Затоплянето на фондацията олицетворява сънищата на топъл дом в живота

Топлоизолацията на основата на частна къща отвън е отговорна операция. Той може значително да намали топлинните загуби на сградата и да защити основата си от отрицателното въздействие на ниските температури и почвената вода. Да видим какви ефективни начини за защита на фондацията от унищожение съществуват в днешно време.

Топлоизолация на основите на жилищни сгради - защо и как се прави?

Основата на всяка къща може да издържи натоварвания, идващи не само от строителството, но и от почвата, върху която стои. Подземната му част се измива от подпочвените води. Това може да доведе до намокряне на основата и абсорбиране на влага. През зимата, когато температурата на улицата става отрицателна, наситената с вода фундамент замръзва, което води до появата на стружки и пукнатини в нейната конструкция. С течение на времето тези незначителни, на пръв поглед дефекти стават по-сериозни. Поради тях основата на сградата постепенно се унищожава, което в крайна сметка води до увреждане на стените на жилищната структура.

Затоплянето на фондацията - въплъщаваме мечтите на един топъл дом в живота

Тези проблеми могат лесно да бъдат избегнати, ако хидроизолацията и затоплянето на основата се извършват правилно. Топлоизолацията на основата се извършва най-често извън сградата. В този случай можем да блокираме почти всички възможни студени мостове в зоните на контакт между припокриването на първо ниво и основната структура.

Отвътре, основата се препоръчва да се изолира, когато външната защита не е възможна.

Навън структурата, която ни интересува, е термично изолирана по следните начини:

  1. 1. Запълване с разширена глина или пясък.
  2. 2. Затопляне с пяна плочи, полистирол или penokleksom.
  3. 3. Полагане на полиуретанова пяна към основата.
  4. 4. Затопляне със специален защитен екран и минерална вата.

Да разгледаме всеки от тези методи по-подробно и да изберем оптималната технология за защита от топлина.

Разширена глина и пясък - защита на основите по пътя на дядо

Запълването на основата с експандирана глина или пясък е отдавна известна техника. Неговият ефект се дължи на факта, че тези строителни материали са в състояние да образуват въздушен слой близо до стените на основната конструкция, както и да отклоняват водата. Предимства на технологията:

  • сухият материал служи като хидроизолационен агент;
  • запълването на площадката компенсира натоварването на почвата в основата на къщата, когато се поставя в калъф;
  • независимото затопляне не създава проблеми за неподготвени и неопитни майстори на дома;
  • ниска цена на използваните материали.

Запълване на основата се препоръчва за глинени обекти с висок индекс на набъбване. За други видове почви тази техника се използва много рядко, тъй като тя се счита за остаряла и не винаги е ефективна от специалисти. Освен това запълването е труден процес, който се дължи на необходимостта от земни работи.

Затоплянето на фондацията - въплъщаваме мечтите на един топъл дом в живота

За да изолираме основата с тази техника, трябва да направим следното:

  1. 1. На периметъра на мазето на жилищната сграда, копаят е яма. Ширината му е избрана, като се вземат предвид почвената влага и климатичните условия на терена, където се намира къщата. Тук всичко е просто. Ямата е по-широка, толкова по-високо е нивото на подпочвените води в района и по-студеното от зимите в региона. Дълбочината на изкопа трябва да бъде малко по-голяма от дълбочината, на която лежи основата ни.
  2. 2. Изработваме дренажна система в дъното на разкопките. Полагаме геотекстилно платно, изсипваме развалини отгоре. След това поставете тръбата с перфорации. Заспиваме с още един слой от развалини. Слагаме края на тръбата в отводнителния кладенец.
  3. 3. Почистете стените на мазето. Ние ги чакаме да изсъхнат. Ние ги предпазваме от влага. За тези цели използваме хидроизолация, с изключение на полимерни смеси и битумни смеси.

Сега изсипете слой пясък (експандирана глина). Внимателно го махнете. Правим следващия слой запълване. Отново го компактираме. Работим по посочения алгоритъм, докато пълним изкопа.



Затопляне с минерална вата - готови ли сте за мащабна работа?

Друг рядък метод за изолиране на основата на жилищна сграда включва използването на минерална вата като топлоизолационен материал. Характеризира се с отличен потенциал за термична защита и достъпни цени. Има обаче недостатъци в този материал. Първо, при намокряне памучната вата губи топлоизолационните си свойства. Следователно трябва да отделяме повече време и пари за предприемането на мерки за защита на минералната вата от влага. На второ място, ще трябва да изградим рамка, която изпълнява функцията на един вид кофраж, който също ще изисква физическа сила и пари.

Затоплянето на фондацията - въплъщаваме мечтите на един топъл дом в живота

Монтажът на описаната изолация се извършва съгласно следната схема:

  1. 1. Почистете повърхността на основата. Ако е необходимо, подравнете го, премахнете съществуващите вдлъбнатини, чипове. Изсушаваме основата.
  2. 2. Запълваме металните профили върху обработената повърхност. Ние ги фиксираме с винтове, дюбели.
  3. 3. На направения кофраж ние инсталираме рогозки от минерална вата. Ние ги свързваме. От горе лежахме хидронепропарозащитна мембрана.
  4. 4. Изграждаме вентилирана рамка или защитна тухлена стена.

Както можете да видите, работата по топлоизолация с помощта на минерална вата е доста голяма. Не всеки занаятчия има желание да отдели много време за инсталиране на изолационния слой. Важно допълнение! Минералната вата обикновено се използва за термична защита на земната част на основната конструкция. Под земята, за да се положи, че е нецелесъобразно.

Топлинна изолация по модерни методи - бърза и ефективна

Качествената топлоизолация на основите може да се постигне по по-прости начини. През последните години изолацията на такива конструкции се произвежда все повече от пяна пластмаса и нейните най-нови сортове - полистирол и пластмасови плочи. Тези материали имат отлични свойства за защита от топлина. Те са устойчиви на повреди (механични), различни товари. С тях е лесно да се работи дори и за начинаещите занаятчии. Недостатъците на използването на пяна пластмаса - достатъчно дълга подготовка на конструкцията за изолация, необходимостта от компетентен избор на метода на хидроизолация и специална защита на топлоизолационния слой от гризачи.

Затоплянето на фондацията - въплъщаваме мечтите на един топъл дом в живота

Изолаторът на плоча се полага, както следва:

  1. 1. Копаем до пълната дълбочина на основата. Ние го почистваме.
  2. 2. Извадете от дъното на остатъците от масла, мазнини, стари хидроизолации. При контакт с такива примеси пяната бързо се разпада.
  3. 3. Защитете конструкцията от влага. За хидроизолация използваме ролки, импрегниращи или покриващи композиции.
  4. 4. Нанесете лепило върху повърхността на основата. Това е лесно да се купи във всеки строителен магазин. Nuance. Лепилото се предлага като суха композиция. Трябва да се разрежда с вода.
  5. 5. Залепваме върху изолацията на лепилото. На Съвета. Купете продукти със специални канали. Такива плоскости лесно се съединяват и изключват възможността от студени мостове и пукнатини на изолираната повърхност.
  6. 6. Изработваме топлоизолация с подсилена мрежа. Поставяме го върху пяната с помощта на споменатото вече лепило. Мрежата задължително се монтира. Тя защитава нагревателя от малки гризачи.
  7. 7. Оформяме наземната част на топлоизолираната конструкция с дюбели (използваме продукти с широки шапки), а подземната част е покрита с обикновен пясък.

Описаната работа изисква най-малко време. В същото време получаваме ефективно изолирана основа, която няма да замръзне дори и в най-суровата зима.

Съществува и друга новаторска технология за защита на основите на частни къщи от студено време. Това включва използването на пенополиуретанов състав, който се напръсква върху основата със специален агрегат. Последният работи под високо налягане. Нанася се тънък слой полиуретан върху повърхността на основата, който има уникални високи хидро и топлоизолационни характеристики. Без специално оборудване тази техника не е осъществима. Освен това, инсталацията за пръскане е нагласена така, че да отговаря на конкретната основа. От правилността на настройката зависи качеството на полученото защитно покритие. Ако възнамерявате да изолирате основата на вашата къща с полиуретанова пяна, ще трябва да се обърнете към специализирана фирма.

Изберете подходящата материална и изолационна технология и слезте на работа. Термичната защита на основата се разрешава да се извършва както върху отдавна експлоатираната сграда, така и върху сградата, която се строи. И най-важното, не забравяйте, че висококачествената изолация увеличава експлоатационния живот на основата на къщата и гарантира, че ще намали топлинните загуби вътре в дома.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как и защо е необходимо да се затопли основата на частна къща?Как и защо е необходимо да се затопли основата на частна къща?
Определете оптималната дълбочина на основатаОпределете оптималната дълбочина на основата
Фондация на глинаФондация на глина
Характеристики на разширителните фуги в основитеХарактеристики на разширителните фуги в основите
Какви са основите на вана и къща, изработена от пяна?Какви са основите на вана и къща, изработена от пяна?
Изчисляване на основитеИзчисляване на основите
Важна информация за монолитната основаВажна информация за монолитната основа
Керемида основаКеремида основа
Основаване на къщатаОсноваване на къщата
Как да изградим основа върху глината?Как да изградим основа върху глината?
» » Затоплянето на фондацията олицетворява сънищата на топъл дом в живота
© 2021 BggeHat.com