Всичко, което искахте да знаете за генератора на триене на дим

Сред Конструкции на димогенератора за промишлено и домашно пушене се отличава до известна степен от принципа на работа на генератора на триене на дим. Както и в други конструкции, служи като източник на дим твърда, но не се получава в резултат на горене или тлеене след запалване, но в резултат на повишаване на температурата под влиянието на силата на триене.

Със собствените си ръце такъв генератор е много по-трудно да се направи, отколкото конвенционалния тип ежектор, който работи върху стърготини и стърготини. Производствените генератори от тип триене се използват доста активно за горещо пушене на месни продукти, птици и риба. Западните компании, например BASTRA или Mauting, произвеждат димни генератори, базирани на използването на сили на триене в няколко модификации. В САЩ се произвеждат доста парчета дим за триене.

Индустриален димо генератор

Класически индустриален димогенератор

Предимства на тютюнев дим пушачи за пушене

Теоретиците и пушачите на базата на дългогодишни изследвания стигат до извода, че димът, произведен по метода на триене, има много по-добри органолептични свойства от дима от изгарянето. Активните вещества от него по-леко засягат продуктите и образуват много по-малко вредни вещества за тялото. В този случай:

  • вкус, цвят и мирис на пушени храни е много по-приятно;
  • производствените разходи са по-ниски;
  • рискът от изгаряне на продукта намалява;
  • в продуктите практически няма фенолни и карбонилни съединения.

Факт е, че по време на горенето дървото се разлага напълно и значителна част от него се превръща в катран, въглероден диоксид и пепел. Това дава на продуктите специфичен въглероден аромат и забавя процеса на пушене в резултат на намаляване на активните вещества в дима.

Обратно, когато образуването на дим посредством триене, значителна част от дървен материал не се затопли до температурата на горене (800-10000 С) и дори не достигне температурата на запалване - около 3000 С Работната температура на дим, генератора на дим, което произвежда триене е в обхвата 260-2900 В. Това е достатъчно за горещо пушене и получаване на продукти с най-високо качество.

Генератор на дим за триене

Класически димен генератор се състои от:

  1. електрически мотор,
  2. Стоманен цилиндър с оребрена или релефна повърхност,
  3. затягаща система,
  4. устройството за подаване на дървета,
  5. коминната тръба,
  6. охлаждаща система.

Електрически мотор за генератор на дим

Електрическият двигател върти цилиндъра със скорост 40-60 r / s, използвайки колана или скоростната кутия. Към горната част на цилиндъра има дървен блок. В резултат на възникналата фрикционна сила контактната зона се загрява и дървото започва да отделя значително количество дим, който влиза в комина и оттам до камерата за пушене.

Препоръчваме: Ние намаляваме времето на пушене с електростатичен пушач

Силата, която държи дървото в контакт с метала, е теглото, пружините или пневматиката на затягащия механизъм. Като правило в индустриалните инсталации скоростта на вала и натискащата сила могат да бъдат регулирани в доста широки граници. Някои модели са оборудвани с електронна система за настройка, която е почти невъзможно да се направи със собствените ръце.



За предотвратяване на пожар е осигурена система за охлаждане на вала. Но това се отнася и за индустриалните инсталации, където размерите на парчета дърво достигат напречно сечение от 80x80 и повече милиметра.

Генератор на дим за триене със собствени ръце

Генератор на дим за триене със собствени ръце

Фабричен генератор за дим на триене

За занаятчиите и любителите да правят от собствените си ръце, нищо не е невъзможно. Най-простият модел на генератор за тютюнев дим за домашно пушене може да бъде направен при условия на занаят. За да направите това, имате нужда от електродвигател със скорост до 1800 об / мин.

Ако използвате трифазен двигател, тогава работният цилиндър от неръждаем циркулярен труп с диаметър до 10 см или със същия диаметър на дебелостенна тръба може да се монтира директно върху вала. При монтаж на електродвигател с мощност 220 V се препоръчва използването на колан с ремъчно задвижване. По този начин ще бъде по-лесно да започнете инсталацията и по-лесно да поддържате необходимата работна скорост. Не е трудно да извършите такова прехвърляне със собствените си ръце. Важно е само да изберете ролките с желания диаметър.

Над вала вертикалната секция на профилната тръба се заварява към размера на предложеното гориво. За домашен генератор е достатъчна една секция от 3X3 или толкова. Тази тръба служи като водач и поддържа лентата от хоризонтално отклонение. Дължината на водача е 20-30 см.

Ролята на натискане на механизма може да изпълнява лост с изворна или противотежест, металната заготовка или друго устройство, което произвежда постоянна вертикалното натоварване, не в зависимост от остатъчния дължината на бара. Затягащата сила се изчислява експериментално.

След стартиране на двигателя процесът на нагряване на вала трае до 10 минути. След достигане на желаната температура започва да се образува не много гъст дим. За разлика от дима след запалване, той е по-прозрачен, но не трябва да бъде подвеждащ - той е по-ефективен за пушене, отколкото обикновен дим.

Освен, всъщност, приготвянето на пушени продукти, генераторът, събран от нашите собствени ръце, може успешно да се използва за опушване на дървета, защита на млади плодове и плодове от домати или пипер от студове.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите пушек генератор за себе си за пушенеКак да направите пушек генератор за себе си за пушене
Генератор на дим със собствени ръцеГенератор на дим със собствени ръце
Важни малки неща при пушенето или без които не можете да направите безВажни малки неща при пушенето или без които не можете да направите без
Най-важното нещо за индустриалните генератори на димНай-важното нещо за индустриалните генератори на дим
Съвети за използване на горещ пушачСъвети за използване на горещ пушач
Как да заварявате помещение от метал със собствените си ръцеКак да заварявате помещение от метал със собствените си ръце
Плюсове и минуси на пушек дим димПлюсове и минуси на пушек дим дим
Конфигурация и дизайн на пушачитеКонфигурация и дизайн на пушачите
Електростатичен уют със собствените си ръцеЕлектростатичен уют със собствените си ръце
Разберете устройството и принципа на генератора на димРазберете устройството и принципа на генератора на дим
» » Всичко, което искахте да знаете за генератора на триене на дим
© 2021 BggeHat.com