Изливане на пода със собствените си ръце

Един равен, силен, херметически под е основата на всички ремонти в къщата. Именно с него започва обновяването на помещенията. В новите сгради, частни къщи, в ремонта на жилищни сгради, строители първо вземат подравняване на пода. Това е доста сложно упражнение, но подът може да бъде запълнен със собствените ти ръце, придържайки се към определена техника.

Изливане на пода със собствените си ръце

Изливане на пода със собствените си ръце

Цел на напълване на пода

Всяко покритие, независимо дали е ламинат, линолеум или паркет, трябва да се полага на подравнения под. Фактът е, че такива покрития имат доста крехка структура и трябва да се поддържат върху субстрата от цялата повърхност. Дори малък ръб или бум на пода може да доведе до повреда на завършеното подово покритие над този обект. Междувременно, цената на някои проби на подови настилки е многократно по-голяма от цената на изливане и изравняване на подобна площ на пода.

Изключение е може би керемида, която се напасва върху слоя лепило, но за този материал е необходимо да се наблюдава хоризонталната природа на повърхността. Междувременно, дори в новите сгради, а още повече в старите къщи, подовите плочи може и да не лежат в строго хоризонтална равнина. Освен това може да има празнини между плочата и стените, както и различни елементи на къщата. Такива пропуски значително увеличават загубите на топлина у дома, като значително увеличават сметките за топлина.

Бетонно покритие

Бетонно покритие

Изливането на пода води до три основни задачи:

  • запечатване на пукнатини, които се намират в местата на фуги на пода и стените на помещението;
  • Намаляване на отклоненията на плочите от нормалното хоризонтално положение;
  • Премахване на неравностите на плочите, което ви позволява да поставите довършителния етаж.

Видове запълване на пода

Най-честият метод за изравняване и запечатване на пода е "мокро запълване", състоящ се в поставяне на нивото на цимент-пясъчна смес с необходимите добавки. Тази смес, втвърдяваща, образува равна повърхност.

Също така технологията на "сухата замазка" наскоро се разпространи. В този случай можете да избегнете мръсотията, която е типична за техниката "мокро замазка", и да постигнете почти равна и равна повърхност.

Суха замазка

Суха замазка

Материали, използвани за мокро подово запълване

Когато се използва технологията "мокро изливане" на пода, се използва смес от цимент и пясък. След втвърдяване формира много силен монолит с хоризонтална повърхност. Строителните компании са създали голям брой смеси с различни добавки, които подобряват качеството на замазката.

Смес за подравняване на пода

Смес за подравняване на пода

За приготвяне на смес за изливане на пода се изискват следните материали:

  • вода (можете да вземете редовно кран);
  • свързващо вещество - цимент с индекс на якост "500";
  • чист пясък с размер на зърна от пясък до 5 милиметра.

За получаване на сместа за изливане на пода, старателно се смесват една част цимент, три части пясък, постепенно се добавя на смесените компоненти във вода в тънка струя, докато се разбърква енергично го миксер до получаване на хомогенна вискозно състояние.



Когато правите сместа, обръщайте специално внимание на качеството на пясъка. Той трябва да бъде чист, измит и пресяван. Също така имайте предвид, че прекомерното количество влага в сместа може да доведе до напукване на готовата замазка.

В сместа цимент-пясък се препоръчва добавяне на пластификатор. Той може да бъде или готов продукт от магазин за сгради или обикновен течен сапун. Също така, за да се увеличат силните свойства на подготвената смес, е възможно да се добави PVA строително лепило към нея. Сместа се допълва с PVA бързо ще се втвърди, че е трудно да се изглади правилото, но трудността на работа се компенсира сила на основата получен. Също така в самостоятелно приготвената смес можете да добавите малко количество от най-простия пералня. Това ще предотврати изтичането на вода по време на настройката.

Но съвременната технология ви позволява да не страдате от избора на компоненти на сместа за изливане и изравняване на супермаркетите за подови настилки, а онлайн магазините предлагат широка гама от смеси, направени с помощта на най-новите нововъведения.

Когато смесвате такава смес, трябва внимателно да прочетете инструкциите и да запомните правилото, че сместа се излива в тънък поток във вода, а не обратно.

Технология за саморазливане

За да запълнете самостоятелно подовата настилка, трябва да запазите следните строителни материали и инструменти:

  • смеси за изливане на пода (готови, предварително опаковани в чували или съставки за саморазмесване);
  • лазерно ниво (това е доста скъпо устройство и е препоръчително да го наемете);
  • намотка със здрава резба;
  • опаковане на самонарезни винтове;
  • метален профил за монтаж на гипсокартон;
  • капацитет за смесване на изравняващата смес (таза или кофа);
  • Смесител за смесване или дюза за електрически бормашини;
  • дълъг плосък метален прът - правилото.
Лазерно ниво

Лазерно ниво

След подготовката на материалите можете да започнете работа.

  1. Демонтирайте стария под. Внимателно премахнете повърхността на тавана, можете да го вакуумирате.
  2. Внимателно проверете всички стави в стаята между стените и пода. Особено внимателно тази процедура трябва да се извършва в къщи, построени върху старата панелна технология. С течение на времето, ставите на панелните фуги губят уплътнението си. Идентифицираните слотове трябва да бъдат запечатани с монтажна пяна.
  3. Почистете пода с един или два слоя акрилен грунд.
  4. На пода поставете хидроизолационен материал, например полиетилен. Неговите ивици са припокрити, с надбавка от 10-15 сантиметра. Полиетиленът трябва да отиде до стените над горното ниво на бъдещата замазка.
  5. Поставете лентата на амортисьора по периметъра по стените на стаята. Неговото ниво също трябва да бъде над дъската. Тази лента е предназначена да компенсира промените в геометричните размери на замазката, когато температурата се промени. Ако тази стъпка не бъде спазена, замазката може да се счупи, когато стайната температура се покачи.

    Тръбна лента за насипен под

    Тръбна лента за насипен под

  6. Начертайте оформлението на най-горното ниво на бъдещето на пода. Най-лесният начин да направите това е с модерен лазерен инструмент. Това устройство е монтирано в центъра на празната стая, е в правилната позиция с помощта на вградени във флакони с течност и мехурчета (като при конвенционалното ниво сграда) и когато проектите на стената перфектно хоризонтално лазерен лъч. Можете да направите само рисунки на стената.
  7. Между рисковете по стените стягайте здравите нишки. Те трябва да бъдат кръстосани. Дебелината на бъдещата замазка се определя от хоризонталното разположение на плочата и характеристиките на сместа за изравняване. Смесите, приготвени във фабриката, имат в описанието си минималното и максималното ниво на слоя от замазката. По този начин е необходимо да се определи най-високата точка на пода в стаята и да се брои от нея минималната дебелина на замазката.
  8. Поставете фарове на пода на стаята. Най-простият начин е да се използва перфориран метален профил, използван за монтиране на гипсови плочи. Прорязайте предварително профила по дължина или ширина на стаята. Складирането на маяци от далечната стена от входа, успоредно една на друга. Първият фар трябва да бъде поставен на десет сантиметра от стената. Разстоянието до следващия фар трябва да бъде избрано, като се вземе предвид дължината на правилото (металната лента, която ще нагласите сместа от цимент и пясък). Не вземайте твърде дълго правило - един и половина метра ще бъде повече от достатъчно за начинаещи майстор. Морските къщи закрепват върху купчинките на смес от същия състав като подовата замазка само в по-плътна консистенция. Височината на частта на маяците по отношение на припокриващата се повърхност може да се регулира чрез поставяне на парчета от материали, които не са податливи на влага, например пластмаси с различна дебелина под секциите си.

    Фарове за подравняване на пода

    Фарове за подравняване на пода

  9. След като маяците ясно фиксират върху повърхността на пода, можете да продължите да излеете пода. Преди да попълните, не забравяйте да проверите лазерното ниво за правилността на инсталирането на маяците. По-добре е сега да направите това, отколкото да издълбате закалената замазка. Изсипете подготвения хоризонт за изравняване в пространството между стената и първия най-близък и следващ маяк. Постепенно, от стената към стената, подравнете повърхността на напълненото решение с правилото, като го направите така, че да премахнете излишъка в посоката на секциите, където разтворът все още не съществува. След това напълнете и изгладете следващата лента и така в цялата стая.

    Изливане на пода

    Изливане на пода

  10. Времето за зреене на разтвора е посочено върху неговата оригинална опаковка. В процеса на узряване, след като разтворът вече е изваден, горната повърхност на напълнената замазка може да се навлажни с вода, за да се избегне изсъхването.
  11. След като завърши съзряването на напълнената замазка, се препоръчва на повърхността да се запълни тънък слой саморазливна мазилка. Той се разпространява в доста тънък слой и преди да се охлади, той се валцува с наклонена ролка, за да се отстранят въздушните мехурчета, останали от течността. Повърхността на тази течност под влиянието на гравитацията придобива идеално хоризонтално разположение.
  12. След изглаждане на изравняващата смес подовата повърхност е покрита с двоен грунд.
  13. След като грундът изсъхне, плоската подова повърхност е готова за подови настилки за всякакви повърхности, независимо дали става дума за линолеум, ламинат, паркет или други материали.

За да научите повече за процедурата за изливане на пода със собствените си ръце, разгледайте тренировъчното видео.

Видео - Наливане на пода със собствените си ръце

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Саморазливни подови смесиСаморазливни подови смеси
Саморазливен насипен подСаморазливен насипен под
Имам ли нужда от балатум подложка?Имам ли нужда от балатум подложка?
Какъв трябва да бъде пода в кухнята?Какъв трябва да бъде пода в кухнята?
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
Как да запълним монолитната основа?Как да запълним монолитната основа?
Паркет за къщатаПаркет за къщата
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
Какъв вид подова настилка трябва да избера?Какъв вид подова настилка трябва да избера?
» » Изливане на пода със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com