Проста инструкция за това как да направите подовата замазка със собствените си ръце видео и фото процес

Как да направите подовата замазка със собствените си ръце

Почти всички апартаменти имат бетонни подове като бетонни подове. Те имат висока якост, надеждност и способност да издържат на значителни товари. Но нивото на тяхната плоскост оставя много да бъде желано, така че този етаж изисква подравняване. В края на краищата, повечето от съвременните подови настилки изискват идеално равна повърхност. Най-лесният начин да постигнете това е да попълните замазката. Нека да анализираме как правилно да направите подовата замазка със собствените си ръце, а видеото и снимките от процеса ще бъдат графична илюстрация на нашите инструкции.

Видове замазки

Защо говорим за работа със собствените си ръце? Фактът е, че този процес е толкова прост, че дори начинаещият може да го поправи в строителството и ремонта. И днес много хора ремонтират сами в домовете си, опитвайки се да избегнат големите разходи за труд за майсторите. Но нека не уверим всички и всичко, което излива замазки - това е твърде просто. Тук трябва да знаете всички етапи на технологията и няколко нюанса, от които зависи качеството на резултата. Така че първо ще разберем какво е замазка.

Всъщност той е специално положен върху бетонен основен слой, който създава равномерно и трайно покритие върху пода, последвано от поставянето на довършителни материали върху него. Понастоящем производителите предлагат няколко варианта за замазки, които се различават помежду си.

Оттук и разнообразието от замазки:

  1. Нормално.
  2. Полу-суха.
  3. Суха.

Ще се опитаме да разберем всички тези видове и да им дадем характеристики, които определят кой от тях е по-добър. Всеки вид замазка носи определени функции, а една от основните е равномерното разпределение на товарите в района.

Бетонова замазка

Сред господарите се нарича и мокър. Факт е, че бетонната подова настилка се омесва върху водата, която в това решение играе една от най-важните роли. Всъщност тя е течна смес от различни материали. Между другото, бетоновите замазки са разделени на цимент-пясък, клетъчни и специални саморазливни смеси. Избирайки от тези три типа, е необходимо да се вземе предвид целта на помещението, както и качеството на подовата повърхност, която да се третира. И още. Ако се построи нова бетонна основа или подлежи на основен ремонт, циментовият пясък ще бъде най-подходящият вариант.

Наливане на този вид на замазка със собствените си ръце не е толкова трудно, защото за работата не се използва оборудване или някои сложни инструменти. Всичко е изключително просто и удобно. Но има няколко отличителни черти в тази технология, които се отнасят до материалите, поставени под слоя за замазка.

Във връзка с това тези съединители са разделени на няколко вида:

  • Свързана бетонна връзка. Това е смес от цимент и пясък, която се поставя върху бетонен под, обработен с грунд с дълбоко проникване. Този вид замазка е най-издръжлив и има най-добро сцепление на основата.
  • С отделящ слой. В такъв случай под подложката се монтира хидроизолационен материал, който осигурява необходимата защита от потока течност от разтвора до долните етажи на сградата. Използва хидроизолация под формата на покритие, боя или рулонни материали. Между другото, 30 милиметра от дебелината на замазката е минималният размер на слоя, който ще издържа на необходимите товари. Вземете това предвид, докато работите. Този тип замазка е с по-малка здравина.
  • Плаваща замазка. Когато е необходимо да се създаде сексуална база с високи изолационни свойства, този вид се прилага. Например, бетонна замазка под системата "топъл под". Много е важно тези подове да се основават на твърда, равна и отразяваща повърхност. Изолиращият слой служи като отразяващ елемент. Единственият недостатък на такава замазка е ниският праг на якост, особено когато става дума за големи механични товари.

Бетонната замазка може да се излива върху плочата или върху земята, като се поставят няколко слоя от други строителни материали, например пясък, чакъл или чакъл.

Как да запълним сама замазката

Изсипете замазката

Подравняване на пода

На първо място се прилага нулева маркировка, върху която ще се излива разтворът. Обикновено се използва лазерно ниво, линиите маркират линиите по периметъра на стените, като по този начин създават контур. Обърнете внимание, че най-високият ъгъл на пода е взет като отправна точка за височината на бъдещия слой - от това трябва да се направи контурна марка.



Водачите вече са инсталирани. Целта им е точно да се изложи голяма площ на пода в една хоризонтална равнина. В противен случай, различията ще останат, което означава, че не може да има никакво изравняване на бъдещата основа. За работа подовата повърхност е разделена на няколко участъка от по-малка площ, като ги ограничава до специални прави елементи под формата на метални профили или дървени стелажи. Горните краища на водачите трябва точно да съответстват на контура, поставен върху стената.

Това не е толкова лесно, затова обърнете внимание на нашите препоръки. Първо, инсталирайте около две противоположни стени два направляващи, които първо трябва да бъдат настроени точно върху изложения контур. За да ги поставите на пода, използвайте гъст разтвор от гипс, който се поставя върху пода с диапозитиви. На тях инсталирайте водача, който е подравнен чрез натискане на единия и другия край. Гипсът се втвърдява бързо, затова е необходимо да работите незабавно. И така, двата екстремни елемента са инсталирани. Сега между тях издърпайте няколко реда нишки и върху тях изрежете точно същите междинни елементи.

След това се приготвя циментово-пясъчен разтвор. Днес в магазините можете да закупите сухи смеси за замазка, които в завода са направени точно според рецептата. Ако трябва да създадете решение със собствените си ръце, тогава би било трудно точно да се наблюдава концентрацията на даден материал. Така че качеството на композицията може да пострада. Приготвената смес се разрежда с вода според указанията на опаковката. Смесете сместа с вода в контейнер, като използвате строителна бъркалка или сешоар със специална дюза. Разтворът трябва да бъде хомогенен.

След това просто го пуснете на пода и правилото, поставено върху водачите, дръпнете се върху себе си. В този случай правилото трябва да се простира от страна на страна. Ако в даден момент решението не е достатъчно, добавете и, ако има излишъци, ги прехвърлете на друг сайт. Такъв етаж може да се обработва след 7-8 дни, но да се зареди, например, мебели - само след 28 дни, когато решението ще получи своя реколта сила.

Нюанси на процеса на сглобяване

Технология за замазка

Циментова подова замазка

Има няколко нюанса в този процес на редактиране, на които трябва да се обърне специално внимание:

  • Ако дебелината на слоя за замазка и площта на основата са достатъчно големи, за да се подсили здравината на новия бетон, е необходимо да се използва подсилваща клетка. Изработена е от метална армировка или тел. Много често за тези нужди се използва конвенционална заварена мазилка. Моля, имайте предвид, че арго-рамката трябва да се намира в тялото на замазката, така че да се повдига над повърхността на пода върху малки стойки. Това могат да бъдат специални метални или пластмасови изделия, както и импровизирани материали - тухли, шперплат, дъски и т.н.
  • Ако се използват дървени релси за монтаж на релсите, те трябва да бъдат третирани с технически масло, преди да запълнят замазките, така че да могат лесно да се разделят по-късно.

В деня след напълването водачите трябва да бъдат отстранени и местата, където са инсталирани, трябва да бъдат запечатани с разтвор.

Специалистите препоръчват добавяне на полимерни влакна към разтвора за замазка, който не само го укрепва, но и го прави по-пластмасов. За тази цел се използват специални влакна, изработени от полимер чрез екструзия. Между другото, такава замазка може да бъде поставена на пода без подсилване на окото, което значително намалява разходите за работа. В края на краищата влакното е практически безполезно. Но тук трябва да изчислите внимателно всичко, защото прекомерното влакно намалява качеството на разтвора - след сушенето започва да се разпада.

Суха замазка

Сухата замазка от маяк

Настилката е част от пода

Не винаги е възможно да се използват мокри методи на изравняване, така че има и втора опция - суха замазка. Това е просто изобретение преди гений. Необходимо е да се напълни пода с експандирана глина, перлит или пясък и след това да се полага плосък гладък материал върху него - шперплат, ПДЧ или гипсофазерни плочи. Най-изненадващо е, че плочите са закрепени със специално лепило или винтове.

Оказва се бързо, качествено и просто и няма мръсни операции. В допълнение, топлоизолационните свойства на бетонната основа се увеличават, натоварването върху нея се увеличава, става възможно изграждането на комуникационни мрежи и веднага след завършването на строителните работи се пристъпва към завършване на пода.

Както можете да видите, има много предимства на този метод на изравняване, но има и недостатъци. Например, страх от влага, така че трябва да сте сигурни, че покритието е устойчиво на влага.

Технология на устройствата

  1. Бетонната основа се проверява за дефекти, които трябва да бъдат ремонтирани.
  2. Хидроизолационният материал е покрит - полиетилен, стъкло или специална хартия, обработен с битум. Имайте предвид, че хидроизолационният слой трябва да лежи по стените до нулево ниво.
  3. Около периметъра на помещението е монтирана лента на ръба, която ще компенсира допира на материала на изравняващата плоча със стената. Касетата е лента от разпенен винил, която от едната страна има самозалепваща се повърхност. За да го залепите, е необходимо върху поставения хидроизолационен слой.
  4. Поставени са маяци или направляващи елементи. Всичко се случва според същата технология, описана в предишната секция.
  5. Клейди или друг насипен материал е покрит и се извършва подравняването му по водачите. Важна точка, на която зависи качеството на цялата конструкция, е дебелината на запълването. Тя трябва да бъде по-малка от 3 сантиметра. В противен случай листовете на изравняващия материал просто ще "ходят" под краката ви.
  6. Сега можете да поставите самия листов материал. Всичко зависи от използваните плочи. Например GWL трябва да бъде поставен на два слоя. Шперплат или ПДЧ могат да бъдат монтирани в един слой, ако тяхната дебелина не е по-малка от 12 милиметра.

Заключение по темата

Тук днес съществуват варианти на подово съединител, който може да бъде направен от собствени ръце. Не всичко е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. Това важи особено за сухата версия, но това не е проблем. Наличието на прости строителни материали и относителната лекота на инсталиране ни позволяват да не се свързваме с специалисти. За тези, които решиха да разберат всички тънкостите на процеса на редактиране, препоръчваме да видите видеоклиповете, които специално публикувахме на тази страница.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изливане на пода със собствените си ръцеИзливане на пода със собствените си ръце
Самонивелиране на подаСамонивелиране на пода
Ниско строителство строителство как да се направи етаж в частна къщаНиско строителство строителство как да се направи етаж в частна къща
Как правилно да подова настилка в банята или холаКак правилно да подова настилка в банята или хола
Разбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологиятаРазбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологията
Как да поставите килима със собствените си ръцеКак да поставите килима със собствените си ръце
Подаване на подаПодаване на пода
Нивелиране на пода със собствените си ръцеНивелиране на пода със собствените си ръце
Ремонт на подова настилка със собствените си ръцеРемонт на подова настилка със собствените си ръце
Боя за бетонни подове в гаражни цени и спецификацииБоя за бетонни подове в гаражни цени и спецификации
» » Проста инструкция за това как да направите подовата замазка със собствените си ръце видео и фото процес
© 2021 BggeHat.com