Как да построите къщи с приземен етаж?

Сутеренът или приземният етаж се нарича сутеренна стая във всяка къща, която се издига над нулевата точка на земята само с 0,5-1 метра.

Водонепроницаеми стени на приземния етаж

Водонепроницаеми стени на приземния етаж

Такива помещения са доста уникални и напоследък са били използвани в гражданското строителство почти навсякъде. И всичко това, благодарение на възможността на солара да комбинира няколко много полезни функции.

Какъв е приземният етаж и защо е толкова полезен?

Всяка къща се построява постепенно. Първо те построяват фондация, а след това те са взети за изграждане на стени на къщата директно, инсталиране на тавани, покриви и др

В повечето случаи основата в къщата ще бъде лента. Това не се отнася за рамковите структури, при които основата по дефиниция може да бъде колонарна, но за рамковите сгради се използват и базови модели.

Характеристиката на основата на лентата е, че тя се състои от възглавница и стени. И много често височината на стените на основите може да достигне до 2 метра или дори да надвиши тази цифра.

Всеки предприемчив собственик на къщата ще се интересува от това как може да се използва този полезен обем. В края на краищата, стените на основата формират практично оформена стая. Остава само да се инсталира таванна плоча отгоре, а стаите ще бъдат готови.

Изглежда, че решението решава за себе си - оборудваме къщата с подовата настилка и това е направено. Тук обаче си заслужава да се има предвид, че мазето не е най-приятното място за забавление.

Избите винаги са по-студени, въздухът в тях не е толкова чист, а пълното отсъствие на прозорци също няма най-добро въздействие върху настроението на човека, който е на пода.

Плюс това си струва да се отбележи, че подовата настилка не е подходяща за всеки дом. За да го изградите, трябва да комбинирате няколко условия. Това се отнася до масата на подпочвените води, дълбочината на замръзване на почвата, нейната сила и т.н.

Приземен етаж отвътре

Приземен етаж отвътре

Често се случва, че задълбочаването на основата може да бъде само 1,2-1,5 метра. Очевидно е, че в такива условия е просто невъзможно да се построи мазе.

Но второто решение напълно ще ви удовлетвори във всяко отношение. Това решение се състои в изграждането на подови настилки или подови настилки. За склада е характерно, че съчетава свойствата на мазето и приземния етаж. От една страна мазето е под нивото на земята.

Техният под може да бъде на дълбочина 1,5-2 метра. От друга страна, таванът на приземния етаж винаги се издига над земята. Като правило той е на ниво от 0,5-1,2 метра. Има обаче изключения, когато базата се повиши още повече.

По този начин, използвайки използваемото пространство вътре в стените на основата, решавате проблема и с неудобното намиране в тези помещения. За скелето тази ситуация се компенсира от наличието на достатъчен брой прозорци, които не само осветяват добре помещенията, но и ги топлят от слънчевата светлина.

И можеш да направиш всичко с подовата настилка. Тя е напълно подходяща като полезно продължение на жилищната площ на дома. Например, подреждането на котелно помещение, пране и др. Така и за приложение в по-специализирани цели.

Много често мазето се използва като място за забавление, спорт, работилница, зала за репетиции. Е, не забравяйте за класическия начин на използване на тази полезна област - изграждането на гараж.

Ако имате възможност да организирате правилно входа на една от стените, то веднага можете да намерите решение на проблема с намирането на кола.

Общи строителни технологии

Сега нека се обърнем директно към технологията на изграждане на къщи с подземен етаж. Всъщност в конструкцията им няма нищо свръхестествено.

Вярно е, че все още трябва да бъдат отпуснати допълнителни средства. В крайна сметка за подовата настилка е необходимо да се организира не само изграждането на стени. Също така е необходимо да се извърши вентилация, отопление, да се завършат стените с хидроизолация, да се затоплят отвън.

Процесът на изливане на плочата над приземния етаж

Процесът на изливане на плочата над приземния етаж

Е, външната украса на сутеренното ниво на стените също не може да остане незабелязано. Всички тези разходи обаче ще бъдат напълно изплатени.

Трябва да си припомним само факта, че с подреждането на мазето може значително да се увеличи полезната площ на къщата (в някои случаи площта е почти удвоена). Също така, екстериорната декорация спомага за подобряване на външния вид на конструкцията.

Етапи на изграждане на мазето със собствени ръце:

  1. Определете вида на почвата, изчислете параметрите на основата.
  2. Разкопаваме ямата за основата.
  3. Стъпка до дъното на чакълната възглавница, след това пясъчното уплътнение и друг слой чакъл.
  4. Започваме сглобяването на кофража, например, пластмаса, за сутеренни възглавнички.
  5. Монтирайте кофража за стените на основата.

    Ако използвате фиксиран кофраж от пяна, въпроса за затоплянето на фундамента ще изчезне от само себе си.

  6. Ние формираме подсилващия се скелет за основата.
  7. Спускаме арматурата вътре в кофража.
  8. Пълната структура се напълва с хоросан.
  9. Изчакаме бетонът да не получи сили.
  10. Оформяме земните стени на капачката, отвори за прозорци, монтажни джъмпери и др.
  11. Ние инсталираме подове за образуване на етажа на първия етаж.

Сглобяване на стените на комина от бетонни кухи блокове



Сглобяване на стените на комина от бетонни кухи блокове

Според тази технология изграждането на самата циментова основа се извършва със собствени ръце. След монтирането на таваните са заети в конструкцията на носещите стени на първия етаж, монтаж на подове, покриви и др.

В работата трябва да се вземе предвид факта, че в сутерена ще трябва да поставят врати, които ще свържат всички помещения заедно. Как ще направите това зависи от вас. Най-добре е да планирате това предварително и да създадете основата, като вземете предвид наличието на врати в него.

Технологията, разгледана по-горе, се отнася до подреждането на основата от монолитен бетон. Той обаче може да бъде събран от блокове. И изграждането на блокове е още по-полезно от използването на монолит.

Плотът от блоковете е удобен за изграждане, когато товарът от къщата до основата не е в критичната точка и имате възможност да спасите малко. В допълнение, като основни строителни блокове може да се използва газобетон или пенобетон, което е по-евтино, по-удобно за работа и много по-топло от стандартния бетон.

Ако разгледаме конструкцията на рамкови къщи с подови настилки, използването на блокове тук има предимството както в практичността на този материал, така и в дизайнерските особености на рамковите конструкции.

Технологията, чрез която се изграждат котлите на блоковете, е все още една и съща, само процесите на подреждане на кофража и изливането им с бетон се заменят с зидария от стени от бетонни блокове. Обаче често архитектите съчетават тези два вида конструкции.

Възглавница и долната част на основа ленти са изработени от монолитен бетон (като по този начин се увеличава стабилността на основата и трайността), и повечето от мазето стени на блоковете събират (добив икономиите и опростява процеса на изграждане).

В останалата част, изграждането на къща със сокол от изграждането на обикновена сграда е различна само в първите етапи. След инсталирането на плочите над мазето, процедурата за издигане на сградата се извършва по свой начин.

Пример за създаване на гаражно пространство на приземния етаж

Пример за създаване на гаражно пространство на приземния етаж

Единственият нюанс тук е, че мазето леко ще повиши нивото на първия етаж. Така че, трябва да организирате стълба до входа на къщата и правилно да изчислите всички височини.

Обзавеждане и декорация

Както знаете, не е достатъчно просто да построите подземен под, да покриете стените му и да го покриете с плоча. Той също така трябва да бъде правилно подреден и подрязан.

Само тогава можем да кажем, че сте успели напълно да построите къща със симетрия и да я направите наистина качествено.

За да завършите процеса на довършване на мазето, трябва да се извършат и няколко допълнителни работи. А именно:

Хидроизолацията на мазето е много важен процес. Пренебрегвайте го категорично, тъй като това може да доведе до много неприятни последици.

Най-малко стените на основите трябва да бъдат защитени. Особено, ако са стени, изработени от леки бетонни блокове.

Най-лесният начин е покривите да се покрият с битум, но по-надежден вариант ще бъде изборът ролкова хидроизолация, в комбинация с маски и проникващи съединения, които трябва да се полагат от вътрешната страна на основата.

Запълване на последната секция от монолитни стени за подовата настилка

Запълване на последната секция от монолитни стени за подовата настилка

Що се отнася до половете, тук също трябва да сте предпазени от влага. Особено, ако стоите на водоносни пластове с високо ниво на подпочвените води.

След това трябва да изолирате стените на основата. За това може да се използва пяна. Стиропор като фундаментно отопление се оказа много добре, така че можете да изберете избора му без съмнение.

Пяна плаки просто достатъчно, за да се определи правилно, а след това запълване на синусите на основата с почвата. Такъв нагревател ще ви служи вярно в продължение на много години.

Не забравяйте, че затоплянето помага да се повиши температурата не само на приземния етаж, но и в цялата къща. Особено забележима разлика на пода на първия етаж, защото в този случай пода няма да докосне студената земя, а с топло помещение.

Наземната част на стените на вилата е завършена безпроблемно. Това допринася за затоплянето на стените, както и за значително подобряване на визуалното възприятие на къщата. Стокът ще се откроява на фона на стените, ще направи къщата по-тънка и удължена вертикално.

По принцип по-скъпите материали се използват за довършване на смолата. Например, изкуствен камък, декоративни тухли, каменни плочки и др. Все пак всичко зависи от желанията и възможностите на собственика.

Ако стената на капачката леко изпъква над стената на самата къща, тогава върху нея се оформя уникален калай или пластмасов козир. По време на дъждовете той прониква през стените и ги предпазва от измиване.

Вентилацията, отоплението и всички други комуникации се подават на пода съгласно стандартната схема. Частичен вентилация капачка ще се осигури прозорец, но това не може да бъде достатъчно, така че е препоръчително да се оборудват ключови съоръжения и смукателна вентилация.

Технология на изграждане на къща със симетрия (видео)

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ние изграждаме основата с приземния етаж със собствените си ръцеНие изграждаме основата с приземния етаж със собствените си ръце
При избора на основите за изграждане на гаражПри избора на основите за изграждане на гараж
Какъв е основата за фондацията, каква е тяхната важност и как да я направите?Какъв е основата за фондацията, каква е тяхната важност и как да я направите?
Оформлението на модерна къща с мазеОформлението на модерна къща с мазе
Удобно разположение на двуетажна къща с подземен етажУдобно разположение на двуетажна къща с подземен етаж
Сутерен от газови блоковеСутерен от газови блокове
Монолитна стоманобетонна основа за сграда с подземен подМонолитна стоманобетонна основа за сграда с подземен под
Как да попълните фондацията със собствените си ръцеКак да попълните фондацията със собствените си ръце
Керемида основаКеремида основа
Изграждане на къща бързо и евтино!Изграждане на къща бързо и евтино!
» » Как да построите къщи с приземен етаж?
© 2021 BggeHat.com