Какви са сухия подов замазка, монтажната технология и тайните на майстора

Суха подова настилка

Един равен и здрав под е гаранция, че на първо място ще продължи дълго време, а от друга страна, подовата настилка ще го покрие правилно. Как да направите етаж точно така? Най-простият вариант при ремонти в апартамент е изливането на замазки от трайно решение. Но този процес е трудоемък, мръсен и неприятно, освен че отнема много време, изисква сила и пари. Кой дойде с идеята да се промени технологията на изравняване на сексуалната база, никой не си спомня. Но имаше новост и веднага стана популярна. Името му е суха подова замазка.

Предимства и недостатъци на сухите връзки

Този вид подова ремонт се състои в полагането на насипни материали върху него - глина, перлит или пясък с последващо монтиране на облицовки от керемиди - ПДЧ, гипсокартон, гипсокартон или шперплат. Горният нивелиращ слой се закрепва между модулите чрез лепило и винтове. Както обикновено се случва, всички гениални са прости.

Такава конструкция може да бъде построена просто и бързо. Но не само тези два показателя определят популярността на технологиите. Има още няколко неоспорими предимства:

  • В сравнение с бетона, сухата подова замазка е няколко пъти по-евтина. И това е един от най-важните критерии за избор.
  • Почистване на инсталацията. Тази технология не изисква използването на вода, както при циментово-пясъчна замазка. Следователно, няма локви и мръсни петна няма.
  • Като възглавница за суха замазка се използва главно изолационна маса, така че да се гарантира високият индекс на топлоизолация на пода.
  • Ниско тегло на конструкцията. Керемидите и листовете на изравняващия материал тежат малко, когато се сравняват със слой от циментова замазка, така че натоварването върху плочата е незначително. Между другото, такива подове са идеални за стари къщи, където се използват конструкции върху дървени греди.
  • Възможно е да се използва насипен слой като място за полагане на комуникационни системи. Освен това е възможно да се постави електрически топъл под, под формата на отоплителен кабел или рогозки. Непосредствено след завършване на монтажа на сухата замазка може да се постави окончателното подово покритие. Ако си спомняте, тогава е невъзможно да направите циментова замазка - отнема много време да изчакате, докато изравняващият слой изсъхне добре.

Както можете да видите, има много предимства на сухата замазка, но има и недостатъци. Той е сам, но достатъчно значителен - това е страхът от влага. Малко количество вода, паднало на повърхността на шперплат, частици или гипсови влакна, води до появата на мехурчета върху тях, те започват да се изкривят и повърхността е покрита с дефекти.

Технология за монтаж на сухата замазка

Този процес е многоетапен и за извършването му трябва да го разделите на няколко етапа. Ние ще разгледаме всеки етап отделно, но ще направим резервация, че claydite ще се използва като подкосъм.

Подготовка на

На първо място, е необходимо да закупите материали, които ще бъдат използвани. Основното е да се изчисли правилно техният брой. Например, количеството на експандираната глина зависи от площта на помещението и дебелината на слоя, който трябва да се напълни. Минималната дебелина е 3 сантиметра. Колкото по-дебел е слоят, толкова по-добри са топлоизолационните свойства на пода. Но помислете за момента, в който дебелината на подлежащото покритие намалява височината на тавана. Ще ви е необходим и хидроизолационен материал. Вземете обикновен полиетиленов филм с дебелина най-малко 200 микрона. Неговото количество се определя от площта на помещенията с малка надбавка по стените.

Не ходете по сита

Начало на набирането от прозореца

Броят на направляващите релси също ще зависи от размера на пода. Дъмпинговата лента, която повърхностите на стената са подрязани по периметъра, се счита за дължина, равна на този периметър. Самите материали за плочки трябва да бъдат равни на сексуалната база. Но вземете още малко.

Така че всички материали се закупуват и можете да отидете директно до дъното на пода. Ако ремонтирате апартамента, разглобявайте всички стари тавани и прилежащите им слоеве към стоманобетонната плоча. Сега проверете плочата и ако се установи, че е дефектна - пукнатини, канали или чипове, не забравяйте да ги запечатате. Използвайте този циментов пясък или готови мазилки. След като приложените решения са изсъхнали, вземете метла в ръцете си и почистете пода, като го освободите от прах и мръсотия. След това покрийте пода с хидроизолационен материал.

Имайте предвид, че филмът изцяло покрива пода и малка част от стените около периметъра. Височината на филма по стените се определя от нивото на полагане на сухата замазка. Самият филм, ако се намира в няколко ленти, трябва да се припокрива със смяна на лентата от 10-15 сантиметра. За да запечатате хидроизолацията, фиксирайте ръбовете на филма със скоч лента.

Каква е целта на хидроизолацията на пода, ако процесът е класифициран като "сух"? Факт е, че мокри въздушни пари от долните етажи изтичат дори и през бетонни плочи и само добра водоустойчива бариера може да ги спре. Сухите замазки се страхуват от влага, така че предпазните мерки в този случай са оправдани.

Сега нанесете уплътняващата лента върху стените на полиетиленово фолио. Това е лента, изработена от разпенен винил, на гърба на която е монтиран самозалепващ се филм. Просто извадете защитния слой и го прикрепете ръчно към стената.



Листната лента е вид буфер, който ще предотврати разширяването на сухата замазка. Тя няма да позволи листовете на GVL да влязат в контакт със стените, което означава, че няма да има пробив в тях и неприятни писъци. Това е крайната лента по протежение на периметъра, която завършва създаването на запечатана конструкция с бариерна бариера на гениталната основа.

Монтаж на суха замазка

Хоризонтален контрол

Монтаж на махала

Инсталационният процес започва с инсталирането на водещи елементи - маяци. Тяхната единствена цел е изравняване на експандираната глина на височина, тъй като те създават необходимата дебелина на насипния слой. Опитни майстори правят без тях, но новодошлите с тях ще бъдат по-лесни и по-удобни.

За сухи замазки се използват обичайно направени специални маяци под формата на буквата "Т". Те са прикрепени към основата на пода с самонарезни винтове, но са необходими други материали и инструменти, за да ги изложите.

Как да настроите правилно маяците

За да направите това, ще ви е необходимо лазерно ниво, правило и молив. В средата на стаята задайте нивото и го включете. Сега на разстояние половин метър от всеки ъгъл на стаята на пода, завийте винта, който прави вертикално правилото. На мястото на светлинната линия на правилото, маркирайте с молив.

Обърнете внимание! За да поставите етикет е необходимо по правило.

След това в противоположния ъгъл на същото разстояние, монтирайте още един винт на пода. Поставете правило върху него и се уверете, че светлинната линия от лазерното ниво съвпада с маркировката на молива. Ако това не се случи, трябва да завиете винта или да го завъртите малко. Това означава, че двете знаци са пълни съвпадения.

Сега можете да направите същото и с междинните винтове. Но ще бъде по-лесно да издърпате здрава резба между два крайни крепежни елементи и да ги навиете на пода с винтове на всеки 20 сантиметра. За да проверите, задайте ги върху тях и над тях - обичайното ниво на балонче, което трябва да показва хоризонталата.

Сега сигналът трябва да бъде фиксиран. Това може да се направи с гипс или циментов разтвор. Просто от двете страни на винтовете поставете направляващия елемент с разтвора и го оставете да изсъхне. Направете същото и за останалите фарове.

Запълване на разширена глина

специалист работи

Присъединяване на листа

В допълнение към експандираната глина, перлит може да се използва перлит, шлака фино зърнеста фракция и дори експандирани полистиренови плочи. Поставяме замазката върху разширената глина, затова внимавайте, че размерът на гранулата не е твърде голям. В противен случай, плочките ще лежат неравномерно и може да се появи спад. Отново напомнете дебелината на насипния слой - той трябва да бъде не по-малко от 3 сантиметра. 

За да заспиваме керамзит, е необходимо препариране. Това е направено така, че да можете да стоите на открито ниво, а под краката ви няма гранули. Покрит с слой от експандирана глина според нивото на фарове в определена област, инсталирайте керемида материал, например, гипсовите влакна листове. След това заспиваме следващия раздел, инсталирайте елементи от сухата замазка и т.н. Някои майстори вървят по различен начин. Те най-напред пълнят пода с експандирана глина, подравняват го с маяците по правило и обикалят парчетата шперплат или GVL, поставени на пода.

Полагане на листов материал

Няколко точки, на които трябва да обърнете специално внимание:

Чисто, гладко и красиво

Завършена работа

  • Ако се използват листови листа от гипсокартон, препоръчва се да се монтират в 2 слоя, като се закрепват взаимно с лепило за лепило и самонарезни винтове. Вярно е, че днес вече има двойни листове със сгъната връзка на пазара. Такава конструкция е известна като суперкомпютъра Knauf. Това е отлично подово покритие, отговарящо на всички норми и изисквания на настоящето.
  • Ако имате панел от ПДЧ или шперплат, можете да го стекате в един слой, но само ако дебелината на материала е повече от 12 милиметра. Този под е задължително покрит със защитен разтвор - горещо масло или мастик на базата на битум.
  • Полагане трябва да се извършва, плътно притискане листове един към друг. Ако все още има пропуски, те трябва да бъдат запечатани с шпакловка.
  • Ако полагането започне в съответствие с първата схема - запълване на секциите, инсталирането трябва да се извърши от ъгъла на стаята, далече от входната врата. Ако подът е изцяло покрит с експандирана глина, тогава инсталацията се извършва от входната врата, така че можете безопасно да преместите вече поставената основа.
  • Ако Knauf се използва за изравняване на основата, е необходимо лепилото на плочите да се залепи с лепило и да се закрепи със специални винтове, дължащи се на 19 мм. Такива винтове имат вдлъбнатина, която позволява закрепването на скобите дълбоко в материала, което спомага да се избегнат закъснения по време на процеса на полагане.
  • След приключване на монтажа е необходимо да се отстранят изпъкналите ръбове на полиетиленовото фолио и уплътняващата лента и да се запечата празнината между сухата замазка и стените с уплътнител.

Заключение по темата

Сега съществува тази технология, за да се изравни етажът. Както можете да видите, сухата подова замазка не е лесна задача, а процесът на инсталиране изисква търпение. Експерти твърдят, че една стая може да бъде покрита с такава основа в рамките на един работен ден. Но ако покажете упоритост и голямо желание, това може да отнеме няколко часа. Вярно е, че опитът играе важна роля тук.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Правила за оформяне на подаПравила за оформяне на пода
Сухата подова замазка осигурява равна основа без вода и мръсотияСухата подова замазка осигурява равна основа без вода и мръсотия
Подравняване на пода чрез метод на сухата замазкаПодравняване на пода чрез метод на сухата замазка
Самонивелиране на подаСамонивелиране на пода
Намажете пода с експандирана глина със собствени ръце инструкции стъпка по стъпкаНамажете пода с експандирана глина със собствени ръце инструкции стъпка по стъпка
Изливане на пода с експандиран глина - начини за подравняване на пода с помощта на глинаИзливане на пода с експандиран глина - начини за подравняване на пода с помощта на глина
Суха подова замазка със собствени ръце видео, подробни инструкции, прост алгоритъмСуха подова замазка със собствени ръце видео, подробни инструкции, прост алгоритъм
Как да подготвим подовата замазка за професионалистиКак да подготвим подовата замазка за професионалисти
Прогресивно и бързо механизирано подово покритиеПрогресивно и бързо механизирано подово покритие
Нивелиране на пода със собствените си ръцеНивелиране на пода със собствените си ръце
» » Какви са сухия подов замазка, монтажната технология и тайните на майстора
© 2021 BggeHat.com