Как са дървени камини направени от тухли за къщи и вили

Дървената камина се счита за класически източник на топлина в помещението. Преди това той изпълнява една единствена функция, която трябваше да затопли жилището, но днес ролята му е двойна.

За по-ефективно генериране на топлина има нови разработки и бъдещи модели от стомана или чугун. Ето защо камините, изработени от тухли, са оборудвани с цялото създаване на определен стил. Невъзможно е да се изключат възможностите за затопляне на стаята, но дестинацията на дизайна излиза на преден план.

Реалният пламък в огнището
Красива гледка на истински пламък

Първият етап на строителството

Независимо от основната цел на камината за изгаряне на дърва, изработена от тухли, нейната конструкция трябва да се изпълнява по строго дефиниран алгоритъм. Трябва да се изработи работещо устройство, което не само ще угоди на неговото присъствие и оригиналния завършек, но също така ще осигури отстраняването на топлинната и изгарящата продукти.

Зидарията на камината, подобно на зидарията, изисква определени умения. Опитните камери за печене прехвърлят уменията си на по-младо поколение. Натрупаното знание позволява на капитана да не допусне грешки при полагането, което може да доведе до това, че камината няма да се изпари или да започне да пуши. Но във всеки случай, изграждането на камина започва с оформлението му.

Трябва да се определи точно къде ще се намира камината. Има две опции - стена камина или ъглова камина. Ъглови дървени камини за къща от тухли се установяват в ъгъла на стаята, за да се спести място в стаята. Тези опции са чудесни за вили. Каменна камина не трябва да се намира между прозорците и близо до стълбите.

Традиционна сграда
Просто традиционно изпълнение

В зависимост от геометрията на помещението се определят размерите на елементите на камината. Съществуват отдавна приети схеми за изчисляване на основните параметри.

  • Площта на горивната камера може да се определи, като се раздели площта на помещението с 100.
  • Дълбочината на пещта зависи от нейната ширина. Тяхното съотношение е 2-2,5 в полза на общите размери в ширина.
  • Общите размери на височината на пещта трябва да надвишават нейната ширина с 1,5 пъти. Тази стойност не се разпространява и се изчислява точно.
  • За да се определи площта на димния отвор, площта на пещта трябва да бъде разделена на 10. Тази стойност може да бъде намалена до 1/15 от площта на пещта.
  • Площта на димоотвода не засяга зоната на външния контур на тръбата. Неговата височина трябва да бъде в диапазона от 3 до 5 м. Невъзможно е да се премине извън този интервал, тъй като това ще доведе до смущения в разликата в наляганията, необходими за осигуряване на сцепление.

Избор на използваните материали

Качеството на материала ще зависи от цялата работа на бъдещата камина, поради което трябва да се направи внимателен подбор. Това се отнася не само за тухла, но и за компонентите за приготвяне на разтвора.

Единственият правилен вариант е да се построи камина от червена тухла. Той има огнеупорни свойства, способен е да натрупва топлина и образува красиви повърхности, които не изискват облицовка. Всяка тухла трябва да бъде инспектирана много внимателно. Тя трябва да е цяло, без чипове в ъглите и без изразени сливания.

По цвета на тухла може да се прецени качеството на глината и спазването на технологията при производството. Наситеният цвят показва високо качество и е по-добре да откажете избледнели тухли.

Висококачествена тухла
По формата може да се приеме, че тухла е с високо качество

Внимателно разгледайте местата на чиповете, масата трябва да бъде еднаква. Много опитни майстори на качеството на печене червена тухла проверка на характерния звук, който той излъчва след въздействието на твърд обект.



Работата ще изисква пясък, чийто среден диаметър на зърното е не по-голям от 1,4 мм. Предварително се почиства от отломки и се пресява. За запълване на основата се поема цимент M-300. Основният материал за разтвора ще бъде червена или тъмно кафява глина.

Полагане на основите

Трябва да се помни, че тухлените камини имат маса, която достига хиляди килограми. Такива конструкции не могат да бъдат инсталирани на пода и изискват основата на фундамент:

  • За тази цел дълбочина на прореза от около 0,6 м се изкопава и се напълва с натрошен камък, който внимателно се уплътнява, за да се получи хоризонтална линия.
  • Инсталиран кофраж на дъски по периметъра на изкопа, а останалото пространство е изпълнено с натрошени тухли.
  • Разтворът се приготвя чрез смесване на цимент с пясък в частите 1 и 3, след което основата се излива така, че горният му ръб да е няколко сантиметра по-нисък от повърхността на пода.
  • Основата, която формира, трябва да бъде замразена. За това той получава 7-10 дни.
Фондацията постепенно замръзва
Процес на втвърдяване на основата

Каменна зидария

Камините за изгаряне на дървесина са направени от тухли за керемиди с глинеста мазилка. За да го подготвите правилно, трябва първо да глинете глината във водата няколко дни. След това, като използвате решетка, като я триете като ренде, ще трябва да се смила глината. Това се прави, за да се гарантира, че решението има еднаква последователност.

Съставът на пясък, глина и вода се приготвя в съотношение 8: 4: 1. В зависимост от съдържанието на мазнини в глината, пропорцията може да бъде променена. Необходимо е правилно да се оцени качеството на получения разтвор. Той трябва да вземе предписаната форма, но не се придържайте към ръцете му. Можете да завъртите турникета и да се преобърнете в пръстена. Ако се образуват пукнатини, ще трябва да добавите вода.

На повърхността на основата се полага рубероид на два реда. Първоначалният слой на бъдещата камина се полага върху циментова замазка и се използва само глиненият състав. Професионалните майстори вършат цялата работа с ръцете си. Те отбелязват, че качеството на камината зависи от дебелината на шева и може да се контролира само с помощта на ръце. Има приети модели от порядъка на камината, но професионалистите ги познават по сърце. Тук основното нещо е да не се бъркаме, защото това е успехът на цялата афера.

Монтажна камина след монтаж
Полагане на тухли в редове

В процеса на полагане на камината има нюанси и тайни. Така че въздухът, който се намира в малките кухини на тухла, може да допринесе за това, че влагата в глиненото решение ще се ускори. Липсата на влага ще се отрази негативно на силата на зидарията.

За да премахнете въздуха от тухла, той се потапя във вода за известно време. Останките от хоросан върху тухли се отстраняват на ръка, а страничните плоскости на отделните тухли трябва да бъдат внимателно избърсвани с навлажнена материя.

Изграждане на комин

Въпреки очевидно простата простота на комина, безопасността и ефективността на камината зависи от него. Към тавана се изгражда комин с глинеста мазилка и върху тавана се нанася циментова замазка.

Вътрешната повърхност на комина се обработва с разтвор на течен глина. За да направите това, можете да намокрите парцала и да избършете тухлите в канала. Тази процедура ще предотврати напукване на зидарията. При преминаването през подовете е необходимо да се извърши топлоизолация. Филцът, импрегниран с разтвор, се поставя между тавана и стените на комина.

Професионално построената камина в покритието не се нуждае. Прави линии от тухли, които са разделени със същите интервали, създават собствен уникален стил. Въпреки това, ако има грешки, тогава външната камина може да бъде облицована с декоративен камък, плочки или използвайте специални плочки. Днес има разнообразие от огнеупорни декоративни материали. Те могат да бъдат избрани в зависимост от стилната идея на цялата стая.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какви са камините кабини и как те се различаватКакви са камините кабини и как те се различават
Камини във вътрешността на селска къщаКамини във вътрешността на селска къща
Дървени камини за дома, основните предимства на използването на подобни устройстваДървени камини за дома, основните предимства на използването на подобни устройства
Как да очертаем камина със собствените си ръцеКак да очертаем камина със собствените си ръце
Какъв вид камини за дачата саКакъв вид камини за дачата са
Метални камини за дома, работещи на дърва, чугун, желязо, стоманаМетални камини за дома, работещи на дърва, чугун, желязо, стомана
Как да изберем камина-фурна за лятна резиденцияКак да изберем камина-фурна за лятна резиденция
Как да изберем камина с дърва за изгаряне на дърваКак да изберем камина с дърва за изгаряне на дърва
Как да изберем правилната каминаКак да изберем правилната камина
Използването на ъглови печки-камини за отопление вилиИзползването на ъглови печки-камини за отопление вили
» » Как са дървени камини направени от тухли за къщи и вили
© 2021 BggeHat.com