Ние откриваме как да полагаме ламинат върху дървен под

да поставите ламинат на дървен под

Ламинираните подови настилки бързо влязоха в нашия живот и много експерти смятат, че от дълго време. В края на краищата това е евтина алтернатива на паркета, което е границата на мечтите на много потребители. Но паркета е скъп, така че може да стане само богати хора. Така материалът се появи на пазара, замествайки този настил в нашите къщи и апартаменти. Както се оказа, ламинатът е доста лесен за монтаж, така че дори и обикновен човек може да го постави. Разбира се, ако знаете как да поставите ламинат върху бетон и дървен под.

Нека внимателно анализираме технологията на полагане, но първо отбележете, че няма значение коя сексуална база във вашата къща - дървена или бетонна. Технологията на инсталиране не зависи от това. Различно ще бъде само етапът, свързан с подготовката на секса. В крайна сметка материалите, от които е построена, са коренно различни. Така че подходът към тях трябва да бъде различен.

Помислете първо за подготвителната фаза.

Подготовка на бетонна основа

Въпросът, колко правилно е да се постави ламинат върху бетонен под, вълнува главно жителите на града. За начало е необходимо да се отървете от старата мебел и да стигнете до бетонна плоча на припокриване. Понякога за това е необходимо да се преодолее голям пластов пай от облицовки, замазки и изолационни материали. И ако връзката на пода е много силна, може ли да бъде оставена? Можете, но сами по себе си е малко вероятно да определите надеждността му - това може да се направи само от специалист. Ето защо, ако извършвате процеса на редактиране сами, не изкушавайте съдбата и не се отървете от всичко, което посочихме.

Така че, пред вас има плоча. За да се подготви за монтажа на ламинат, е необходимо първо да се поправят всички дефекти - пролуките между плочите и малките дефекти в повърхността под формата на вдлъбнатини и чипове. За да направите това, можете да използвате суха смес, която се използва за изливане на замазка.

Сега лежи два слоя материали:

  • първо - хидроизолация
  • вторият - нагревател

Като хидроизолационен материал е позволено да се използва конвенционален полиетиленов филм, нагънат на няколко слоя.

Но нагревателят избира по Ваша преценка - поне насипно, дори да се търкаля. Има бюджетни варианти, например, глина, минерална вата и т.н. Има скъпи, които са готови изолация, вече обвити в хидроизолация.

Освен това е необходимо да се инсталира подсилваща рамка - метална или синтетична мрежа. След това можете да запълните дъската. При този процес на изравняване бетоновият под може да се счита за завършен. След като дъската се изсуши добре, което може да отнеме няколко седмици, продължете с монтирането на ламината.

Подготовка на дървена основа

Повдигнат под на регулируем шперплат

Подравняване на пода

Подготовката на дъската е няколко пъти по-трудна, защото след години експлоатация изглежда неприятна. И не само заради пукнатините между плочките и пукнатините на дъските. Може да има огромен брой неуспешни и дъски, както и дневник.

Първо, етажът трябва да бъде разгледан и да бъдат открити всички негови дефекти. Ако пролуките между дъските са достатъчно големи, тогава подът трябва да бъде събран. Това е, повдигнете част от дъските и притискайте здраво останалите. По този начин подовите дъски са подсилени и плюс тяхното закрепване към закъсненията се ремонтира. Този процес не е толкова прост и труден. Ако пропуските са малки, тогава имате късмет. Те могат да бъдат запечатани с шпакловъчен разтвор, предварително го смесват с PVA лепило. Резултатът ще бъде отличен.

Преди да затворите пукнатините, е необходимо да откриете отклоненията на дъските и да ги отстраните, като издърпате последните винтове към закъсненията. Отклонението изчезва - писъкът ще изчезне и силата на структурата ще се увеличи. Обърнете внимание на изпъкналите шапки на старите нокти. Убийте ги в тялото на дъските, като използвате чук и цици. Тези места трябва да бъдат запечатани с шпакловка. 

И сега е време да изравним пода. Има два начина да направите това:

  1. Ръчно. Това е дълго, трудно и неудобно, защото всичко ще трябва да се направи буквално със собствените ти ръце, като се използва шкурка.
  2. Механично. За да направите това, трябва да закупите или наемете шлайфмашина (шевна машина). В продължение на няколко часа цялата къща ще бъде вързана. Това е бърз и висококачествен начин, но ножовете на машината не могат да стигнат до ъглите на стаята. Така че тук все още трябва да работите с ръцете си.

Съвет! Необходимо е да покриете приземния етаж с един слой изсушаващо масло. Това ще укрепи основата и ще създаде известна защита.

Така че, подът е изравнен, а сега трябва да ремонтирате пукнатините и шапките на винтове и нокти. Този етап е много прост, така че няма да се занимаваме с него.

Полагане на шперплат

Шперплат върху дървена повърхност

Полагане на шперплат

Не можете да поставите ламинат върху полиран дървен под. След няколко месеца базата ще започне да се огъва, да скача и да ходи на вълни. Това означава, че и ламинатът не издържа дълго. За да избегнете това, трябва да поставите слой от шперплат с дебелина 12 мм. И е по-добре, ако е устойчива на влага.

Има два важни нюанса с шперплат:

  • Първо, сложете го свободно със смяна на пода на листа. Ако не, вземете всякакъв размер. Тук е важна технологията за полагане. Факт е, че изместените листове равномерно разпределят товара върху цялата площ на пода. Между другото, за изравняване е по-добре да се използва шперплат с размери на листа 75 × 75 или 50 × 50 сантиметра.
  • Укрепете този материал върху дървената основа с два крепежни елементи - лепило и винтове. Адхезивният разтвор се нанася върху цялата повърхност на листа с назъбена мистрия и ръбовете на панела се завинтват по периметъра с винтове.


Моля, обърнете внимание! Между стената и дъното на шперплата, както и между самите панели, остава малка технологична междина. Необходимо е в случай, че шперплатовите листове се разширяват под въздействието на влага и температура.

След нанасянето на шперплата е необходимо мелницата да се движи по повърхността й, за да се отстранят неравностите на материала. Последното докосване е лечението с ленено масло. Всичко - подът е готов за полагане на ламинат.

Технология за монтиране на ламинат

Ламинирани брави

Два вида връзки

Има няколко начина да поставите тази подова настилка. В първия случай се използва лепило, при вторите ключалки не се прилага, а такъв под се нарича плаващ. Първият вариант е подходящ, когато е необходимо да се покрие голяма площ с ламинат. Тук не можете да правите без свързваща връзка. Но недостатъкът на този метод е, че е невъзможно да се демонтира облицовката без да се повреди материала. С него трябва само да кажеш сбогом.

Плаващ метод е съвсем различен. За фиксиране на панелите се използва връзка с бразда-кримп. Но дори и тук има два вида ключалки. Това е заключване и кликване. Първият свързва два панела в хоризонтална равнина, която изисква допълнителни инструменти - чук и дървена бара. Поставете двата панела един до друг, вмъкнете гребена в жлеба и поставете лентата близо до втория панел, удряйте го с чук. Пластината влиза гъсто в жлеба.

Вторият вариант е още по-лесен. Няма нужда от инструмент. Просто вкарайте втория панел на първия под лек ъгъл, вкарайте гребена в жлеба и спуснете втория панел на пода. Определено трябва да чуете щракване - това показва, че връзката за заключване е извършена.

Сега за формите на стилизиране. Има много опции, но има три, които се използват най-често. Това е в стаята, покрай и по диагонала. Ако решите да инсталирате сами ламината, препоръчваме да поставите материала по стаята и перпендикулярно на стената, където е разположен отворът на прозореца. Това е по-лесно, а в лъчите на естествената светлина връзките между панелите не се виждат.

Необходимо е по цялата периметър на помещението при ниво на облицовка на облицовката да е необходимо на стените да се установят и закрепят разделителните клинове. С тяхна помощ се създава празно пространство от 8-10 мм, което компенсира разширяването на ламината с промени в температурата и влажността.

И последната стъпка в подготвителния процес е полагането на субстрата. Тя може да бъде синтетична (полимерна) или естествена (корк). Изберете първата опция - тя е по-евтина, по-опростена и подходяща за всякакви условия на работа.

Монтаж на ламинат

Втурване с чук

Свързващи елементи

Така че подът е подготвен, технологията и формата на набивката са избрани, така че да направим ламинатния под. Започваме от далечния ъгъл на стаята и винаги следваме последователността. Първият е панелът на първия ред - той е едно цяло. Вторият подреден панел на втория ред - половината. Това означава, че инсталацията се извършва на система от тухлени зидове с изместване на половината ламинат. Продължаваме. Намира се на втория панел на първия ред, а след това на втория панел на втория ред - той е едно парче. И така нататък на противоположната стена.

Последните елементи често не са напълно подходящи, така че те трябва да бъдат отрязани. За да направите това, използвайте или халка за метал, или мозайката - можете да електрически. Поставянето на последните елементи не винаги е лесно, но за да се опрости този етап има специален инструмент - скоба. Това е метален прът с краища, извити в различни посоки на 90 градуса. Необходимо е да сложите единия край на панела отстрани на стената, а вторият - да ударите внимателно с чук. Два елемента - последният и предпоследният - ще се свържат помежду си.

След като целият етаж е покрит с облицовки, трябва да премахнете разделителните клинове и да инсталирате первази. В този случай не е нужно да чакате нещо да изсъхне или да се настани. Това подово покритие е готово за употреба.

Нюанси на инсталацията

Ламинат върху основата

Складиране един по един

  1. Преди да започнете инсталирането на ламината, трябва да го внесете в стаята, където е планирана инсталацията. Материалът трябва да абсорбира температурата и влажността на помещението, т.е. да се адаптира.
  2. Много често в мокри помещения капитанът третира ставите със силиконов уплътнител. Това е допълнителна защита на подовата настилка срещу вредните въздействия на влагата.
  3. Необходимо е точно изчисление на количеството материал. Само за измерване на площта на стаята не е достатъчно. При отрязване на панели е невъзможно да се използват отпадъци на други места, така че добавете 5-10 към зоната.

Избор на ламинат

Съществуват няколко европейски стандарта, които разделят материала според индекса на устойчивостта на износване. И колкото по-високо е, толкова по-скъп е ламинатът. Следователно, има смисъл да се закупи покритие, което съответства на предназначението на помещението.

Първият клас е маркиран с маркировката 21, 22, 23. Той се използва в хола. Вторият клас е 31,32,33 за търговски помещения.

Работата завърши

Подът е готов

Но основната разлика между класовете на цена не, така че е препоръчително, дори в хола да се използва ламинат клас 32. Единственото нещо, което трябва да се обърне внимание - това е дебелината на панела. Той е в диапазона от 6,0-15 милиметра. Оптималният размер е 8 милиметра.

И последното нещо, което определя вашия избор, е екологичната съвместимост на покритието. Обърнете внимание на опаковката - ако на нея има икона E1, това ви е нужно. Останалите показатели не са толкова значими.

Заключение по темата

Както можете да видите, процесът на инсталиране на ламинат не е толкова сложен. По-трудна подготвителна фаза, особено ако се отнася до дървения под. Тук не се използва само голям брой допълнителни материали, но и много трудоемки операции. Но това отнема по-малко време, защото не е нужно да чакате нещо да изсъхне.

Във всеки случай, ако трябва да поставите ламинат върху дървен под, ще се сблъскате с някои трудности, особено ако имате стара база. Той ще трябва да бъде ремонтиран или променен. И за да ви улесни разбирането на последователността на операциите, на тази страница публикувахме видеоклип по темата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Паркет или ламинат кое е най-добре да избирате?Паркет или ламинат кое е най-добре да избирате?
Как ламинатът се полага със собствените ти ръцеКак ламинатът се полага със собствените ти ръце
Разбираме как да изберем ламинат за апартамент и да не правим грешкаРазбираме как да изберем ламинат за апартамент и да не правим грешка
Как се полагат технологични схеми за настилкиКак се полагат технологични схеми за настилки
Как правилно да се изгради ламинатКак правилно да се изгради ламинат
Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?
Как да поставите ламинат върху дървен под основният начин за подрежданеКак да поставите ламинат върху дървен под основният начин за подреждане
Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?
Тониращият паркет е оригиналното решение за дизайна на вашата стаяТониращият паркет е оригиналното решение за дизайна на вашата стая
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
» » Ние откриваме как да полагаме ламинат върху дървен под
© 2021 BggeHat.com