високата квалификация на дърводелеца.

В електростатичното помещение за пушене тялото не е основното - вътре в него няма нито висока температура, нито висока влажност. Основното е, че всички електрически компоненти са добре изолирани, а самият корпус е заземен.

За по-лесна употреба електростатичният уред за пушене е разделен на три отделения. В горната част е разположена камера за пушене с размери 45х45х50 см. Това ви позволява лесно да закачите продукти за пушене и да наблюдавате процеса.

Долната част се разделя приблизително на две равни части чрез вертикална преграда. В едната има генератор на дим, във второто - електрическо оборудване.

Генератор на дим

ръчно изработен димов генератор. Най-популярните инсталации са светещ тип с ежектор или електрически нагревателен елемент. За електростатичен пушач, вторият вариант е по-предпочитан - той е по-компактен и ви позволява да получите достатъчно дим за кратко време. След изключването на тока към ТЕМ, изгарянето спира в него и чиповете не горят с подаръка. Направете го със собствените си ръце, не е трудно.

Генератор на дим в помещението за пушене

Местоположение на генератора за дим в електростатичната камера за пушене

Както вече беше споменато, процесът на пушене в електростатичното поле продължава много кратко време и генераторът с продължително действие е почти ненужен.

Коминът на генератора е разположен в горната част и димът в камерата за пушене идва естествено с конвекционни токове, без да се изисква инсталиране на вентилатор. В пътя на дим монтиран подвижен тип лабиринт филтър, пречистване това смолисти вещества и някои охлаждане поток. Принципът на филтъра е прост - кондензация на плътни фракции върху студен метал. Със собствените си ръце филтърът се сглобява от стоманените сегменти до размера на димния канал.

Филтри в електростатичен уют

Лабиринтен тип филтър

За еднакво разпределение на дима в камерата, над изхода на комина е монтиран дифузор - перфорирана плоча от полусферична секция. Генераторът започва 10-15 минути преди включването на електростатичното поле. През това време целият обем на камерата се напълва с достатъчно количество до степен на студен дим, достатъчен за пушене, а освен това се запазва само неговата степен.

Препоръчваме: Ние избираме дивеч във вилата

Електростатично поле

За да се създаде електростатично поле вътре в камерата за пушене, са инсталирани три решетки - два отстрани на камерата и една от центъра. Те са свързани към катода на DC генератора. Създаденото напрежение достига 20 000 V, поради което решетките и електродите за окачването на продуктите трябва да бъдат надеждно изолирани от корпуса.

Мрежи в опушената камера

Мрежите образуват електростатично поле

На решетките самоизработените иглени електроди се заваряват или фиксират чрез друг метод на контакт. За тяхното инсталиране можете да използвате заострени парчета от стоманена тел, пирони, калаени триъгълници. Важно е те да са разпределени равномерно по цялата площ на катодната мрежа.

Анодът е свързан с куките, на които продуктите са окачени. Сегашната схема на генератора е лесна и лесно можете да я сглобите сами. Описание на алтернаторните опции и чертежи за електростатична пушеща камера може да се намери в интернет и да се инсталира от всеки, който разбира малко в електротехниката.

Иглени електроди

Иглените електроди се разпределят равномерно върху решетката

Цената на частите е сравнително ниска. Заедно с температурните сензори, кабелите и превключвателите електрическата част ще бъде на цена, равна на около една четвърт от цената на цялата инсталация.

Как работи Smokehouse

Продуктите, приготвени по обичайния начин, се зареждат в камерата (окачени на куки) и стават част от електрическата верига, без да са свързани към тока. Бункерът на димовия генератор е зареден с чипове и нагревателният елемент е включен. Необходимо е да затворите вратата на камерата за пушене и да изчакате 25-20 минути, докато се напълни с дим.

За да улесните контрола, вратата може да бъде направена от прозрачен материал или можете да монтирате прозорец за наблюдение със собствените си ръце. Температурата вътре се управлява от термометър или терморегулатор в автоматичен режим. То не трябва да надвишава 30-40C.

След пълнене на камерата с дим, електростатичното поле е включено. Димът йонизира и неговите частици с висока енергия се втурват към положителния електрод, чиято роля играят месото или заготовките за риба. Кинетичната енергия на димните молекули е толкова висока, че те буквално пробиват обема на продуктите и остават там. Проникването на дим в дълбочина се характеризира с еднаквост, която не може да бъде постигната чрез обичайното пушене на студен тип.

След обработката на продуктите в електростатичното поле изискваното време, захранването се изключва и пушените продукти се поставят в мазето или хладилника за по-нататъшно узряване. Димът прониква бързо в храната, но химическите реакции се случват при нормална скорост. Пушеното месо е подходящо за употреба след 3-5 дни стареене на хладно място.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Важни малки неща при пушенето или без които не можете да направите безВажни малки неща при пушенето или без които не можете да направите без
Как да направите универсална пушечка със собствените си ръцеКак да направите универсална пушечка със собствените си ръце
Съвети и съвети как да пушите в пушенетоСъвети и съвети как да пушите в пушенето
Домашен шкаф за студено пушенеДомашен шкаф за студено пушене
Най-важното нещо за индустриалните генератори на димНай-важното нещо за индустриалните генератори на дим
Как да направите пушек генератор за студено пушенеКак да направите пушек генератор за студено пушене
Конфигурация и дизайн на пушачитеКонфигурация и дизайн на пушачите
Студено пушене през зимата на улицатаСтудено пушене през зимата на улицата
Избор на помещение за пушене във вилатаИзбор на помещение за пушене във вилата
Колко бързо можете да накиснете и мариновате риба за пушенеКолко бързо можете да накиснете и мариновате риба за пушене
» » Електростатичен уют със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com