Какъв е основата за фондацията, каква е тяхната важност и как да я направите?

Дупките се наричат ​​дупки в частта на основата, която се издига над земята. Те изпълняват функцията на въздушна вентилация под пода на приземния етаж.

Въздух в основата на лентата

Въздух в основата на лентата

Те не позволяват натрупването на влага, което с повече интензивност се образува през зимата. Най-често възниква необходимост от непредвидени обстоятелства, ако се планира да се използва фундамент на лентата, за да се предпази опората.

Защо трябва да произвеждаме?

Земята, до която се докосва пода на къщата, има влага в структурата си. Когато температурата на въздуха се покачи, тя започва да се изпарява активно. Повечето от тези процеси са изложени на бетонен под, например вани.

Температурата му по правило е по-ниска от температурата на въздуха, така че влагата, излъчвана от земята, кондензира и остава по стените му.

Ако влажният поток е силен, това води до заливане на основата на къщата и земята около нея. Прекомерната влажност неблагоприятно влияе върху надеждността на конструкцията и също така води до появата на гниене в основата на дървена сграда или тухла.

Вентилационните отвори са необходими, за да се премахне излишната влага на улицата, която е в състояние на изпарение. Принципът на тяхното действие е прост. Вятърът провокира течение, разпенващ въздуха на капачката, който минава през изба и излиза в друга част на къщата.

Има случаи, когато вентилацията на основата не е необходима. Такива ситуации включват следното:

  • вътре в стаята на пода вече има вентилационни удари - издухването на къщата идва от вътрешната страна на сградата;
  • фондацията е защитена от висококачествен парабратор;
  • изкуствена вентилация е оборудвана в подземния етаж, единственото условие е неговата висока мощност и приемственост на включването;
  • подземният етаж е покрит със слой от пясък или почва.

Технически изисквания за производствата

И все пак, в повечето случаи устройството е необходимо. Изчисляването им се извършва въз основа на нормативни актове по строителството. Според тях общата площ на дупките трябва да бъде не по-малко от 1/400 от подземната площ. Ако става дума за радиоактивни зони, тогава тяхната площ трябва да бъде на нивото 1 / 100-1 / 150 от общата площ на подовата настилка.

Система от изхвърляния в основата на ленти

Система от изхвърляния в основата на ленти

Един удар може да има размер от 0,05 м2. Най-големият показател за размера не трябва да е повече от 0,85 м2, защото голяма площ ще трябва да бъде подсилена. Например, по дължината на периметъра трябва да се укрепи отвор с размер 30 × 30 см.

Въздухът може да се различава не само по размер, но и по форма. Например, можете да направите дупка в квадратна, кръгла, правоъгълна или дори триъгълна форма. Местоположението на вентилацията на къщата трябва да бъде еднакво.

За да се избегне образуването на въздух "торба", трябва да поставите екстремни въздушни отвори в основата на не повече от 90 см от ъгъла на къщата, а именно неговата вътрешния ръб. По-добре е броят им да бъде сдвоен, а устройството - симетрично. Това осигурява равномерно изпускане на изпарената влага от основната кухина.



Височината, при която въздухът трябва да се повдигне над земята, зависи от височината на самата основа. Желателно е, разстоянието от земята до първия отвор не е по-малко от 200 mm, защото ниската пускане през него на основа кухина може да проникне наводнения. От тази гледна точка колкото по-голяма е дупката, толкова по-безопасна.

Как да изчислим броя на издухванията?

Според най-простата формула, в основата на дървена къща е необходимо да се направи едно изтичане на две или три метра от стената. Местоположението на сградата е взето под внимание. Ако стои на повдигната платформа, тогава е достатъчно да използвате две дупки в долната част.

Вентилационни решетки на фундаментни кладенци

Вентилационни решетки на фундаментни кладенци

Ако къщата е в низините, тогава трябва да има повече. Пречистването е инсталирано в основата след завършване на основата в съответствие с проекта. Това означава, че вентилацията трябва да бъде разположена под нивото на пода на първия етаж.

За да изчислите броя на взривяванията, трябва да използвате две формули: за да изчислите площта на една дупка и техния брой. Така че в първия случай формулата е ефективна: S = F / 400. F е площта на стаята под първия етаж. След това използваме формулата N = S / P, където P е размерът на едно изтичане.

Например, първоначалните данни за къщата са както следва: размерът на основата е 5 × 6, желаните размери на вентилацията са 200 × 250 mm или 0,05 m2. Съгласно формулата получаваме: S = 30/400 = 0.075 m2-N = 0.075 / 0.05 = 1.5 ≈ 2 бр.

Използвайки получените данни, е необходимо да направите 4 вентилации с посочения размер. Те могат да бъдат направени на къси или дълги стени на къщата, обаче, разположението на къси стени осигурява по-добро движение на въздуха.

Въздух в основите на различни видове

Дизайнът на въздуха зависи от вида на основата. Има такива видове структури, които са обект на влага:

  • монолитна лента основа;
  • тухлена основа.

Важно е да се оборудват манометрите в основата на лента от монолитен тип на етапа на инсталацията за кофраж. Можете да използвате готови отвори за това. Вентилационните проходи в монолитната лента на къщата трябва да бъдат направени, както следва:

  1. За монтаж на кофраж и рамка от арматурни прътове. Направете изчислен брой отвори в стените на кофража.
  2. Завийте тръбата или друг детайл, за да укрепите вентилационния проход с покривна хартия и я поставете в шкафовете, направени в кофража. Кофражът трябва да се промие.
  3. Запечатайте дупките така, че бетонът да не се влива в тях при изливане.
  4. Седем дни след изливането издърпайте тръбата или детайла от коридора.

В тухла основите, трябва да направите издухвания в този ред:

  1. От земната повърхност, бройте втория или третия слой на зидарията. Когато инсталирате следващата серия, пропуснете няколко парчета тухли на правилните места и поставете метална тръба в дупките.
  2. Последният ред тухли трябва да затвори тръбата. За тази цел материалът лежи върху тялото на вентилационния канал.
  3. Монтирайте решетките на пътеките, за да ги предпазите за зимния период.

Удобството на този метод е, че оста на дупките ще съвпадне точно.

На правилното подреждане на продукти (видео)

Навеси в дървена къща

За да се защити основата на ваната, вентилационното устройство е задължително поради силните температурни промени по време на нагряването му. Като правило се образува в вградените греди на ваната между първата и втората корона. Фундаменталната вентилация за дървена къща е както следва:

  1. Маркирайте местата, в които са разположени вентилационните канали на банята.
  2. Направете разфасовки с трион чрез основите на трупите.
  3. Подредете получените дупки с дъски. Ако ги направите под формата на кутия, те ще бъдат невидими за окото.
  4. Монтирайте защитни решетки.

Ако къщата вече е готова, е възможно да се оборудва с основата. Например, ако строителството на къщата току-що е започнало, тогава фондацията може да бъде "усъвършенствана" с помощта на комина и да се направят вентилационни прозорци в нея.

Ако опцията със симетрия е невъзможна, ще трябва да направите прозорци в завършената основа на къщата с диамантена тренировка. Трябва да се внимава да не докосвате колана за подсилване.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отопление на въздухаОтопление на въздуха
Какви функции се изпълняват в основите в основите?Какви функции се изпълняват в основите в основите?
Как да изсъхне мазето в къщата?Как да изсъхне мазето в къщата?
Как да попълните фондацията със собствените си ръцеКак да попълните фондацията със собствените си ръце
Керемида основаКеремида основа
Фондация UshpФондация Ushp
Основи въз основа на купчиниОснови въз основа на купчини
Къщата има нужда от парна бариераКъщата има нужда от парна бариера
Вентилация на септична ямаВентилация на септична яма
Изграждане на основата на лентатаИзграждане на основата на лентата
» » Какъв е основата за фондацията, каква е тяхната важност и как да я направите?
© 2021 BggeHat.com