Сухата подова замазка осигурява равна основа без вода и мръсотия

Обикновено подовите основи в жилищните помещения се изравняват с мокра замазка. Тази трудна технология включва използването на разтвор, състоящ се от вода, пясък и цимент. Алтернативата на мократа замазка е по-модерна техника, която позволява да се постигнат равномерни повърхности много по-бързо и със значително по-ниски разходи за труд. Ще го опишем.

Сухо подравняване на пода - ключовите предимства на процедурата

Подреждането на нов или ремонт на стария етаж е важен етап от строителните работи. Колко добре се извършва, красотата и комфортът на цялата стая зависи. До неотдавна беше възможно подът да бъде напълно изравнен с мокра бетонна подова замазка. Тази техника е изпробвана от години. При компетентно внедряване тя не дава затруднения. Но, за съжаление, мократа технология е много мръсна, много трудоемка и отнемаща време. Много майстори в къщи просто не могат да ги държат правилно. Те трябва да наемат професионалисти и да им плащат много пари.

За да се спести бюджетът, предназначен за ремонт, дава шанс за суха високо ефективна подова замазка (SSP). Пускайте го със собствените си ръце е много по-лесно от омокрянето. Освен това тази подложка е описана със следните предимства:

  1. 1. Скорост и относителна лекота на работа. За най-малко 28-30 дни е необходимо мокро замазка за втвърдяване. Сухото ще бъде готово за употреба веднага след подреждането.
  2. 2. Възможност за извършване на работа на части. Днес е възможно да се приведе в съответствие една част от помещенията с помощта на МТП, а вторият - утре. Класическата бетонна замазка не осигурява такава възможност. Тя трябва да се излива в даден момент.
  3. 3. Високи нива на звукоизолация и топлоизолация, дължащи се на използването на специална лента от полиетилен (разширена) и експандирана глина в конструкцията на замазката.
  4. 4. Възможност за подреждане на пода през зимата, когато не се препоръчва изравняване на бетон.
  5. 5. Лесна инсталация в завършения SSP на инженерни комуникации. В тази замазка е позволено да се поставят не само тръби, но и филмови отоплителни системи и електрически кабели.

Суха подова замазка - получаваме равен терен без вода и мръсотия

Недостатъкът на сухата технология е чувствителността на подовите елементи към влага. Ако водата попадне върху тях, цялата замазка ще стане неизползваема. Този проблем се решава чрез задължителното използване на материали, устойчиви на влага и изпарения. Като такива, в повечето случаи, използвайте специална хартия с битум (необходима за изравняване на дървените основи), стъкло, филм от полиетилен с дебелина най-малко 200 микрона. Можете да използвате и иновативни мембрани, предпазващи парите. Но си струва да си спомним, че цената им е достатъчно висока.

Посяване без вода - кои елементи се използват?

Принципът за подреждане на ЕСП е прост и разбираем. Първо, върху пода трябва да се положи водонепроницаем слой (например полиетиленово фолио) (дървени греди и дървени трупи или подсилване на стоманобетон). И след това го напълнете с изравняващ материал. Дебелината на този слой е 30-70 мм. Тази част от конструкцията не само изравнява основата, но и осигурява топлоизолация. Лист-подобен материал се полага върху горната част на резервоара. Тогава върху него се монтира довършителният под. Това е общата схема на BSC устройството.

Използваните материали и броят на слоевете замазки се избират индивидуално. Това отчита специфичните изисквания, поставени на пода и характеристиките на неговия дизайн. Нека разберем какви листови продукти могат да се използват за описване на замазката. За тези цели са подходящи:

  • гипсови влакна водоустойчиви обикновени (GVLV и GVL) и гипс (GSP) листове;
  • шперплат устойчив на влага;
  • ориентирани дървесни (OSB) и дървесни плочи (EAF).

Изборът на конкретни продукти зависи от температурата и влажността в помещението, където е поставен подът. В баните често се използва шперплат, устойчив на влага. Листове GSP и GVL - идеалните елементи на пода, монтирани в жилищни помещения. Първата се характеризира с висока екологична съвместимост и повишени якостни характеристики.

GSP винаги се разпределя на два слоя, които се фиксират заедно с PVA лепило, а след това допълнително се закрепват с винтове.

Суха подова замазка - получаваме равен терен без вода и мръсотия

Недостатъците на продуктите от гипсови влакна се състоят в голямата им маса, както и във факта, че при рязането те произвеждат голямо количество много фин прах, който напълно запълва помещението и пречи на изпълнението на монтажните работи. Професионалистите решават този проблем, като използват специална електрическа мозайка, оборудвана с устройство за събиране на прах. В арсенала на дома майстори такъв инструмент, като правило, не.

За предпочитане е плочите от частици, гипсокартон и OSB да се полагат в помещения с ниска влажност. След това няма да загубят дълго време експлоатационните си характеристики. GVLV се допуска да се използва в помещения с всякакви режими на влажност и температура. Водата за тях не е ужасна. Отделно, отбелязваме, че сега в магазините за продажба се продават готови системи за подреждане на ЕСП. Най-популярните от тях са комплектите на известния производител Knauf. Такива системи включват всички материали, необходими за изравняване на подовите основи по сух метод.

Избираме материал за запълване - какво да разгледаме?

Слоят на запълване в подреждането на BSS се извършва в повечето случаи от експандирана глина. Той представлява глинести гранули, които са били изстреляни при специални условия. Предимствата на този материал са ниска маса и пореста повърхност.



Суха подова замазка - получаваме равен терен без вода и мръсотия

Claydite трябва да бъде избран със следните съвети:

  1. 1. Купуваме материал от същата фракция. Ако вземете малка и широкомащабна разширена глина, след известно време след полагането на замазката ще започне да потъва.
  2. 2. Препоръчваният размер на материала е 5 мм. Може да се използва креда с по-малка зърнеста структура. Материалът на по-голямата част обаче се използва за поставяне на подовата основа категорично забранен, тъй като в този случай технологията на SSP ще бъде нарушена.
  3. 3. Запълването на пещта трябва да е възможно най-чиста. Не е позволено да има пясък, прах и други замърсители в него.

По-рядко VSP използва вермикулит, слоест естествен материал. Тя се обработва по специален начин, за да се получат малки извити пръчки със сребрист или златист цвят. Вермикулитът има малко тегло (3-3.5 пъти по-малко от експандираната глина). Все пак, не всички сортове от този материал са подходящи за изграждането на ЕСП. Трябва да купуваме строго вермикулит. Характеризира се с нисък индекс на абсорбция на водата. Обърнете внимание! Вермикулитът се вписва в дебел слой (до 6, а понякога и до 8 см). И височината на разширената глинена подложка обикновено не е повече от 4 см.

Също така за сухото изравняване може да се използва разширеният перлит. Тази вулканична скала се подлага на въздействието на висока температура (1000 ° С), което отстранява почти цялата вода от материала. Вместо разширения перлит се допуска перлитният пясък. Тя е малко по-евтина от грубо-гранулирано запълване. В някои случаи въпросната замазка се извършва без напълващ слой изобщо. Това може да се направи, когато настилката е безпроблемно плоска. Вместо това се използват екструдирани пластини от пяна от полистирол в такива ситуации. Те са поставени на пода, опитвайки се да се поберат колкото се може по-плътно един към друг.

Как да си направите сама - отидете на работа

За всичко, което е необходимо MTP маяци (като използване на метални профили), строителство лепило, винтове, топчета звук изолирбанд, както и елементи на секс, ние избрахме по-рано (чаршафи и пълнеж). Започваме работа с подготовката на подовата база. Ние го почистваме, ако е необходимо, попълваме с разтвор от цимент и пясък, видими чипове, осезаеми дупки и пукнатини. Прожекциите на пода са отрязани от българите. След това раздробяваме третираната област.

След това определяме дебелината на SSP и прилагаме подходящи маркировки върху стените на помещението. Те ще ни покажат окончателната височина на замазката. Продължаваме да полагаме бариерата за влага и пара. Вземете пергамент, полиетиленово фолио или друг материал. Разстилайте го на пода. Оптимално използване на голям филм, който покрива цялата стая. Ако не бъде намерен такъв обхват, дъска влага бариера ленти от материал, което прави припокриването до 20 см. Близо хидроизолация на стената е необходимо да достигне предишната ни марка, която определя нивото на МТР.

Продължаваме строителните работи. Погрижете се за ефективната звукоизолация на стаята. Полагаме по периметъра си лента, изработена от стъклена вата M100 или M75, минерална вата или полиетиленова пяна. Такава проста операция ще спаси стаята от външен шум. Edge band, наред с други неща, ще намали риска от кривина на покритието, когато елементите му се нагреят.

Сега излагаме U-образните маяци. Поставете ги на пода. Остри ръбове на водачите трябва да изглеждат нагоре. Този момент е много важен. Между ръбовете е, че ще заспим избрания материал (вермикулит, разширена глина). Освен това правим podsypku. Трябва да получим гладка основа, без празнота и неуспех. Покрийте пълнежа с листови продукти. Ние ги поставяме от входа на помещенията. Листовете се сглобяват на свой ред, с леко отместване. В този случай ще получим наистина стабилен, надежден и траен пол. Веднага свържете натрупаните листове един с друг.

Суха подова замазка - получаваме равен терен без вода и мръсотия

Също така ще е необходимо да се фиксира листата, покриваща периметъра на помещението. Работата се извършва с винтове. Те са инсталирани на всеки 15 см. Някои майстори съветват допълнително да поправят листовете със строителни лепила. След това гипс всички шевове и неравномерност на SSP, качеството мелене на третирани секции по този начин. Остава само да се приложи битумна мастика върху замазката. Работата е завършена. Можете веднага да започнете да инсталирате подовата настилка!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подова настилкаПодова настилка
Как да изравняваме бетонен под с ясни инструкции за занаятчиите в домаКак да изравняваме бетонен под с ясни инструкции за занаятчиите в дома
Намажете пода с експандирана глина със собствени ръце инструкции стъпка по стъпкаНамажете пода с експандирана глина със собствени ръце инструкции стъпка по стъпка
Суха подова замазка със собствени ръце видео, подробни инструкции, прост алгоритъмСуха подова замазка със собствени ръце видео, подробни инструкции, прост алгоритъм
Нивелиране на пода със собствените си ръцеНивелиране на пода със собствените си ръце
Керамитен бетон за замазка изисква пропорцииКерамитен бетон за замазка изисква пропорции
Самонивелиращи се подове и техните сортовеСамонивелиращи се подове и техните сортове
Как да изчислим консумацията на суха смес на 1 m2 на замазкаКак да изчислим консумацията на суха смес на 1 m2 на замазка
Как да направите бетонна подова замазка правилноКак да направите бетонна подова замазка правилно
Монтиране на полусух замазка как правилно да се съхранява?Монтиране на полусух замазка как правилно да се съхранява?
» » Сухата подова замазка осигурява равна основа без вода и мръсотия
© 2021 BggeHat.com