Каква е подготовката на пода за балатум

Подготовка на пода за линолеум

Фактът, че линолеум - един от най-популярните материали за подови настилки, всеки знае. Вероятно няма такъв апартамент, където да не лъже. Факт е, че този завършващ материал за подови настилки има много предимства. И една от основните е цената, приемлива дори за гражданите с доходи под средния. Предимствата включват огромна селекция от тип и външен дизайн, дългосрочна експлоатация с правилно изпълнена монтажна работа, практичност и т.н. Но много от тях се интересуват от въпроси, свързани със самостоятелното полагане на тази подова настилка. Оттук и интересът към това как материалът се сглобява и подът се подготвя за балатум.

Няколко думи за материала

За полагане на линолеум ние няма да говорим - можете да намерите информация по този въпрос на други страници на нашия сайт. Но подготовката на сексуалната основа ще бъде разгледана по-подробно. Първоначално този подови материал, въпреки че има доста сериозни технически характеристики, все още има значителен недостатък. Ако повърхността, върху която ще бъде поставена, не се различава равномерно, тогава е вероятно в местата на дефектите линолеумът да започне да се огъва, да се спуква и да изчезне. Оттук и заключението - тази повърхност трябва да е силна и много равна.

Разбира се, самата линолеум има няколко категории, всяка от които има някои характеристики. И силата на материала е на първо място. Например, линолеумът за дома е най-крехък, затова се опитват да го поставят в онези стаи, където проходимостта и други видове товари са минимални. Но полу-търговската версия може да бъде подходяща за коридори, коридори и други стаи с голям трафик. Коефициентът на износоустойчивост и здравина от този тип е много достоен.

Така че, обратно към въпроса за подготовката на основата за линолеум. Незабавно направете резервация, че тази подова настилка може да бъде положена върху всеки материал, от който е построен подът. Възможно е дори да е стара настилка. Но най-често в нашите къщи и апартаменти има два типа основа - бетонен под и дървен. Ето защо ние разглеждаме и двете.

Подравняване на бетонния под

Разбира се, много от вас вече са се сблъскали с такава конструкция и ремонт, когато става дума за полагане на друг подови покрития. С линолеум всичко е същото. Най-простата версия на втвърдяването и изравняването на бетонния под е изливането на циментовата замазка. Какво би могло да бъде по-лесно? Толкова много хора мислят. Но не всичко е толкова просто, колкото изглежда. Защото дори и в този привидно прост процес, има нюанси.

Ще приемем, че подът е отворена бетонна плоча. За съжаление, местните производители на бетонни продукти не гарантират еднаквостта на своите продукти, особено настилките. Следователно те трябва да бъдат изравнени, а понякога и закалени. Как се прави това?

Необходимо е да се гарантира, че етажът отговаря на изискванията на модерността. И това не е само равномерност и сила, но и висока степен на затопляне. Ето защо дъното на пода е многопластова торта, изработена от различни материали.

Помислете за местоположението на всички слоеве, като започнете с табелата:

  1. На първо място, тя трябва да бъде запечатана с разтвор, който е приготвен за замазката, пукнатина и пролука между плочите.
  2. След това цялата площ е покрита с хидроизолационен материал със свойствата на парна бариера. Обърнете внимание, че лентата за хидроизолация трябва да се припокрива една спрямо друга и да фиксира ръбовете на материала със скоч лента. Това означава, че трябва да осигурите висококачествен печат.
  3. Сега можете да поставите нагревателя. Което, изберете себе си.
  4. И последният етап е изливането на замазката. Ако стаята е голяма, след това предварително се полага армировъчна мрежа, което ще увеличи якостните характеристики на новата основа.

Така се изравнява бетонната плоча. Този метод е най-лесният и най-евтиният. Необходимо е обаче да се разпредели времето, при което слоят на замазката е добре изсушен, след което е възможно да се започне полагане на линолеум. Експертите препоръчват предната страна на замазката да се третира с грунд.

Някои жители, които са решили да организират сами подготовката на етажа, често възниква въпросът как правилно да се подготви замазката. Днес не е нужно да издържате на рецептата и да държите оловна линия - производителите вече са си помислили за всичко. На пазара можете да закупите готови сухи смеси, които само трябва да се разреждат с вода според инструкциите, дадени на опаковката. Следвайте го и ще успеете. Няма нищо сложно в това.

Има само две трудни правила:

  1. Сухата смес се излива във водата и не се излива вода в сместа.
  2. Смесете разтвора със строителски миксер или с бормашина, върху която е поставен специален инструмент.

Други начини за изравняване

Изсипване на разтвор за изравняване

Качествена подготовка на основата



Има няколко други начина за подравняване на пода за линолеум. Например, за тази цел е възможно да се използват насипни подове на базата на цимент или полимер. Между другото, този метод гарантира 100% равномерност на повърхността. Тази технология не е толкова сложна, така че усвояването й със собствените си ръце не е проблем. Въпреки това, в сравнение със замазката, тази опция е по-скъпа.

И все пак е възможно да се изравнят бетонните подове с плочки - частици, шперплат, OSB и т.н. Сложността на тази опция се крие във факта, че новият етаж е построен върху изоставена структура, чието създаване не всеки може да направи, въпреки че можете да го научите. Но ние ще говорим за това в следващия раздел.

Как да се изравнят дървените под под линолеума

С дървена основа всичко е по-сложно. Обикновено това е дъска, която има много дефекти. Подготовката на дървен под за линолеум ще изисква да направите някои операции:

  • Проверка на основата за дефекти. Това не е много трудно, защото всички недостатъци обикновено са видими и чуваеми. Това включва пукнатини, пропуски между дъските, срутващи дъски за паркет, мухъл, спадове и други. Преди всичко ще трябва да определим сами как да се отървем от тези проблеми. Оптимално е да разглобите всичко и да го замените с нова дървена конструкция. Това, разбира се, е скъпо, но гарантирано. Много потребители избират по-евтин начин - частично подмяна или изобщо не докосват елементите на пода.
  • Ремонт на стария етаж. Първо, елиминирайте скърцането, издърпайте дъските до закъсненията. След това затворете слотовете между дъските по един от съществуващите начини. Шлайфането се извършва чрез по-трудоемък ръчен метод или чрез специална шевна машина. На този етап е важно да се спазват изискванията за дебелината на слоя, който трябва да бъде премахнат. След това дървените елементи се обработват с антисептични съединения.
Монтаж на шперплат

Подготовка на дървени подове за балатум

Но извършената работа не гарантира, че дървеният под идеално ще отговаря на изискванията, на които се основава полагането на балатум. Така че, трябва да използвате допълнителни материали, които ще създадат необходимата равномерност. За тях вече споменахме, така че нека разгледаме един от тях, който се счита за оптимален. Става дума за шперплат.

Да започнем с факта, че шперплат листове трябва да бъдат поставени на дървени етаж vrazbezhku, тоест, с промяна в зависимост един от друг:

  • Първо, е необходимо да направите това, за да разпределите равномерно натоварването върху пода от шперплат.
  • На второ място, не можете да оставяте празнини между листовете.
  • На трето място, между стените и шперплата трябва да остави празнина от 1 сантиметър. Това ще позволи на подовата шперплат да остане в първоначалното си състояние, тъй като с промени в влажността и температурата вътре в стаята, този материал, като естествен дървен материал, ще започне да променя размера си. И това може да доведе до деформация на панелите, които за линолеум са фатални.

Шперплат е закрепен към дъската на дъската с композиция на лепило и винтове за дърво. По този начин всеки лист е настроен да бъде изложен в същата хоризонтална равнина като останалите. Готовата конструкция се обработва с горещо ленено масло или грунд, понякога на няколко слоя.

Закъснението на конструкцията

Не забравяйте, че споменахме структурата на забавяне, с която можете да изравнявате конкретната основа? Дървеният под е точно по същия начин. Затова нека разгледаме този вариант.

За да изпълните тази технология, не е необходимо да избирате барове с големи размери, които могат да повлияят на височината на тавана. Самата технология не е толкова проста, защото трябва да задържите изоставането, което е доста трудно.

Уреждане на структурата на забавяне

Дървени подови настилки за балатум

Просто следвайте схемата, която ви предлагаме:

  • Определете нивото, на което ще повдигнете пода. Инсталирайте в най-долния ъгъл на стаята лазерно ниво, което ще ви покаже контура на бъдещия етаж по стените. За да намерите такъв ъгъл, измервайте всички ъгли с лента от пода до тавана. Най-малкият размер е това, от което се нуждаете.
  • По двата противоположни стени поставете пръчките точно по контура, ги фиксирайте към пода с винтове, поставяйки дървени парчета от решетките под тях. Сега между тях издърпайте 3 или 4 реда силна резба по горната повърхност на дървото. Обърнете внимание, че конецът не се провира.
  • Поставете междинните лагери и ги прикрепете към пода. Колко закъснение трябва да се постави и каква трябва да бъде разстоянието между тях? Имайте предвид, че ръбовете на шперплата трябва да почиват върху опората, а под всеки лист трябва да се монтират една или две пръти. Това означава, че всичко ще зависи от размера на шперплата лист. Дървените трупи се третират с антисептик. И ако е необходимо, между тях се поставя нагревател.

Сега плочите от шперплат се монтират и фиксират към изоставената конструкция с винтове. Технологията на подреждане е точно същата, както е описано в горната част.

След всички извършени процеси, можете да поставите линолеум на пода. Да кажем няколко думи за такива материали като OSB и ПДЧ. Това е добра основа за полагане на линолеум, но те имат един недостатък - тези плочки материали се страхуват от висока влажност. Ето защо те не трябва да се използват като подови настилки за линолеум във влажни помещения. Но в същото време инсталирането на панели от ПДЧ позволява да се откаже използването на топлоизолатор. Самите плочи имат добри топлоизолационни свойства. Някъде изгубваш, но някъде намираш.

Заключение по темата

Така че, ние проверихме как подготовката на подовата настилка за линолеум се прави правилно. Но тези технологии са подходящи като "подготвителни" за много покрития за довършителни работи. Те се използват за полагане на ламинат, мокет, паркет, керамични плочки и други материали.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем линолеум за критериите за кухня за технически и естетически изборКак да изберем линолеум за критериите за кухня за технически и естетически избор
Един от най-добрите подови настилки линолеум синтетичниЕдин от най-добрите подови настилки линолеум синтетични
Какъв трябва да бъде пода в кухнята?Какъв трябва да бъде пода в кухнята?
Налагаме правилно линолеумНалагаме правилно линолеум
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Избор на подови настилкиИзбор на подови настилки
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Линолеум подходящ материал за подовата на кухнятаЛинолеум подходящ материал за подовата на кухнята
Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?
Предимства на паркет дъскаПредимства на паркет дъска
» » Каква е подготовката на пода за балатум
© 2021 BggeHat.com