Как да поставите плочка на дървения етаж съвет от специалист

Работи върху дървена основа

Често майсторите се опитват да комбинират несъвместими материали, което доведе до тъжни последствия. Във всеки случай парите бяха хвърлени във вятъра. Например, лежа керамични плочки на дървена основа. Всъщност доскоро беше невъзможно, защото дървесината под влиянието на различна влажност и температура имаше свойството да променя размера си. И за плочката се нуждаете от солидна основа. Но това е всичко в миналото, защото появата на нови материали ни дава възможност днес да използваме напълно уникални технологии за комбиниране на несъвместими елементи. Така че, в тази статия ще бъде разгледан въпросът, възможно ли е да се постави плочката върху дървен под?

Но ние ще започнем нашия анализ с друг въпрос, защо е нежелателно да се комбинират тези две различни строителни материали?

Процес на инсталиране

Характеристики на стил

  • Първо, дървеният под е топъл материал и няма смисъл да се покрива със студени плочки.
  • На второ място, съвсем същия керамичен под, и дори засадени на лепилото състав - това е солидна база, която не позволява нито влага или въздух. И следователно, под него дървото ще започне да губи своите качества и свойства. Това означава, че ще започне първо да изгние и след това да се разпадне. От това животът на цялата структура е рязко намален.
  • На трето място, експлоатационният срок на керамичните плочки е няколко пъти по-дълъг от експлоатационния живот и дървените закъснения и плочки.
  • Четвърто, керамиката е силен и леко миещ се материал, лесно се напуква под действието на линейни товари.
  • Пето, отново се връщаме към статичния характер на дървения под. Тя е ниска. И за керамичните плочки е необходима монолитна и надеждна база.

Много от тях могат да добавят тук естетичната страна на проблема. Подобно на това, плочките от дървен материал в това отношение са по-лоши. Но тук въпросът е по-често, отколкото не в красотата на секса, а в санитарните и хигиенните норми. Ще добавим, че в такива помещения като вана, тоалетна, душ и т.н. е необходимо да се извършва често мокро почистване. Дървената основа от влага бързо започва да се влошава, което не може да се каже за керамика. Въпреки че бих искал да отбележа, че защитата на дървени подови настилки по този начин - един въпрос, честно казано, противоречиви.

Но, ако този въпрос често се случва по изграждането на портали, това означава, че майсторите имат основателни причини да използват този вид довършителни работи на дървената база.

Моля, обърнете внимание! Запомнете веднъж завинаги - не можете да използвате керамични плочки от дървени подове в новопостроена къща. Сградата трябва да бъде подложена на естествено свиване. И това предполага, че измененията в хоризонталната равнина ще бъдат задължителни тук. Ето защо се препоръчва да изчакате две или три години.

Начини на полагане

Ако разгледаме конструкцията на дървен под, тогава можем да кажем, че това е пластове от различни материали. Съществуват няколко вида структури от този тип фундамент, но най-често те се основават на структура на изоставане. Но горното покритие може да бъде направено от различни материали. Най-често това е:

  • Или паркетните плочи.
  • Или пластични материали като листове от шперплат, плочи от дървесни частици или OSB.

Честно казано, качеството на дървения под ще зависи от броя на текущите ремонтни процеси. А състоянието на фондацията е още по-лошо, толкова по-скъпо ще ви струва да я поправите и да я завършите. Към какво водим? Работата е, че алгоритъмът за полагане на керамични плочки на пода ще бъде идентичен, ако основата ви не е дървена, а бетонна. Това означава, че технологията за подреждане не е измяна. Така че всичко е за подготвителните процеси. Ние ще говорим за тях по-нататък.

Сухо изравняване

Хидроизолиращ слой

Хидроизолационна основа

Всички експерти гарантират, че методът за сухо изравняване на дървения под е един от най-оптималните. За целта се използват плоча, от които вече споменахме. В тази връзка се предпочитат шперплатови листове, тъй като това е многопластов материал, посоките на влакната, в които са разположени във взаимно перпендикулярни равнини. Това означава, че всеки слой има своя собствена посока. И всичко това подобрява силните характеристики на материала. Особено тяхната неподвижност и статично линейно разширение.

ПДЧ и OSB имат понижена производителност в сравнение с шперплата, но това все още не е плочка. За да поставите плочката върху дървен под, а преди това, за да изравнете пода, можете да използвате различни начини.

  • Това е обикновен дъсчен под, който трябва да бъде ремонтиран (за да се събере, да се отстранят големи дефекти, пясък и палто със защитно съединение). След това поставете пластинката.
  • На дърветата можете да поставите шперплат в два слоя: първият ще изпълни функциите на субстрата, а вторият - основата. В този случай всеки слой трябва да бъде подреден. Идеален е, ако стъпката за подреждане е равна на половината от листа.

По принцип тези две опции най-често се използват за довършване на дървения под. Важно е правилното провеждане на самия процес на инсталиране, особено внимание към ремонта на основата. Ако грубият под е практически плосък, тогава изравняващият материал ще бъде поставен без проблеми. Между другото, закрепването може да се извърши от два материала: лепило и винтове. Първият се прилага върху цялата площ на подредения лист, вторият по целия периметър и няколко реда по вътрешните секции (диагонално или в едната посока).

Сухо изравняване

Шперплат за изравняване



Когато готовият под е готов, е необходимо да се запечатат ставите между поставените панели. Може да е лепило или лепило, което сте избрали да поставите плочката на пода. След това цялата площ трябва да се третира със специален грунд. Моля, имайте предвид, че тя трябва да е съвместима с лепило за плочки.

Моля, обърнете внимание! За тази операция трябва да изберете правилно лепилото. Обичайното лепило за керамични плочки тук не е подходящо, затова препоръчваме да използвате двукомпонентно полиуретаново лепило. Тя е по-еластична.

Плюсове и минуси на сухото привеждане в съответствие

Нека да започнем с предимствата:

  • Има възможност за извършване на топлоизолационни работи, поставяне на изолация в междуличностното пространство.
  • Такива подове се характеризират с ниско натоварване на пода.
  • Скоростта на ремонтните работи, която не изисква чисто технологични прекъсвания. Например, за да изсъхне бетонна замазка е необходимо, поне няколко дни.

Недостатъци също са на разположение:

  • Първо, този дизайн ще намали височината на тавана.
  • На второ място, има голяма вероятност в различни съседни стаи да има разлика в равнината на пода. И, означава, че е необходимо да се строят прагове или стъпки.
Височина на изоставането

На такова разстояние таванът ще падне

Бих искал да направя една много важна забележка. Обикновено керамичните плочки се полагат в мокри помещения. И за тях има един много важен строителен закон - техният пол винаги трябва да е под етажите на другите стаи. Това се прави, така че при аварийни ситуации водата не прониква в други помещения на къщата. Ето защо, ако след сухото си подравняване, вашият етаж е станал равен или по-висок от основите на други стаи, тогава този начин на изравняване е по-добре да бъде изоставен. Имайте предвид, че самата керамична керемида ще бъде поставена върху подготвената повърхност, което ще увеличи височината на пода и дебелината на лепилото.

Мокро замазка

Като цяло в дървена къща се опитайте да не използвате мокри строителни процеси. Но ако няма друга възможност да поставите керамична плочка, тогава можете да я използвате.

В този процес има едно много важно обстоятелство, което влияе върху качеството на крайния резултат и живота на дървената основа. За да могат всички показатели да бъдат на високо ниво, трябва да отделите подовата замазка от основата и от стените на помещението. Това означава, че всъщност върху дървен под, здравият и равен под трябва да бъде изработен от конкретен хоросан под формата на плаваща конструкция с пролука по стените по целия периметър на стаята.

Благодарение на тази система дървените подове отдолу могат да бъдат изместени колкото искат. Монолитна конструкция на бетонна настилка и керамични плочки ще лежи неподвижна.

Моля, обърнете внимание! Оптималната версия на дебелината на бетонната замазка е 3 см. Не се препоръчва да се намалява този размер, надеждността на бетонната основа може да намалее. Увеличението също няма смисъл, натоварването върху дървената конструкция ще се увеличи. Има определени отклонения, но незначителни.

Мокро замазка с ниво

Подравняване с бетонна замазка

Технология на изливане на замазка:

  • Дървените елементи трябва задължително да бъдат подредени и да се идентифицират продукти с лошо качество, които се заменят с нови. Ако между закъсненията е установено разстояние повече от 50 см, трябва да се монтират допълнителни междинни изоставания. Разстоянието между стените и конструктивните елементи не трябва да е по-малко от 1 см, но не повече от 1,5 см. Всички детайли на дървената основа се обработват с антисептичен разтвор.
  • Сексуалните табла трябва да се подреждат с разстояние от един сантиметър. Това е един вид вентилация. Ако се използват плоскости дъски, тогава те ще трябва да направи дупки.
  • Сега дебелината на шперплата не е по-малка от 12 мм. Както вече беше споменато по-горе, полагане се извършва в разбивка по вид тухлена зидария. Плочите са прикрепени към плоскостите с поцинковани винтове на всеки 15-20 см. Обърнете внимание, че между листовете плоскости е необходимо да оставите малки празнини от 3 мм.
  • Създаваме хидроизолационен слой, при който могат да се използват различни материали от ролка. Те могат да бъдат битумни мембрани, хартия, третирана с парафин, същият полиетиленов филм с дебелина най-малко 0,2 mm. Ако се извършва многопластово полагане на хидроизолацията, лентите трябва да се припокриват една спрямо друга, ставите трябва да бъдат закрепени с конструктивна лента. Скотчът също е закрепен към ръбовете на хидроизолацията към стените на помещението, освен това е необходимо да повдигнете материала нагоре по стените до височина 10-15 см.
  • Сега, по периметъра на основата е положена дебелина демпфер ивица от 0,8-1,0 мм и ширина от 10 см. Ако в стаята има тръби, които стърчат от пода, а след това те трябва да се постави на специален ръкав.
  • Сега подготвяме хоросана и запълваме пода. След това чакаме, когато бетонната основа добре ще изсъхне.

Експресна версия

За да направите това, вместо дървени плоскости се използва гипсокартон (GKVL), устойчив на влага. Залепва се върху подготвен и ремонтиран дървен под с полиуретаново лепило. След това, вторият слой на GKVL се подрежда с отместване на половин лист, въпреки че това е незадължително условие, многото изместване на слоевете е важно тук.

Тази технология взема предвид всички изисквания на плаващия под, така че няма да говорим за тях. Най-важното е, че горната равнина на подовата настилка от гипсокартон трябва да се обработва с универсален грунд. След като изсъхне, можете да отидете на инсталацията на керамичните плочки.

Заключение по темата

Както можете да видите, има достатъчно голям брой технологии, за да може правилно да се поставят керамични плочки върху дървена основа. Кой да избере, всеки реши за себе си. Нашата задача е да осветлим този проблем от чисто техническа гледна точка.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да поставите плочка на дървен подКак да поставите плочка на дървен под
Как плочката приляга на дървения под с нюансите на инсталационния процесКак плочката приляга на дървения под с нюансите на инсталационния процес
Как да поставите плочки върху плочки професионални съветиКак да поставите плочки върху плочки професионални съвети
Модерни подови плочки за нови дървени елементи и по-добри характеристикиМодерни подови плочки за нови дървени елементи и по-добри характеристики
Тогава да изрежете керамични плочки?Тогава да изрежете керамични плочки?
Как да поставите плочка на пода на кухнятаКак да поставите плочка на пода на кухнята
Не преминава мода за керамични плочкиНе преминава мода за керамични плочки
За да лепи керамични плочки на стенаЗа да лепи керамични плочки на стена
Керамични плочки и предимстваКерамични плочки и предимства
Подът от девиПодът от деви
» » Как да поставите плочка на дървения етаж съвет от специалист
© 2021 BggeHat.com