Подравняване на пода чрез метод на сухата замазка

Всеки знае, че изливането на замазки се счита за един от най-трудните етапи на ремонта, защото такива работи изискват много време, пари и енергия. Тъй като производителите един ден са измислили сух подова настилка, която се счита за изгоден и удобен метод, защото дори и сухата подова замазка със собствените си ръце всъщност е много прост процес, ако спазвате всички правила за безопасност. Този метод стана толкова популярен, че конкретните му колеги постепенно изчезват на фона.

Предимства и недостатъци на сухата замазка

Основното предимство на сухото насипно състояние е простотата на полагане. Базата е изпълнена с кварцов пясък или експандирана глина, а отгоре са листове от шперплат от дървесни частици или гипсови влакна. В самия край конструкцията трябва да бъде запечатана със специално лепило и винтове. Съгласен съм, просто брилянтен?

Въпреки това, не само скоростта на полагане, удобството и сравнително евтините разходи се считат за предимство на този метод. Има няколко важни предимства, които правят използването на такъв инструмент като суха смес за подовата замазка още по-изгодно във всяко отношение.

  • Тази работа е много чиста. Технологията на сухата замазка не включва използването на вода като процес на изливане на смеси от цимент и пясък. Това влияе върху чистотата, липсата на пясък и мръсни локви.
  • Допълнителната изолация на пода, тъй като използването на глина като "възглавница" прави подовата стена възможно най-топла и предпазва от зимни студени студове.
  • Лесна конструкция. Тъй като разширената глина и тънки листове шперплат, които се използват в сухи замазки, се претеглят малко, сухата замазка може да бъде идеална възможност за стари къщи с крехки дървени капаци.
  • Удобство на комуникацията. Слоят от експандирана глина или кварцов пясък е идеална възможност за комуникации: телефонни кабели, електрически проводници, филмови нагреватели и всяко друго оборудване.
  • Спестява време. Довършителните работи могат да се извършат във възможно най-кратко време, тъй като след завършване на монтажа на замазката можете веднага да започнете да полагате крайното подово покритие. Ако използвате циментова замазка, това ще отнеме няколко седмици, за да се изсуши напълно.

Въпреки всички положителни особености на този метод, някои недостатъци имат и суха замазка.

Основният недостатък на използването на суха замазка е нейният страх от влага. Ако влагата попадне върху плочите или шперплата, структурата на материала може да бъде значително нарушена и това ще доведе до подуване на подовата повърхност и появата на някои дефекти върху нея.

Технология на полагане на сухи замазки

При полагането на сух под на експандирана глина е необходимо да се изследват подробно характеристиките на процеса, разделяйки го на няколко части.

Устройството на сух съединител

Устройството на сух съединител

Подготовка на основата на пода

Първо трябва да премахнете старото покритие и да проверите състоянието на замазката. Ако повърхността на бетона има пукнатини, пролуки и пукнатини, тогава е необходимо да се изравнява пода. След като сместа изсъхне, почистете пода. Сега основата за монтиране на сухата замазка е готова.

Полагане на хидроизолация

Пароизолацията или хидроизолацията е слой от гъст филм от полиетилен или пергамен, който трябва да се полага върху бетонна основа. Дебелината на филма не трябва да бъде по-малка от 200 μm. Освен това можете да използвате специална хартия, която е импрегнирана с битумни или пароизолационни материали, които лесно могат да бъдат закупени във всеки специализиран магазин.

Филмът се припокрива (ако лентите са тесни), като ръбовете на лентите се припокриват с около 15 сантиметра. И за да се увеличи ефективността на бариерата срещу пара, лепене на фуги със залепваща лента. Също така, филмът трябва да се полага върху стените с 7-8 сантиметра.

Полагане на филма

Полагане на филма

Този слой хидроизолация прави възможно да се избегне повреда на варовика в случай, че водата тече, ако има конденз върху бетонен под или ако има извънредна ситуация в апартамента или в мазето, което се намира под вашия апартамент.

Свързване на острието

Монтажът на сухата замазка задължително трябва да бъде придружена от залепване на лента на ръба или на амортисьор. Това ще предотврати появата на ненужни писъци и удари, които могат да възникнат при допир на листата на GVL до стените. Така нареченият мек "щепсел" е лента от разпенен винил с самозалепваща се повърхност. Първо, отстранете специална лента от задната страна и след това просто лепете лентата в цялата площ на помещението директно върху бариерата за пара.

По този начин можете да получите пълно работно пространство, което ще бъде напълно защитено от пара и влага.

Инсталиране на фар

Необходими са фарове, за да направят слоя от експандирана глина перфектно гладка основа за вашата бъдеща замазка. За да инсталирате маяците, ще ви трябва самобръчкови винтове, T-образни водачи, ниво лазери и отвертка. Първо поставете нивото в центъра на стаята, след това на 5 мм от всеки ъгъл на стаята, завийте винтовете в пода. След това трябва да поставите правило върху него и да маркирате точката на пресичане на релсата и лазера с молив.



Следващата стъпка трябва да бъде завъртането на втората санореза на разстояние 15-20 сантиметра от първия санорес по стените. След това отново поставете правилото върху винта и проверете дали лазерът ясно преминава през марката, която сте направили по-рано. Ако това не се случи, леко нагласете винта с усукване или завъртане. По този начин маркирайте цялата стая.

След това можете да инсталирате водачите. За всеки санорес се поставя малка купчина цимент и се поставя профил върху тях, плътно натискане, докато винтовете не се опъват. Остава сместа със шпатула и оставя маяците да изсъхне.

Запълване на разширена глина

За целите на възглавница за листове от шперплат, плочи от дървесни частици или гипсова мазилка е възможно да се използва не само експандирана глина за суха подова замазка. За тази цел може да се използва и кварцов пясък, фина шлака и дори плочки от пенополистирол. Между другото, последният е удобен за използване при перфектно плоска подова повърхност. Глинатата за суха замазка може да бъде направена под формата на гранули, шлака или фин чакъл, но размерът на включването не трябва да бъде прекалено голям, в противен случай листовете могат да лежат неравномерно.

Заспиваме до глината

Заспиваме до глината

Дебелината на запълването обикновено се определя от качеството на повърхността на основата и характеристиките на инженерните комуникации, поставени в слой от експандирана глина. В повечето случаи 3-4 см е достатъчно, за да може основата за бъдещата замазка да бъде достатъчно плътна и равна.

През това докато извършвате пълнене, бъдете внимателни, че дебелината на възглавницата на разширени глина не е по-малко от 3 см, като в противен случай след подреждане на листата не може да бъде определена като желания, а това може да доведе до разрушаване на конструкцията.

Когато започнете да запълвате разширената глина, трябва да направите това на части, за да оставите възможността да изгладите слоя, за да го направите възможно най-трайни и надеждни. След като сте поставили експандираната глина, трябва да продължите да монтирате листа GVL и след това да попълните следващата партида и върху нея да поставите още един лист. По този начин извършвайте подобна работа в цялата площ на помещението.

Но можете да използвате и друг начин за напълване на глината, в която цялата стая е покрита с чакъл, след това е изравнена с помощта на ламела, след което сухата замазка е сглобена. В процеса на изравняване е възможно да се постави и изрязването на шперплат или GVL с малък размер под формата на мост, което ще помогне да се защити слоят от експандирана глина от случайни повреди от всякакъв вид.

Полагане на листов материал

Следващият етап от такъв процес, като устройство на суха подова замазка - е полагането на листов материал. Технологията на това полагане се определя от типа листове, които използвате. Например, GWL се подрежда върху експандирана глина на два слоя. Листовете трябва да бъдат залепени с лепило и винтове, така че надеждността да е още по-висока, а шевовете, които се образуват по време на процеса на закрепване, трябва да бъдат почистени и почистени. Подобен под може да издържи на всички товари, които може да издържи на бетонната замазка.

Полагане на листове GVL

Полагане на листове GVL

Ако се използва шперплат или ПДЧ, то трябва да се утаи в един или два слоя в зависимост от дебелината на покритието и само след това, след монтажа, повърхността трябва да бъде покрита с битумна хидроизолация.

Започнете процеси на полагане от далечната стена. Постепенно изсипете разширената глина, изравнете я и покрийте новите листове. Ако веднага заспите цялата област, тогава е по-добре да тръгнете от вратите и да се придвижите към противоположната стена. Препоръчва се да използвате мостовете, които сте построили от вас в първия етап на запълване с разширена глина.

Всеки лист GWL трябва да бъде внимателно остъклен с лепило и след като е свързан към следващия лист, е необходимо да се фиксират заедно с самозарязващи се с дължина около 19 мм.

Тези винтове имат вдлъбнатина, която трябва да бъде дълбоко вдлъбнато в материала, така че материалът GWL да се подрежда без промени. След като приключите работата, отрежете краищата на лентата на ръба и филма с нож и свързването, образувано между стената и замазките, може да бъде запечатано с уплътнител.

Сега знаете как да направите суха подова настилка и сте убедени, че този процес не е толкова сложен. Основното нещо е да направите всичко в съответствие с инструкциите и приетите правила, като полагате всички усилия, а после резултатът, който в крайна сметка ще получите, ще ви направи щастливи и ще се превърнете в надеждно и качествено решение за вас.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите пода в къщатаКак да направите пода в къщата
Какво е сухата замазка и как е инсталирана?Какво е сухата замазка и как е инсталирана?
Насипно покритие Knauf TechnologyНасипно покритие Knauf Technology
Универсална суха подова замазка Knauf има своите характеристики и оперативни предимстваУниверсална суха подова замазка Knauf има своите характеристики и оперативни предимства
Суха подова замазка със собствените си ръце, използвайки knauf и gvlСуха подова замазка със собствените си ръце, използвайки knauf и gvl
Какви са сухия подов замазка, монтажната технология и тайните на майстораКакви са сухия подов замазка, монтажната технология и тайните на майстора
Правила за оформяне на подаПравила за оформяне на пода
Сухата подова замазка осигурява равна основа без вода и мръсотияСухата подова замазка осигурява равна основа без вода и мръсотия
Изравняване на пода с експандирана глинаИзравняване на пода с експандирана глина
Насипни етажи със собствени ръце инструкции стъпка по стъпкаНасипни етажи със собствени ръце инструкции стъпка по стъпка
» » Подравняване на пода чрез метод на сухата замазка
© 2021 BggeHat.com