Как да направите пода в къщата

Всеки, който планира да построи къща, сред естествено възникващите въпроси, стане и такъв - как да направим пода в къщата? Това е един от най-важните моменти, тъй като качеството на работата и избраният метод ще зависят не само от топлината в стаите, но и от издръжливостта на цялата конструкция. Ето защо, преди да изберете вида на бъдещия секс, трябва да мислите внимателно и да изчислите всичко.

Как да направите пода в къщата

Как да направите пода в къщата

Методи на устройството на пода

Както в дървена и тухлена къща, етажите на първия етаж могат да бъдат направени по различни начини, като голяма част от този избор ще зависи от височината на мазето на сградата. Подът може да бъде подреден с помощта на:

- бетонна замазка, направена в вече построена къща или преди изграждането на стени;

- лагери и греди с подова настилка от шперплат или шперплат;

- сухи замазки с необходимата дебелина;

- сложна конструкция, когато бетонно покритие се полага с дървена обшивка или суха замазка.

Освен това трябва да знаете, че замазката може да бъде направена по различни начини, като се вземе предвид какъв вид декоративно покритие ще бъде положено върху него и дали ще бъде извършена работа за допълнителната изолация. Следователно е необходимо да се вземат под внимание всички възможности.

Изсипете замазката на земята преди стените да се издигнат

Такава основа се прави веднага след като основата на лентата се втвърди. Такава замазка е предназначена за това, че подът ще бъде затоплен в бъдеще, в противен случай ще остане студен, което означава, че къщата ще има неприятна температура.

Най-добрият вариант е да се извърши основна подова замазка дори преди да се издигнат стените

Най-добрият вариант е да се извърши основна подова замазка дори преди да се издигнат стените

Удобството за инсталиране на конкретна основа в този случай е свободата на действие. Когато стените все още не са повдигнати, възможно е почвата да се изравнява свободно в замразената основа и да се донесе материалът, за да се напълнят възглавниците под замазката. Освен това можете да поръчате и готов разтвор в компанията, която произвежда и доставя строителни материали, и ще бъде възможно да го приведете на правилното място, да го излеете и да го разпространявате без никакви проблеми. Това ще ви спести от продължителната и отнемаща време работа за независимото производство на големи обеми бетон.

Друго предимство на този подход към изливане на замазки може да се счита за добро укрепване на основата и допълнително удобство при изграждането на стени.

  • Работата се извършва на етапи, а първата - за изравняване и, ако е необходимо, за отстраняване на излишната почва. Той се отстранява, за да заеме мястото си с възглавници от пясък и развалини.
  • На мястото на бъдещата замазка почвата е внимателно уплътнена.
  • Отгоре се излива пясъчна възглавница, която ще служи като вид хидроизолация. На всеки десет сантиметра дебелина на пясъка се навлажнява и се натоварва добре преди изливането на следващия слой.
  • Натрошен камък, положен върху пясък, ще даде сила на замазката. Дебелината на слоя ще зависи от височината на основата и като цяло посявката трябва да се издигне до нивото на основата.
  • По-нататък върху уплътнените и изравнени остатъци се поставя подсилваща решетка с клетки 100 × 100 mm.
  • След подсилване се излива конкретен разтвор. Тъй като бетонната основа допълнително задължително ще бъде изолирана, а подовете в повечето случаи изкачват дървените трупи, решението не се изисква да бъде тънко - може да се състои от цимент и чакъл. По същата причина не са направени твърде високи изисквания и повърхността е внимателно изравнена, макар че "по-чистият" е базата, толкова по-лесно ще бъде да продължи работата.
  • За да бъде бетонният слой силен, по време на втвърдяването, започващ от втория ден след изливането, той се навлажнява с вода.

Когато основата е готова, е възможно да се построят стени и да се покрие покривът, а след полагане на прозорци и врати се извършват по-нататъшни работи по издигането и изолацията на вече съществуващия под.

Видеоклип: изливане на бетонна основа до стените

Намажете земята в вече построена къща

Ако къщата е построена и устройството на подовете е оставено, като последната довършителна фаза преди завършването на стените, основата под замазката се подготвя малко по-различно.

  • Първото действие се извършва по същия начин, както в първия случай - почвата се изравнява и се смила.
  • След това идва една много важна точка - е инсталирането на хидроизолация. В този случай най-добре е да използвате рубероид. Той предпазва от влагата от замазка и оттам стените.
Най-добрият материал за хидроизолация на бетонния под на пода е рубероидът

Най-добрият материал за хидроизолация на бетонния под на пода е рубероидът

Да хидроизолация и от обикновен полиетилен, но само трябва да изберете материал, който е с голяма дебелина. Но това не е най-добрият вариант, тъй като от взаимодействието с цименти полиетиленовото фолио става чупливо с течение на времето, а хидроизолацията няма да бъде много надеждна.

Във всеки случай, хидроизолация трябва да бъдат запечатани, така че листовете се припокриват с 10-15 см и слепени заедно - полиетилен - самозалепващи се ленти, покривни мастика асфалт, нагряване с газова горелка.

Листовете от материал се вдигат върху стените и се фиксират. Степента на хидроизолация трябва да се повдигне до височина малко над бъдещата замазка.



В ъглите не се препоръчва да изрежете хидроизолационния материал - той трябва да бъде сгънат добре и също така защитен.

  • След подготовката за хидроизолация подготовката за изливане на замазката може да се извърши по различен начин:

- Най-популярната опция за пълнене е разширената глина на най-голямата част. Ако подземният етаж е достатъчно дълбок и изолацията е направена от експандирана глина, тя се полага по слой. Между слоевете могат да се поставят допълнителни хидроизолационни слоеве.

Голяма експандирана глина - отлична изолация на бетонна замазка

Голяма експандирана глина - отлична изолация на бетонна замазка

- Друг начин за натрупване може да бъде вариант, подобен на този, използван за поставяне пред стените. Хидроизолацията се полага с възглавници от пясък и чакъл, тяхната дебелина ще зависи от височината на стените на мазето. На върха на тези компактни слоеве се полага полиетиленов филм, върху който се напълва с разширена глина, която действа като нагревател.

  • След пълнене и запечатване на всички слоеве, решетката за армировка е фиксирана. Тя поставя разтвор за замазка. Това може да бъде грубо грубо замазка, направена от цимент и чакъл, но трябва да бъде изравнена с фин бетон по-фин хоросан отгоре.
За по-голяма здравина и надеждност бетонната замазка трябва да бъде подсилена

За по-голяма здравина и надеждност бетонната замазка трябва да бъде подсилена

  • Ако няма толкова много слоеве, а цялата запълване се състои само от експандирана глина, тогава ще е достатъчно само да се напълни бетона с фин разтвор и да се нагласи в съответствие с инсталираните маяци.

Дървен под на трупи

Обикновено дървеният под е поставен в дървена къща, но при желание може да бъде направен и тухлена или панелна конструкция. Отново съществуват няколко възможности за изграждане на дървен под на дървените трупи.

1. Основата за дървената настилка понякога се извършва веднага след приключване на работата по основата.

  • Гредите се припокриват върху основата, като предварително се полагат няколко слоя покривен материал под тях и се обработва краят на дървения труп или твърдия блок със защитни антисептични и хидроизолационни средства. Гредите трябва да лежат на разстояние 1-1.5 метра.
  • По-нататък, те ще бъдат фиксирани закъснения, които след това подредени за груб под, и заковани подови дъски.

Тази опция може да се приложи в случай, че стаите в къщата не са проектирани твърде широко. Друг начин може да бъде така нареченият "плаващ под".

2. Характеристики на конструкцията на "плаващ" етаж са, че за гредите на тавана, основата не е основата стени, но тухли или бетон колони, които са инсталирани на земята в подземното пространство.

  • Баровете са разположени на разстояние 1-1.5 метра една от друга. За тях, изкопаване ями размер на периметъра на стълбовете, добавяйки към нея 7-10 см.
  • Дъното на ямите е укрепено от удари и възглавници от чакъл и пясък. След това се полага хидроизолацията и се оформя тухлената колона. Височината му може да бъде различна, в зависимост от дълбочината на подземното. Всички колони трябва да бъдат подравнени с едно хоризонтално ниво.
  • Когато разтворът за хоросан напълно изсъхне, хидроизолацията от покривния материал се поставя над стълбовете. На тях и ще бъдат фиксирани носещи греди или незабавно изостава. Освен това, както и при първия вариант, се подрежда грубият и завършващ под. Освен това може да се извърши загряване.
Монтиран груб под

Монтиран груб под

  • Черният под е подреден от дъските, които са фиксирани от долната страна на закъснението. Дъските могат да бъдат плътно прикрепени една към друга или фиксирани от разстояние. Първата опция се прилага в случай, че клетките ще бъдат покрити с по-топли глоби. Вторият е подходящ за полагане на рогозки от минерална вата или полистирол.
  • Преди да поставите нагревателя на черен под, дъските са покрити с материал за бариери срещу пара.
Паропропускливият слой на чешмата

Паропропускливият слой на чешмата

  • Полага се с нагревател, който на свой ред също е покрит с парно бариерен филм и само тогава се фиксират шперплат или дъски.
Сглобяване на шперплат на инсталирани закъснения

Сглобяване на шперплат на инсталирани закъснения

3. Следващият начин за полагане на дъски или шперплат върху трупи е конструкция, чиято основа е бетонна замазка.

  • На бетонната основа се прави маркировка за правилното поставяне на трупите. На линиите са разположени барове. Те могат да бъдат фиксирани директно към бетона и могат да се повдигнат до желаната височина с помощта на специални опорни елементи - регулируеми стелажи. И в двата случая закъсненията са подравнени едно хоризонтално ниво в надлъжна и напречна посока.
Чувалите могат да бъдат закрепени към бетонна основа

Чувалите могат да бъдат закрепени към бетонна основа

  • След инсталирането на изоставането, подът обикновено е изолиран с минерална вата, експандирана глина, експандиран полистирол или други съвременни материали.
  • Топлоизолацията отгоре е покрита с мембрана за бариери срещу пара. На последния етап се покриват листовете или дъските от шперплат.

Видео: пример за подово устройство върху дървени трупи

Използване на суха замазка

С помощта на суха замазка е възможно да се направят подовете както на земята, така и на бетонна основа. Монтирането на под от сухата замазка е достатъчно просто и става достатъчно бързо.

  • Ако почвата на подземния етаж се повдигне достатъчно високо, след това, след като го направи надежден хидроизолация, можете веднага да направите запълване на малки разширени глина. Все пак, за да се избегне увисването на секс във всяка извънредна (например наводнения при обилни снеготопене), е силно препоръчително да се предхожда процеса на пълнене на груб замазка с армировка.
  • Приготвената повърхност е поръсена с експандирана глина за суха замазка и предварително изравнена.
  • След това, в пълния материал, инсталирайте маяци - водачи от поцинковани метални профили. Те са изложени на нивото на разстояние от 80-100 см една от друга. Не е необходимо да ги фиксирате, тъй като след изравняване на съединителя, излъчваните от него маяци.
  • След изравняване на целия етаж (можете да извършите тази работа и на площадките), плосък и компактен слой се полага с гипсофазерни плочи.
Листът на GVL се съединява с лепило и самонарезни винтове

Листът на GVL се съединява с лепило и самонарезни винтове

  • На специалните листове GVL за суха замазка има области за тяхното заключване между тях. Те са лепило, а панелите са съединени, извити с винтове, формиращи единна мрежа. На такава повърхност можете да поставите декоративно покритие.

"Сухата замазка" ще бъде отлична основа за всякакви подови настилки

Статията е само кратък преглед на някои от съществуващите видове подови настилки в къщата. След като се научи по какъв начин може да се направи и да избере най-оптималния за конкретните условия на вашия дом, струва си да се проучи технологията на нейното инсталиране и стриктно да се следва последователността на стъпките и да се следват всички препоръки. Ако направите всичко възможно, дори и без опит в уреждането на пода, можете сами да направите това.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да повдигнем подове в апартаментКак да повдигнем подове в апартамент
Дебелина на подовата замазкаДебелина на подовата замазка
Устройството на пода върху дървени трупиУстройството на пода върху дървени трупи
Изливане на пода с експандиран глина - начини за подравняване на пода с помощта на глинаИзливане на пода с експандиран глина - начини за подравняване на пода с помощта на глина
Ремонт на пода в ХрушчовРемонт на пода в Хрушчов
Изграждане на подаИзграждане на пода
Как да подготвим подовата замазка за професионалистиКак да подготвим подовата замазка за професионалисти
Затопляне на пода в странатаЗатопляне на пода в страната
Шперплат на подаШперплат на пода
Как да направите бетонна подова замазка правилноКак да направите бетонна подова замазка правилно
» » Как да направите пода в къщата
© 2021 BggeHat.com