Разберете устройството и принципа на генератора на дим

Студеното пушено месо и рибни препарати в домашни или полеви условия стават по-лесни и по-приятни, ако използвате остроумен и прост принцип на действие на устройството - генератор на дим. Можете да го направите сами или да купите промишлено устройство.

Единственото нещо, което трябва да запомните, е, че фабричните генератори са доста скъпи. С някои умения в работата с ключарски инструменти и машина за заваряване, можете направете генератор на дим

най-много в рамките на 4 - 5 часа работа в собствения си гараж, преди това създаване на схематичен чертеж.

Как работи димният генератор?

Основните компоненти на източника на дим за помещението за пушене (на снимката) са:

  1. цилиндрично тяло, горивна камера и бункер за товарене на чипове;
  2. пушечна дюза;
  3. въздуховодна дюза (ежектор);
  4. Свалящо се дъно с камера за пепел и катран;
  5. покрие;
  6. въздуховод;
  7. компресор.

Устройството на генератора и взаимодействието на частите и схемата на работа се виждат на снимката.

Генератор на дим

Корпус на генератор на дим

Тялото е вертикална част на тръба, изработена от неръждаема стомана с диаметър от 42 до 50 мм (външен диаметър) с дебелина на стената 1 мм. (всички размери на частите в чертежа са приблизителни). Горната част е затворена с плътно залепено покритие, за предпочитане и неръждаема стомана. Дизайнът на капака трябва да осигури плътност.

Изчертаване на димов генератор

Чертеж на димния генератор с горното място на ежектора

Чиповете се зареждат отгоре, така че капакът може да бъде снабден с дръжка - понякога трябва да нулирате чиповете в процеса на пушене. Капакът практически не се загрява в горната част, но е по-удобно да повдигнете дръжката.

Отдолу надолу инсталираме подвижно дъно. Тя може да бъде болтова или резбована. На височина 2-3 см от дъното, монтирайте защитна мрежа. Чиповете спират на нея и не падат до дъното. По този начин се създава резервен обем за пепел и катран.

Setochka с клетки 0.5 х 0.5 см е инсталирана на краката. Тяхната роля може да се изпълни с болтове с дължина 3-4 см с диаметър 2-3 мм, фиксирани върху решетката с гайки и шайби. Мрежата има минимално натоварване и не се изисква висока якост на основата. Единственото нещо, което материалът на окото трябва да бъде топлоустойчива. Ако мрежата не е налична, можете да използвате изрязан размер с кръг от неръждаема стомана с дебелина до 1,5 мм с пробити отвори.

Дюзата на комина е част от неръждаема тръба с диаметър 25 мм и дължина 160 мм. Коминът е заварен или завинтен в тялото под ъгъл от 900 на височина 50-55 мм отдолу. Разстоянието се измерва спрямо оста на комина.

Изграждане на димогенератор

Проектиране на димов генератор с долен ежектор



Връзката за въздуховод е заварена или завинтена в коминната тръба перпендикулярно в горната част. Изработена е от неръждаема, месингова или медна тръба с диаметър 10 мм и височина 100 мм.

Препоръчваме Ви: Преглед на генератора за дим "Браво"

Отворен отвор с диаметър 6 mm, насочен перпендикулярно на оста на комина, е направен в случай, за да възпламени чиповете и да вкара въздух в горивната камера на нивото на дюзата.

За да инсталирате димов генератор, е необходимо да се осигури надеждна поддръжка. Това може да бъде статив, рамка, скоба. В много проекти за пушенето, димният генератор се завинтва към тялото на самата димна камера. При избора на метода на инсталиране трябва да се започне от особеностите на употребата във всеки конкретен случай.

Принципът на генератора на дим за помещение за пушене

Принципът на генератора на дим е много прост. Събраният димов генератор е свързан чрез комин към камерата за пушене в помещението за пушене. В случай на падане на сухи чипове. Обемът на вътрешната част на нашия модел е малко по-малко от 1 литър, като се има предвид наличието на филтър на дъното и свободно пълнене на обема с чипове, работно количество чипс е 0.8 литра.

При средна консумация на 100 грама гориво за 1 час работа тази сума ще продължи 5-6 часа работа. Скоростта на изгаряне се влияе от нивото на влажност, размера на фракциите, дървесните видове и други характеристики на горивото. Трябва да се отбележи, че чиповете иглолистни видове и бреза за генератори на дим не са подходящи.

След пълненето на чиповете, свържете въздушния маркуч към съединението и компресора и запалете горивото. Потокът от въздух от компресора прониква в дюзата на комина, създава вакуум в него и пренася дим от горивната камера към обема за пушене. Компресорът се използва от аквариум, като Atman 1200 или аналогов, създавайки въздушен поток до 45 л / мин.

Аквариум помпа

Компресор за генератор на дим

Температурата на дима в камерата е малко над 320 С. Това е достатъчно за студено пушене на 2-3 кг продукти на сесия. Обемът на камерата на пушача не трябва да надвишава 20 литра. Камерата с по-големи размери изисква по-мощен източник на дим.

Има два вида генератори, снимката показва инсталация с горно и долно разпределително устройство. Практиката показва, че генераторът на дим към горната позиция на ежектора е по-удобно в - по посока на приток и естествена тяга и с едни и същи случаен компресор нарязани чиповете не излиза навън, както е случаят с по-нисък режим ежектор.

Различия на генератори на дим

Различия на димния генератор с горния и долния ежектор

Кой вариант е по-добре да се каже трудно. Всеки има свои собствени характеристики. Ако имате мнение по този въпрос, оставете коментарите си по статията!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите пушек генератор за себе си за пушенеКак да направите пушек генератор за себе си за пушене
Как си купих дим дим за генератор на димКак си купих дим дим за генератор на дим
Генератор на дим със собствени ръцеГенератор на дим със собствени ръце
Домашен шкаф за студено пушенеДомашен шкаф за студено пушене
Най-важното нещо за индустриалните генератори на димНай-важното нещо за индустриалните генератори на дим
Как да направите пушек генератор за студено пушенеКак да направите пушек генератор за студено пушене
Плюсове и минуси на пушек дим димПлюсове и минуси на пушек дим дим
Електростатичен уют със собствените си ръцеЕлектростатичен уют със собствените си ръце
Smokehouse от фурната със собствените си ръце подробни инструкцииSmokehouse от фурната със собствените си ръце подробни инструкции
Най-простият компресор за генератор на дим със собствените си ръцеНай-простият компресор за генератор на дим със собствените си ръце
» » Разберете устройството и принципа на генератора на дим
© 2021 BggeHat.com