Метални камини за дома, работещи на дърва, чугун, желязо, стомана

Голямото разнообразие от модели камини, представени от различни производители, често въвеждат объркване към купувача. Всъщност, за да се избере функционално устройство, което да изпълнява всички планирани задачи, е необходимо да се разбере класификацията и характеристиките на всеки вид. По вид гориво и материал, от който е направена пещта, камините, изработени от метал, са разделени на отделна група. Но тези сами камини са разделени на няколко вида, които трябва да се обсъждат последователно.

Оригиналната желязна печка
Оригинален продукт за получаване на топлина

Основни изгледи

Камината, чието тяло е изработено от тухли и пещта е изработена от метал, не достига напълно до тухлените камини или към металните. Ето защо има толкова малко информация за този дизайн. Междувременно той усвои всички предимства на двата вида пещи и всички недостатъци.

  • Тухлена камина с метална пещ поради класическия си вид е в хармония с всеки интериор. Тя не може да бъде подрязана допълнително, тъй като самата тухла, при условие, че е спретнато положена, изглежда оригинална.
  • Пещ от метал позволява да се увеличи ефективността на камината, поради факта, че самият материал се нагрява и е източник на топлина, предавана във въздуха. Освен това тези пещи ни позволяват да осъзнаем принципа на бавното изгаряне. Състои се в намаляване на частта от кислорода, в резултат на което дърварките се разпалват за дълго време, отделяйки топлина.

Друг вид метални камини служат Пещи-камини в завършена сграда. Те могат да бъдат инсталирани и използвани без допълнителна работа. Това е полезно да се използва такива метални камини за даване, защото с тяхна помощ не е трудно бързо да се затопли една стая. Те нямат нужда от основа, защото имат относително малка маса. Коминът е представен под формата на тръба, най-често маскирана под облицовката на различни материали. Можете също така да отрежете тялото на камината, като използвате само топлоустойчиви материали.

Готов камина
Завършена камина система за дома

Класовата класификация предполага отделянето на един вид в подвид. Така металните пещи, работещи на дърва за огрев, по метода на инсталацията, образуват редица други видове модели.

  • Модели на стена. Те се характеризират с факта, че те са инсталирани близо до прави участ в стената, обикновено в средата на стаята. Често, за да поставите такава камина в интериора, трябва да проектирате портал и да го опечете в определен стил. Но модерните модели сами представляват разнообразие от готови варианти. Между другото, някои камини, направени под формата на правоъгълна кутия, без допълнителни конструкции изглеждат страхотно в една стая с каменно покритие.
  • Ъглови модели. Те са инсталирани в ъгъла, спестявайки пространство. Този подход е особено важен когато използвате камина във вилите, където всеки квадратен метър се оценява.
  • Камини от окачен тип. Въпреки факта, че за да се гарантира безопасността по време на експлоатацията на такава камина, е необходимо да се изолира пещта от стената, се оказва отличен визуален ефект, който издува модернизма.
Камина система в модерен интериор
Модерен интериор с необичайна камина

Оценка на качеството

Всеки купувач първо иска да знае за всички предимства на модела, представляващ интерес. Такава информация не трябва да бъде скрита, тъй като тя може да се превърне в кардинален вектор в решението и показва границите на приложимост на един или друг вид камини. Камините с железен корпус могат да се похвалят с няколко положителни качества, сред които:

  • Висока ефективност. Това се постига благодарение на факта, че стоманата или чугунът, като основни материали, от които е направена камината, имат добра топлопроводимост. Основният проблем дървени камини е, че голямо количество топлина листа заедно с горещ въздух в тръбата. Всички работи, насочени към повишаване на ефективността, се свеждат до това, че имат време да отделят колкото се може повече топлина от продуктите на изгаряне. Металът бързо се нагрява и отделя топлина, което се нарича благоприятно и участва в отоплението на стаята.
  • Сравнително малка маса. Тук въвеждаме понятието относителност. Всъщност, чугунът е доста тежък материал, но в сравнение с общата маса на тухлена камина, която изисква отделна основа като подпора, тази маса не е голяма. Следователно, може да се отбележи, че металните камини са инсталирани без опорна платформа.
  • Инсталирането не изисква квалификационно обучение. Не трябва да се крие, че инсталирането на камината изисква определени умения за работа с инструменти. Но за да постави камината и да построи комин, господарят не трябва да притежава квалификационните познания на печката. Това не може да се каже, например, за тухлени камини.
  • Бързо връщане на топлината. Високата ефективност води до факта, че стаята, в която е инсталирана металната камина, се загрява много бързо. В крайна сметка има два начина за пренос на енергия: конвекция и радиация. Модели, които осигуряват бавно изгаряне, обикновено оборудвани с врати, който може леко да се отвори, превръщайки пещта в открита камина. По този начин можете бързо да се затоплите, след което вратата се затваря.
  • Арбитраж при избора на място. За да инсталирате камината ще трябва да проектирате комин. Ако тези работи не могат да бъдат избегнати, тогава можем да кажем, че камината се поставя навсякъде.
Използвайки пиедестала за камината
Крайният продукт е поставен на специален пиедестал

Не можете да бъдете верни, като подчертавате само положителните качества. Това устройство не е без своите недостатъци. Всички модели на твърдо гориво изискват инсталирането на комин. Това е ненужна работа, която не е необходима, ако погледнете био камината или електрическата камина.

Тялото на метала в процеса на нагряване е много горещо. Тя трябва да бъде изолирана със специални материали от случайно докосване, от стени с покритие, което може да се стопи. Коминът, когато преминава тавана, също е изолиран. Мястото на монтиране на камината трябва да бъде облицовано с термичен защитен материал.

Камината не може да поддържа топлина за дълго. Този недостатък се дължи пряко на достойнството му под формата на висока топлопроводимост. След като всички дърва се изгарят, тя ще се охлади за 20-30 минути. Освен това стоманената камина охлажда по-бързо от чугунната камина.

Как да инсталирате правилно



Фактът, че инсталирането на камина не изисква квалификация, не означава, че можете да се приближите към този процес леко. Много хора предпочитат да кандидатстват за услуги на специалисти, печене работници, но самостоятелно инсталиране трябва да започне с избора на място.

Избирайки модели с отворени камери, не забравяйте, че отпадането на жаргите от камината е често срещано явление, поради което ще е необходимо да се вземат всички възможни мерки за защита на жилището от пожар. Можете да поставите метална плоча на пода, но най-добре е да използвате топлоизолационен материал.

Красива огнище на ръчна работа
Красив дизайнерски продукт

Въпреки факта, че теоретично се счита излишно изграждането на подиума, практиката показва и други статистически данни. От съображения за безопасност е необходимо да се изолира камината от пода, особено от дървения материал.

Изборът на място зависи от начина, по който се използва камината. Не забравяйте, че без вода верига дори и камина с голям капацитет, не може да се превърне в основен източник на топлина в къщата. Пълната конвекция на въздуха е възможна само в рамките на една стая, и понеже въздухът практически няма топлинна проводимост, съседните помещения няма да се затоплят. Ето защо камината е инсталирана, където семейството прекарва дълго време.

Специално внимание трябва да се обърне на инсталацията на комина. Тя трябва да е херметизирана по цялата й дължина. Дори липсата на дим не означава високо качество на извършената работа. В този случай рискът от отравяне с въглероден окис е висок. Когато свързвате тръби, трябва внимателно да монтирате връзките с помощта на закрепени скрепителни елементи.

По отношение на пожарната безопасност, коминът представлява заплаха поради наличието на сажди, които могат да бъдат нагрявани до 1000 градуса. Места, където тръбата е близо до стените, дървени конструкции, минава през тавана и покрива, трябва да бъдат изолирани с базалтов картон. Накрая трябва да се инсталира устройство, което да предотврати излитането на искри.

Когато инсталирате самата камина, обърнете внимание на нейната стабилност. Съвременните газови модели имат функция за автоматично изключване, когато устройството падне, но камините не могат да бъдат изключвани от дърва за огрев, поради което трябва да бъдат защитени срещу случайно преобръщане.

Изберете си достоен метален уред, който ще задоволи всички ваши нужди.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ъглови пещи - камини за къщи и вили, избор на практика и строителствоЪглови пещи - камини за къщи и вили, избор на практика и строителство
Какви са камините кабини и как те се различаватКакви са камините кабини и как те се различават
Камина-камина, изработена от тухлиКамина-камина, изработена от тухли
Как да изберем камина-фурна за лятна резиденцияКак да изберем камина-фурна за лятна резиденция
Камини печкиКамини печки
Как да изберем камина с дърва за изгаряне на дърваКак да изберем камина с дърва за изгаряне на дърва
Как да изберем правилната каминаКак да изберем правилната камина
Използването на ъглови печки-камини за отопление вилиИзползването на ъглови печки-камини за отопление вили
Камините за печки за къщи се избират по-често от потребителитеКамините за печки за къщи се избират по-често от потребителите
Отопление на къщата с каминаОтопление на къщата с камина
» » Метални камини за дома, работещи на дърва, чугун, желязо, стомана
© 2021 BggeHat.com