Как функционира камината, ние разглеждаме всички известни варианти на такива устройства

Модерното отношение към камината в къщата е коренно различно от това, което доминира до средата на 20-ти век. От древни времена живият огнище служи само като начин за отопление на стаята, но напоследък камината се използва все повече като елемент на декоративното подреждане на стаята и това е разбираемо.

Новите технологии за производство на материали позволяват не само да се инсталира камина, но и да се впише в атмосферата на стаята. Благодарение на рамките, направени в различни стилове, устройството стана неразделна част от интериора. Възможността на камината да носи топлина обаче не е забравена и е много търсена. Единствената разлика от Средновековието е, че жизненото огнище вече не е основният източник на топлина.

Инсталиране на камина със собствените си ръце Всеки иска да го направи, но мнозина изплашат мащаба на работата. Независимо от това, цялата работа се основава на изпълнението на основните проектни задачи и начините на това внедряване могат да бъдат разбрани, като се знае как работи камината.

Движение на въздуха
Разпределение на въздушните потоци

Основното разположение на всяка камина може да бъде описано в три думи: пещ, комин, портал. Но всеки вид има определени, особени само за него, тънкостите. Ето защо е необходимо да се разгледат различните варианти на камините, подчертаващи отличителните качества.

Опция за горене на дърва

Камините, които използват дърва като гориво, се инсталират само в частни или в селска къща. В апартамента е невъзможно да се установи по няколко причини. Подовите настилки и таваните не могат да издържат на голяма маса тухлена рамка, така че е необходима основа. Коминът трябва да премине през горните плоскости и никой от съседите да не се съгласи с това. Пожарната безопасност никога няма да даде разрешение за поръчка, като твърди, че това е прекалено голяма опасност.

Камината за изгаряне на дървесина е също толкова близо до старото огнище, колкото се практикува от много народи. Нейната рамка изработени от огнеупорна конструкция и има няколко части.

Изграждане на тухлена камина
Модерна тухлена конструкция
  • Основата е основата. Тя има цялото натоварване от масата, което общо възлиза на няколко тона. Основата на камината трябва да бъде построена при построяването на къща, но тя не трябва да бъде категорично свързана с основната основа. Тези работи могат да се извършват и в завършеното жилище, но след това ще е необходимо да се демонтира подовото покритие.
  • Пепелникът е представен под формата на кутия или ниша с врата. В нея се събират нелетливи продукти от изгарянето на дърва - пепел. Това обаче не е краят на неговата функция. Въздухът преминава през пепелния петел в пещта и съдържа кислород за изгаряне.
  • Изгарянето на дърва се извършва в камината. Поради високата температура, стените на пещта са покрити с огнеупорни тухли. Материалът, от който е изработена тухлата, трябва да има добра топлопроводимост. Отделената топлина частично оставя заедно с дим в комина, но основната му част трябва да бъде разпределена за отопление на стая. Задачата, състояща се в повишаване на ефективността на камината, води до някои конструктивни промени в устройството на пещта. Така че вратата, която плътно затваря камерата, превръща откритата огни камера в затворена, което допринася за освобождаването на повече енергия. За да предотвратите навлизането на студен въздух в горивната зона Димният зъб е монтиран вътре в камерата.
  • Коминът на горивната камина е изработен от тухли. За ефективност коминният канал често трябва да бъде подреден под формата на лабиринт. Такова устройство вече се нарича печка камина. Правилно проектираният комин ще осигури нормална тежест, без която премахването на дим и въглероден диоксид е просто невъзможно.

Чугунена версия

Постигането на целта да се увеличи ефективността, като не се обръща внимание на класическия вид на камината, подтикна идеята за създаване чугунени устройства. Те имат един и същ принцип на работа като камина, която държи дърва, но някои фини нюанси радикално променят параметрите на топлопреминаването.

Камина система с чугунена пещ
Вградена чугунена пещ
  • Пещта е завършена под формата на отделна касета, който е монтиран в тялото на камината. Между пещта и тялото се формира пространство за циркулация на въздуха. По този начин има интензивно нагряване на въздушни маси, които след това запълват цялото пространство в стаята.
  • Стените на пещта са изработени от чугун. Той е в състояние бързо да вземе топлина и да го прехвърли на конвекционните въздушни течения. Въпреки факта, че такава камина престава да затопля помещението след изгарянето на горивото, при експлоатацията си има висока (до 80) ефективност.
  • Коминът е направен от метални тръби, което значително улеснява самостоятелното подреждане на камината.

Газови, електрически и екологични опции

Не използвайте този вид евтини и достъпни горива като газ, просто не може. Основното разположение на камина, работеща с газ, се отличава с факта, че в горивната камера е монтирана горелка, през дюзите, в които се доставя газът. Що се отнася до дървото, газова камина се нуждае от въздушен поток, но този тип устройство не се нуждае от пепелна кула, както в контейнер за пепел.

Но голямо предизвикателство пред комина е направено. И като цяло, работата, свързана с инсталирането на газова камина в апартамент или в селска къща, е под внимателното внимание на няколко услуги. Самата камина се състои от следните части:

  • горелка;
  • автоматична система за управление на газа;
  • горивна камера;
  • газов цилиндър или газов цилиндър;
  • комин.
Камина за димни газове
Котелна система на газова камина

Отличителна черта на тези видове камини е, че вътрешността на камерата обикновено е инсталирана охлаждаща верига и такъв бойлер вече няма статут на добавка, но служи като единствен източник на отопление в малка къща.

Основната посока на функциониране на електрически камини е да се създаде уютна атмосфера в стаята. В края на краищата дървесината, пламъкът, димът, огънят и дори придружаващите го звуци са качествени илюзии. Ето защо в устройството на електрическата камина има само два елемента: порталът и огнището.

  1. Портът е рамка, която е направена във форма, която ви позволява да инсталирате камина близо до стената, в ъгъла, в центъра на стаята.
  2. Огнището дава разделение на видовете в категории. В зависимост от механизма на създаване на илюзии и тяхното качество, различавайте камините с течнокристален дисплей, камини на студена пара, камини с оптична илюзия на пламък.
Водната пара е много подобна на истински огън
Парата отлично имитира истински огън


Има готови пожарни камери или са изградени в портала, които образуват камини. Това разнообразие позволява на купувача да вдигне всякакъв вид огнище и подходяща рамка, която лесно може да се инсталира навсякъде в стаята.

Biofireplaces са съвсем нови, но обещаващи. Поради факта, че биоматериалът се използва като гориво, инсталирането на комин не е необходимо. Това го прави мобилен и удобен за използване. Състои се от една пещ, в която се подава гориво чрез специална дюза.

Самосглобяване

Много често има желание за самостоятелно инсталиране на камина в частна къща. Това желание не може да се опита да се скрие, трябва да се приложи възможно най-скоро, но за това ще направим малък анализ на възможностите.

Био-камината е малко вероятно да бъде изградена самостоятелно. Всички елементи на тялото са направени с помощта на производствените мощности. Самият биогориво е изключително скъпо удоволствие, което поставя идеята в съмнение.

Електрическата камина може да бъде направена от собствени ръце, Но илюзията, извършена от гаража, не може да донесе желаното удоволствие. Трябва да се съсредоточите върху жив пламък. Газовото оборудване е строго забранено да се монтира. Дори и да е така, никой няма да гарантира безопасността на работата, а при свързването с газ ще възникнат сериозни проблеми с властите.

Домашна конструкция
Домашна конструкция

Можете да демонстрирате уменията си само чрез оборудването на камина от дърво, изработена от тухли. За това има всички възможности, започвайки от материала и завършвайки с моделите на зидарството. Към устройството, описано по-горе, е необходимо да добавите изглед, който покрива канала на комина. Той регулира сцеплението и не позволява на топлия въздух да избяга от стаята до улицата, когато камината не работи.

В долната част на пещта има решетка. Тя е подредена с дърва за огрев, пепел между пръчките и влиза в пепелния съд. Съединителят е изработен на глинен хоросан. Пред глината напоена и натрошена. След това се смесва с пясък и се приготвя смес. Подробната подготовка на разтвора трябва да бъде известна, тъй като правилната технология директно зависи от надеждността и здравината на конструкцията.

Чугуните камини могат да се отопляват и с дърва за огрев. Между другото, вместо чугун, можете да използвате стомана, но в същото време камината ще загуби в ефективността. Но стоманата е по-лесна за работа, когато заваряването на пещта и тялото се извършва съгласно схемите. Елементи на декорация се използват по преценка на капитана и могат да бъдат залепени към тялото.

Порталът заслужава специално внимание. В устройството си няма тайни, но дори и най-простата версия трябва да бъде направена колкото е възможно по-високо, защото камината е обект, който собственикът няма да забрави да се похвали. Порталното тяло е изработено от метален профил, от външната страна е облицована с листове от гипсокартон, но картината е представена на очите, която се формира с помощта на довършителни материали.

Можете да използвате керамика, декоративен камък, естествен камък. Всички работи, свързани с рязане на материала, се извършват вкъщи без скъпо оборудване.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да се изгради камина със собствените си ръцеКак да се изгради камина със собствените си ръце
Какъв вид камини за дачата саКакъв вид камини за дачата са
Симулация на камината със собствените си ръцеСимулация на камината със собствените си ръце
Камина със собствени ръце в апартаментаКамина със собствени ръце в апартамента
Камини за отопление на къщатаКамини за отопление на къщата
Каменна камина със собствени ръцеКаменна камина със собствени ръце
Как правилно да поставите огледало над камината и да го поставите във вътрешността на стаятаКак правилно да поставите огледало над камината и да го поставите във вътрешността на стаята
Кухня с камина, оригинално решение за модерен интериорКухня с камина, оригинално решение за модерен интериор
Видове и дизайн на камини в модерен стилВидове и дизайн на камини в модерен стил
Как да напиша камина във вътрешността на хай-тек стил, прости препоръкиКак да напиша камина във вътрешността на хай-тек стил, прости препоръки
» » Как функционира камината, ние разглеждаме всички известни варианти на такива устройства
© 2021 BggeHat.com