Как се извършва цименто-пясъчна замазка на етапи на изливане на изравняващия разтвор

Подравняване на пода

Изравняването и втвърдяването на пода е един от етапите на ремонт на помещението. Ако това не бъде направено, тогава можем да приемем, че парите се хвърлят във вятъра. В края на краищата на този етаж е невъзможно качественото поставяне на облицовката. Днес има много различни материали, с които можете да провеждате този процес. В този случай изборът зависи от качеството на основата на пода и разликата в нейната равнина. Интересуваме се от цименто-пясъчна замазка. Нека да разберем какви материали се произвеждат и как се прилагат.

Състав на замазка

От името става ясно, че съставът на тази замазка включва цимент и пясък. До съвсем наскоро подобно решение беше направено на ръка. Това означава, че купуват отделно цимент и пясък, след което ги смесват в определени пропорции. Към сместа се прибавя вода и се получава разтвор на замазка.

Тази производствена техника все още се използва от много занаятчии. Въпреки че в строителните магазини вече можете да купите готов микс от завода. Остава само да се добави вода в определено количество, което е посочено върху опаковката.

Моля, обърнете внимание! Ако сте избрали суха смес за изравняване на пода в къщата си, не забравяйте да обърнете внимание на цвета на материала. Ако е сиво, тогава няма проблем и смес от добро качество. Ако цветът е кафяв, червеникав или с червен оттенък, тогава производителят използва пясък с голям брой глинени включвания. По-добре е да не купувате такава смес.

И още нещо за собствената си активност. Не добавяйте цимент към фабричната смес. В него всичко се съдържа в стандарта, така че излишъкът на свързващото вещество само ще понижи качеството на резултата.

Нова настилка

Цимент-пясъчна замазка в апартамента

Времето е доказало, че цимент-пясъчната подова замазка е универсален материал. Тя може да бъде поставена върху бетонния под, върху камъка и върху тухла. Има технология, която ви позволява да излеете това решение, дори на дървена основа, разбира се, с предварителна подготовка.

Освен това подобно решение за изравняване е най-простото от всички използвани днес. Състои се от цимент и пясък. Разбира се, не без съвременните добавки, които се наричат ​​пластификатори. Благодарение на тях, разтворът става пластмаса, което премахва появата на пукнатини на пода. Единственият въпрос е колко трябва да се добави всеки компонент, за да може циментовата циментова смес да отговаря на необходимите стандарти.

Всичко зависи от марката цимент, използвана за направата на сместа. Традиционните пропорции са както следва:

  • Един обем цимент изисква два и половина обема пясък, ако е цимент от клас M300.
  • Ако се използва цимент, например M400, тогава количеството пясък може да се увеличи до 3-4 обеми.

Така че консумацията на циментовия компонент зависи от неговата марка. Може би някой ще мисли, че по този начин можете да спасите. В края на краищата, по-малко скъпото свързващо вещество, толкова по-ниска е цената на разтвора. Но това е една въображаема икономика, и ако е така, тя е оскъдна.

Етапи на процеса на сглобяване

Както винаги, всичко започва с подготовката на фондацията. Трябва да бъдат проверени и идентифицирани дефекти, които задължително са запечатани със същата смес от пясък и цимент. Възможно е да има въпрос - защо пукнатините на печат и други недостатъци в пода, ако все още трябва да го напълните с решение? Проблемът е, че пукнатините са различни. Някои от тях са тесни и дълбоки. И ако те не се разширят и не се напълнят с хоросан под ниско налягане, което сянката не може да направи, тогава в края на пода няма да бъде достатъчно силен.

Изсипете замазката

Изравняване на замазки към фарове

Следователно, малък ремонт на основата не може да бъде избегнат. Това ще отнеме малко време и минимално количество материали. Единствената причина да се обърне внимание е задължителното изсъхване на нанесения разтвор. И сушенето трябва да се извършва естествено.

И сега още една точка, касаеща подобна позиция, като устройството на цимент-пясъчна замазка. Ако смятате, че натоварванията в помещението, където се извършват ремонтите, са достатъчно високи, е необходимо да поставите допълнителен слой от метални профили. Това е така наречената подсилваща рамка. Тя може да бъде направена от метални фитинги, заварявайки мрежата. И можете да използвате готови метални изделия. Това са едни и същи решетки, различни в конфигурацията на клетките и размерите им.

Имайте предвид, че такъв циментово-пясъчен разтвор може да издържи на тежки точкови натоварвания - до 500 N / cm². Да не говорим за високия пешеходен трафик или товари от гуми от автомобилни гуми. Разбира се, за да се запази всичко, замазката трябва да бъде с определена дебелина, която се определя от точното изчисление.

Но има още един нюанс. Теглото на положения материал директно зависи от дебелината на замазката. И колкото по-дебел е слоят, толкова по-голяма е тежестта, а оттам и натоварването на основата. Ето защо изчислението е необходимо. Особено, когато става дума за градски апартаменти.

Но имайте предвид, че технологията за полагане на замазки предполага други елементи, които изолират подовете. Това са:

  • Хидроизолации.
  • Затопляне.
  • Система за подово отопление.


Всички тези структурни елементи увеличават не само теглото, но и височината на положения слой.

И последният процес на подготвителния етап, който се извършва още преди монтирането на подсилващата рамка, е грундирането на основата на пода. Най-често за тези цели се прилага грунд "Betonokontakt", който образува груба повърхност с висока степен на сцепление (адхезия) в основната равнина. Единственият недостатък на този материал е неговата висока цена. Ето защо, експертите не възразяват, ако се използва различна текстура за грундиране на пода.

Инсталиране на фар

Видове фарове

Машини за замазка

Дори висококвалифициран специалист няма да запълни дъската с окото си. Защо рискувате, когато има лесен начин да се осигури 100% равномерност на основата. За да направите това, ще трябва да инсталирате маяци на пода. При цименто-пясъчна замазка това ще бъде обикновен метален профил, който е прикрепен към пода с едно и също решение. Въпреки че е по-добре да се използва разтвор от гипс.

Инсталирането на маяци започва с дефинирането на така нареченото нулево ниво. Поддържа се от дебелината на замазката. Ако това е обичайната опция, тогава дебелината на изравняващия слой е в рамките на 3 см. Ако е предвидена замазка за монтаж на топъл под, тогава поне 5 см.

Като цяло този показател зависи от много фактори:

  • От неравностите на основата.
  • Избран тип подови настилки.
  • Наличие на изолация и изолация.

Моля, обърнете внимание! Когато се настрои нулевото ниво, операцията трябва да се извърши незабавно във всички помещения, където се извършват ремонтите. Факт е, че според законите за изграждане на пода, нивото на довършителните работи трябва да бъде еднакво във всички помещения. Въпреки че не са изключени различни ситуации.

За да настроите нивото ще изисква лазерно ниво, което на стените ще покаже контура. Това е за това и трябва да сложите фаровете. В същото време на пода трябва да бъде метална конструкция от профили, разположени в една хоризонтална равнина.

Разбира се, този процес не е най-лесният. Първо, в близост до стената е инсталиран един профил, а други вече са от него. Разстоянието между маяците трябва да съответства на дължината на правилото, с която ще се изравнява. Важно е тук, че краищата на инструмента за изравняване да пасват плътно върху профилите. Освен това всеки фар е изравнен във всички посоки. И още нещо - не използвайте греди като дървени греди. Под въздействието на влажността, те започват да се изкривят, така че равномерността на пода може да бъде забравена.

Приготвяне на разтвора

Приготвяне на разтвора

Ние правим решение

Сега е необходимо да се подготви решението. Веднага направете резервация, че да направите голяма част от нея няма смисъл - този материал "живее" не повече от 1,5 часа. Следователно е необходимо да се смесват строго съставките с рецептата, като се взема предвид потреблението на всеки материал поотделно.

Ако сте закупили готов сух микс, можете да определите консумацията му, като следвате указанията на опаковката. Там е нарисуван колко материал ще бъде изразходван на 1 квадрат. m повърхност при определена дебелина на слоя.

Имайте предвид, че вече не си струва да използвате метода на дядото за подготовка на разтвор на свързващо вещество с помощта на лопати. Това, на първо място, е трудно и, второ, е изпълнено с лошо качество на готовото решение - масата е твърде хетерогенна. Можете да си купите или наемете преносим бетонов смесител, с който всичко ще бъде много по-лесно.

Изсипете замазката

Така стигнахме до решителната фаза на процеса на ремонт. Какво препоръчват специалистите?

  • Оптимален под в стаята, за да се излее веднага без големи паузи. Важно е монолитът да се прави без фуги. За да прехвърлите на следващия ден, не е необходимо изливане на малка площ.
  • Не изсипейте повече вода, отколкото изискваното количество - това ще намали качеството на материала, особено силата на замазката.
  • Ако има разлика в равнината, например между помещенията, тогава трябва да се постави амортисьор в кръстовището между капките.

Запълването на замазката започва от отсрещната страна на входната врата на стената на стаята. Решението приляга между маяците, равномерно разпределено по цялата повърхност, след което правилото се простира върху себе си. Излишъците от изравняващия материал ще бъдат разпределени по-ниско в стаята, а кухините ще трябва да бъдат запълнени и отново да преминат през правилото. Това е такава проста технология.

Но това не е всичко. Замазката ще трябва да се грижи, докато не изсъхне добре. Между другото, можете да ходите по него след 48 часа, а през това време 2 пъти на ден повърхността на пода трябва да се навлажни. След 2 дни маяците се отстраняват, а местата им се запечатват със същото решение. След това замазката отново се полива и се покрива с полиетиленов филм. В рамките на 10 дни трябва да стои така, но не забравяйте да го хидратирате периодично. Между другото, всичко това се отнася до един въпрос, който често се пита от градовете - колко суха свързваща мазилка изсъхне?

Определете качеството на работа

Най-простият вид е мокър под

Баня вратовръзка в банята

Така че замазката е изсъхнала. Как можете да определите качеството му?

  • Първо, по цвят - трябва да е сиво.
  • На второ място, чрез кривина. За да направите това, вземете правилото и го преминете в различни части на стаята. Максималната разлика за дължина 2 метра е 4 мм.
  • На трето място, на хоризонта. Отклонението на равнината от този индикатор не трябва да надвишава 0,2.
  • Четвърто, качеството на запълването. Важно е тук, че замазката "не се закрепва". Какво означава това? Вдигнете дървен чук и почукайте пода. Звукът трябва да звъни. Ако се чуе празно пространство, това показва, че притискащото решение е отлепено от основата. Това е значителен брак, който ще доведе до високи разходи. Въпреки че това явление е рядко, ако сте провели правилно всички етапи.

Между другото, малки дефекти в кривината и хоризонта могат бързо да се коригират чрез напълване на пода с тънък слой самонивелиращ се разтвор. По-трудно е да се справиш с залива. За тази цел, частта от замазката трябва да бъде демонтирана, основата трябва да бъде грундирана отново и сместа се излива точно по границите на участъка.

Заключение по темата

Технологията на изливане на такъв материал като цимент пясъчна замазка не е много трудна. И можете да видите сами. Но както и при всякакви ремонтни работи е необходимо стриктно да се следват технологиите и правилният избор на материали, както и да се изчисли правилно техният брой и да се наблюдават специални моменти от ремонтните процеси. Ако всичко е направено "от ума", тогава можете да бъдете сигурни, че крайният резултат ще бъде на върха.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
От какво и как да се подготви циментово-пясъчен разтворОт какво и как да се подготви циментово-пясъчен разтвор
Проучваме сместа за изравняване на подаПроучваме сместа за изравняване на пода
Как конкретната замазка за пода се подлага на техни типове, формулировка и приложениеКак конкретната замазка за пода се подлага на техни типове, формулировка и приложение
Композиция на хоросан за подова замазкаКомпозиция на хоросан за подова замазка
Самонивелиране на подаСамонивелиране на пода
Устройството за циментово подово покритие стъпка по стъпкаУстройството за циментово подово покритие стъпка по стъпка
Бетонна подова замазкаБетонна подова замазка
Как да изравняваме бетонен под с ясни инструкции за занаятчиите в домаКак да изравняваме бетонен под с ясни инструкции за занаятчиите в дома
Намажете пода с експандирана глина със собствени ръце инструкции стъпка по стъпкаНамажете пода с експандирана глина със собствени ръце инструкции стъпка по стъпка
Три начина за подравняване на пода в апартаментТри начина за подравняване на пода в апартамент
» » Как се извършва цименто-пясъчна замазка на етапи на изливане на изравняващия разтвор
© 2021 BggeHat.com