Правилно полагане на плочката

Полагане на плочката

Масивна масивна дъска е един от най-старите и най-прости начини за декориране на пода. Независимо от новите тенденции и изобилието от нови технологии за довършителни работи, интересът към тях не намалява. Напротив, все повече и повече хора избират за довършване на домовете си екологично и технологично покритие от естествен материал. Междувременно, въпреки очевидната простота, поставянето на плочките не е просто задача, а само опитен професионалист може да се справи с него качествено. Ще разгледаме основните стъпки и правила, спазването на които е необходимо за полагане на естествена дървена дъска.

Първо - правилната подготовка на грубия под

Трябва да започнете от основата, която след това ще постави нова дървена обвивка. Като основа, най-често се използват бетонното припокриване, дървените носещи конструкции и дори старият дървен под, ако се извършва на съвест, използвайки висококачествени материали и остава силен до времето, когато започна ремонта.

За подова настилка от дървен под върху бетонна основа, самият под, както и всички стени и тавани в стаята, трябва да бъдат изравнени и добре изсушени. Строго погледнато, поставянето на плочките за подова настилка е чисто, сухо. Ето защо заслужава си да се заемете с всички "мокри" работи, почистване на останалите боклуци и пълно изсушаване на готовите и подготвени повърхности. Последният етап от подготовката на основата трябва да бъде направена хидроизолация (отново върху сухия под) с помощта на разпенен полиетиленов филм или специална мастика. Последното се нанася равномерно върху основата, като се обръща специално внимание на фугите на плочите и ъглите.

Естествено дърво, независимо от вида на дървесината - това е влагоустойчив и температурно зависим материал, който може да промени свойствата под въздействието на околната среда. За да се гарантира, че няма да има пропуски в пода или не се натрупват вълни, тя трябва да бъде направена от изсушен материал до ниво 10-12 относителна влажност. И да се поставят на същата суха основа с относителна влажност на въздуха не повече от 60.

За да разберете относителната влажност на въздуха, можете да използвате обикновен хигрометър. Съществуват и специални устройства за оценка на влажността на твърдите вещества. Но при отсъствието на последната можете да определите степента на готовност на стената и подовата повърхност чрез непряк метод, като направите прост тест за това.

Необходимо е покриването на целофановия филм с възможно най-голяма повърхност на повърхността за сушене. Когато няма риск от разрушаване на довършителните работи, ръбовете трябва да се залепят с лепилна лента около ръбовете и да се оставят за около ден. Ако кондензатът се появи във вътрешността на филма след определено време или повърхността на теста е потъмняла, това означава, че все още не е изсъхнала. Филмът трябва да бъде изваден и да изчакате известно време, след което повторете теста на друго място.



Стъбло от дърво

Възможно е да започнете да работите с дърво само когато след дневно пребиваване под филма няма следи от кондензат, които да се появяват върху някоя от вътрешните повърхности. Преди да започнете работа, материалът трябва да може да лежи - да преминава през аклиматизация. Това също отнема няколко дни. Но в работата с едно дърво, бързината е фатална. Това важи както за самите плочки, така и за дървени греди, шперплат и ПДЧ, използвани като основа. Всички основни материали трябва да бъдат третирани с антисептик преди употреба, за да се избегнат повреди в случай на излагане на влага, плесени и насекоми.

Когато дървото "се използва" за нов климат, е построен етаж. Една от възможностите за подова настилка са дървените греди - дървени трупи. Те са разположени перпендикулярно на посоката на полагане на пода с интервал от 30-60 сантиметра. Колкото по-тънки са дъските на бъдещия етаж, толкова по-често трябва да са опорите. Дървените трупи са закрепени към бетонната основа с помощта на самонарязващи се винтове, които потъват в главите на дълбочина няколко сантиметра. Разстоянията между тях могат да се запълнят с топлоизолатор, например с разширена глина.

Подът е лакиран

Борова дървена настилка

Ако е невъзможно да се жертват няколко сантиметра от височината на стаята на грубия под, шкафовете на шперплата или старият, но все още силен дървен под трябва да се използват като основа за плочката. Листовите материали се поставят диагонално по отношение на посоката на полагане на декоративната част, оставяйки малки празнини между шперплатните листове и по стените. Това е границата за възможна деформация и вентилация.

Към стария дървен под, листовете се закрепват към дървените винтове. Към бетонната основа, покрита с филм или мастик, допълнително се залепват. Получената основа се смила, почиства от прах и стърготини и отново се третира с антисептик.

На дървените трупи, шперплат или ПДЧ поставя дъските. Съвременните материали са изрязани по такъв начин, че перфектно се придържат един към друг благодарение на заключващата система "шпиндел-канал". Но за по-голяма стабилност на дизайна, точките за докинг са допълнително прикрепени към лагерите или към основата чрез завинтване на винтовете в диагонален ъгъл.

Когато полагането на плочките е завършено, полученото окончателно покритие се полира отново и след почистване от остатъци се обработва с петна или специални масла. Те показват и създават акцент върху рисуването на естествени дървесни влакна. Можете да покриете и пода със слой лак. И двата варианта са предназначени да предпазват повърхността от влага, мръсотия и време. Поради износване защитното покритие на дървения под трябва да бъде актуализирано.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Масивна дъскаМасивна дъска
Самостоятелно събрание на масивна подготовка на борда и напредък в работатаСамостоятелно събрание на масивна подготовка на борда и напредък в работата
Дървени подове в апартамента с достойнство и инсталационни правилаДървени подове в апартамента с достойнство и инсталационни правила
Полагане на масивна дъскаПолагане на масивна дъска
Полагане на паркетПолагане на паркет
Съвременни масивни типове подови дъски и монтажни елементиСъвременни масивни типове подови дъски и монтажни елементи
Качествена настилка дъска масивен дъб борда като най-доброто решение за вашия домКачествена настилка дъска масивен дъб борда като най-доброто решение за вашия дом
Дърво от твърдо дърво от кехлибарДърво от твърдо дърво от кехлибар
Характеристики на плочката от лиственицаХарактеристики на плочката от лиственица
Вдлъбната подова плочка и нейните характеристикиВдлъбната подова плочка и нейните характеристики
» » Правилно полагане на плочката
© 2021 BggeHat.com