Най-важното нещо за индустриалните генератори на дим

Производството на пушени продукти от различни видове в промишлен мащаб изисква използването на непрекъснато действащи високоефективни димни генератори. За разлика от домакинските уреди, индустриалният димогенератор е предназначен да подготви голям брой продукти (от няколко десетки до стотици килограми) в една сесия, като се спазват стриктно всички параметри на дима. Хранителната технология е много взискателна, поради което всички технологични процеси са предмет на специални изисквания.

Електрически генератор за дим

Електрическият димов генератор за студено пушене е един от най-продуктивните, което позволява кратко време за получаване на вкусен и безопасен продукт, който отговаря на всички изисквания на гастрономията и хигиената на храните. Но разнообразието от видове пушени продукти изисква различни технологии за третиране на дим, поради което почти всички видове генератори на дим се използват в хранителната промишленост:

  1. електрически;
  2. триене;
  3. ежектор;
  4. тлеещ.

Изборът на типа генератор за дим зависи от технологията на готвене на продукта, дизайна на пушача, необходимия капацитет на инсталацията.

За битови нужди промишлеността произвежда много Конструкции на димогенератора, които чрез метода за производство на дим и неговото качество се различават малко от стационарните инсталации за магазини за пушене. Единствената разлика е размерът и, разбира се, изпълнението.

Домакинският димов генератор е предназначен за еднократно пушене до 10-15 kg продукти и икономично използване на чипове или стърготини. В повечето случаи това са преносими инсталации, които се поставят в чекмедже или килер в неработещо състояние и чакат за техния час на пушене.

Електрически генератор за дим

Индустриалният димов генератор за студено пушене в дома може да бъде закупен в специализирани магазини. Те се произвеждат от не много големи парчета, така че ще трябва да го търсите, особено ако живеете в не много голям град. Но в онлайн магазините и на сайтовете за профили, те също могат да бъдат намерени, така че с покупката на проблеми трябва да възникнат. В един изключителен случай не е трудно да се направи електрически димов генератор от типа "вихрушка".

Във фабричната версия електрическият пушач за пушене тип "тлеещ" се състои от няколко работни единици:

  • метален корпус;
  • бункер за чипове;
  • захранващия механизъм;
  • нагревателен елемент;
  • контролния блок;
  • комин;
  • пепел кутия.

Нека разгледаме тяхното взаимодействие по-подробно.

Как работи електрически димогенератор

Принципът на действие на този модел на димната инсталация е много прост - след зареждането в бункера, чиповете се подават чрез винтов механизъм към електрическа спирала, действаща като нагревател. При температура около 250 ° C чиповете започват да се тлеят и излъчват сравнително висококачествен дим, чиято температура на изхода е до 50 ° С. за пушенето - оптималната температура. Консумираната мощност на димовия генератор не надвишава 100-120 W.

Захранващият механизъм е конвенционален шнек (архимедов винт), въртящ се при постоянна скорост от електродвигателя. Периодът на превключване се определя от електронната система за управление и се настройва на желания интензитет на генериране на дим.

Когато температурата в тютюневата камера достигне над 300 ° С, електрониката за обратна връзка от температурния сензор изключва нагревателя и отоплението на чиповете спира. Липсата на принудително подаване на въздух към горивната камера води до факта, че чиповете започват постепенно да се разпадат и температурата спада. След известно охлаждане, нагревателят отново се включва и тлеенето продължава.

Чипове за пушене

Конвенционалните чипове са подходящи за електрически генератор за дим

При работата на помещението за пушене такъв периодичен режим практически не се отразява - димът е достатъчно вътрешен, процесът на пушене се осъществява в желания режим. Значително предимство на тази система за генериране на дим е възможността за товарене на чипове в процеса.

Препоръчваме ви: Как да си направите димов генератор за себе си за пушене


Едно стандартно натоварване (1,5 кг) е достатъчно за 1-1,5 дни работа, но когато пушите големи количества месо или риба например, трябва да включите пушача за по-дълго време. Електрическият димов генератор позволява това.

Пепелта, инсталирана под електрическата спирала, е конвенционална прибираща се метална кутия. Можете да премахнете пепелта, без да спирате генератора. Тя се формира много малко - чиповете горят почти напълно.

Самоизработен електрически генератор за дим

жилище

Това е правоъгълна кутия от легирана стомана с дебелина до 1,5 мм, покрита с топлоустойчива боя. Когато се произвеждат у дома, този материал е много удобен, защото може да бъде идеално заварен от инвертор. В горната част на тялото има два отвора - кръгъл, над горивната камера (D = 100 mm) и правоъгълна - над бункера. За да се улесни инсталирането на всички компоненти и елементи, горният капак е по-практичен, за да се направи шарнирно или сменяемо.

Под мястото на нагревателния елемент (спирала) е необходимо да се осигури правоъгълна дупка под пепелния съд.

бункер

ПДЧ има формата на обърната пресечена пирамида. Долната рязане отива към винта на захранващия механизъм. Чиповете се движат надолу под действието на гравитацията, така че ъгълът на наклона на страничните стени на бункера трябва да бъде повече от 20-350, а стените и самите заварки трябва да бъдат напълно полирани. В такъв бункер само сухи чипове или стърготини с размери 4-10 мм могат да се движат независимо. Увити в него стърготини от подложката или малките дървени стърготини.

Механизъм за хранене

Шнекът може лесно да бъде направен чрез заваряване на спирална част от листова стомана върху тръба с диаметър 25 mm. Можете да използвате готов шнек от голям промишлен месомелачка. Тя се монтира директно върху вала на редуктора на електрическия мотор. Захранването се извършва с ниска скорост, така че скоростта от 20-30 1 / min е достатъчна. Периодът на превключване се определя от електронен таймер с възможност за регулиране на интервала от време.

Отоплителен елемент

Може да се избере така, че температурата на повърхността му да достигне 250-300С. По-ниската температура няма да доведе до началото на процеса на разпад, по-висока температура просто не е необходима. Непосредствено под нагревателя е монтирана метална решетка с клетки от 1х1 см. Тя държи чипове в зоната на тлеене и не пречи на преминаването на пепел в пепелянката.

Управление

Можете да го сглобите от готови възли. Важно е температурният датчик да се монтира в близост до нагревателя - не е желателно да се позволяват запалването на чиповете.

Размерите на генератора за дим се избират в зависимост от параметрите на основните единици, които са на Ваше разположение. Времевите интервали за подаване на чипове и превключване на нагревателя се избират експериментално. Следователно е важно да имате възможност за настройка на контролния блок.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Премиум пушачи от Брадли пушачПремиум пушачи от Брадли пушач
Домашен шкаф за студено пушенеДомашен шкаф за студено пушене
Как да направите пушек генератор за студено пушенеКак да направите пушек генератор за студено пушене
Електростатичен уют със собствените си ръцеЕлектростатичен уют със собствените си ръце
Хранителна стойност на пушени пилешки кракаХранителна стойност на пушени пилешки крака
Разберете устройството и принципа на генератора на димРазберете устройството и принципа на генератора на дим
Всичко, което искахте да знаете за генератора на триене на димВсичко, което искахте да знаете за генератора на триене на дим
Домашен димов генератор от кутиятаДомашен димов генератор от кутията
Преглед на пушенето пушена пушена гастрономПреглед на пушенето пушена пушена гастроном
Стени и оградни конструкции на таванаСтени и оградни конструкции на тавана
» » Най-важното нещо за индустриалните генератори на дим
© 2021 BggeHat.com