Коя тухла, която да използвате за камината, изберете подходящата опция

Напоследък все по-често собствениците на частни къщи са инсталирали в стаите такава структура, каквато е камина. Основният аспект при издигането на конструкцията е развитието на проекта и избора на правилните материали. В същото време поставянето на лицевата тухла е не по-малко важно от изграждането на основата на пещта. От това директно зависи от какъв вид готов продукт ще има.

Разбира се, най-простият вариант са услугите на професионалните печки. Тези хора за кратко време ще направят дизайна правилно и в съответствие с желанията на клиента. Създаване на истински дом със собствените си ръце е мечтата на много собственици. За неговото прилагане опитът със сигурност е важен, но можете да го направите, ако спазвате определени правила. Тяхното спазване ще предотврати конструктивните грешки, ще ви спести от ненужните финансови загуби и ще ви каже как да избирате подходящите материали, по-специално тухлите.

Създайте безупречно красива камина
Появата на бъдещата камина трябва да бъде безупречна

видове

Изграждането на камина в къща или апартамент е, разбира се, доста сложен и отнемащ време процес, затова го подхождайте съзнателно, с ясно разбиране за последователността на действията им.

Ако изберете грешен източника и крайния материал за в бъдеще, можете да се изправи пред факта, че повърхността е облицована губят естетичен външен вид, съответно, ще трябва да купувам отново материали и да губите време за възстановяване. В модерните магазини широка гама от тухли. Всеки вид има своя собствена цел и разлика в характеристиките на изпълнението и следователно се използва в определена индустрия.

За пещи и камина при полагане е възможно да се използва един от двата варианта на материала:

  1. шамотна тухла (огнеупорна);
  2. червена тухла (твърда или празна).

Преди да закупите материала, трябва ясно да разберете, че камината или печката е устройство, което се експлоатира при специални условия, при които се наблюдава редовна промяна на температурните режими от много високи до изключително ниски нива. Ето защо тухлената облицовка на камината задължително трябва да бъде качествена и стабилна за такива процеси.

Основни типове тухли
Сортове от тухлени продукти

Ако първоначалната задача е да се отреже вътрешната повърхност на камината пространство, след това за това е необходимо да изберете материал, който се характеризира с висока устойчивост на огън, а не по-малко сила. Съответства на тези изисквания бели тухли, защото е изработена от огнеупорна глина.

В бъдеще трябва да изберете материал, който да се използва за покриване на външната повърхност. Тук вече можете да използвате червена тухла, която е по-малко устойчива и устойчива на топлина. Но не се препоръчва да се закупува материал, който е бил използван или с лошо качество, тъй като елементите не трябва да са пукнати и чипове по лицата, в противен случай зидарията ще бъде извита.

Това е облицовъчната тухла за камината, която прави възможно декорирането на портала за камина в различни цветове или полутонове, както и текстури. Всичко това съвкупност дава специален чар на вътрешността на помещението като цяло. Разбира се, не можем да кажем, че тухлите са единствената възможност за облицовка. Тя може да бъде изцяло заменена с естествен камък, дърво, мрамор или гранит. Въпреки това само с използването му ще бъде възможно да се постигне автентичност.

Марка и технология за производство на материали

По-голямата част от строителните материали, както и довършителните материали имат характерна маркировка. Тухличката за камини и печки не е изключение и благодарение на буквите и фигурите е възможно да се установи колко здрав е материалът и е устойчив на компресия. Съответно, колкото по-високи са тези показатели, толкова по-добро е качеството на тухла, а в крайна сметка продуктът ще има добър външен вид.

За тези, които преди това не са изправени пред марките и не разбира какво означава това, експертите разчитам на въпроса е съвсем проста: в зависимост от това какъв вид плътност е тухлена камина ще се затопли по-бързо или по-бавно, по-дълъг или по-малко, за да се топлят. Съответно, материалът е по-плътен, толкова по-дълго се нагрява, но запазва топлина за по-дълго време, без да се налага отново да загрява печката.

Размери на различни тухли
Стандартни размери на различни видове тухли


Специалистите обръщат внимание на началните майстори на факта, че методът на облицовката, както и използваният материал, пряко зависи от това как ще се използва структурата в бъдеще. В тези ситуации, при които конструкцията на печката трябва да изпълнява ролята на основния нагревателен елемент на цялата къща или помещение, е необходимо да се закупи материал с маркировка не по-малка от M250, но за предпочитане по-висока.

Основното внимание ще се обърне не толкова на темпа на отопление, колкото на продължителността на последващото запазване на топлината. Ако маркерът е по-малък, тогава времето за поддържане на достатъчна температура в помещението ще бъде незадоволително и огнището ще трябва непрекъснато да се нагрява, което ще доведе до прекомерна консумация на гориво.

При изграждането на камина като допълнителен източник на топлина или вътрешен елемент се предвижда структурата да се използва само от време на време. При тази ситуация може да се използва материал с по-ниска плътност.

В допълнение към способността за поддържане на топлина, довършителните материали с висока маркировка се характеризират с атрактивни декоративни качества. На предната повърхност винаги няма абразия или грапавост, тя е равна, без депресии и недостатъци, липсват и пукнатини и стружки. В същото време задната страна, напротив, е груба, което осигурява по-добра връзка с основната повърхност на камината.

Общи изисквания и производители

Декоративните облицовъчни тухли в условия на висок технологичен прогрес се правят при спазване на всички норми и правила на ГОСТ. В асортимента различни марки предлагат потребителски материали от различни цветове, нюанси и текстури. Ако желаете, можете да украсите камината като гладък камък и с извита повърхност, направена в античен или класически стил.

Не е най-добрата тухла
Тухла не е най-доброто качество

Обичайната тухла, която се използва на различни етапи от конструкцията на камината, не е подходяща за довършване на предната й повърхност. Въпросът е, че той има ниско ниво на съпротива срещу отрицателните ефекти от високите температури, създадени от открития пламък. Освен това обичайният материал почти никога няма привлекателна повърхност, предвид факта, че в бъдеще все още е еднакво облицована.

За да се облече порталът на камината, най-добре е да се даде предпочитание на цялостен керамичен тухла. Този материал има следните качества:

  1. топлоустойчивост;
  2. топлоустойчивост;
  3. дългосрочно задържане на събрана топлина;
  4. ниска топлопроводимост;
  5. висока плътност на материала.

За съжаление, в момента има много фалшификати на добра тухла, които също са доста скъпи. За да не правите грешка при избора си, е необходимо да знаете някои нюанси, които ще ви помогнат да разкриете наистина висококачествен материал.

Щом взеха глинените тухли в ръцете си, първото нещо, което трябва да направите, е да почукате. В резултат материалът трябва да излъчва ясен и звуков звук. В този случай, ако го ударите достатъчно силно, тогава самият продукт в идеалния случай ще се счупи на няколко големи парчета. Когато глух звук произтича от ударите, и тухли се разпада на малки парчета, това означава, че не е подходящ за употреба.

По отношение на производителите е възможно да се даде предимство на вносителите, т.е. западните фирми. Техните материали са били на пазара от дълго време и вече са се доказали положително. Тези производители са Lode (латвийското производство прави тухлена марка M500). Малко по-евтини са продуктите на фирмата TERCA (тухла се произвежда в различни страни, включително Русия). Сред местните производители, тухлите от Нижни Новгород (М250) имат добри рецензии.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Проста камина със собствените си ръцеПроста камина със собствените си ръце
Как да направите портал за камина със собствените си ръцеКак да направите портал за камина със собствените си ръце
Как да се изгради камина със собствените си ръцеКак да се изгради камина със собствените си ръце
Как да инсталирате фурна с каминаКак да инсталирате фурна с камина
Изграждане на камини от собствени ръцеИзграждане на камини от собствени ръце
Ъглова камина със собствените си ръце, фантазия или реалностЪглова камина със собствените си ръце, фантазия или реалност
Камина барбекю със собствени ръцеКамина барбекю със собствени ръце
Как да изберем камина с дърва за изгаряне на дърваКак да изберем камина с дърва за изгаряне на дърва
Как да изберем правилната каминаКак да изберем правилната камина
Отопление на къщата с каминаОтопление на къщата с камина
» » Коя тухла, която да използвате за камината, изберете подходящата опция
© 2021 BggeHat.com