Как да направите самонивелиращ се под на дървена основа

Самонивелиращ се под

Ако говорим за ремонт на частна къща, тогава въпросът за завършването на пода е един от основните. Е, ако основата е направена от бетон или е плоча. И ако подът е дървен, тогава проблемите с подготовката му ще се увеличат. И не само, че дървената база е по-малко трайна. Той просто се състои от множество елементи, между които винаги се образуват пукнатини. И всеки етаж трябва да бъде подравнен и укрепен, което може да се направи по различни начини. Например, използвайте шперплат, самонивелиращ се под, шпакловка на основата на лепило PVA и други опции.

Дървеният под може да продължи дълго време, ако се грижи правилно. Но това ще отнеме известно време и ще започне да губи качествените си характеристики. Очевидно ще има пропуски между плочките, дъските ще започнат да се напукват, ще има отклонения и т.н. Ето защо, преди да преминете към финалната фаза на ремонта, трябва да подравнете пода на дъската. Да разгледаме основните опции и да изберем най-простия.

Чесане

Този метод се счита от мнозина за най-прости. Но каквото кажат специалистите и майсторите на къщата, той има много трудности по отношение на изпълнението на работата. Обикновено тази опция се прилага само в случаите, когато материалите за боя са планирани за завършване на довършителните работи. Ще бъде необходимо да се премахнат пропуските между дъските.

Цикълът може да се извърши ръчно или с помощта на специално устройство - шевна машина. Първият начин е много сложен и отнема много време. Освен това, този процес е много прашен, така че се нуждаете от предпазни средства - чаши, ръкавици и респиратор.

Какво трябва да търся при използване на машината?

  • Уверете се, че върху пода няма метални предмети. Ако главите на ноктите изпъкват над нивото на пода, те трябва да бъдат ударени в дъските чрез наказание.
  • Трябва да започнете от всеки далечен ъгъл. Машината се носи на повърхността на пода с помощта на змия.
  • След като извадите първия слой, е необходимо да почистите, да махнете чипа и прах. След това пукнатините между плочките за подова настилка са запечатани, за които се използва замазката. След като изсъхне, можете да продължите цикъла на пода.
  • Отново се извършва почистване и се използва прахосмукачка.
  • Преди да нанесете боята, препоръчваме лепилото да се третира с бял спирт. За това се използва кърпа без власинки.

Между другото, ножовете на шевната машина няма да стигнат до ъглите, така че тези места трябва да бъдат подравнени ръчно.

Саморазливни подови смеси

Най-популярната смес

Изливането на пода с конкретен хоросан винаги е било и остава най-популярният начин за изравняване на основата. Но в случая на дървени подове тази опция никога не е била използвана. Фактът, че конкретният хоросан има голяма маса, създава огромни натоварвания върху дървените елементи. При такава тежест те просто не могат да издържат.

Всичко се променило през нощта, когато на пазара се появи нов материал - изравняващ материал за дървения под. Състои се от цимент и лепилен състав, има достатъчно висока якост и еластичност с малка дебелина.

Обикновено самонивелиращият се етаж се излива до дебелина 29 милиметра:

  • Първо, това е малък показател.
  • На второ място, такава дебелина може да издържа на достатъчно големи натоварвания.
  • Трето, еластичността на материала позволява да се запълнят повърхностите с минимални дефекти, които просто остават под сместа.

Как се извършва тази операция по поправка на строителството?

Последователност на запълване на пода

Машина за шлифоване

полиране на дървен под

  1. Подовата настилка е шлифована или полирана. Всички дъски, които са скърцащи или пружини, са привлечени от дървените трупи с помощта на дълги винтове за самозатягане. Почистването на пода обикновено завършва с измиване.
  2. Пропуските се запълват с шпакла. Чрез широка празнина може да се изтече разтвор за самонивелиране. За да се изключи това, е необходимо да се проведе събиране на пола.
  3. Полага се грундиране на повърхността с водоустойчиви материали. Ако качеството на процеса не сте доволни от нещо, трябва да поставите хидроизолационна мембрана. Задължителни места за обработка на хидроизолацията, свързващи пода и стени с разрези по стените.
  4. На всички стени се настройва нивото, на което ще се излива разтворът за фугиране. Моля, имайте предвид, че дебелината на саморазливната смес е указана от производителя на опаковката. Този показател следва стриктно да се основава на препоръката.
  5. Освен това е необходимо да се охранява стаята от вратата. За да направите това, можете да използвате всяка лента, която е прикрепена от вътрешната страна на рамката на вратите. След това се полага синтетичната подсилваща мрежа. Той трябва да бъде прикрепен към пода с винтове или метални скоби, като се използва сечерник.
  6. Сега самата смес се подготвя. За да направите това, в контейнер, който е предварително напълнен с вода, трябва да излеете сух материал, като го разбърквате с бормашина с миксерна дюза. Обърнете внимание - не се излива вода в сместа, а обратно. Това е много важно. Разбърква се докато разтворът стане хомогенен.
  7. Пълненето се извършва, а след това е необходим специален инструмент - гумен валяк с шипове, фиксиран върху дълга дръжка. С помощта на тръни е лесно да се премахне въздух от тялото на материала.

Когато самонивелиращият се подсушава, можете да отидете до финала. Отзивите на потребителите относно тази технология са само положителни. В момента тя е много популярна. В края на краищата, на първо място, не е толкова трудно. И второ, това е по-лесно от използването на шперплат.

Шлифоване на шперплат

Изолация под шперплат

Шперплат върху дървени трупи

Подравняването на дървения под с шперплат е отдавна известен процес. Но за да бъде такова покритие устойчиво и надеждно и да е служило повече от десетилетие, трябва да се обърне специално внимание на качеството на използвания материал. Трябва да е шперплат от клас 4/4 с минимална дебелина 12 мм.

Разбира се, технологията за подреждане на хартия играе не по-малко важна роля, така че ще разгледаме този процес по-внимателно. Има два начина за полагане:

  1. На повърхността на дъската.
  2. Според закъсненията.

В първия случай е необходимо да се извършат всички операции, описани в раздела за цикличния процес. След това шперплатът се поставя върху пода в един слой с листове с размери 50 × 50 или 75 × 75 сантиметра. Те са прикрепени към дървената основа с лепилен разтвор. За да се гарантира, че листовете са здраво закрепени към пода, те са пробити с малки болтове или фиксирани с малки винтове по периметъра на всеки лист.

Моля, обърнете внимание! Полагане на шперплат листове се извършва от половината от панела. Това е вида на зидарията. Това ви позволява разпределянето на товара равномерно върху цялата площ на пода.

Вторият вариант е по-сложен. За тази цел върху дървената основа се полага структура на забавяне под формата на надлъжни пръти, които се закрепват към пода с помощта на винтове. В тази версия има една много важна точка - закъсненията трябва да бъдат подравнени една с друга и в една хоризонтална равнина. Между другото, баровете могат да бъдат заменени с ленти от същия шперплат.

Опции за изравняване

Ремонт на подове

Но това не е всичко. Опитайте се да установите структура с изоставане, така че под един лист да има незабавно 3 уши - една в средата и две в краищата. Изключителните изоставания трябва да бъдат опорите за два съседни листа. И между листовете трябва да има технологични пропуски. Монтажът се извършва с лепило и винтове.

Експертите препоръчват, когато изоставате, да поставите листа от шперплат на два слоя. Вторият слой се намира на първия по същия начин, както в случая на полагане върху дъската на дъската. Този дизайн може да издържи на тежки товари.

И общо за двата варианта - подът на шперплата трябва да бъде шлифован и покрит с ленено масло. Това ще направи това равномерно и ще създаде условия за висококачествено облицоване.

Заключение по темата

Както можете да видите, има много възможности за изравняване на дървени подове. Ние демонтирахме само най-известните и популярни. Би било погрешно да се предполага, че самоизравняващите се смеси за дървен под са идеален вариант. Така че не можете да говорите, защото много ще зависи от качеството на дървената основа. Например, големи слотове между плочките за подова настилка трябва да се отстранят с шперплат, а не с изравняващи се съединения.

Но във всеки случай, самонивелиращият се под е вече усъвършенстваната версия на изравняването и се използва по-често от другите методи. Но както виждате, това не винаги може да бъде направено. Във видеото ще намерите повече информация по тази тема.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как ламинатът се полага със собствените ти ръцеКак ламинатът се полага със собствените ти ръце
Как да поставите плочка на дървения етаж съвет от специалистКак да поставите плочка на дървения етаж съвет от специалист
Ремонт на къщата като подРемонт на къщата като под
Разбираме как да полагаме линолеум на дървен подРазбираме как да полагаме линолеум на дървен под
Каква е подготовката на пода за балатумКаква е подготовката на пода за балатум
Как плочката приляга на дървения под с нюансите на инсталационния процесКак плочката приляга на дървения под с нюансите на инсталационния процес
Ако дървените подове викат какво да правят?Ако дървените подове викат какво да правят?
Капитал и козметичен ремонт на пода в ХрушчовКапитал и козметичен ремонт на пода в Хрушчов
Доказани рецепти, как да се отървете от скърцането на сексаДоказани рецепти, как да се отървете от скърцането на секса
Устройството на пода върху дървени трупиУстройството на пода върху дървени трупи
» » Как да направите самонивелиращ се под на дървена основа
© 2021 BggeHat.com