Как да си направим пушене за пушене

Вкусът на студените пушени продукти, закупени в магазина, се помни от много хора. За да се третират домашни и близки приятели с продукти, приготвени с една и съща технология, пушенето на студено пушене ще помогне със собствените си ръце, сглобени и пуснати в действие.

Принцип на процеса

Същността на приготвянето на храна е преработката на химикали в сублимацията на дървесината в условията на липса на кислород. Спонтанно име - пушене. Това се случва:

  • Hot. Храната е изложена на дим при температура от 70-150 ° С. Процесът се характеризира с ускорено готвене (40-180 минути). Съхранява се при стайна температура за не повече от 1-3 дни.
  • Студено е. Обработва се охладен до 20-30 ° С дим. Време за готвене от няколко часа до няколко дни. Продуктът придобива деликатен аромат на дим, изискан вкус. Срокът на годност е няколко седмици.
  • Смесени. Температура на димния газ 40-80 ° C. Обработка за 4-10 часа. Валидност 3-7 дни.

След топлинна обработка продуктите придобиват редица свойства:

  • Поглъщат се от ароматни вещества, придаващи на храната уникален аромат и вкус;
  • получават дълъг срок на съхранение благодарение на запазващите свойства на димните газове (бактериостатичен ефект).

Най-вкусните и дълготрайно съхранявани - това са продукти, които са били преработени на домашен димящ студен пушек дим.

От прости до сложни

Пушенето на студено пушене, направено на ръка, може да представлява най-простият дизайн, събран от импровизирани средства. Или да покажете устройствата на народното изкуство, които могат да се конкурират с индустриалните модели.

Схема за лечение на студен дим

Най-важната разлика от другите видове излагане на дим е температурата на газовете. Домашното помещение за пушене трябва да има в състава си устройство, което намалява термичния компонент. Схема за пушене със студена и гореща вода:

Схема за лечение на студен дим

Вижда се, че дизайнът на студен дим е удължен канал (комин). Придвижвайки се по тръбата, газовете губят част от своята топлинна енергия. Съответно, температурата намалява. Този ефект се поставя в повечето самостоятелни пушещи пушачи.

Общо разположение на помещението за опушване:

Общо устройство на пушенето

Може да се види, че пушенето за пушене, направено на ръка, включва три основни единици:

  • канал за дим (комин);
  • капацитет за храна.

Бързо

Как да направите пушенето за пушене при условия на материално ограничение:

  • в кампанията;
  • нападение над природата (гора, река, езеро);
  • в хостела;
  • градински парцел и др.

Един вариант е обикновен пушач на базата на пръчки и полиетиленово фолио. Не е трудно да се изгради такава структура. Основното е да се гарантира намаляване на температурата на газа от въглищата.

Основата на конструкцията е принципът на палатката, пещерата, палатката.

Студено пушене пушене

Рамата на мощността е направена от полюси. По-горе е полиетиленов филм. Риба (месо, пиле, дивеч) се прикрепя към кордата. Източникът на топлина е въглища, получени от по-рано отгледан огън. Дим - сурова четка и клони със зелена листа (но не и трева).

Въглищата могат да бъдат в кофа или огнище. Последното се извършва в земята под формата на яма с могила. Предимствата са очевидни:

  • няма нужда от специален строителен материал. Единственото внесено нещо е полиетиленовото фолио;
  • изключителна простота на дизайна;
  • бърза инсталация;
  • Способността визуално да наблюдава процеса на обработка.

Недостатъкът е постоянният контрол на огнището. Не се допуска открит пламък, в противен случай цялата структура ще изгори - процесът от студен може да се превърне в горещ. Необходимостта да се осигури въглища и зелени клонове през цялото време на готвене. Въпреки това, винаги има човек в компанията, който има удоволствието да се посвети на процеса на пушене за студено пушене със собствените си ръце.

Комплексна опция - да направите комина. Това е възможно, ако има наклон. Дължината на канавката ще бъде 1,5-2 метра. Дълбочината е 30-50 см. Изкопа е покрита с клони с листа, лаванска бор или смърч. Над земната повърхност е покрита с филм. Предимство - освобождаването на време, поради намаляването на постоянния мониторинг.

Този дизайн на студено пушене е много удобен за готвене на риба, уловена в най-близкото езеро. Намалява времето за готвене, но не за сметка на вкуса и качеството. Крайният продукт може да се съхранява в продължение на няколко дни.

По-сложен дизайн ще изисква внесени габарити. Вече ще бъде уют за дома.

Стационарни проби от дим

За да направите пушенето за пушене със собствените си ръце в близост до къщата е възможност да разнообразите храната на членовете на домакинството, да лекувате гостите с вкусни деликатеси и да приготвяте продукти за бъдеща употреба. Наличието на собствено стопанство с птица и поддържането на говеда от месни породи е създаването на мини-магазин за преработка и последваща продажба на различни пушени продукти на колективния пазар на ферми.

От определените задачи - как да направите камера за пушене с определени размери за преработката на хранителни продукти, зависи от структурата на бъдещия пушач. Това може да бъде просто устройство, сглобено от готови монтажни възли и части. Или по-сложно устройство, използващо електроенергия, електронно устройство за управление. Във всеки случай имате нужда от умението:

  • Излитане на измервания;
  • изготвяне или четене на чертежи;
  • собствени ключарски инструменти и оборудване за заваряване;
  • имате нужда от знания в областта на електротехниката.

Манипулиране на материалите

Проектът се изпълнява съгласно схемата, показана на фигурата:

Уют от импровизирани материали

Най-достъпните части са 200-литров варел от стомана, случаят със стар хладилник, железен шкаф за инструменти или дрехи. За комина се използват метални тръби с вътрешен диаметър най-малко 100 mm:

  • канализационен колектор;
  • водопроводен тръбопровод под налягане;
  • вентилационен канал от калай;
  • Гъвкава гофрирана тръба за комин от камина или печка.
Препоръчваме: Как да събираме умивалника за мазнини от импровизирани средства

Като генератор на дим, огнището е подходящо за пожар, подреден в малка яма. Горната част е затворена с капак. По-трудно е използването на метална пещ с отделни камери. Едната служи като източник на топлина, а другата съдържа дървени стърготини за образуване на дим.

Важни точки при проектирането и инсталирането:

  • да поставите студена умивалня на разстояние от дървени или други лесно запалими материали;
  • вземете под внимание вятърната роза - въздушният поток не трябва да блокира огъня в избухването и директния дим на жилищни или жилищни сгради с домашни любимци;
  • се изисква да се осигури наклон на комина за създаване на тяга;
  • защитавайте местоположението на комина и печката, за да избегнете изгаряния от любопитни деца или възрастни.

Дължината на тръбата или изкопа под комина е 2-5 метра. Този размер определя интензитета на охлаждане и сцепление. През зимния или есенно-пролетния период проблеми с понижаването на температурата на димните газове няма да възникнат поради значителната разлика между околната среда и топлинния поток.



Трудно е при горещо време. Спомнете си, ефектът от студеното пушене се проявява при 20-30 ° C. Отоплението на въздуха до 30-35 ° C може напълно да увреди течението. Димните газове не получават желания топлинен фон.

Осъществяването на пушенето със собствени ръце за студено пушене започва с внедряването на проект за проектиране, събирането на оригиналните компоненти и части. След това определете местоположението на сайта. Свързването на модулите и частите се извършва въз основа на местните условия - при заваряване, запояване, закрепване с резба или фрезоване.

Примери за продукти, създадени от мисълта на народните занаятчии, са:

Строителни продукти за пушене

Устройството за пушене на свой собствен обект може да представлява стационарна икономична сграда, изработена от метал, тухла или дърво. Оттук, една пушеща камера за пушене, събрана от собствените си ръце, трябва да се намира на място, откъдето димът няма да стигне до приюта и да ядоса домашното животно.

Примери за народно изкуство:

В допълнение към твърдостта и твърдите обеми, разликата между дизайна от прости устройства, наличието на хронометър, отчитане на времето от товаренето до разтоварването на крайния продукт. По-усъвършенстваната версия е оборудвана с електронен контролен блок:

  • времето се преброява;
  • се чува звуков сигнал за приключване на процеса;
  • регулиране на температурата вътре в продукта;
  • се извършва общ анализ на газообразуването.

Самостоятелната единица е възможност за реализиране на предприемаческа вена:

Уют със собствените си ръце

Но за това е необходимо да се решат редица проблеми. Основните са охлаждането на димните газове при горещо време и създаването на постоянен поток вътре в помещението за пушене.

Идеята за намаляване на температурата е показана на фигурата:

Изграждане на пушенето

От фигурата може да се види, че дизайнът прилича на лунен лук. Но "газът" не се охлажда, а "димните газове". На практика схемата се прилага по няколко начина.

  1. Охлаждане с вода. За тази цел тръбата (или частта) е потопена във вана, пълна с течност от кладенец или кладенец.
  1. Въздушно охлаждане. Отработеният газ частично се смесва с въздуха от компресора (с увеличаване на температурата намалява).

Във всеки случай се изисква принудителна вентилация. Схемата е представена:

Схема на принудителна вентилация

На практика това е свързването на аквариумна помпа или вентилатор от кухненски аспиратор или вентилация за баня:

Свързване на аквариумната помпа

Направете пушенето със собствените си ръце може да се основава на промишлен дизайн. Но това изисква познаване на заваръчните операции:

Такъв дизайн може да реализира принципа на топло и студено пушене:

Принципът на пушенето

Допълнителна (или основна) функция е готвене месо: шиш кебап, пържоли, пилешко и др.

Приготвяне на продукти

За разлика от горещото тютюнопушене, храните, които са изложени на студен дим, трябва да бъдат приготвени предварително:

  • да туршия;
  • да туршия;
  • задръжте в затворен контейнер с ароматни подправки.

След очистене, полуготовият продукт трябва да бъде почистено със сол, изплакнат обилно в студена вода. Възможно е такава операция да бъде необходима, за да се премахне излишъка от марината (първоначално е поставен много оцет).

Процесът на солене и окисляване изпълнява функцията на бактериологично третиране. По време на действието на солта се получава обезводняване на външната плът. Бактериите в тази среда престават да се развиват. Но месото не може да бъде задържано в саламура. В противен случай, тя ще загуби много влага, ще стане трудно.

Важно! За студено пушене (и горещо), трябва да изберете месо от здрава птица или животни. Рибите имат само морски произход, в реката често има червеи и други зли духове. Сладководната риба трябва да бъде подложена на строг контрол за наличието на паразити.

Комплексните продукти - колбаси, както и риба, по-дълги от 30-40 см, трябва да бъдат закрепени с въжета на основата на естествени материали (коноп, лен). Подобен метод ще позволи на наденичките да запазят формата си. Рибата няма да се разпадне.

Опушване на студено пушене, със собствени ръце - това е гордостта на господаря. Двойното удоволствие ще достави правилния продукт.

Има много възможности за изразяване на творческата мисъл. Дори простият дизайн може успешно да даде на храната незабравим деликатен вкус.

В нашата страна има много талантливи хора, създадени от себе си. Нашите читатели с благодарност ще се запознаят с вашите идеи за производство на собствени ръце на устройства за студено пушене. Споделете знанията си чрез секцията "коментари" на нашия уебсайт.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Съвети и съвети как да пушите в пушенетоСъвети и съвети как да пушите в пушенето
Сортовете на пушенето и принципът на тяхната работаСортовете на пушенето и принципът на тяхната работа
Методи за съхранение на пушена рибаМетоди за съхранение на пушена риба
Рецептата за студена пушена риба у домаРецептата за студена пушена риба у дома
Студено и горещо пушено пиле в пушенетоСтудено и горещо пушено пиле в пушенето
Правилно пушене на овнешки ребраПравилно пушене на овнешки ребра
Запознаване с полуготови пушениЗапознаване с полуготови пушени
Преглед на пушенето пушена пушена гастрономПреглед на пушенето пушена пушена гастроном
Студено и горещо пушене човекСтудено и горещо пушене човек
Популярен начин да се пуши скумрия в пушенетоПопулярен начин да се пуши скумрия в пушенето
» » Как да си направим пушене за пушене
© 2021 BggeHat.com