Корниз в тавана на опциите за гипсокартон



Модерното разнообразие от завеси ви позволява да избирате различни опции, които имат различни схеми на фиксиране: към стените, до тавана или просто като опъната струна. Въпреки това, много собственици се опитват да скрият този интериор обект по всякакъв начин (прочетете също: "Скрита корниз в таванния участък") Затова днес е много популярна такава система като корнизът в тавана от гипскартон, предназначен за завеси.
корнизи за тавани от гипсокартон
Универсалността и практичността на материал, като гипсокартон, въпреки това, не може да скрие някои от неговите недостатъци, основният от които - е ниско нивото на сила, и затова често може да срещнете известни затруднения, причинени от закрепване на компонент за стена от гипсокартон или таван. Ето защо за това как да се определи на корниза на тавана на гипсокартон за завеси, така че цялата структура проведе здраво и сигурно, и ще бъдат обсъдени по-нататък.

Как да направите вдлъбнатина за фиксиране на стрехите?

Жлебът, предназначен за закрепване на корнизът, може да има много различен външен вид. Обикновено инсталацията се извършва заедно с окачен таван от гипсокартон.
Въпреки това, с оглед на особеностите на подреждането на някои апартаменти, които имат прекалено ниски тавани, корнизът може да бъде направен със собствена ръка, използвайки гипсокартон. Тази система ще изглежда като кутия, която минава покрай една от стените или по периметъра на цялата стая.
гипсокартон тавани
Но преди да започне работата по структурата на гипсокартона, е необходимо да се изчислят някои параметри, за да се определи дълбочината, формата и ширината на жлеба.

Извършване на измервания

Можете да получите положителен резултат от работата, като предварително сте разбрали какъв вид завеси ще бъде в стаята, а също и кои завеси (с един, два или три реда) ще са необходими. Това са тези характеристики и ще се отрази на ширината на жлеба. Препоръчва се закупуването на завеси преди началото на всички монтажни работи.
Схема на измерване:
  1. Използвайки оребрена греда, е необходимо да определим на тавана линията за отстраняване на някой от тези елементи, като прозоречен перваз или отоплителен радиатор.
  2. На разстояние около 2 сантиметра от тази линия във вътрешността на стаята е необходимо да се направи паралелна първа линия, която да служи като индикатор за местоположението на първия от редовете завеси.
  3. До тавана трябва да се прикрепи завесата по такъв начин, че пътят, най-близо до стената, да съвпадне с посочената линия (по-подробно:Как да се мотае завеса").
  4. Отвън, завесите трябва да отстъпят още веднъж на разстояние от 1 до 2 сантиметра. Получената секция от стената до тази точка ще представлява ширината на депресията.
корниз в гипсокартон таван устройство
Дълбочината на тази ниша зависи не само от предпочитанията на собственика, но и от това дали се планира да се монтират осветителни уреди или друго оборудване вътре в гипсокартона.

Монтаж на ниша за тавана на корниз

Както вече беше споменато, при работа с оборудване като гипсокартон тавани за тях трябва да бъдат поставени в специална ниша.
Подобен канал е монтиран както следва:
  1. Като се отклони от предвидената линия разстоянието, равно на дебелината на гипсокартона, фиксирането на водещия профил трябва да бъде направено на тавана.
  2. Успоредно с фиксирания профил трябва да се фиксира втори идентичен профил за разстояние, равно на ширината на кутията. Фиксирането се извършва с помощта на дюбели, предназначени за сухото строителство.
  3. Използвайки профил на стелажи, трябва да намалите дължини, които са същите като дълбочината на нишата. Тези сегменти трябва да бъдат закрепени към водещите профили със задържане на стъпка от 40 сантиметра.
  4. На свободните краища на вертикално подредените сегменти трябва да се завинят още два профилни профила, чиито краища трябва да бъдат закрепени към повърхността на стената.
  5. След това листовете за гипсокартон трябва да бъдат нарязани на желаната ширина на лентата и да бъдат покрити с цялата метална конструкция.
корниз в тавана на гипсокартон със собствени ръце
Всички следващи работи следват същия принцип като всяка друга облицовка на тавана или стените с помощта на листове GKL. Те включват армиране и замазка на всички ъгли и шевове, нанасяне на довършителни шпакловки, както и боядисване или всякакви други декорации за декоративни цели.
По този начин, в оборудването на тези ниши, които ще бъдат монтирани релси за тавани от гипсокартон, няма сериозни усложнения, така че цялата работа може да се направи лично, особено ако опитът от работата с материал, като сухото строителство е вече там.

Възможности за закрепване на завеси за стени и тавани от гипсокартон

Въпросът как трябва да се закрепят корнизи за тавана на гипсокартон може да стане особено остър, ако специалната ниша за фиксиране не е оборудвана.
Като цяло има 2 опции за фиксиране на корнизи:
  1. Ако повърхността на тавана е окачена с гипсокартон и завършена (повече:Как да шият таван с гипсокартон"). Както чаршафите на този материал са много крехки и не могат да издържат на големи натоварвания, правилното нещо е да се извърши върху записа на корниза на гипсокартон в тези места, където профилите на рамката, да определят местоположението на които могат да бъдат лесно с магнит. Въпреки това, понякога тези потребителски профили в правилното място и не може да бъде, така че в този случай ще бъде възможно да се извърши работа по следния начин:

    - закрепете корниза със специални дюбели - пеперуди от пластмаса. Те лесно влизат в вече пробития отвор и завинтването на винта осигурява отварянето на "крилата" на тези дюбели от задната част на материала, така че площта на разпределението на натоварването значително се увеличава -
корнизи за тавани от гипсокартон
- за да закрепите завесата за тежки завеси върху тежестта на стената или тавана на гипсовата плоскост, няма да можете да правите без дълги котви. Те лесно преминават в материала, а дълбочината на завинтването им е 4 - 5 сантиметра. В зависимост от това какво ще бъде прикрепено към корниза - към стената или към тавана - е необходимо да се измери отворът, направен в кожата, за да се определи правилно необходимата дължина на котвата, използвана за работа.

  • Независимо от избрания за фиксиране тип стрехи (таван или стена), точката на закрепване трябва да бъде снабдена с допълнителен профил (прочетете статията: "Как да изберем тавана корниз - препоръки") Като опция можете да използвате ипотеката, представлявана от дървена греда, а след това завесата ще бъде прикрепена към нея.

    Може би основният недостатък на този вариант монтаж на таванска корниз е необходимостта от подробно мислене на всичко, без изключение на интериора, тъй като на тавана трябва да се закрепят различни стелажи и шкафове, осветителни тела, вентилатори и т.н.
  • Как да направите ниша под корниза от гипсокартон, подробно видео:

    Монтаж на корниз върху повърхността на гипсокартон

    Тъй като козирките за парапети вече са снабдени с монтажни отвори, корнизът трябва да бъде прикрепен към предвидената точка на фиксиране и чрез молив през тези отвори, за да се посочат точките, през които ще се изпълняват закрепване на корниза до тавана. След това, с помощта на сондаж или перфоратор, трябва да пробиете дупки за монтиране на дюбели и да ги монтирате в тях.
    Работата завършва с повдигане на стрехите, съчетаване на всички отвори и фиксиране на цялата система с винтове, завити в дюбела.
    Корнизи за тавана на гипсокартон със собствените си ръце
    За повече снимки и видео на целия процес на фиксиране корнизи на тавана или стената от гипсокартон винаги може да се намери в справянето с такива монтажни работи професионалисти.
    Споделяне в социалните мрежи:

    сроден
    Монтаж на опъна таван към инсталацията на таванаМонтаж на опъна таван към инсталацията на тавана
    Закрепването на корниза до тавана го направете самиЗакрепването на корниза до тавана го направете сами
    Как да се мотае корниз правила за монтиране греди на стени и таваниКак да се мотае корниз правила за монтиране греди на стени и тавани
    Как да изберем и окачим завесите на таванаКак да изберем и окачим завесите на тавана
    Как правилно да се мотае на тавана корниз функции закрепване на повърхностиКак правилно да се мотае на тавана корниз функции закрепване на повърхности
    Как да изберем тавана корниз - препоръкиКак да изберем тавана корниз - препоръки
    Таванни корнизи за завеси - сортовеТаванни корнизи за завеси - сортове
    Монтаж на щори на прозорциМонтаж на щори на прозорци
    Как да се мотае един алгоритъм за действие таван корниз действиеКак да се мотае един алгоритъм за действие таван корниз действие
    Декорация на тавани от гипсокартон оригинални решенияДекорация на тавани от гипсокартон оригинални решения
    » » Корниз в тавана на опциите за гипсокартон
    © 2021 BggeHat.com