Какво е сухата замазка и как е инсталирана?

Назъбено устройство

Всеки знае, че пода ще бъде красив само ако се окаже, че е равно. Ето защо, независимо от качеството на повърхността, тя трябва да бъде изравнена. Традиционната опция в този случай е замазката. Има няколко от нейните разновидности, но се интересуваме само от една опция - сухата замазка.

Нека видим какво е това и как да го направите сами.

Предимства и недостатъци на сухата технология

Нека да започнем с ползите от новата технология за подравняване на пода:

  • Липса на мокри и мръсни процеси. Приятно е не само от естетическа гледна точка, но и от гледна точка на най-кратките срокове на редактиране. В края на краищата, не е нужно да изсъхне такава замазка.

Освен това липсата на влага ви позволява да ремонтирате други елементи на стаята - тавана и стените - непосредствено след полагането на замазката суха. Това означава, че не е нужно да чакате разтворът да се накисне на пода, за да изсъхне, което отнема много време. И няма риск от изкривяване и промяна на размера на дървените елементи, поради липсата на изпарение на влагата от повърхността на пода. Това е преди всичко за дървени прозорци и врати.

  • Сухата замазка е многослойна конструкция, която има отлични топло- и звукоизолационни качества. Малкото тегло на използваните материали им позволява да се използват в помещения, където са забранени тежки товари. Например, на тавана.
  • Цената на всички структурни елементи е в приемлив диапазон, така че инсталационният процес няма да окаже значително влияние върху семейния бюджет.
  • Сухата замазка е перфектно равномерно покритие, което не се подхлъзва под краката ви. Освен това с негова помощ е възможно да се изравнят най-старите дървени подове, които почти не могат да се ремонтират. Особено този дизайн е добър на повърхности, където са планирани инженерни комуникационни линии.
  • Простота на инсталационния процес. В нея основното е да следвате технологията точно, без да изпускате етапите и съсредоточавате вниманието си върху нюансите. Между другото, една от тези нюанси - да положите суха замазка със собствените си ръце е възможно само при температура на въздуха в помещението не по-ниска от + 5С.

недостатъци

Технология за сухо настилка

Изравняваща замазка

Единственият недостатък на сухата замазка е страхът от влага. Под влиянието на висока влажност и още повече на водата, сухата замазка веднага се влошава, променяйки нейния размер и качество. Ето защо основното изискване на технологичния процес е пара и хидроизолация на подовата база.

Има мнение, че в апартаментите, разположени на високите етажи, не е необходима изолация. Мнението е противоречиво, въпреки че често е възможно да се срещнат майстори, които се придържат към него.

За тази цел искаме да предупредим, че в градските високи сгради има мокри помещения, през тавана, в които навлизат в апартамента ви овлажнени въздушни пари. Така че е по-добре да се грижим за изолацията. Особено, тъй като това е само пластмасов филм, който струва една стотинка. Поставянето му на пода е лесно. Основното нещо е да се осигури стягане. За това материалът се навива един спрямо друг, а краищата се закрепват с конструктивна лента.

Но тогава възниква друг въпрос - възможно ли е да защитим по някакъв начин сухата замазка, ако водата не е от дъното, а отгоре? Например, когато сте наводнени със съседи. В този случай няма защитни мерки. Ако това се случи, ще трябва да направите ремонт и подови настилки.

Какво представлява сухият материал за замазка?

Ние няма да обсъдим темата на сортовете сухи нивелиращи структури, тъй като има много от тях. Например, на базата на ПДЧ, азбесто-циментови плочи, шперплат и др. На пазара имаше още един вид, който е сух съединител Knauf. Тя получи много положителни и възхитителни отзиви, така че нека я разгледаме по-отблизо.

Сухата подова настилка на Knauf се състои от:

  • Разширена глина.
  • Листове от гипсови влакна.

Не забравяйте, че подът трябва да бъде покрит с полиетиленов филм. Има допълнителни материали от спомагателната категория:

  • колан за амортисьори
  • монтажна пяна или гипс
  • самобръчкови винтове
  • понякога лепило

Етапи на процеса на сглобяване

Суха подова настилка със собствени ръце

Етапи на полагане на пода

Преди да започнете, трябва да изчислите количеството на всички материали, които ще се използват в процеса на монтаж. За тази цел се изисква да се знае площта на помещението, където ще бъде поставена сухата замазка, и височината, на която трябва да се повдигне пода. Много често в съседните помещения земята не е на същото ниво. Също така се случва, че в съседната стая подът вече е готов и е на подиума, така че е необходимо да се изравнят всички повърхности под един хоризонт.

Можете ръчно да изчислявате броя на материалите или да използвате онлайн калкулатора. Тези компютърни програми са достатъчно точни, затова те трябва да се разчитат. В допълнение, самият калкулатор е много лесен за работа и можете да го решите без проблеми.

Ако калкулаторът не е вашия профил, препоръчваме следните пропорции. Например, за да покриете етаж с площ от 100 квадратни метра, ще ви трябва:

  • разширена глина - 4 м³
  • Плочи GVL с размери 1,2 x 0,6 м - 140 броя
  • дебелина на слоя полиетилен 0,2 mm - 150 m2
  • метални профили за фарове - 97 м
  • самонарезни винтове - 1200 броя
  • лепило PVA - 5 кг

След като се извърши изчислението и се определи необходимото количество материали, е възможно да се извършат строителни операции.

Подготовка на субстрата

Подготовка на място

Полагане на хидроизолация



Първо, подът е подготвен. За да направите това, трябва напълно да кажете сбогом както на финала, така и на другите слоеве, за да стигнете до бетонната основа. Сега подът трябва да бъде проучен. Ако се установят дефектите, те трябва да бъдат унищожени. За да направите това, използвайте циментова замазка, монтажна пяна или уплътнител. Важно е да затворите всички недостатъци в повърхността.

След това бетонната повърхност се почиства от прах и мръсотия. В края на краищата основата трябва да бъде чиста и суха. Сега изолацията е покрита. Споменахме вече - можете да използвате филм от полиетилен.

Обърнете внимание! Ако сухата замазка се полага върху дървена основа, тогава като изолация е по-добре да се използват материали, съдържащи битум. Това може да бъде рубероидна, пергаментна или битумна хартия.

А последният етап, свързан с подготвителните, е инсталирането на амортизационна лента. Материалът е залепен по целия периметър на стаята близо до пода. Всъщност това е един вид ограничител, който създава празнина между стените и подовия материал, който трябва да бъде положен. Факт е, че при промяната на влажността и температурата вътре в стаята, сухата подова конструкция ще се разшири. Тласкащата лента е мек буфер, който се свива при натиска на материалите върху нея. Така че удължаването ще бъде безболезнено.

Попълване на пода

Защо глината е избрана като запълване на суха подова замазка?

  • Първо, това е прекрасна изолация и звукоизолация.
  • На второ място, тя има малко специфично тегло, така че едва ли създава натиск върху структурата на сградата.
  • Трето, това е безопасен материал от гледна точка на екологосъобразността. Той е изработен от глина, която е била уволнена.
  • Четвърто, това е незапалим материал.
  • Пето, ако е добре да се уплътни разширената глина, в процеса на експлоатация тя няма да се уталожи.
Как да направите суха замазка

Запълване на разширена глина

За да се изгради структура като суха пресована подова замазка, тя ще е необходима или за пресяване, или за разширен глинен пясък. Важно е минималната дебелина на запълването да е 5 мм - с този слой можете да скриете всички дефекти на гениталната основа.

Но преди да покриете разширената глина, трябва да инсталирате маяци. Това са обикновени U-образни профили, които имат ръбове нагоре.

Има няколко твърди правила за правилната инсталация:

  • Как да подреждате фарове - насам или навсякъде - не е толкова важно и всеки реши за себе си. Много по-важно е да ги поставите на едно хоризонтално ниво.
  • Първите маяци трябва да бъдат разположени от стените на разстояние 25 см.
  • Между съседните профили разстоянието е избрано по-малко от дължината на правилото. Тоест, ръбовете на инструмента трябва да лежат точно върху маяците.
  • Профилите на маяците са фиксирани върху гипс или циментов разтвор.

Сега е възможно да заспите глина между маяците, след което да се удари. Най-добрият вариант - ролка от метал. Тя е тежка, така че ще удържи материала до максимална плътност.

GVL инсталация

Има една препоръка от специалисти - плочите на GWL трябва да бъдат поставени в един ден в стаята, така че да се приспособят към условията на микроклимата.

Сега за самите плочи. Това е гипсов материал, в който се прибавят целулозни влакна по време на производствения процес. Следователно, той има отлични физически и технически характеристики:

  • Плътността е 1250 кг / м³.
  • Дебелина - 1-2 мм.
  • Сравнително голям диапазон от размери, така че да можете да вземете материала, за да получите по-малко отпадъци.

Днес компанията Knauf предлага специални листове под формата на двойни панели с офсетов печат. В резултат на това се образуват гънки, за да се свържат двата листа. Такъв дизайн е известен като супер секса на Кнауф. С тези панели е много лесно да се работи, защото те трябва да бъдат свързани с помощта на гънки. Просто свържете два листа, които точно се побират една на друга по ръбовете, изместени с 3-5 см. Сгъванията са залепени с лепило, което създава надеждността на докингването.

Супер секс на KNAUF

Стелажни плочи

Някой може да има въпрос - но как може човек да ходи по поръсена глина? В края на краищата, тя може да остане вдлъбнатини и депресии. Точно така - ако не го защитите, можете да разваляте целия процес. Ето защо се препоръчва да направите от парчетата GVL пътеки, по които можете да се движите по цялата площ на пода.

Някои полезни съвети

  • Кнауф плочки, които се поставят близо до стените, трябва да се отрежат - това означава намаляване на отстъпката.
  • Когато свържете два панела на долния шев, нанесете PVA лепило. Вторият панел трябва да бъде внимателно поставен с първия. Моля, имайте предвид, че не е препоръчително да се преместват самите плочи. Ето защо се препоръчва да работите заедно.
  • Всички пластини GVL трябва да се фиксират върху основата на винтовете. Те са инсталирани на ръбовете на панелите на всеки 10-15 см. В същото време, шапките трябва да се затоплят в тялото на плочката. За тази цел е по-добре да използвате самонарезни винтове с антикорозионно покритие. На един лист ще вземете около 20 винта.

И буквално няколко думи за това как може да се постави сухата замазка от други технологии. Това ще зависи от модифицирането и добавянето на материалите от тортата.

Ето няколко опции:

  • Ако основата е много равна, тогава е възможно листовете на GVL да се поставят веднага върху полиетиленово фолио.
  • Керамитът може да бъде заменен с друг вид изолация. Най-често използваните пластини са екструдирана полистиролова пяна.
  • Има и по-сложна схема: изолация - експандирана глина - GVL в един слой - изолация под формата на експандиран полистирол панели - двойни листове GVL. Обикновено тази технология се използва за изравняване на бетонната основа, която е наводнена на земята.

Заключение по темата

Сухата пресована подова замазка е съвременен подход към изравняването на гениталните основи. Много господари днес я предпочитат само поради факта, че няма мръсни произведения. Освен това само двама души могат да завършат малка стая по този начин в рамките на един работен ден.

И последното нещо за пролуките между плочите. До съвсем наскоро майсторите, използвани за запечатването на монтажната пяна. Това беше счетено за правилен, бърз и удобен вариант. В допълнение, пяната частично извършва топлоизолационни функции. Днес експертите препоръчват гипсови смеси, вярвайки, че те не се разширяват при сушене, като монтажна пяна.

Така се подрежда нивелиращата структура, известна като суха дъска.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво представлява полусух подова замазка и как се извършва?Какво представлява полусух подова замазка и как се извършва?
Полусухи подова настилка и технология на складиранеПолусухи подова настилка и технология на складиране
Проста инструкция за това как да направите подовата замазка със собствените си ръце видео и фото…Проста инструкция за това как да направите подовата замазка със собствените си ръце видео и фото…
Универсална суха подова замазка Knauf има своите характеристики и оперативни предимстваУниверсална суха подова замазка Knauf има своите характеристики и оперативни предимства
Какви са сухия подов замазка, монтажната технология и тайните на майстораКакви са сухия подов замазка, монтажната технология и тайните на майстора
Изравняване на пода с експандирана глинаИзравняване на пода с експандирана глина
Подравняване на пода чрез метод на сухата замазкаПодравняване на пода чрез метод на сухата замазка
Самонивелиране на подаСамонивелиране на пода
Колко дълго изсъхва циментовата настилка?Колко дълго изсъхва циментовата настилка?
Суха подова замазка със собствени ръце видео, подробни инструкции, прост алгоритъмСуха подова замазка със собствени ръце видео, подробни инструкции, прост алгоритъм
» » Какво е сухата замазка и как е инсталирана?
© 2021 BggeHat.com