Полагане на паркет

Паркетна дъска може да бъде поставена по няколко начина.

Методи за полагане на паркет дъска

  • Монтирайте с лепило в цялата площ на помещението
  • Закрепете ноктите, винтовете, скобите към основата
  • Монтирайте върху трупи
  • Стек, използвайки "плаващия" метод

Последният от двата метода за дълго време означава само залепване на баровете един с друг, без да ги фиксира към основата. Въпреки това не толкова отдавна на пазара на строителни материали за продажба се появиха дъски, оборудвани с нова система за свързване. Към днешна дата така наречената "заключваща" връзка се използва широко при инсталирането на ламинирани подове.

Тази система е проектирана и за многослойни панели за паркет. Някои производители предлагат възможност за полагане на масивна дъска с използване на заключваща технология. За целта в дъската се изрязват специални брави: жлебове и ръбове, с които можете лесно да закрепите и най-важното сигурно да закрепите скобите един към друг. Такова съединение не губи силата си за дълго време и не зависи от увеличаване на количеството механично натоварване върху покритието.

"Заключен" начин за свързване на отделни елементи значително ще намали времето, прекарано в изпълнението на работата, а също и значително ще ги опрости. В този случай комплектът работи без грешки.

Тъй като след лакиране паркетната плоскост се профилира, на повърхността й няма отделни пръти и тя изглежда като цяло, дори в случай на сглобяване "срещу светлината".

Паркетният трислоен панел не винаги може да се полага с "плаващ" метод, въпреки че се смята за най-технологично напреднал.

Ако подложката трябва да бъде подложена на допълнителна твърдост или повърхността й е достатъчно голяма, поставянето на паркетна плоскост върху лепилото ще бъде най-добрият вариант. При използване на лепилен метод летвите трябва да бъдат напълно залепени към основата.

Ако паркетната плоскост е монтирана върху греди, тогава тя може да бъде фиксирана или с обикновени винтове и гвоздеи, или с "плаващ" лепилен метод. В този случай лентите се поставят върху гредите и просто се залепват по хребетите и жлебовете. Лепилото трябва да се нанася по цялата дължина на плоскостта.

Трябва да се помни, че само с стриктното спазване на монтаж технология, както и спазването на влажността и температурата в една стая, можете да създадете висококачествени настилки, които ще ви издържи дълго време. При полагане на температурата на пода в помещението не трябва да е повече от 18-20S и относителната влажност на въздуха - не по-висока от 30-60.

За всички видове основания, включително бетонни замазки, се налагат същите изисквания. Повърхността на основата трябва да е плоска, почистена от отломки и добре изсушена. Той не трябва да съдържа остатъците от предишни покрития. Като основен под можете да използвате бетонна замазка или различни покрития от листове.

Монтаж на парна бариера

Хидроизолацията на пода е необходима стъпка при полагане на паркет.При монтажа на паркетна плоскост върху конкретен субстрат се препоръчва да се постави слой от бариерен паркет. В същото време на бариерата за пара се монтира основа от ПДЧ, OSB, шперплат и други листови материали. В този случай грубият под е фиксиран към основата с дюбели или винтови винтове. Имайте предвид, че дъските с лакирана повърхност не могат да бъдат залепени с помощта на водни препарати. Ако легнете на пода с помощта на метода на заключване, тогава без листовия материал като основа не можете да направите.

За това можете да използвате такива покрития като:

  • ПДЧ с високо качество, дебелина не по-малка от 1,9 см. Ако повърхността на основния под е напълно плоска, можете да използвате ПДЧ с дебелина най-малко 1.6 см.
  • шперплат за подове с водоотблъскващи свойства. Полагане на паркетна дъска върху шперплат ще бъде по-добре, ако използвате шперплат бреза с дебелина не по-малка от 12 мм.

Закрепените паркетни дъски трябва да бъдат поставени върху подложка, която ще действа като шумоизолация. Най-често се използват звукоизолиращи материали като експандиран полиетилен и пресован корк в ролки. Ако в процеса на полагане нанесете парна бариера и шумоизолиращия слой, тогава последната трябва да се постави върху защитата на пара.

Температурни шевове



Една от основните причини за деформация на подовата настилка са сезонните промени в температурата и влажността. За да се покрие е възможно да се обличаш на стените на стаята и други структури, струва си да се постави температурно-компенсиращ шев между тях.

Павел трябва да бъде в състояние да стесните или разширите близо до определените прагове, врати, тръби и радиатори за отопление, както и колони, стълби и при контакт с нея покритие от друг вид материал.

Минималният размер на термичната връзка за всеки метър от повърхността трябва да бъде от 1,5 мм. Например, подът с ширина 5 m трябва да има термичен шев 7,5 mm. Въпреки това, в малките стаи е по-практично да използвате индикатора на 1 см.

При монтиране на "плаващ" под, неговият максимален допустим размер не трябва да надвишава 12 м. Ако става въпрос за паркет с дебелина 1 см, тази цифра ще бъде 8 м. Ако ширината на помещението е повече от 8 метра, а за компенсиране на разширяването под въздействието на температурите, "плаващия" етаж трябва да бъде разделен на шевовете.

Необходими инструменти за инсталиране на паркет дъска

Значително да се улесни работата и да получите добър резултат ще помогне на висококачествен инструмент за полагане на паркет дъска и изравняване на пода. По този начин ще използвате:

  • Олово боб
  • рулетка
  • ниво
  • Удари греда или дървен материалОтличната работа изисква отлични инструменти.
  • молив
  • лакът
  • Видях с малки зъби
  • Остър нож - използва се за прецизно монтиране
  • Клинчета от дърво
  • чук
  • Електрически мозайка за монтаж на дъски за тръбата
  • Допълнителна палка е специален инструмент, предназначен за свързване на дъски близо до стените. Той се продава във всеки строителен цех.

От материалите, от които се нуждаете:

  • Пирони, винтове или дюбели
  • Специални вградени тръбни ръкави
  • Лепило от клас D3 или PVA
  • Устойчив на износване филм от полиетилен с дебелина 200 микрона
  • Пенопласт или покривен картон

Подова настилка за паркет

Тази подова настилка може да бъде монтирана както в диагонална посока в стаята, така и по стените.

Поставянето на диагонална дъска за паркет е един от най-интересните начини за полагане.С разнообразие от дизайни на помещения, поставянето на диагонална дъска за паркет може да бъде по-предпочитано. Трябва обаче да се има предвид, че в този случай процентът на отпадъците ще бъде по-значим. При стандартен метод за настилка, стандартът за отпадъците е 2, а за шаблонно сглобяване или полагане на покритието под ъгъл, тази стойност е 8-10.

Независимо от избраната технология за полагане, ламелите на паркетната плоскост трябва да бъдат залепени по цялата дължина на канала, както на късата, така и на дългата страна.

Има два начина за залепване на отделните релси:

  • едностранен
  • двустранен

В първия случай лепилото се прилага само към горния ръб на жлеба. Във втория - както отгоре, така и от долния ръб на жлеба.

Двустранна версия на залепването на летвите се препоръчва да се използва в обществени пространства с голям размер, както и при поставяне на летвите диагонално.

Обикновено известните производители в инструкциите за материалите посочват вида на лепилото, което е най-подходящо за полагане на многослойна дъска за паркет.

Ако имате за покриване на борда с масло или лак, преди започване на тези произведения повърхността на пода трябва да бъдат правилно шлифован, за да го изчисти от замърсяването в процеса на сглобяване. Също така, смилане е необходимо в покритието на ремонт по време на употреба. Когато това не е необходимо да се премахне лакирана слой на дървения материал. Това ще бъде достатъчно, за да почистите повърхността на пода от прах, го обезмасли и едва след шлайфането. Такъв един лесен вариант да се направи груба повърхност на процеса на смилане и го подготвят за прилагането на нов слой лак. Има случаи, в които дори и при полагане лакирана борда производител, например Tarkett фирма независимо препоръчва да се добави още един слой лак, който е съвместим с покритието. В този случай, между решетките ще затвори всички пропуски, а подовете ще имат допълнителна защита от влага.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да поставите паркет бордаКак да поставите паркет борда
Какъв е паркетът на парчетата на материала и нюансите на стилистикатаКакъв е паркетът на парчетата на материала и нюансите на стилистиката
Полагане на паркет дъска със собствените си ръцеПолагане на паркет дъска със собствените си ръце
Два прости начина за инсталиране на паркет дъскаДва прости начина за инсталиране на паркет дъска
Полагане на паркет парчеПолагане на паркет парче
Къде и как мога да купя масивна дъскаКъде и как мога да купя масивна дъска
Полагане на масивна дъска върху бетонни плочиПолагане на масивна дъска върху бетонни плочи
ПаркетПаркет
Паркет настилкаПаркет настилка
Подготвителни работи преди полагане на мозаечен паркетПодготвителни работи преди полагане на мозаечен паркет
» » Полагане на паркет
© 2021 BggeHat.com