Как и защо е необходимо да се затопли основата на частна къща?

Заслужава ли да се затопли основата за зимата? Такива въпроси се чуват постоянно. Много хора се съмняват дали трябва да похарчат затопляне на основата и слепи зони

собствени ресурси допълнителни ресурси.

Затопляне на фондацията

Затопляне на фондацията

И те могат да бъдат разбрани, защото, за да се изолира фондацията, е необходимо да се инвестира много време и пари в нея. Но това е просто носеща структура. Едно нещо е да се изолират стените на къщата или покрива, с тези конструкции всичко е ясно от самото начало.

Но е необходимо да се изолира основата и каква е ползата от нея? В тази статия ще получите отговор на зададения въпрос.

Причини и последствия

Преди да затоплите основата на къщата, трябва да отговорите на един много важен въпрос. Но защо го правят?

Изолация на основата отвън и отвътре отвътре отвътре ни дава много предимства и предотвратява различни неприятни ситуации.

Първо, припомняме, че всички структури в къщата са в контакт помежду си. Стените се държат на основата, покривите са по стените, има подове между тях и т.н.

Топлинната проводимост на тухли и бетон не е много по-различна. Има някои разлики в топлопроводимостта на дървена и тухлена частна къща, но те са незначителни.

Бетонът замръзва толкова бързо, колкото тухла. Така че защо много хора предпочитат да работят върху изолацията на пода и стените в частна къща, но пренебрегват затоплянето на фондацията? Тъй като те не вземат предвид процеса на пренос на топлина от един дизайн на друг.

Всички проекти в къщата взаимодействат. Те си взаимодействат помежду си в много по-големи обеми, отколкото бихме могли да мислим.

Вземете например къща с фундамент на лентата, без мазе. Фондацията на лентата, дори когато говорим за типа плитки основи, също трябва да бъде изолирана. Без изолация замръзва и след това прехвърля температурата си към стените. Температурата на стените ще падне, което веднага ще засегне температурата в стаята.

Замразяването на основната лента също ще повлияе на температурата на пода на дървена или тухлена частна къща. Температурата на пода зависи от температурата на земята под нея или от температурата в мазето.

Ако почвата е силно охладена, а също така започва да се замразява, но той най-вероятно ще започне без висококачествена топлоизолация на основата, то веднага ще се понижи температурата на пода, което разбира се, бих искал да се избегне.

Използване на експандиран полистирол за топлоизолация на фундаментни ленти

Използване на експандиран полистирол за топлоизолация на фундаментни ленти

За собственици на частни къщи от дървена бар затопляне е просто необходимо. Тъй като е много важно дървеният лъч да спазва нормалния температурен режим и да предпази конструкцията от контакт с вода.

Също толкова важно е изолацията на основата на лентата в случай, че проектът на частна къща вътре включва изграждането на мазе. Климатичната инсталация в мазето директно зависи от топлоизолацията на стените му. А стените на мазето в повечето случаи са стените на мазето.

Начини на затопляне

Има две основни направления, които се използват за топлоизолация на основата на къщата. Те не зависят от каква сграда искате да изолирате. Топлоизолацията на основата на банята и частната къща е практически една и съща.

Разликите са само в случай на големи промени в изграждането на фондацията.

Изолирайте основите:

  • отвътре;
  • отвън.

Затоплянето на основата отвътре е необходимо и възможно само ако притежавате къща или баня с мазе. Топлоизолацията на стените на носещата конструкция отвътре осигурява инсталиране на нагревател съгласно стандартната схема. Дори материалите, използвани тук, са идентични с нагревателите за обикновени стени.

Хидроизолация и хидроизолация на бетонни фундаментни конструкции

Хидроизолация и хидроизолация на бетонни фундаментни конструкции

Всъщност, просто отрежете вътрешната повърхност на стената с минерална вата или експандиран полистирол, а след това завършете пълния декоративен завършек.

Защо се нуждаем от вътрешна изолация? Той влияе върху температурата вътре в сградата, създавайки един вид въздушна възглавница. Такива условия са подходящи за сгради, където е необходимо да се съхранява висока температура, например вани.

Топлинната изолация от външната страна приема малко по-различни цели и се разпространява в много по-големи обеми. Когато казват за затоплянето на фундамента със собствените си ръце, тогава се има предвид външната изолация.

Топлоизолацията отвън се използва специално, без да реагира на външни влияния, влага, атмосферни валежи и др.



Екстериорната декорация е достатъчно лесна и ползите от нея са много. За разлика от изолацията отвътре, външната топлоизолация напълно предпазва фундаментните конструкции от влиянието на студен въздух или замръзнала земя. Следователно ползите от него са огромни.

Работни документи

Тъй като е необходимо качественото изолиране на основата, материалите трябва да бъдат избрани с особено внимание. За щастие, не трябва да имате никакви проблеми при избора на продукти. Всички вече са избрали и тествани преди вас.

Когато монолитната или сглобяемата бетонна конструкция е изолирана отвън, е необходимо да се вземат предвид въздействията, които ще я повлияят в бъдеще.

Отвън повърхността на монолитната структура постоянно е в контакт със земята. Земята не е камък. От дъжд, той се накисва и се намокри, с продължително замръзване замръзва, в топлина - то crackles.

Следователно не можем да използваме, например, минерална вата за затопляне на основата на една и съща баня. Това е най-популярният нагревател в частното строителство, просто не може да издържи на товарите.

Тук е необходимо да се обърне към топлоизолация от изключително стабилни, издръжливи и в същото време не много скъпи.

Най-популярните материали за топлоизолация са:

  • експандиран полистирол, екструдиран и конвенционален;
  • PPU или полиуретанова пяна.

Разширеният полистирол е изкуствен изолатор, изработен от полистиролови топки, използвани за затопляне на вани, частни къщи, покриви и др.

Процес на топлоизолация на бетон с полиуретанова пяна

Процес на топлоизолация на бетон с полиуретанова пяна

Неговата цена е много ниска, практически не тежи нищо, е издръжлива и непретенциозна. Препоръчва се пластмасовата пяна да се постави в места с висока влажност, където са разположени стените на основата.

Екструдиран полистирол - същият полистирен, но подобрен. Допуска се допълнителен процес на обработка, който се топи в твърди листове. Резултатът е материал с отлични характеристики на якост и много ниска топлопроводимост. Единствената отрицателна е високата цена.

Въпреки това, разликата в топлопроводимостта и якостта е такава, че експертите все пак препоръчват да се прилага към екструдирана полистиролова пяна при затопляне на дървена къща.

Предимствата от използването на екструдирана версия на пластмасова пяна се отнасят до нейната ненадеждност. Типичната пяна има клас на запалимост, поради което не се препоръчва да се монтира върху сгради, изработени от дървен лъч или структура с докосване.

Полиуретанова пяна - подобна на подобрена монтажна пяна с повишени топлоизолационни свойства. Това е по-скъпа и модерна версия на изолацията. За съжаление, не е възможно да работите с него самостоятелно, без да разполагате с оборудване.

Технология и нюанси

Нека разгледаме стъпка по стъпка схема за затопляне на фондацията. Само на него можете да разберете как правилно да изолирате основата. Като работещ пример, нека вземем обичайната банда основа на баня без мазе.

Почвите в примера, който имаме стандарт, нивото на подпочвените води - под местоположението на подметките на конструкцията.

Етапи на работа:

  1. Изчистваме мястото близо до лентите на базата.
  2. Подготовка на материалите.
  3. Нанесете слой хидроизолация.
  4. Монтирайте нагревателя.
  5. Залепваме изолационния слой с още едно ниво на хидроизолация.
  6. Монтирайте защитната пластмасова обвивка.
  7. Поставяме черупката в горната част с метален водач, закрепен към бетоновата конструкция на анкерите.
  8. Заспиваме на синусите на мазето.

Както можете да видите, доста е лесно да затоплите основата на банята. Някои разлики съществуват при инсталирането на нагреватели. Монтирането на експандиран полистирол, екструдиран и конвенционален, се свежда до монтажа на топлоизолационни плоскости за специални лепила.

Запълване на стените на основата с полиуретанова пяна се извършва със специални пръскачки. Вие обаче няма да ги управлявате сами. Това изисква достатъчен опит и наличието на работещ инструмент.

Зареждане на самата основа (видео)

Топлоизолация на къщи на кокили

С обикновени основи разбрах и как за да затопли една пилотна основа или колонен?

В края на краищата, колонните и винтовите основи се различават от лентата. Те нямат здрава стена, където можете да поставите нагревател. Има само бетонни опори, ако се има предвид колонна шарка и много метални купчини, ако пробата е завита.

Но всъщност много често стените на една и съща баня са поставени върху винтовите подпори. Като цяло те са предназначени за инсталиране на леки сгради като бани.

Липса на слой топлоизолация ви заплашва с по-ниска температура на пода на първия етаж на къщата. Замразяването на пода също ще повлияе на неговата дълготрайност.

Тук строителите работят по някакъв друг начин. Те създават фалшива основа или флакон. Съберете го от дърво, тухла, бетон, покрити панели и др. Тогава самата основа е изолирана и скрита под външния слой на покритието. Например под сайдинг, естествен камък или облицовъчни плочки.

Прочетете същото: как да направите фундамент сайдинг?

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Тогава за затопляне на тавана в частната къща - справкиТогава за затопляне на тавана в частната къща - справки
Затоплянето на тавана минивизира подробните инструкцииЗатоплянето на тавана минивизира подробните инструкции
Каква изолация трябва да избера да изолира стените отвътре?Каква изолация трябва да избера да изолира стените отвътре?
Как мога да затопля стара селска дървена къщаКак мога да затопля стара селска дървена къща
Как да изолирате дървена къща с пенофолКак да изолирате дървена къща с пенофол
Затопляне на верандата на дървена къща отвътреЗатопляне на верандата на дървена къща отвътре
Как да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътреКак да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътре
Външна изолация за стени, затопляне на стените на къщата отвън със собствените си ръцеВъншна изолация за стени, затопляне на стените на къщата отвън със собствените си ръце
Пристройка към дървена къща, затопляща верандата с дървена къщаПристройка към дървена къща, затопляща верандата с дървена къща
Начини за затопляне на дървени стени отвътре с пластмасова пянаНачини за затопляне на дървени стени отвътре с пластмасова пяна
» » Как и защо е необходимо да се затопли основата на частна къща?
© 2021 BggeHat.com